Știai că semințele de cânepă sunt una dintre cele mai bune surse naturale de proteine vegetale? Dacă vrei să-ți crești aportul de proteine dintr-o sursă naturală și vegană, atunci pudra de proteine din cânepă ar putea fi alegerea perfectă pentru tine.

De fapt, pudra de proteine din cânepă este, probabil, cea mai bună pudră de proteine vegană, având 20 de aminoacizi, inclusiv cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul tău nu îi poate produce singur și trebuie să-i obțină din surse alimentare.

Pudra de proteine din cânepă nu este doar o sursă excelentă de proteine, ci este și încărcată cu mai mulți acizi grași omega sănătoși și fibre decât multe alte pudre de proteine comune. Și asta nu e tot — s-a demonstrat că cânepa îmbunătățește oboseala și are efecte pozitive asupra sistemului imunitar, iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pudrei de proteine din cânepă.

Care sunt celelalte beneficii? Hai să le descoperim.


Ce este proteina din cânepă?

Cânepa este o varietate distinctă a plantei Cannabis sativa, care poate fi cultivată pentru a maximiza fibrele din tulpina plantei sau pentru producția de semințe. Planta de cânepă a fost cultivată de oameni timp de mii de ani, în principal pentru rezistența sa ca fibră și pentru utilizări medicinale.

Cânepa are niveluri neglijabile sau chiar inexistente ale celui mai intoxicant compus, tetrahidrocannabinolul (THC), cannabinoidul cel mai cunoscut pentru proprietățile sale euforice.

THC a fost cercetat intens, iar știința a demonstrat că are beneficii substanțiale pentru sănătate atunci când este utilizat corespunzător. Cânepa conține de obicei între 0,3% și 1,5% THC, în timp ce marijuana conține aproximativ 5% până la 10% sau mai mult THC.

Așadar, nu te îngrijora — consumul de cânepă cu siguranță nu te va intoxica. Consumul de cânepă este sigur, sănătos și legal.

Pudra de proteine din cânepă și uleiul de cânepă sunt ambele obținute din semințele plantei de cânepă. Pudra de proteine din cânepă este ușor de consumat, având un gust ușor de nucă.

Semințele de cânepă sunt o adevărată sursă de proteine, conținând cel puțin 20 de aminoacizi, inclusiv cei nouă aminoacizi esențiali:

  • Histidină
  • Izoleucină
  • Leucină
  • Lizină
  • Metionină
  • Fenilalanină
  • Treonină
  • Triptofan
  • Valină

Aminoacizii sunt compuși organici care se combină pentru a forma proteine, iar împreună, aminoacizii și proteinele sunt elementele de bază ale corpului uman.

Proteina din cânepă oferă grăsimile esențiale omega-3 și omega-6 într-un raport sănătos de 3:1. Până la urmă, este important să echilibrezi acizii grași omega-3, 6 și 9.

Cânepa este, de asemenea, una dintre puținele surse de acid gamma-linolenic (GLA), un omega-6 sănătos, derivat din plante, care este metabolizat diferit față de alți omega-6 mai puțin sănătoși. Alimentele bogate în GLA, precum semințele de cânepă, au fost observate că ajută persoanele cu:

  • ADHD
  • Dureri de sân
  • Diabet și neuropatie diabetică
  • Boală de inimă
  • Hipertensiune arterială
  • Scleroză multiplă
  • Obezitate
  • Sindrom premenstrual
  • Artrită reumatoidă
  • Alergii cutanate

 

Beneficii

1. Crește aportul de proteine

În primul rând, consumând regulat pudra de proteine din cânepă, îți crești direct și ușor aportul total de proteine. De ce este proteina atât de importantă?

În corpul tău, proteinele constituie organele vitale, mușchii, țesuturile și chiar unele hormoni. Proteinele dezvoltă, cresc și mențin aproape fiecare parte a ta.

În plus, ele stimulează metabolismul și îți cresc potențialul de ardere a grăsimilor.

Fără un aport zilnic adecvat de proteine, este comun să te confrunți cu dificultăți în pierderea în greutate, oboseală, schimbări de dispoziție și multe alte probleme de sănătate.

Un studiu a constatat că calitatea proteinei din semințele de cânepă are scoruri de digestibilitate și aminoacizi egale sau mai mari decât anumite cereale, nuci și leguminoase. Ca sursă bogată de proteine, pudra de proteine din cânepă ajută la prevenirea deficienței de proteine și îți oferă proteinele de care ai nevoie.


