Știai că seminţele de chia provin de la planta Salvia hispanica, un tip de salvie din aceeaşi familie cu menta?


În prezent, semințele de chia sunt fără îndoială, unele dintre cele mai populare superalimente, fiind folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului. Sunt o sursă de proteine uşor de digerat, grăsimi sănătoase, fibre dietetice, minerale, vitamine şi antioxidanţi.


Chiar dacă seminţele de chia au efecte asemănătoare cu semințele de in, acestea oferă în plus câteva beneficii importante. Nu necesită să fie măcinate înainte de utilizare şi îşi păstrează proprietăţile până la doi ani, fără refrigerare, datorită nivelurilor ridicate de antioxidanţi. În plus, seminţele de chia conţin mai multe fibre, proteine, omega-3 şi antioxidanţi decât inul.


Beneficii:

 • Întăresc sistemul imunitar fiind o importantă sursă de vitamine și minerale și te ajută să lupți mai ușor contra bolilor. Sunt recomandate și în cazul răcelilor sau gripelor.
 • Îmbunătăţesc aspectul pielii şi previn apariţia semnelor de îmbătrânire prematură datorită activității acizilor fenolici naturali (antioxidanţilor) care s-a dovedit că opresc până la 70% din activitatea radicalilor liberi, responsabili de producerea stresului oxidativ și a leziunilor celulare.
 • Susţin sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de fibre și prezenței acizilor grași esențiali care pot reduce tensiunea arterială ridicată. De asemenea, conținutul ridicat de omega-3 poate diminua producerea unui atac de cord și factorii de risc asociați. Consumul de seminţe de chia duce la reducerea fibrinogenului care este un agent natural de coagulare, îmbunătăţind fluxul sangvin.
 • Îmbunătăţesc digestia datorită conținutului bogat în fibre, care contribuie la prevenirea constipației și menținerea tractului digestiv sănătos. Atunci când sunt ingerate, fibrele solubile din seminţele de chia creează în stomac o substanţă asemănătoare cu gelatină, care susţine dezvoltarea probioticelor benefice în intestine. De asemenea, sunt bogate în substanțe fitochimice antiinflamatorii care calmează stresul gastro-intestinal.
 • Reglează nivelul de zahăr din sânge deoarece sunt bogate în fibre care ajută la reducerea rezistenței la insulină și la menținerea unui nivel glicemic normal, reducând riscul de sindrom metabolic și diabet de tip 2.
 • Reduc inflamația datorită prezenței acidului cafeic, un antioxidant care se găsește în acestea. Consumul regulat de semințe de chia poate contribui, de asemenea, la reducerea markerilor inflamatori, care indică adesea prezența unei boli inflamatorii.
 • Îmbunătățesc sănătatea oaselor datorită concentrației crescute de magneziu, fosfor și calciu. Semințele de chia au mai mult calciu decât produsele lactate.
 • Reglează colesterolul contribuind la creșterea colesterolului ”bun” (HDL) și diminuarea colesterolului ”rău” (LDL).Mențin greutatea corporală datorită conținutului ridicat de fibre, care oferă senzația de sațietate.
 • Îmbunătățesc funcțiile fiziologice deoarece conțin acidul alfa-linolenic cu rol semnificativ în formarea unor compuși biochimici importanți, precum leucotrienele și tromboxanii. Mai mult, acizii grași omega-3 au capacitatea de a bloca disfuncțiile canalelor de calciu și sodiu (care pot provoca hipertensiune arterială), îmbunătățind tonusul parasimpatic.
 • Îmbunătățesc sănătatea dentară datorită aportului ridicat de calciu și zinc, cel din urmă având efect puternic antibacterian.
 • Îmbunătățesc performanțele sportive deoarece pot înlocui cu succes băuturile energizante consumate de atleți în timpul desfășurării activităților sportive solicitante. Potrivit studiilor făcute în domeniu, semințele de chia oferă cantitatea necesară de carbohidrați pentru sporirea anduranței.
 • Ajută corpul să reţină fluidele şi electroliţii Susțin absorbţia de calciu deoarece conțin bor.


O porție de 28,35 grame de semințe de chia are:

 •     Calorii: 138
 •     Proteine: 4,7 grame
 •     Grăsimi: 8,7 grame
 •     Carbohidrați: 12 grame
 •     Fibre: 9,8 grame
 •     Zahăr: 0 grame

Acum că ai aflat ce beneficii au asupra organismului, te întrebi cum le poți introduce în dieta ta săptamânala? Aroma ușoară - asemănătoare cu cea a nucii - a semințelor de chia le face ușor de adăugat în alimente și băuturi. Cel mai adesea, sunt adăugate peste cereale, în sosuri, printre legume, preparate din orez sau iaurt ori amestecate în băuturi și produse de patiserie. Ele pot fi, de asemenea, amestecate cu apă sau lapte și transformate într-un gel.

Sunt potrivite pentru persoanele intolerante sau alergice la gluten  deoarece nu conțin această substanță.

Sănătoase și sățioase, semintele de chia par a putea fi consumate fără niciun fel de restricție. Totuși, având în vedere valorile lor nutriționale și nevoile organismului nostru, precum și celelalte surse din care putem procura zilnic anumiți nutrienți, este suficient să consumați două linguri de semințe de chia pe zi.