Treci printr-o perioadă stresantă? Știai că există alimente care te pot ajuta în combaterea stresului?

Ce face ca un aliment să aibă efect antistres? Atunci când vorbim despre alimente cu rol de calmare, nu ne referim la acele alimente care îți oferă confort, adică snacks-uri sau dulciuri, ci alimente care chiar te ajută să te liniștești și să elimini stresul. Acestea conțin o serie de nutrienți esențiali și reprezintă o bună sursă de energie. Evenimentele stresante cauzează creșterea nivelului de cortizol. Cortizolul provoacă poftele alimentare, iar acestea tind să se concentreze pe carbohidrați, în special pe alimentele dulci, potrivit cercetătorilor de la Universitatea California. Astfel, cu cât mănânci mai multă mâncare nesănătoasă, cu atât îți degradezi mai mult starea de spirit.

 Alegerile alimentare corecte pot ajuta mult organismul să-și sporească rezistența la stres. Deci, când ești stresat, în loc să mănânci tot felul de alimente nesănătoase, poți alege alimente destresante, care să îți linistească organismul.


O alimentație sănătoasă asigură nu doar necesarul zilnic de proteine, vitamine și minerale de care organimsul nostru are nevoie, ci contribuie și la relaxarea psihicului. În articolul de mai jos vom prezenta o serie de alimente care sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului:


1. Migdalele  sunt pline de vitamine antistres, conținând în special vitaminele B2, B6, E, magneziu și zinc. Magneziul este un element care ajută la metabolizarea acizilor grași esențiali reducând stările de tensiune, anxietate, irascibilitate și insomnie. De asemenea, în combinație cu vitaminele din complexul B, magneziul este implicat în producerea serotoninei – hormonul ”fericirii”. Se știe că secreția acestui hormon la nivel cerebral determină o stare de bună dispoziție. De asemenea, migdalele au beneficii și asupra sistemului cardio-vascular, în lupta antistres, deoarece conțin antioxidanți, având capacități detoxifiante, iar vitamina E este importantă pentru întărirea sistemului imunitar.


2. Cerealele integrale și fulgii de ovăz conțin o cantitate importantă de carbohidrați complexi care se absorb mai greu în organism, ajutând creierul să producă mai multă serotonină, substanță chimică ce îl calmează în ritm constant. Datorită digestiei lente, asigură un aport energetic pentru o lungă durată de timp, fiind foarte indicate persoanelor care au o viață agitată, cu multe griji, dorm puțin sau se simt foarte obosite. Totodată, ele sunt o sursă bună de vitamine (mai ales cele din complexul B), minerale și antioxidanți. Evită carbohidrații conţinuţi de pâinea albă, dulciuri, sucuri, biscuiţi sau aluaturi deoarece se digeră repede și cresc glicemia.


3. Semințele de susan  reduc stresul prin compoziția bogată în zinc și tirozină. Zincul îmbunătățește metabolismul acizilor grași și producerea de serotonină, cu rol important în reducerea stresului. Tirozina este un aminoacid folosit de organism pentru producerea dopaminei și adrenalinei, substanțe care asigură adaptarea organismului la stres și realizează un bun echilibru nervos. Stresul cronic reduce rezervele de tirozină și provoacă oboseală, dificultăți de concentrare și apatie. Organismul secretă în mod fiziologic tirozină, dar în perioadele stresante, posibilitățile organismului sunt depășite și dacă nu se consumă alimente îmbogățite cu acest aminoacid, apare depresia.


4. Semințele de floarea-soarelui conțin potasiu, complexul de vitamine B (mai ales B6 și acid pantotenic) și zinc, substanțe a căror nivel scade mult în timpul perioadelor stresante.


5. Semințele de dovleac  sunt bogate în triptofan, aminoacid care asigură o stare de bună dispoziție. Triptofanul nu este sintetizat în mod natural de către organism, dar este esențial în producerea serotoninei. Are rolul de a mări rezistența psihică, îmbunătățeste somnul, calmează anxietatea și depresia, iar lipsa acestui aminoacid poate duce la agresivitate.


6. Semintele de in  sunt bogate în acizi grasi Omega-3 și Omega-6, vitamina C, vitamina E, vitaminele din complexul B, substanțe minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, potasiu), aminoacizi și antioxidanți. Astfel, ele te vor ajuta să combați creșterea nivelului de stres, să te relaxezi, iar consumate la cină îți vor da un somn lin și odihnitor.


7. Fisticul  precum și alte nuci și semințe, reprezință o sursă bogată de grăsimi benefice organismului. Acesta conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea nucilor și semințelor. Datorită compoziției bogate în minerale și vitamine, oferă ajutor organismului în combaterea stresului. Nu trebuie însă să uiți că nucile și semințele sunt bogate în calorii, prin urmare trebuie consumate cu moderație.


8. Fructele de pădure ajută la îndepărtarea stresului prin creșterea nivelului de magneziu și vitamina C din organism doarece se știe că scăderea acestora slăbește sistemul imunitar și provoacă o stare generală de stres și epuizare. Fructele deshidratate nu au proprietăți inferioare fructelor de pădure proaspete, grație acidului benzoic din compoziție, care păstrează componentele utile.


9. Usturoiul conține o substanță detoxifiantă numită alicină, care ajută la dispariția stărilor de epuizare fizică și psihică, scade tensiunea arterială asociată cu stresul și ajută la creșterea bunei dispoziții. De asemenea, usturoiul praf este forma măcinată a usturoiului deshidratat și conține o serie de nutrienți importanți precum vitamina C, fier, calciu, proteine și sodiu.


10. Turmericul  este un condiment care conține un compus numit curcumină. Este foarte util pentru a susține sănătatea creierului și a preveni tulburările de anxietate. De asemenea, curcumina are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care au efect bun asupra celulelor creierului.


Așadar, reține că o dietă echilibrată este factorul crucial în menținerea sănătății și reducerea stresului. Pe lângă alimentele menționate mai sus, îți recomandăm ca în zilele foarte tensionate să eviți consumul de cafea, zahăr, grăsimi animale, conserve, produse făinoase sau alcool.