2. Îmbunătățește sănătatea inimii

Semințele de cânepă au un echilibru ideal de 3:1 între acizii grași omega-3 și omega-6, ceea ce promovează sănătatea cardiovasculară. Mai specific, pudra de proteine din cânepă conține acid linolenic, un acid gras omega-3 care, conform unor studii, ajută la prevenirea bolii coronariene.

Un studiu publicat indică faptul că semințele de cânepă au potențialul de a influența benefic bolile de inimă prin efecte hipotensive și antiinflamatorii. Cercetătorii sugerează că acestea pot fi benefice pentru hipertensiunea arterială, ateroscleroză și problemele de sănătate asociate bolilor de inimă, inclusiv diabetul și sindromul metabolic.

Semințele de cânepă sunt, de asemenea, alimente sănătoase pentru inimă, bogate în fibre. Recomandăm adăugarea pudrei de proteine din cânepă într-un smoothie de dimineață pentru a reduce în mod natural tensiunea arterială, colesterolul LDL, a crește colesterolul HDL și a îmbunătăți trigliceridele.


3. Susține sănătatea oaselor

Cânepa este natural bogată în acidul gamma-linolenic (GLA), un acid gras esențial omega-6. Unele studii sugerează că persoanele care nu obțin suficiente acizi grași esențiali — în special GLA și acidul eicosapentaenoic (EPA) — sunt mai susceptibile la pierderea osoasă decât cele cu niveluri normale ale acestor grăsimi sănătoase.

Un produs organic de proteine din cânepă conține, de asemenea, acizi grași omega-3 care s-au dovedit a fi benefici pentru sănătatea scheletului. Studiile sugerează că omega-3 contribuie pozitiv la markerii de turnover osos și pot reduce riscul de fracturi.


4. Curăță colonul

Pudra de proteine din cânepă este bogată în fibre solubile și insolubile, cu aproximativ cinci grame de fibre per porție. Ambele forme de fibre curăță în mod natural colonul, reducând constipația și toxinele din corp.

Unele studii chiar sugerează că fibrele protejează împotriva dezvoltării cancerului colorectal. Adăugarea de fibre în dieta ta sub formă de pudră de proteine din cânepă poate, de asemenea, să îți reducă riscul de hemoroizi, diaree și diverticuloză.


5. Reduce poftele de zahăr

Conținutul impresionant de nutrienți din pudra de proteine din cânepă o face un aliat perfect în lupta împotriva poftelor pentru dulciuri nesănătoase. De fapt, cercetările publicate în Nutrition Reviews sugerează că o creștere a consumului de fibre poate ajuta la reducerea prevalenței obezității.

Produsele din proteine de semințe de cânepă oferă o doză sănătoasă de fibre alimentare, care ajută la reglarea glicemiei. Când îți menții nivelul de glucoză constant, ești mult mai puțin probabil să experimentezi căderi de energie și să ai pofte de zahăr pentru a umple golul.


6. Stimulează sistemul imunitar

Prin consumul de pudră de proteine din cânepă, îți poți stimula cu ușurință sistemul imunitar. Cercetările indică faptul că beneficiile stimulatoare ale semințelor de cânepă pentru sistemul imunitar provin din conținutul său unic de proteine.

Semințele de cânepă conțin proteine globulare din plante edestin (65% până la 67%) și albumină (33% până la 35%). Aceste proteine globulare sunt responsabile pentru funcțiile enzimatice în plasma sanguină, împreună cu formarea de anticorpi, ceea ce le face esențiale pentru o funcție imunitară puternică.

Edestina este considerată cea mai ușor digerabilă proteină și este foarte similară cu proteina din corpul uman. Cânepa conține cele mai mari niveluri cunoscute de edestin în regnul vegetal, făcând-o o sursă superioară de proteine.

Albumina este o altă sursă de proteine vegetale ușor digerabilă și de înaltă calitate. Semințele de cânepă sunt, de asemenea, lipsite de inhibitori de tripsină și oligozaharide, două elemente care afectează negativ absorbția și digestibilitatea altor surse vegetale de proteine.


Nutriție

Pudra de proteine din cânepă este obținută din semințe de cânepă, care oferă un impuls nutrițional solid, similar cu semințele de in. Pudra de proteine din cânepă oferă o doză sănătoasă de fibre alimentare, clorofilă, minerale și antioxidanți, fără grăsimi saturate, colesterol, sodiu sau zahăr.

