Diverticulita este o tulburare dureroasă și supărătoare a tractului digestiv, o boală de colon, care poate fi tratată eficient cu dieta adecvată. În timp ce unii indivizi se confruntă cu un disconfort constant, alții se confruntă cu simptome de diverticulită care scad și apoi se reapar.

Dieta și o varietate de factori de risc pot crește șansele de a suferi de diverticulită, mai ales după vârsta de 40 de ani. În schimb, o dietă de diverticulită combinată cu obiceiuri sănătoase de viață poate trata această afecțiune.

Ce este diverticulita?

Diverticulita este infecția micilor saci de diverticuli care căptușesc tractul digestiv. Ne naștem cu diverticuli colonici, dar când un diverticul se dezvoltă în tractul gastrointestinal, este cunoscut sub numele de diverticuloză, iar când diverticulul devine inflamat sau infectat în tractul gastrointestinal, diverticuloza devine diverticulită. Diverticulii cauzează rareori probleme sau disconfort sever, cu excepția cazului în care se inflamează sau se infectează, caz în care diagnosticul de diverticuloză este apoi diagnosticat ca diverticulită, după cum arată cercetările gastroenterologice. 

Se crede că 10% dintre oamenii cu vârsta peste 40 de ani sunt afectați de boală diverticulară. Rata continuă să crească odată cu îmbătrânirea. În cazul unei infecții grave, pot fi necesare antibiotice în plus față de schimbarea dietei. Mulți oameni găsesc ușurare limitând alimentele inflamatoare și concentrându-se pe alimentele care sunt ușor de digerat. Gândește-te la diverticuli ca la niște saci de depozitare a plăcii, la fel ca ceea ce poate înfunda arterele, cu excepția faptului că acestea se află de obicei în partea inferioară a intestinului gros. Ca și în cazul arterelor înfundate, este important să cureți mai întâi zona și apoi să continui cu o dietă sănătoasă.


Sacii de diverticuli se pot bloca cu materii fecale, permițând bacteriilor să se formeze, ducând la o infecție. Pe măsură ce sacii cresc, aceștia pun o presiune din ce în ce mai mare pe pereții intestinului, ducând la durere, gaze, disconfort abdominal și alte simptome. Această presiune este crescută în timpul mișcărilor intestinale - și fii conștient de faptul că, constipația este atât un simptom, cât și un factor care contribuie la agravarea simptomelor. Lăsate netratate, infecția și perforația pot duce la cicatrici în tractul digestiv, unde țesutul cicatricial poate provoca un blocaj parțial sau complet. De aceea, este esențial să faci modificările necesare pentru a ajuta la vindecarea tractului digestiv.

Simptomele diverticulitei

În stadiile incipiente, simptomele diverticulitei ușoare, acute pot fi tratate cu repaus și cu dieta adecvată. Diverticulita severă sau recurentă poate necesita în cele din urmă o intervenție chirurgicală pentru ameliorare. De aceea, este esențial să urmărești semnele de avertizare și să începi să faci modificări ale dietei și ale stilului de viață cât mai curând posibil atunci când apare chiar și diverticulita acută. Dacă ai două sau mai multe dintre următoarele simptome, este posibil să suferi diverticulită:

 • Schimbare marcată a obiceiurilor intestinale
 • Dureri abdominale severe
 • Crampe
 • Sensibilitate în abdomenul inferior
 • Greaţă
 • Alternarea diareei și constipației
 • Febră și/sau frisoane


Ce cauzează diverticulita? Dieta tipică occidentală de astăzi constă adesea din alimente foarte procesate, zahăr și grăsimi nesănătoase. Acest tip de dietă contribuie la dezvoltarea diverticulilor, o infecție care poate avea simptome la nivelul rectului. Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta la prevenirea diverticulitei și ajută la vindecarea colonului, așa cum arată studiile clinice și cercetările. Pe lângă o dietă proastă, există și alți factori de risc de luat în considerare:

