De ce să alegi să înlocuiești făina din grâu cu cea de migdale? Este foarte simplu. Fie că îți dorești să urmezi o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, fie că ai intoleranță la gluten sau pur și simplu vrei să te bucuri de aroma și valorile sale nutriționale nemaipomenite, făina de migdale, este alegerea potrivită.

Înainte de a o adăuga la dieta ta săptămânală, citește articolul de mai jos pentru a înțelege mai bine de unde vine, cum se poate utiliza și ce beneficii poate avea pentru sănătatea ta.

Făina de migdale este obținută foarte simplu prin decojirea migdalelor opărite, urmată de măcinarea acestora într-o pulbere cât mai fină.

Conține vitamine, minerale, substanțe nutritive și  nu conține gluten  (așadar aluatul nu are o consistență elastică și nu va crește dacă folosim drojdie). Conține o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. Spre deosebire de făina clasică, cea de migdale conține puțini carbohidrați. Grăsimile sănătoase conținute oferă sațietate de lungă durată.

Utilizare acestui tip de făină oferă o mulțime de avantaje, atât din punct de vedere culinar, cât și din punct de vedere al efectelor terapeutice:

  • Scade valoarea colesterolului ”rău” și crește valoarea colesterolului ”bun” După cum bine știți, există două tipuri de cholesterol. LDL, sau colesterolul ”rău” care este responsabil de transportul particulelor de colesterol din ficat în țesuturi, în principal în sistemul arterial. Atunci când acesta este în exces, se poate depune pe pereții arterelor și poate duce, în timp, la apariția bolilor cardiovasculare și aterosclerozei, definite prin îngustarea și blocarea arterelor. Colesterolul HDL, sau cel ”bun” are rolul de a  transporta colesterolul din organe spre ficat, penrtu a fi filtrat. Concentrația ridicată de HDL scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și coronariene.
  • Ajută la reglarea glicemiei deoarece reduce nivelul de glucoză și prezența insulinei din sânge și crește nivelul de antioxidanți. Astfel, migdalele sunt o alegere bună ca parte a unui plan de dietă diabetică, cu un nivel glicemic scăzut, deoarece pot ajuta la reducerea incidenței diabetului
  • Ajută la prevenirea formării cancerului - Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii de la Universitatea din California privind efectul consumului de migdale și al făinii de migdale asupra celulelor canceroase, s-a demonstrat că poate reduce incidența cancerului de colon, diminuând focarele cripto anormale. Astfel, putem spune că, conținutului ridicat de grăsimi sănotoase din migdale și din făina obținută, este strans legat de capacitate lor anticancerigenă.
  • Stimulează nivelul de energie datorită combinației de grăsimi sănătoase, macronutrienți și micronutrienți pe care îi conține. În special, conține generatori de energie, cum ar fi riboflavina, manganul și cuprul. Riboflavina (vitamina B2) care se găsește în migdale este necesară pentru producția de energie, formarea globulelor roșii, funcția celulară, creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului.
  • Sunt foarte eficiente pentru creier, astfel, atunci când consumi migdale trebuie să știi că ele ajută la îmbunătățirea puterii de concentrare și a memoriei, mai ales la copii.
  • Ajută la reglarea tranzitului intenstinal, datorită conținutului ridicat de fibre, prevenind astfel constipația.


Dacă mai sus am prezentat beneficiile utilizării făinii de migdale, în următoarele rânduri îți spunem cum poți folosi acest tip versatil de făină.

Făina de migdale este cea care pune în valoare orice rețetă de macarons, fursecuri, prăjituri, clătite, torturi sau brioșe, așa că îți recomandăm să o utilizezi cu mare încredere în orice rețetă pentru deserturi.

O poți folosi și în coacerea obișnuită, alături de făina de grâu. Poți înlocui un sfert din făina de grâu cu făină de migdale ceea ce dă preparatului o aromă ușoară de nucă.

Făina de migdale funcționează chiar și ca înlocuitor pentru pesmet sau făina de grâu atunci când acoperi alimentele înainte de prăjire. Iar pentru o crustă și mai crocantă, poți să folosești făină de migdale amestecată cu migdale mărunțite.


În concluzie, cele mai importante beneficii ale utilizării acestui tip de făină pentru sănătate includ capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea inimii, de a te proteja de anumite tipuri de cancer, de a-ți reduce riscul de diabet, de a stimula energia și de a ajuta la scăderea în greutate, printre altele.

Astfel, pentru un stil de viață cât mai sănătos, îți recomandăm introducerea în dietă a făinii de migdale.