Cercetările arată că consumul unei diete bogate în antioxidanți poate ține sub control radicalii liberi și poate proteja colagenul. O dietă antiinflamatorie include o varietate de alimente sănătoase care conțin vitamina C și mulți dintre ceilalți  co-factori ai colagenului - substanțe care sprijină capacitatea organismului de a absorbi și utiliza colagenul pe care-l obții din dieta ta.

Dacă ești interesat să faci tot ce poți pentru a conserva și promova acest țesut important, cea mai bună abordare este să-ți completezi dieta bogată în colagen cu alimente indispensabile pentru stimularea colagenului, plante și condimente care protejează cartilajul, pielea, tendoanele și ligamentele de înaintarea vârstei... precum și să eviți cele mai rele alimente pentru colagen, adică alimentele care distrug colagenul.

 

Alimente pentru Menținerea și Maximizarea Colagenului

1. Legumele

Sunt surse excelente de vitamine C, E și A, plus alți co-factori ai colagenului, precum zinc, mangan și cupru — toți aceștia sprijină producția de colagen. Broccoli, varza de Bruxelles, varza, țelina, sfecla, sparanghelul și conopida sunt, de asemenea, aliați valoroși în protejarea colagenului.

Alte legume care reduc inflamația includ:

  • morcovi
  • dovleac
  • cartofi dulci
  • ceapa
  • roșii
  • ardei gras
  • vinete

Și nu uita de usturoi, ceapă, praz, ceapă verde și șalotca. Aceste legume adaugă gust preparatelor și aduc beneficii uriașe pentru sănătate, deoarece sunt bogate în flavonoli și compuși organosulfurici, care le fac antioxidanți și antiinflamatori eficienți.

 

2. Fructe

Printre cei mai eficienți polifenoli antiinflamatori (nutrienți pe bază de plante cu activitate antioxidantă) se numără compușii cunoscuți sub numele de antociani, care dau afinelor, căpșunilor, zmeurei și murelor nuanțele lor roșii, albastre și mov frumoase. Un studiu a constatat că, după ce au consumat 375 de grame de afine, persoanele aveau niveluri mai scăzute de markeri ai stresului oxidativ și niveluri mai ridicate de citokine antiinflamatorii în sângele lor.

Sunt și mare fan al coacăzelor, merelor de pădure, acaiului și fructelor de goji, toate având scoruri ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor liberi de oxigen) extrem de mari, ceea ce înseamnă că sunt deosebit de bune la absorbția și eliminarea radicalilor liberi. De exemplu, un studiu a constatat că șoarecii, după ce au băut suc de goji 5%, aveau niveluri mai mari de antioxidanți protectori în pielea lor - și semnificativ mai puține umflături inflamatorii - după expunerea la soare.

Cireșele, strugurii, avocado, măslinele, kiwi, merele, ananasul, portocalele și alte fructe citrice reduc, de asemenea, inflamația și luptă împotriva radicalilor liberi.

 

3. Alimente Fermentate

A avea o populație robustă de bacterii bune în intestin este crucial pentru controlul inflamației. Iată un motiv-cheie pentru aceasta: Atunci când aveți o preponderență de bacterii nesănătoase în intestin, mucoasa intestinală devine mai permeabilă, permițând moleculelor de proteine nedigerate și patogenilor să intre în sistemul circulator. Acest lucru declanșează sistemul imunitar și duce la inflamația cronică. Prin urmare, este important să consumați alimente care susțin creșterea bacteriilor sănătoase, precum alimentele pe bază de plante colorate, precum și alimentele fermentate, vedetele lumii probiotice.

Alimentele fermentate pe care le puteți adăuga în dieta dumneavoastră includ:

  • kimchi
  • varză murată
  • murături autentice (făcute de la zero)
  • miso
  • tempeh
  • iaurt organic, fără zahăr
  • kefir (făcut din lapte de vacă, capră sau oaie)
  • kombucha

De asemenea, oțetul de mere crud, organic, făcut din mere fermentate, a fost folosit în vindecare de secole și poate promova sănătatea intestinului. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamina C, un stimulent de colagen extraordinar.

 

4. Proteine

Peștele sălbatic este în fruntea listei, deoarece are un set complet de aminoacizi, plus este bogat în sulf. Tonul, sardinele și macroul sunt toate surse excelente de omega-3.

Supa de oase este un luptător puternic împotriva inflamației. Un studiu a constatat că consumul de supă de pui a redus numărul de globule albe care cauzează simptome legate de inflamație.