 • Îmbătrânirea
 • Obezitatea
 • Fumatul
 • Medicamentele pe bază de prescripție medicală, inclusiv opiacee, steroizi și antiinflamatoare nesteroidiene
 • Lipsa exercițiilor aerobice regulate

Toți acești factori de risc, combinați cu o dietă lipsită de fibre și bogată în grăsimi animale, pot duce la dezvoltarea diverticulilor în tractul digestiv. Inflamația, infecția și scurgerea rezultată în cavitatea abdominală sunt incomode și au potențialul de a provoca complicații grave. 


Iată 3 pași naturali pentru a trata diverticulita

PASUL 1: Dieta de vindecare a diverticulitei

 • ETAPA 1

În timpul unei apariții a diverticulitei sau la primele simptome, este important să ajuți tractul digestiv să se curețe și să înceapă să se vindece. Începe prin a consuma bulion de oase de vită. Consumul de bulion de oase din carne de vită, pui, miel și pește ajută la tratarea sindromului de intestin permeabil, îmbunătățește sănătatea articulațiilor, întărește sistemul imunitar și chiar ajută la reducerea celulitei, toate în același timp ajutând la vindecarea tractului digestiv. Bulionul de oase cu legume fierte și puțină carne oferă nutrienții esențiali de care organismul are nevoie, inclusiv calciu, magneziu, fosfor, siliciu, sulf și multe altele, într-un mod ușor de digerat. Poți adăuga legume în bulionul de oase, inclusiv morcovi, țelină și usturoi, sau, pentru variație, poți adăuga un ou poșat în buliom.

În plus, bea ceai cald de ghimbir de două până la trei ori pe zi pentru a ajuta la reducerea inflamației și a ajuta digestia. Ghimbirul este un aliment vindecător care ajută sistemul imunitar și digestiv. Pentru carnea de vită, colagenul din oase se descompune în gelatină în aproximativ 48 de ore, iar pentru pui, în aproximativ 24. Poți face bulion în mai puțin timp, dar pentru a profita la maximum de oase, ai nevoie de timp. Gelatina are proprietăți curative uimitoare și chiar ajută persoanele cu sensibilități alimentare și alergii să tolereze mai ușor aceste alimente. 

De asemenea, promovează echilibrul probiotic, în timp ce descompune proteinele, făcându-le mai ușor de digerat. Probioticele ajută la crearea unui mediu sănătos în intestine. În această primă fază a dietei pentru diverticulită, consumă doar bulion de oase limpezi, sucuri proaspete limpezi (fără pulpă) și ceai de ghimbir liniștitor.

 • ETAPA 2

Odată ce simptomele diverticulitei s-au atenuat, poți trece la etapa a doua a dietei și poți introduce alimente ușor digerabile, inclusiv fructe și legume rase, aburite și apoi piure, în timp ce bei în continuare ceai de ghimbir și supe de bulion de oase. Preluarea fructelor și legumelor organice proaspete poate oferi un plus de nutrienți. Morcovii, sfecla, strugurii, merele, salata verde și cresonul pot fi făcute suc și savurate în această etapă. Evită alimentele cu piele dură și semințe mici, deoarece acestea se pot acumula în sacii diverticuli.

 • ETAPA 3

Când corpul tău s-a adaptat la alimentele din Etapa 2, începe să adaugi alimente bogate în fibre, inclusiv fructe și legume crude, și cereale nerafinate, cum ar fi quinoa, orezul negru, cerealele fermentate sau lintea încolțită. Deși cercetătorii au crezut cândva că nu este sigur să mănânci nuci și semințe, acum cred că este sigur și te poate ajuta de fapt să reduci șansele de a dezvolta diverticulită. Ascultă-ți corpul; dacă în orice moment începi să ai din nou simptome de diverticulită, reia etapa anterioară. Poate dura până la câteva luni pentru a-ți vindeca complet tractul digestiv.

