Acerola a câștigat popularitate în ultimii ani ca un supliment alimentar bogat în vitamina C și antioxidanți. Datorită beneficiilor sale multiple pentru sănătate, acest fruct tropical este considerat un superaliment. În acest blog, vom explora originea, beneficiile, utilizările și posibilele efecte secundare ale pudrei de acerola.


Ce este Acerola?

Acerola, cunoscută și sub numele de cireșul de Barbados sau cireșul de Vest, este un arbust originar din America Centrală, America de Sud și Jamaica. Fructul său este roșu, suculent și are un gust acrișor-dulceag. Pudra de acerola se obține prin uscarea și măcinarea acestor fructe, păstrând o mare parte din nutrienții originali.

Acerola a fost utilizată de secole în medicina tradițională de către populațiile indigene din zona sa de origine. Era folosită pentru a trata diverse afecțiuni, de la răceli și febră până la disfuncții digestive. Introducerea sa în lumea occidentală a avut loc în secolul al XX-lea, când valoarea sa nutrițională a început să fie apreciată la scară largă.

 

Valori nutriționale

Pudra de acerola este extrem de bogată în vitamina C, conținând de până la 30 de ori mai mult decât portocalele.

O linguriță (aproximativ 3.5 grame) de pudră de acerola tipic conține:

  • Vitamina C: Aproximativ 300 mg, ceea ce reprezintă aproximativ 500% din valoarea zilnică recomandată (VZR). Aceasta face pudra de acerola o sursă extrem de concentrată de vitamina C.
  • Calorii: Circa 12 calorii per linguriță.
  • Carbohidrați: Aproximativ 3 grame, majoritatea provenind din zaharuri naturale.
  • Fibre: Aproximativ 0.4 grame, care contribuie la sănătatea digestivă.
  • Proteine: Sub 0.1 gram, deoarece fructele nu sunt o sursă semnificativă de proteine.
  • Grăsimi: Practic neglijabile, pudra de acerola având un conținut foarte scăzut de grăsimi.
  • Vitamina A: Aproximativ 38 IU (unități internaționale), care contribuie la sănătatea vederii și a pielii.
  • Calciu: Circa 3 mg, util pentru sănătatea oaselor și dinților.
  • Fier: Aproximativ 0.1 mg, important pentru transportul oxigenului în sânge.

Aceste valori pot varia ușor în funcție de sursa specifică a pudrei de acerola și de metoda de procesare. Consumul de acerola în formă de pudră este o modalitate excelentă de a îmbunătăți aportul de nutrienți, în special de vitamina C, fără a adăuga multe calorii la dieta zilnică.

 

În cazul a 15 grame de pudră de acerola, cantitățile de nutrienți se multiplică proporțional, astfel încât aportul de vitamina C poate ajunge la aproximativ 1200-1500 mg, depășind cu mult doza zilnică recomandată, ceea ce subliniază importanța utilizării moderate a acestui supliment.

 

Beneficii:

1. Îmbunătățirea sistemului imunitar

Pudra de acerola este extrem de bogată în vitamina C, un nutrient esențial care stimulează producția de globule albe, parte vitală a sistemului imunitar. Vitamina C ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor și a bolilor, accelerând totodată vindecarea rănilor și reducând durata bolilor virale precum răceala comună.

2. Proprietăți antioxidante puternice

Antioxidanții din acerola, precum vitamina C, vitamina A și bioflavonoidele, joacă un rol crucial în lupta împotriva stresului oxidativ și a inflamației în corp. Acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta condiții cronice, inclusiv boli de inimă, diabet și diverse tipuri de cancer. Antioxidanții ajută, de asemenea, la menținerea sănătății și vitalității celulare pe termen lung.

3. Suport pentru sănătatea pielii

Vitamina C este vitală pentru sinteza de colagen, o proteină importantă care ajută la menținerea elasticității și fermității pielii. Prin stimularea producției de colagen, pudra de acerola poate ajuta la prevenirea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și liniile fine, și poate sprijini repararea și regenerarea celulelor pielii, contribuind la un ten mai sănătos și mai radiant.

4. Facilitarea absorbției fierului

Vitamina C din acerola poate îmbunătăți absorbția fierului din alimente, ceea ce este esențial pentru prevenirea anemiei. Fierul este crucial pentru producerea de hemoglobină, proteina responsabilă pentru transportul oxigenului în sânge. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care sunt la risc de deficiență de fier, cum ar fi vegetarienii și femeile însărcinate.

5. Suport pentru digestie

Acerola este o sursă de fibre dietetice, care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive prin stimularea mișcărilor regulate ale intestinului și prevenirea constipației. Fibrele pot, de asemenea, să ajute la menținerea unui nivel sănătos al zahărului în sânge și la controlul greutății, făcând pudra de acerola un aditiv util pentru diete.

Acestea sunt beneficiile detaliate ale pudrei de acerola, fiecare având un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării generale.

6. Susținerea sănătații cardiovasculare

Consumul de pudră de acerola poate ajuta la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator, datorită efectului său antioxidant și a capacității de a reduce inflamația. 


Cum o poți folosi?

Pudra de acerola poate fi adăugată în smoothie-uri, sucuri, iaurt sau chiar în preparate culinare pentru a îmbogăți aroma și valoarea nutritivă. De asemenea, poate fi folosită ca ingredient în produse de patiserie sau deserturi.

 

Efecte secundare

Deși este bine tolerată de majoritatea oamenilor, pudra de acerola poate cauza reacții alergice la persoanele sensibile. De asemenea, consumul excesiv poate duce la probleme gastrointestinale sau insomnie, datorită conținutului său ridicat de vitamina C.


Pudra de acerola oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate datorită profilului său nutrițional impresionant. Însă, ca orice supliment, este important să o consumăm cu moderație și să ne consultăm cu un specialist înainte de a începe utilizarea, mai ales dacă avem condiții medicale preexistente sau dacă suntem alergici la componente specifice.