Prevalența alergiilor alimentare continuă să crească, afectând aproximativ 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani și 4% dintre adolescenți și adulți. Alergiile alimentare au efecte severe asupra vieții de zi cu zi, deoarece manifestările pot afecta mai multe sisteme ale corpului, iar aceste răspunsuri sunt cauzate de o anumită intoleranță individuală care este derivată dintr-un mecanism imunologic. Acest lucru îi determină pe oameni să caute alternative pentru alergii alimentare, dar nu este întotdeauna ușor.


De ce? Pentru că opt alimente populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% din alergiile alimentare, iar lucrul înfricoșător este că toate alergiile alimentare au potențialul de a induce anafilaxia, o reacție care pune viața în pericol. Singurul tratament adevărat pentru o alergie alimentară este evitarea totală a alergenului, ceea ce poate fi dificil atunci când ești alergic la alimentele consumate în mod obișnuit, cum ar fi laptele, ouăle și grâul. Din fericire, avem atât de multe alternative pentru alergii alimentare pe piață, de la care putem obține aceeași valoare nutritivă.


Care sunt cele mai frecvente alergii alimentare?

•Lapte

Alergia la proteinele din laptele de vacă afectează 2% până la 7,5% dintre copii, în timp ce persistența la vârsta adultă este neobișnuită, deoarece o toleranță se dezvoltă în 51% din cazuri în doi ani și 80% din cazuri în doi până la trei ani. O alergie la lapte este o reacție imunologică la una sau mai multe proteine din lapte. Pentru a trata alergia, trebuie să eviți complet consumul de lapte și produse lactate.

•Ouă

Ouăle sunt un ingredient versatil utilizat într-o gamă largă de produse alimentare fabricate, astfel încât evitarea ouălor poate fi o provocare. Pentru persoanele cu alergie la ouă, este important să înțeleagă potențialul de expunere accidentală prin contaminare încrucișată. Acest lucru se poate întâmpla oriunde se prepară sau se servește mâncarea, inclusiv la restaurante și brutării. În plus, albușurile și cojile de ou sunt folosite ca agenți de clarificare și pot fi găsite în supă, vin, băuturi pe bază de alcool și băuturi de cafea. 

•Arahide

Odată cu creșterea prevalenței alergiilor la arahide, produsele pe bază de arahide au fost interzise în multe săli de masă ale școlilor și petreceri pentru copii. Aproximativ 1% până la 2% din populație are o alergie la arahide, iar procentul continuă să crească. În timp ce arahidele duc cu gândul la „nuci”, acestea sunt de fapt leguminoase, deoarece cresc sub pământ, spre deosebire de nucile de copac. Din acest motiv, oamenii pot fi alergici la arahide, dar nu la nuci și invers. Alergiile la arahide tind să fie prezente devreme în viață, iar persoanele afectate, în general, nu le depășesc. 

La persoanele foarte alergice, doar urme de cantități pot induce reacții alergice, iar la peste 70% dintre copiii cu alergii la arahide, simptomele se dezvoltă la prima expunere cunoscută. 

•Nuci

Nucile de copac sunt unele dintre cele mai comune alimente care provoacă reacții alergice și aproape toate nucile de copac au fost asociate cu reacții alergice fatale. Oamenii sunt de obicei alergici la nuci și caju, dar ar putea avea și reacții adverse la nucile braziliene, alunele de pădure, migdalele, nucile pecan, fisticul și multe altele. 

•Grâu

Grâul este una dintre principalele alergii alimentare și poate fi dificil deoarece grâul se găsește în multe alimente, inclusiv în ketchup, sos de soia și bere. Există chiar și articole nealimentare care conțin grâu, cum ar fi unele cosmetice și produse de baie. O alergie la grâu este uneori confundată cu boala celiacă, dar acestea sunt afecțiuni diferite. Cei care au o alergie la grâu experimentează o reacție cauzată de anticorpi. Persoanele cu boală celiacă reacționează la gluten, o anumită proteină din grâu, și acest lucru provoacă o reacție anormală a sistemului imunitar.

