Cu toate că este apreciată pentru proprietățile sale medicinale de mii de ani, pudra de maca este unul dintre cele mai noi remedii care prind viață în comunitatea de sănătate naturală, iar statutul său de superaliment este pe deplin meritat. Cercetătorii continuă să descopere noi beneficii pentru sănătate asociate cu acest puternic supliment.

De asemenea, este considerată un "adaptogen", un nume dat anumitor plante, ierburi și substanțe naturale care ajută corpul să se adapteze natural la factori de stres precum un program încărcat, un loc de muncă solicitant sau boală.

Nu numai atât, dar pudra de maca furnizează o serie de micronutrienți importanți și este plină de antioxidanți, și s-a demonstrat că îmbunătățește sănătatea sexuală, echilibrează nivelurile hormonale și stimulează energia, starea de spirit și memoria.


Ce este maca?

Cunoscută sub numele său științific, Lepidium meyenii, maca este un tip de legumă crucifere nativă din Munții Anzi din Peru. Maca are o aparență și o dimensiune similară cu ridichile sau napii, cu vârfuri verzi și rădăcini care variază în culoare de la galben la violet și negru.

Rădăcina cu gust plăcut, sau hipocotilul, este de obicei disponibilă sub formă de pulbere după ce este recoltată și măcinată. Nu numai că este o sursă naturală de nutriție vindecătoare, dar are și o istorie lungă de a fi un superaliment sigur, consumat pentru beneficiile sale pentru sănătate de mii de ani în regiunile Munților Anzi.

În trecut, această legumă-rădăcină era folosită de vechii peruvieni ca formă de monedă pentru comerț și era de asemenea prețuită pentru proprietățile sale medicinale. Era folosită pentru tratarea unei game de afecțiuni, cum ar fi problemele menstruale, menopauza, cancerul de stomac, oboseala, stresul și anemia. Se spune chiar că războinicii incasi consumau rădăcina de maca înainte de a merge în luptă pentru a-și spori rezistența și forța.

În perioada în care civilizația incașă prospera în regiunea Anzilor, maca era considerată incredibil de valoroasă. De fapt, utilizarea sa era chiar restricționată și rezervată doar pentru nobilime. Mai târziu, a fost importată în Spania și folosită de nobilimea spaniolă pentru a-și îmbunătăți nivelurile de energie și a furniza nutrienți suplimentari.

Astăzi, maca este consumată în principal sub formă de pulbere sau capsule. În mod tradițional, însă, rădăcina proaspătă era gătită și apoi consumată, deoarece peruvienii credeau că consumul de maca crudă ar putea provoca probleme digestive și tiroidiene.

 

Beneficii

1. Bogată în antioxidanți

Rădăcina de maca acționează ca un antioxidant natural, crescând nivelurile de antioxidanți precum glutationul în organism. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători, combatând bolile cronice și prevenind deteriorarea celulelor.

Un studiu în tuburi de testare din 2014 a demonstrat că polizaharidele extrase din maca au o activitate antioxidantă ridicată și au fost eficiente în combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi.

Un studiu pe animale în Republica Cehă a descoperit chiar că administrarea unei doze concentrate de maca la șobolani nu numai că le-a îmbunătățit starea antioxidantă, dar a redus semnificativ și nivelurile de colesterol și trigliceride din ficat și a scăzut zahărul din sânge, contribuind la prevenirea dezvoltării bolilor cronice. Între timp, un alt studiu în tuburi de testare a arătat că conținutul de antioxidanți al extractului de frunze de maca poate proteja chiar împotriva daunelor neurologice.

Îmbunătățirea stării antioxidante poate fi benefică pentru prevenirea condițiilor precum boala de inimă, cancerul și diabetul prin prevenirea stresului oxidativ și a deteriorării celulare.


2. Îmbunătățește energia, starea de spirit și memoria

Cei care folosesc în mod regulat pudra de maca raportează că îi face să se simtă mai trezi, mai energizați și mai motivați, adesea relativ rapid după începerea utilizării acesteia. În plus, maca poate ajuta la creșterea energiei fără a provoca "agitație" sau o senzație de tremur.