 • ETAPA 4

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, fibrele reduc riscul de boală diverticulară. Studiul sa concentrat pe fibrele din fructe, legume, cereale și cartofi. Deci, în primele zile ale etapei 4, începe să introduci mai multe alimente bogate în fibre treptat, adăugând doar un aliment nou la fiecare trei până la patru zile. Pe măsură ce corpul tău începe să se adapteze, poți începe să consumi aproximativ 25-35 de grame de fibre în fiecare zi pentru a preveni eventualele erupții în timp ce tractul digestiv se vindecă. Adaugă niște cartofi, cartofi dulci, legume rădăcinoase și apoi încearcă încet niște cereale/leguminoase neprocesate, cum ar fi ovăz sau linte.

O distincție importantă este diferența dintre fibra solubilă și fibra insolubilă. Fibrele solubile rețin de fapt apa și se transformă într-un gel în timpul procesului digestiv. Gelul ajută digestia lentă, permițând o mai mare absorbție a nutrienților esențiali. Fibrele insolubile, pe de altă parte, adaugă volum scaunelor, permițând alimentelor să părăsească mai repede sistemul. Alimentele bogate în fibre solubile includ tărâțe de ovăz, nuci, semințe, fasole, linte, orz și mazăre. Fibrele insolubile se găsesc în alimente, inclusiv în cereale integrale, tărâțe de grâu și legume.


Cercetătorii de la Departamentul de Nutriție de la Harvard Medical School au descoperit că fibra insolubilă este cea care scade riscul de a dezvolta boli diverticulare. Dar nu lăsa acest lucru să te influențeze de la o dietă echilibrată. Nu trebuie să elimini fibrele solubile.

Menținerea unui echilibru sănătos de proteine, fibre și fructe și legume proaspete este esențială pentru a împiedica apariția diverticulitei.


PASUL 2: Suplimente pentru tratarea diverticulitei

 • Ulm alunecos

Oamenii au folosit ulmul alunecos de secole, atât extern, cât și intern, pentru a calma problemele digestive și pentru a ameliora tusea și durerile de gât. Astăzi, se recomandă ameliorarea simptomelor GERD, bolii Crohn, IBS și tulburări digestive. Începe prin a lua 500 de miligrame de trei ori pe zi pe parcursul dietei pentru diverticulită. Asigură-te că iei cu un pahar plin de apă sau alt lichid limpede.

 • Aloe

Aloe, sub formă de suc, ajută la digestie, normalizând nivelului pH-ului, regularizând procesarea intestinului și încurajând bacteriile digestive sănătoase. Este important să eviți sucul de aloe vera cu „latex de aloe”, deoarece poate provoca crampe stomacale severe și diaree. Se recomandă aproximativ 330-450 ml pe zi de suc de aloe. Mai mult, îți poate irita și mai mult sistemul digestiv.

 • Rădăcină de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce scade nivelul de acid din stomac, poate ameliora arsurile la stomac și acționează ca un laxativ ușor pentru a te ajuta să-ți cureți colonul de deșeuri. Această rădăcină ajută la creșterea bilei, ajutând la digestie, în timp ce scade nivelul de colesterol. Ia 100 de miligrame pe zi când ai simptome de diverticulită.

 • Enzime digestive

Pe lângă vindecarea colonului de diverticulită, scopul general al dietei, al suplimentelor și al modificărilor stilului de viață este de a încuraja tractul digestiv să funcționeze optim. Enzimele digestive ajută la descompunerea alimentelor, făcând posibilă absorbția nutrienților. Persoanele cu probleme de digestie pot lua suplimente digestive care contin enzime esentiale pentru a facilita digestia.