•Pește și fructe de mare

Alergiile la pește și la crustacee sunt diferite și cineva poate fi alergic la un tip de pește, dar nu și la celălalt. Alergiile la pește se dezvoltă adesea devreme în viață, în timp ce alergia la crustacee tinde să se dezvolte mai târziu, începând cu adolescența. Prevalența aproximativă a alergiilor la pește și crustacee este de 0,5% până la 5%. Evitarea strictă a acestor alergeni este standardul actual de îngrijire clinică pentru cei care sunt alergici.

•Boabe de soia

În ultimii ani, impactul alimentelor și suplimentelor din soia asupra sănătății umane a devenit din ce în ce mai controversat. Există dovezi contradictorii cu privire la riscurile și beneficiile pentru sănătate ale boabelor de soia. Un lucru care este clar este că cercetătorii sunt siguri că alergiile la soia devin din ce în ce mai frecvente, afectând aproximativ 0,4% dintre copii. În general, se crede că majoritatea copiilor cu alergie la soia dezvoltă toleranță în copilăria timpurie, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a fi sigur de asta. 


Acum că ai aflat care sunt principalii alergeni, iată cele mai bune 7 alternative pentru alergii alimentare:

1. Lapte vegetal

Există o serie de alternative pentru laptele de vacă, produse comercializate din soia, nucă de cocos, orez, cartofi, ovăz, migdale, alune de pădure, caju, cânepă, in, floarea soarelui și nuci de macadamia. Aceste alternative nu sunt de fapt lapte, ci extracte derivate din surse vegetale, cum ar fi nucile, semințele și cerealele. Așa cum laptele de vacă este îmbogățit cu nutrienți precum vitamina D și vitamina A, la fel sunt multe dintre aceste alternative de lapte. Unele alternative de lapte au un profil nutrițional similar cu cel al laptelui de vacă, dar altele au carențe în anumite zone.

În afară de faptul că alergiile la soia sunt în creștere, nu recomandăm să-l folosești ca alternativă la lapte, deoarece soia poate fi dăunătoare pentru tine. Principalele probleme legate de soia sunt că majoritatea conține fitoestrogeni sau imitatori de estrogeni în organism, iar astăzi soia este modificată genetic. Alimentele modificate genetic sunt legate de multe probleme de sănătate, deoarece ucid bacteriile bune din intestin și dăunează funcției digestive. 

Cea mai bună alternativă pentru laptele de vacă este laptele de nucă de cocos, un lichid care se găsește în mod natural în nucile de cocos mature, depozitat în „carnea” de nucă de cocos. Când amesteci și apoi strecori carnea de nucă de cocos, aceasta devine un lichid mai gros, asemănător laptelui de cocos.

Laptele de cocos nu conține lactate, lactoză, soia, nuci și cereale, deci este o opțiune excelentă pentru oricine are alergii la lactate, soia sau nuci, împreună cu intoleranță la lactoză. O preocupare legată de utilizarea laptelui de cocos ca înlocuitor al laptelui de vacă este conținutul de grăsimi și impactul pe care îl poate avea asupra nivelului de colesterol. Cu toate acestea, un studiu din 2013 publicat în Journal of Nutrition and Metabolism a constatat că laptele de cocos îmbunătățește de fapt nivelul colesterolului. După ce 60 de participanți sănătoși au mâncat terci de lapte de cocos timp de cinci zile pe săptămână timp de opt săptămâni, nivelul lor de LDL a scăzut, iar nivelul HDL a crescut semnificativ. 

Laptele de vacă conține mai multe proteine și calciu decât laptele de cocos, dar îl poți compensa cu alimente. Include alimente bogate în calciu în dieta ta pentru a te asigura că obții nutrienții de care ai nevoie.(Află din următorul articol topul celor 15 alimente bogate in calciu https://driedfruits.ro/blog/top-15-alimente-bogate-in-calciu-si-beneficiile-acestui-mineral). Cel mai bun tip de lapte de cocos este organic și nu conține zahăr adăugat, îndulcitori artificiali și conservanți. Uită-te la lista de ingrediente și asigură-te că este 100% lapte de cocos (și apa de cocos este OK).