Carnea de vită hrănită cu iarbă, miel, cerb și alte tipuri de carne (nu recomand carne de porc sau crustacee, deoarece sunt adesea contaminate cu toxine) sunt importante pentru că conțin proteine complete, ceea ce înseamnă că vă oferă întregul spectru de aminoacizi esențiali de care corpul nu poate trăi fără.

Păsările crescute în aer liber, precum puiul sau curcanul, au un profil de aminoacizi similar cu cel găsit în corpul nostru. Între timp, produsele lactate crude, organice și fermentate, precum laptele, iaurtul, kefirul și brânza, oferă întregul spectru de aminoacizi esențiali, plus calciu și, în cazul iaurtului și kefirului, microbii vindecători ai intestinelor.

Plantele au, de asemenea, proteine. Leguminoasele, fasolea, nucile, semințele, cerealele integrale 100% și chiar unele legume, precum frunzele verzi și legumele crucifere, furnizează o varietate de aminoacizi.

 

5. Grăsimi și Uleiuri

Grăsimile sănătoase, precum uleiul de cocos, untul ghee, nucile și semințele, ar trebui să facă parte din dieta dumneavoastră zilnică. Acestea susțin absorbția nutrienților, controlul apetitului, producția de hormoni și sănătatea mentală.


6. Ierburi și Condimente

Ierburile și condimentele care ar trebui să facă parte din dieta dumneavoastră antiinflamatoare și stimulatoare de colagen includ:

  • turmeric
  • ghimbir
  • cuisoare
  • scorțișoară
  • rozmarin
  • pătrunjel
  • cimbru
  • salvie
  • oregano
  • ardei iute
  • piper negru
  • busuioc
  • mentă

Toate acestea conțin flavonoizi implicați în apărarea antioxidantă, răspunsul sănătos la inflamație și regenerarea celulară.

 Un studiu a constatat că cuișoarele și batoanele de scorțișoară sunt cei mai puternici antioxidanți din cele 26 de ierburi și condimente studiate.

 

7. Ciocolata Neagră și Boabele de Cacao

Ciocolata neagră conține flavonoizi și polifenoli, ambele luptând împotriva radicalilor liberi. Căutați ciocolată care conține 70% cacao sau mai mult. Astfel de varietăți conțin mai mulți antioxidanți și mai puțin zahăr.

Ciocolata neagră conține, de asemenea, co-factori ai colagenului, precum zincul și manganul. Cacao, care provine din boabele fructelor arborelui de cacao (din care se face ciocolata neagră), este și ea un super-aliment, conținând o varietate de fitonutrienți unici care stimulează colagenul, inclusiv cantități ridicate de sulf și magneziu.

 

Principalele Alimente Care Distrug Colagenul

La fel cum există alimente care pot proteja și îmbunătăți nivelurile de colagen, există și unele care pot distruge acest țesut. Pentru a conserva acest țesut prețios, evitați aceste alimente care distrug colagenul:

  • Carbohidrați Rafinați. Biscuiți, cereale, paste făinoase, pâine și produse de patiserie conțin zahăr și substanțe chimice care sunt dăunătoare moleculelor de colagen, reducând astfel calitatea țesutului și putând eroda și cantitatea de colagen.
  • Cartofi Prăjiți și Alte Alimente Prăjite. Alimentele prăjite alimentează inflamația, creând un mediu intern care pune colagenul în pericol.
  • Băuturile Acidulate și Alte Băuturi Îndulcite cu Zahăr. Zahărul este dușmanul colagenului. Provocă o creștere bruscă a insulinei, ceea ce duce la inflamație. Așa cum am menționat anterior, provoacă producția de produse finale de glicare avansată, cunoscute și sub numele de glicotoxine, care alimentează deteriorarea radicalilor liberi și inflamația.
  • Carnea Procesată. Cârnați, pepperoni, salam și carne de șuncă sunt pline de nitrați și alte substanțe chimice care pot duce la inflamație. Evitați-le dacă puteți.

 

Știind ce să mâncați vă oferă putere, deoarece vă oferă informațiile de bază de care aveți nevoie pentru a alege alimentele cu încredere. Partea cea mai bună: o dietă sănătoasă pentru colagen este super-nutritivă și pentru restul corpului dumneavoastră. Adoptând o dietă care stimulează colagenul - și evitând alimentele care distrug colagenul - vă angajați cu adevărat într-o dietă care îmbunătățește starea de bine - una care vă va face să vă simțiți și să arătați cel mai bine.