O porție — aproximativ patru linguri (31 de grame) — de pudră de proteine din cânepă organică și de bună calitate conține aproximativ:

  • 120 calorii
  • 13 grame carbohidrați
  • 12 grame proteine
  • 2 grame grăsimi
  • 11 grame fibre
  • 260 miligrame magneziu (65% DZ)
  • 6 miligrame fier (35% DZ)
  • 391 miligrame potasiu (8% DZ)
  • 44 miligrame calciu (4% DZ)


Cum să folosești

În medie, o persoană are nevoie de aproximativ jumătate din greutatea sa corporală în proteine în fiecare zi. Raportul este și mai mare dacă ești atlet.

Prin includerea produselor organice de proteine din cânepă în dieta ta, poți îndeplini cu ușurință nevoile zilnice de proteine.

Caută o pudră de proteine din cânepă care să aibă un singur ingredient: proteine din cânepă presate la rece și organice. Nu vrei să conțină hexan, lactate, lactoză sau îndulcitori adăugați.

Recomandarea tipică pentru pudra de proteine din cânepă este de una până la patru linguri pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 30 de grame.

Poți folosi proteina din cânepă la fel cum folosești orice altă pudră de proteine. Adaug-o într-un smoothie sau shake pentru micul dejun sau ca o sursă de proteine înainte sau după antrenament. De asemenea, poți să amesteci pur și simplu pudra de proteine din cânepă cu laptele tău preferat.

Poți încerca să adaugi pudra de proteine din cânepă la:

  • cereale fierbinți
  • iaurt
  • clătite
  • batoane de granola
  • batoane proteice
  • brioșe
  • brownies
  • prăjituri
  • pâine

Poți folosi proteina din cânepă pentru a înlocui până la 25% din făina în produsele de panificație, ceea ce adaugă proteine, fibre, grăsimi sănătoase și o mulțime de nutrienți produsului final.

 

Riscuri și efecte secundare

Ca orice supliment proteic, pudrele organice de proteine din cânepă ar trebui consumate în raport cu obiectivele generale de proteine dietetice și cât de multă proteină dietetică este consumată din alte surse. Obiectivele proteice variază de la persoană la persoană, așa că verifică cu un nutriționist dacă nu ești sigur de nevoile tale.

Câteva efecte secundare ale pudrei de proteine din cânepă sunt posibile. Dacă ai orice îngrijorare de sănătate, consultă medicul înainte de a cumpăra pudra de proteine din cânepă, mai ales dacă iei medicamente anticoagulante.

Pudra de proteine din cânepă poate cauza uneori diaree ușoară, dar cea mai bună modalitate de a evita acest lucru este să începi cu o doză foarte mică (o linguriță) și să crești treptat.

Persoanele care au infecții herpetice (inclusiv herpes labial) trebuie să fie atente când vine vorba de pudra de proteine din cânepă, deoarece proteina din semințele de cânepă conține niveluri semnificative de aminoacid arginină. Arginina este importantă pentru vindecarea rănilor, producția de hormoni și funcția imunitară, dar nivelurile crescute de arginină în dietă încurajează de fapt infecția cu herpes, deoarece arginina este necesară pentru replicarea proteinelor virale.

Persoanele cu infecții herpetice recurente, cronice sau acute ar trebui cel mai probabil să evite consumul zilnic de produse din semințe de cânepă.

Principalul avertisment legat de proteina din semințe de cânepă este pentru persoanele care suferă de afecțiuni autoimune. Proteina din semințele de cânepă cuprinde până la 65% globulină edestin, care este necesară corpului uman pentru a produce proteine sanguine și stimulente ale sistemului imunitar, cum ar fi anticorpii și globulina gamma. Deși această nutriție este benefică pentru majoritatea populației, victimele afecțiunilor autoimune pot considera că produsele din semințe de cânepă sunt prea stimulante pentru sistemul imunitar.

Nu există încă cercetări asupra produselor din semințe de cânepă și afecțiunilor autoimune — cu toate acestea, se știe că combinația de acizi grași esențiali și aminoacizi din semințele de cânepă crește globulele albe în animale și oameni. Cei care suferă de afecțiuni autoimune sau care iau medicamente imunosupresoare ar trebui să folosească proteina din semințe de cânepă cu prudență.