2. Înlocuitori de ouă

Ouăle sunt adesea folosite ca agent de legare sau de dospire în rețete, dar există câteva alternative care pot funcționa la fel de bine. Următorii înlocuitori de ouă sunt recomandați de Rețeaua de alergii alimentare și anafilaxie ca alternative excelente pentru alergii alimentare pentru ouă:

Pentru legare

  • 2 linguri de piure de fructe (cum ar fi piure de banane și sos de mere)
  • 1 lingură de semințe de in măcinate cu 3 linguri de apă

Pentru dospit și legare

  • 1,5 linguri de apă, 1,5 linguri de ulei și 1 linguriță de praf de copt
  • 1 lingurița de praf de copt, 1 lingură de apă și 1 lingură de oțet
  • 1 pachet de gelatină și 2 linguri de apă caldă (se amestecă când este gata de utilizare)
  • 1 lingurița de drojdie dizolvată în 1/4 cană de apă 

Pe piață există, de asemenea, un înlocuitor comercial de ouă pe bază de cartofi. Când este amestecată cu apă, această alternativă la ouă imită ouăle din produsele de copt, cum ar fi prăjiturile și brioșele, ceea ce o face o alternativă potențial utilă pentru alergii alimentare.


3. Unt de migdale și semințe de floarea soarelui

Cea mai simplă și mai comună alternativă la untul de arahide este untul de migdale. Untul de migdale este pur și simplu obținut prin măcinarea migdalelor și există multe beneficii vitale pentru sănătate ale nutriției migdalelor. Migdalele sunt sărace în acizi grași saturați, bogate în acizi grași nesaturați și conțin fibre de umplere, antioxidanți fitosteroli unici și protectori, vitamine precum riboflavina și oligominerale, cum ar fi magneziul. Află aici beneficiile consumul de migdale https://driedfruits.ro/blog/beneficiile-consumului-de-migdale


Untul de semințe de floarea soarelui este, de asemenea, un înlocuitor excelent pentru untul de arahide care conține grăsimi și proteine sănătoase. În plus, untul de semințe de floarea-soarelui nu conține nuci de copac, ceea ce este o altă alergie alimentară comună, ceea ce îl face una dintre cele mai versatile alternative pentru alergii alimentare. De fapt, cercetările arată că untul de semințe de floarea-soarelui este o alergie neobișnuită. Oferă o mulțime de proteine și este încărcat cu vitamina E și magneziu. De asemenea, conține o cantitate bună de acizi grași omega-6. 


Deoarece majoritatea oamenilor au prea mulți omega-6 în dieta lor și nu destui omega-3, nu exagera cu unt de semințe de floarea soarelui (doar să ai suficient pentru a te bucura de gust) și echilibrează omega-ul consumând alimente bogate omega-3. (Află aici importanța acizilor grași omega-3 dar și cele mai bune surse https://driedfruits.ro/blog/importanta-acizilor-grasi-omega3-pentru-sanatate )


4. Semințe de in, semințe de chia, semințe de dovleac și semințe de floarea soarelui

Nucile sunt o gustare grozavă, deoarece sunt bogate în acizi grași omega-3 și ajută la controlul inflamației, la stimularea funcției creierului și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Cele mai bune alternative la alergii alimentare pentru nuci sunt alte alimente care au un conținut ridicat de omega-3 - în acest fel obții aproape aceleași beneficii nutriționale.


Semințele reprezintă o gustare excelentă, plină de valoare nutritivă. Încearcă semințele de in, semințele de chia, semințele de dovleac și semințele de floarea soarelui. Cercetările publicate în Current Allergy and Asthma Reports sugerează că există o asociere a alergiei la arahide cu alergiile la leguminoase, nuci, semințe, fructe și polen. Din cauza acestei reactivități încrucișate obișnuite, consultă medicul alergolog înainte de a utiliza semințele ca alternativă la nuci doar pentru a fi în siguranță.