Studiile clinice au arătat că maca poate avea un impact pozitiv asupra energiei și rezistenței. Menținerea unor niveluri pozitive de energie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit, iar unele studii preliminare au descoperit chiar că maca poate reduce simptomele depresiei.

Rămâne neclar exact cum maca crește nivelurile de energie, dar se crede că ajută la prevenirea creșterilor și scăderilor bruste ale zahărului din sânge și menține sănătatea glandelor adrenale, care reglează starea de spirit și energia pe tot parcursul zilei. Menținerea nivelurilor de energie poate, de asemenea, ajuta la prevenirea creșterii în greutate.

Mai multe studii au arătat, de asemenea, că rădăcina de maca beneficiază memoria și concentrarea. De fapt, două studii pe animale în 2011 au descoperit că maca neagră a reușit să îmbunătățească deteriorarea memoriei la șoareci, probabil datorită conținutului său ridicat de antioxidanți.

 

3. Îmbunătățește sănătatea sexuală feminină

Mai multe studii au confirmat că maca beneficiază sănătății sexuale feminine printr-o serie de mecanisme diferite.

Rădăcina de maca ar putea să îmbunătățească disfuncția sexuală și să stimuleze dorința sexuală la femei. Un studiu a analizat efectele rădăcinii de maca asupra femeilor post-menopauzale cu disfuncție sexuală cauzată de utilizarea de antidepresive. În comparație cu un placebo, rădăcina de maca a reușit să îmbunătățească semnificativ funcția sexuală. Un alt studiu a avut rezultate similare, raportând că maca a fost bine tolerată și a reușit să îmbunătățească libido-ul și funcția sexuală.

Un studiu din 2008 a descoperit, de asemenea, că rădăcina de maca aduce beneficii atât simptomelor psihologice, cât și funcției sexuale la femeile post-menopauzale. De fapt, maca a reușit să reducă depresia și anxietatea asociate menopauzei după șase săptămâni de tratament.

Maca poate echilibra, de asemenea, hormonii sexuali feminini și chiar a fost demonstrat că ameliorează simptomele menopauzei. Este unul dintre cele mai recomandate suplimente pentru menopauză. Echilibrarea nivelurilor hormonale este crucială pentru multe aspecte ale sănătății reproductive și poate ajuta la reducerea simptomelor precum infertilitatea, creșterea în greutate și balonarea.

 

4. Echilibrează nivelurile de estrogen

Estrogenul este hormonul sexual feminin principal responsabil pentru reglarea sistemului reproducător. Un dezechilibru în acest hormon vital poate provoca o serie de simptome, de la balonare la perioade menstruale neregulate și schimbări de dispoziție. Nivelurile de estrogen prea mari sau prea mici pot face, de asemenea, dificilă ovulația și conceperea unei sarcini pentru o femeie.

Rădăcina de maca poate ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale și la controlul cantității de estrogen din organism. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Biomedicale a dat 34 de femei post-menopauzale timpurii un comprimat conținând fie maca, fie un placebo, de două ori pe zi, timp de patru luni. Nu numai că maca a ajutat la echilibrarea nivelurilor hormonale, dar a și ameliorat simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, și chiar a crescut densitatea osoasă.

În plus față de reducerea simptomelor menopauzei, reglarea nivelurilor de estrogen poate ajuta și la îmbunătățirea sănătății reproductive și fertilității și la reducerea simptomelor legate de afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), cum ar fi creșterea excesivă a părului, creșterea în greutate și acneea.

 

5. Stimulează fertilitatea masculină

Deci, ce spunem despre rădăcina de maca pentru bărbați? Deși studiile nu susțin afirmația că maca stimulează nivelurile de testosteron, ele arată că pudra de maca aduce beneficii sănătății sexuale masculine și fertilității.

Un studiu din Peru a descoperit că suplimentarea cu maca timp de opt săptămâni a crescut dorința sexuală la bărbați. Între timp, un alt studiu din 2001 a remarcat că maca a ajutat la îmbunătățirea calității și mobilității spermei, doi factori importanți în ceea ce privește infertilitatea masculină.