 • Probioticele

Probioticele vii ar trebui adăugate în dietă pentru a ajuta la eliminarea sensibilităților alimentare și pentru a ameliora tulburările digestive, inclusiv constipația, gazele și balonarea. Probioticele sunt bacterii sănătoase care în mod tradițional îmbracă tractul digestiv pentru a combate infecția. Dacă ai diverticulită, ai nevoie de un aflux al acestor bacterii pentru a ajuta la vindecarea colonului, prevenind în același timp reapariția bolii. 


PASUL 3: Schimbările stilului de viață necesare pentru a trata diverticulita

Diverticulita necesită mai mult decât o dietă de vindecare și suplimente pentru a ajuta la un tract digestiv sănătos. Digestia începe în gură. Este esențial să mesteci bine fiecare mușcătură de mâncare până când este aproape lichefiată. Cu cât descompui mai mult alimentele înainte de a ajunge în stomac, cu atât mai mulți nutrienți sunt gata să fie absorbiți.

Studiile medicale arată că, combinația dintre activitatea fizică și dietele bogate în fibre ajută la prevenirea bolilor diverticulare. Alergarea sau folosirea zilnică a unui dispozitiv de recuperare ajută la ameliorarea simptomelor și la reducerea erupțiilor. Chiar și exercițiile de intensitate moderată ajută la reglarea funcțiilor intestinale, reduce stresul și susține greutatea sănătoasă.

Sănătatea ta psihologică este o parte integrantă a bunăstării tale; gestionarea stresului și învățarea unor mecanisme eficiente de coping sunt esențiale. Stresul afectează nu numai mintea, ci și corpul. Încearcă medicamentele naturale de calmare a stresului pentru a gestiona eficient stresul zilnic. 

În plus, reține că forțarea în timp ce te afli la toaletă creează prea multă presiune în colon. Alege să ridici ușor picioarele pe scaun, deoarece acest lucru ajută la reducerea efortului.


Efecte secundare ale diverticulitei

Prin terapii naturale integrative care includ o dietă de vindecare, suplimente naturale și schimbări ale stilului de viață, îți poți vindeca tractul digestiv și poți merge mai departe fără durere și disconfort. Deși rareori există complicații atunci când iei suplimente nutritive sau alimente, recomandăm întotdeauna să discuți cu un medic dacă ai următoarele simptome:

 • Febră susținută și/sau frisoane
 • Greață și vărsături continue
 • Sânge în scaun
 • Durere severă într-o zonă localizată a abdomenului
 • Sângerare rectală
 • Semne de șoc, inclusiv senzație de amețeală sau slăbiciune

Aceste simptome pot indica sângerare diverticulară, o fistulă (sau o conexiune anormală) între intestin și tractul urinar sau alte complicații grave. Materiile fecale și deșeurile se pot scurge din intestine în cavitatea abdominală sau tractul urinar. Sunt posibile abcese și obstrucții. Pentru marea majoritate a diverticulitelor, metodele naturale de vindecare, precum dieta pentru diverticulita, vor fi eficiente în depășirea acestei boli.


În cele mai multe cazuri, persoanele care urmează cei trei pași pentru vindecare descriși mai sus vor începe să vadă ușurare în câteva zile. Pe măsură ce simptomele încep să scadă, continuă cu dieta pentru diverticulită și cu modificările stilului de viață pentru a te asigura că acorzi timp să te vindeci. Diverticulita nu se vindecă peste noapte; este un proces care poate dura câteva luni. Ai răbdare și nu-ți pierde speranța.În curând, vei începe să te bucuri din nou de viața ta. Pe tot parcursul procesului, asigură-te că te odihnești din plin și gestionezi stresul. S-ar putea să te trezești că pierzi în greutate și, în timp, nivelul de energie va crește.


Este important să ne amintim că menținerea unei diete sănătoase, bogată în alimente bogate în fibre, săracă în grăsimi animale nesănătoase și suplimente cu probiotice poate ajuta la ținerea la distanță a apariției diverticulitei. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.