5. Făinuri fără gluten

Există multe făinuri care nu conțin grâu și pot fi folosite cu ușurință ca alternativă la copt. Făinurile fără grâu și fără gluten includ făina de cocos, făina de migdale, făina de speltă, făina de ovăz și făina de orez. Făina de cocos este bogată în fibre și grăsimi sănătoase. Este ușor de folosit de organism pentru energie și ajută la susținerea unui metabolism sănătos, echilibrând în același timp nivelul zahărului din sânge. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition a constatat că indicele glicemic al alimentelor suplimentate cu făină de cocos a scăzut odată cu creșterea nivelului de făină de cocos, ceea ce se datorează probabil conținutului ridicat de fibre alimentare.


O altă opțiune excelentă este făina de migdale măcinată fin, care este plină cu L-arginină, magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu. Făina de migdale funcționează bine în rețetele de produse de patiserie și are chiar efecte de scădere a colesterolului. Iată beneficiile făinii de migdale: https://driedfruits.ro/blog/faina-de-migdale-beneficii-si-utilizari


Există, de asemenea, alternative pentru alergii alimentare pentru pastele din grâu și pâine. Pe piață există astăzi paste cu orez brun și quinoa, care au texturi și gusturi foarte asemănătoare cu pastele de grâu, mai ales dacă le folosești cu sos. Pâinea fără gluten conține o combinație de făină de hrișcă, năut, mei, cartofi, orez și tapioca - toate alternative sigure pentru alergii alimentare pentru cineva cu o alergie la grâu.


6. Alimente proteice 

Consumul de pește și crustacee este benefic, deoarece sunt surse bune de proteine și acizi grași omega-3. Proteina este folosită în fiecare celulă a corpului și este esențială pentru construirea masei musculare, ajutând la echilibrarea hormonilor în mod natural și susținând funcția neurologică. Dacă ești alergic la pește, poți obține doza zilnică de proteine din ouă, lactate crude (cum ar fi iaurt și chefir), carne hrănită cu iarbă și carne de pasăre organică. Dacă urmezi o dietă vegetariană sau vegană, alimentele pe bază de proteine pe bază de plante includ lintea, fasolea neagră și natto.

Deși peștele prins în sălbăticie este o modalitate excelentă de a consuma acizi grași omega-3, există o serie de alte alimente care pot oferi beneficii similare pentru sănătate. Nucile sunt o sursă excelentă de aceste grăsimi sănătoase, la fel ca semințele de in și semințele de chia. Semințele de chia, de exemplu, sunt compuse din proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre alimentare, vitamine și minerale. Conțin o cantitate mare de antioxidanți și susțin inima și sistemul digestiv. Există o mulțime de rețete de semințe de chia care oferă multe dintre beneficiile sănătății pe care s-ar putea să le lipsești din cauza unei alergii la pește. 


7. Linte și Quinoa

Boabele de soia sunt consumate de obicei de persoanele care urmează diete vegetariene sau vegane și folosesc soia ca sursă de proteine sau ca alternativă la carne. Trei moduri simple de a obține proteine din alimente fără carne sunt consumul de leguminoase (cum ar fi lintea), fasolea și cerealele (cum ar fi quinoa). Lintea este bogată în proteine, bogată în nutrienți și are o textură consistentă și densă. Quinoa este una dintre cele mai sănătoase cereale de pe piață; este rezistentă și bogată în nutrienți - adăugând proteine, fibre și o serie de vitamine și minerale în dieta ta.


Așadar, alergiile alimentare afectează aproximativ 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani și 4% dintre adolescenți și adulți. 90% dintre alergiile alimentare sunt cauzate de opt alimente: lapte, ouă, alune, nuci, grâu, pește, crustacee și soia. Există multe alternative la alergii alimentare disponibile în prezent pe piață, care facilitează evitarea alergenilor alimentari, care este singurul remediu pentru o alergie alimentară.


Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.