Deși sarea este cel mai utilizat condiment, bobul de piper este cel mai comercializat condiment din lume. Și deși este cunoscut drept regele condimentelor, este de fapt un fruct. Da, un fruct. Din familia Piperaceae, vița de vie de piper negru produce boabe de piper, care sunt fructele plantei de piper care au fost uscate pentru utilizare.


Există trei tipuri de boabe de piper:

  • Boabele de piper verde sunt versiunea necoaptă a fructului uscat.
  • Boabele de piper alb sunt obținute din fructe de piper aproape coapte, cărora li s-a îndepărtat coaja.
  • Boabele de piper negru, care au fost gătite și apoi uscate, sunt cele mai comune.


Ce face ca boabele de piper să fie atât de populare?

 Ei bine, cu siguranță condimentul se potrivește bine cu o gamă largă de opțiuni alimentare și prezintă, de asemenea, o serie de beneficii pentru sănătate despre care poate nu știați. De exemplu, știați că boabele de piper pot fi benefice celor care suferă de diabet și chiar prezintă activitate anticancerigenă, la fel ca uleiul esențial de piper negru? Este adevărat, dar asta nu este tot.

 

Beneficii pentru sănătate

1. Poate ajuta la prevenirea cancerului

Turmericul a devenit foarte popular datorită proprietăților sale uimitoare de vindecare, dar cercetătorii indică faptul că este mai eficient dacă este combinat cu piper negru. De ce? Deoarece piperina din piperul negru ajută organismul să absoarbă beneficiile uimitoare ale turmericului.

Studii recente împărtășesc informații cu privire la efectele pozitive ale diferitelor condimente, cum ar fi piperul negru și turmericul, și modul în care acestea pot ajuta la reducerea riscului de cancer. Piperul negru conține un compus bioactiv similar capsaicinei numit piperină. Acest compus ajută la inducerea apoptozei, care poate ține tumorile la distanță. Acest lucru combinat cu efectele anticanceroase ale turmericului fac din aceasta o combinație excelentă.

O cercetare efectuată la Universitatea Dalhousie din Halifax, Noua Scoție, demonstrează și mai mult poziția boabelor de piper ca alimente care luptă împotriva cancerului. Acesta a constatat că piperina "inhibă creșterea celulelor canceroase, deși mecanismul de acțiune nu este bine înțeles". Piperina a inhibat atât creșterea celulelor canceroase de colon și chiar a indus apoptoza în unele celule, oferind "primele dovezi că piperina poate fi utilă în tratamentul cancerului de colon".

 

2. Ajutor în digestie

Piperul negru trimite un mesaj către stomac pentru a elibera acid clorhidric. Acest acid este cel care ajută la îmbunătățirea digestiei. Prin acest proces, poate ajuta la eliminarea arsurilor la stomac, indigestiei și chiar a gazelor.

Acidul gastric este componenta acidului clorhidric din sucurile gastrice care se formează în stomac pentru a pregăti alimentele pentru digestie și absorbție de către intestin. Acidul îmbăiază bolul alimentar, sau masa de alimente depozitată în stomac, pentru a ajuta la descompunerea acesteia, astfel  încât să poată fi ușor digerată. Se crede că piperina găsită în boabele de piper poate ajuta la producerea acidului gastric atât de necesar, astfel încât să avem o experiență de digestie pozitivă și sănătoasă.

 

3. Poate ajuta diabeticii

Piperul negru, inclusiv sub formă de ulei esențial de piper negru sau boabe de piper negru, a demonstrat că are efecte antioxidante și antibacteriene impresionante - încă un mod în care acest minunat condiment promovează sănătatea tractului digestiv. Acești antioxidanți benefici pot ajuta la stabilizarea zahărului din sânge. Reglarea hiperglicemiei  este una dintre activitățile oferite de boabele de piper și extractele lor, ajutând în cele din urmă la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.

O cercetare recentă a studiat efectul piperinei asupra obezității și diabetului. Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că piperina ajută la reglarea în sus a ratei metabolice a mușchilor în repaus, ceea ce, la rândul său, poate atenua obezitatea și diabetul, făcând-o eficientă în combaterea obezității și făcând-o excelentă pentru orice plan de dietă pentru diabetici.

 

4. Ajută la reducerea greutății

Mulți cercetători cred că boabele de piper sunt capabile să ajute la arderea grăsimilor datorită piperinei pe care o conțin. De exemplu, un studiu publicat în Indian Journal of Pharmacology a fost efectuat pe șobolani, hrănindu-i cu diete bogate în grăsimi pentru a dezvolta dislipidemia indusă de obezitate. Șobolanilor li s-au administrat piperină și sibutramină timp de trei săptămâni.

Ceea ce au constatat cercetătorii a fost că "suplimentarea piperinei cu HFD a redus în mod semnificativ nu numai greutatea corporală, trigliceridele, colesterolul total, LDL, VLDL și masa de grăsime, ci a crescut și nivelul HDL, fără nicio modificare a aportului alimentar". Acest lucru i-a determinat să  concluzioneze  că piperina poate ajuta la reducerea grăsimilor și a lipidelor, ceea ce vă poate ajuta să pierdeți în greutate.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a susține această afirmație. Acest lucru nu elimină, totuși, capacitatea piperului de a vă ajuta să reduceți greutatea. De ce? Ei bine, piperul este un condiment care poate înlocui sosurile bogate în calorii atunci când gătiți. Pur și simplu, piperul are foarte puține calorii în comparație cu sosurile și cremele grele, așa că apelarea la piperul măcinat poate fi o modalitate excelentă de a vă ajuta să pierdeți câteva kilograme.