 

Informații nutriționale

Pudra de rădăcină de maca este o sursă excelentă de proteine, fibre și mai multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, cupru și fier. De asemenea, conține peste 20 de aminoacizi - inclusiv toți cei opt aminoacizi esențiali - și o mulțime de fitonutrienți care promovează sănătatea. De asemenea, conține multe compuși vegetali benefici, inclusiv glucozinolați și polifenoli, și este o opțiune populară pentru dieta vegană.

Aproximativ 2 linguri de pudră de maca conține:

 • 91 calorii
 • 20 grame carbohidrați
 • 4 grame proteine
 • 1 gram grăsime
 • 2 grame fibre dietetice
 • 79.8 miligrame vitamina C (133% DZ)
 • 1.7 miligrame cupru (84% DZ)
 • 4.1 miligrame fier (23% DZ)
 • 560 miligrame potasiu (16% DZ)
 • 0.3 miligrame vitamina B6 (16% DZ)
 • 0.2 miligrame mangan (11% DZ)
 • 1.6 miligrame niacină (8% DZ)
 • 70 miligrame calciu (7% DZ)
 • 0.1 miligrame riboflavină (6% DZ)

*DZ-Doza zilnică recomandată

 

Maca vs Ginseng

La fel ca și maca, ginsengul este o plantă cu rădăcini cărnoase și proprietăți medicinale puternice. Ambele au fost folosite în medicina tradițională de secole și se crede că au beneficii similare pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea memoriei, creșterea nivelurilor de energie, reducerea simptomelor menopauzei și scăderea zahărului din sânge. Atât ginsengul, cât și maca conțin antioxidanți și au puteri antiinflamatorii puternice.

Cu toate acestea, există unele diferențe distincte care separă aceste două legume-rădăcină. În primul rând, există o cantitate mai mare de cercetare despre ginseng, și acesta a fost asociat cu o gamă mai largă de beneficii unice pentru sănătate.

În plus, în timp ce rădăcina de maca este considerată de fapt o legumă cruciferă, la fel ca broccoli sau varza de Bruxelles, ginsengul aparține familiei de plante Araliaceae, care este compusă în principal din arbuști și arbori tropicali. Ginsengul este, de asemenea, mai amar, în timp ce maca are un gust terestru, nucos, care este adesea adăugat la rețete și băuturi pentru a spori atât conținutul de nutrienți, cât și profilul de aromă.

 

Efecte secundare și precauții

Maca este sigură pentru majoritatea oamenilor și poate fi consumată cu un minim de riscuri de efecte secundare ale maca. Cu toate acestea, există anumite categorii de persoane care ar putea dori să modereze consumul.

Dacă aveți probleme tiroidiene, ar trebui să consumați maca în mod moderat și să evitați să o consumați crudă. Acest lucru se datorează conținutului său de goitrogeni, substanțe care pot afecta funcția tiroidiană, în special la cei cu probleme tiroidiene. Verificați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua maca dacă suferiți de hipotiroidism sau aveți o istorie de probleme tiroidiene.

Datorită efectelor pe care le are maca asupra nivelurilor hormonale, medicii consideră că maca nu ar trebui consumată de persoanele care se bazează pe medicamente care modifică hormonii pentru tratamentul unor afecțiuni precum cancerul la sân sau cancerul de prostată, de exemplu, sau pentru alte afecțiuni grave. Persoanele care au hipertensiune arterială sunt, de asemenea, sfătuite să nu consume maca pentru a evita efectele secundare adverse ale rădăcinii de maca.

În cele din urmă, există cercetări limitate privind siguranța maca pentru femeile care sunt însărcinate sau care alăptează. Până când se confirmă că este sigură, este mai bine ca aceste femei să evite maca.

 

Poate fi ușor adăugată în smoothie-uri sau mese și este adesea folosită înainte de exerciții pentru a stimula nivelurile de energie. Împreună cu o dietă nutritivă și un stil de viață sănătos, adăugarea unei sau două linguri de maca în dieta ta poate contribui la îmbunătățirea sănătății tale.