 

5. Reduce hipertensiunea arterială

Deoarece piperul negru este aproape lipsit de sare, utilizarea acestuia în loc de sare vă poate ajuta să reduceți aportul general de sare, reducând în cele din urmă hipertensiunea arterială. Mai puțină sare poate ajuta la reducerea retenției de lichide și a balonării inconfortabile. Adăugarea condimentelor, cum ar fi piperul negru și chiar ghimbirul, usturoiul coriandru și foaia de dafin, la mâncarea dvs. în loc de sare poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control, fără a simți că vă lipsește ceva.

Un studiu efectuat la Universitatea Comenus din Slovacia pe șobolani a constatat că administrarea orală de piperină, prezentă în boabele de piper, a fost capabilă să împiedice creșterea tensiunii arteriale cel puțin parțial, în timp ce un alt studiu publicat în Journal of Cardiovascular Pharmacology a confirmat efectele de scădere a tensiunii arteriale pe șobolani.

 

6. Combate bacteriile

Piperina prezentă în piperul negru este un fitochimic, sau fitonutrient, care conține numeroase efecte antiinflamatorii și a demonstrat beneficii terapeutice asupra dezvoltării bacteriilor la șoareci. Cercetătorii au investigat efectele piperinei asupra piropozei în celulele sanguine fagocitare ale rozătoarelor și au aflat că piperina poate suprima dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de boli.

 

Date nutriționale

O lingură (șase grame) de piper negru măcinat/miez de piper negru conține aproximativ:

  • 16 calorii
  • 4,1 grame carbohidrați
  • 0,7 grame proteine
  • 0,2 grame grăsime
  • 1,7 grame fibre
  • 0,4 miligrame de mangan (18 la sută DZ)
  • 10,2 micrograme vitamina K (13 la sută DZ)
  • 1,8 miligrame fier (10 la sută DZ)
  • 0,1 miligrame de cupru (4 la sută DZ)
  • 27,3 miligrame de calciu (3 la sută DZ)
  • 12,1 miligrame magneziu (3 procente DZ)

* DZ- doza zilnică recomandată

 

Informații interesante despre boabele de piper

Piperul negru este originar din sud-vestul Indiei. Comerțul antic al acestui condiment între India și Occident datează încă din anul 1000 î.Hr. și era destul de profitabil. De fapt, a fost suficient de profitabil pentru a provoca apariția unor povești conform cărora un dragon păzea o groapă de piper pentru a-i împiedica pe alții să încerce acest comerț. În cele din urmă, piperul a ajuns să fie considerat un produs de lux în Europa medievală, ceea ce a făcut ca expresia olandeză "piper scump" să fie frecventă și astăzi.

Biblioteca Congresului raportează că piperul a fost odată considerat atât de valoros încât în Grecia și Roma antice era folosit ca monedă de schimb. Se pare că, atunci când goții au învins Roma în 410, au cerut o răscumpărare de 3 000 de kilograme de piper, iar în Evul Mediu acesta era chiar acceptat ca plată pentru lucruri precum chiria și taxele. Mai târziu, Salem, Massachusetts, a fost o parte importantă a comerțului mondial cu piper, unde s-au născut mulți dintre primii milionari ai Americii. Cu timpul, a devenit mai puțin scump și mai accesibil, ceea ce a dus la includerea piperului negru în multe rețete și amestecuri, cum ar fi bucătăriile indiană, marocană, franceză etc.

Vița de vie de piper poate crește până la 396 cm înălțime și este originară din sudul Indiei. Vietnamul este cel mai mare producător și exportator de piper din lume, cu 34% din producția de piper.

 

Riscuri și efecte secundare

Ideea că piperul provoacă strănuturi este mai mult decât o idee. Se întâmplă, chiar dacă nu sunteți alergic. Am dat o mulțime de informații despre piperină, substanța chimică naturală care se găsește în boabele de piper. Acest atribut este cel care provoacă strănutul, deoarece acționează ca un iritant dacă ajunge în nas.

Indiferent dacă este vorba de piper alb, negru sau verde, acesta conține alcaloidul piperină, care stimulează terminațiile nervoase din interiorul membranei mucoase. De asemenea, evitați să puneți piper în ochi și în jurul ochilor, deoarece poate arde.

Dacă observați simptome, cum ar fi urticarie, furnicături sau mâncărime în interiorul gurii; dureri abdominale; diaree; greață și vărsături; respirație șuierătoare; congestie; amețeli, este posibil să aveți o reacție alergică. Alte simptome includ umflarea buzelor, a limbii, a gurii și a gâtului, care vă pot constrânge căile respiratorii. Solicitați ajutor imediat dacă prezentați oricare dintre aceste simptome.

 

Boabele de piper sunt o modalitate excelentă de a spori aroma alimentelor sau beneficiile altor condimente, cum ar fi turmericul, fără efectele negative ale creșterii în greutate. S-ar putea să descoperiți că boabele de piper vă ajută digestia, talia și nivelul tensiunii arteriale, în timp ce ajută și la prevenirea și combaterea cancerului, diabetului și bacteriilor. Nu este de mirare că acest condiment uimitor este considerat regele condimentelor.