Dacă doriți să evitați făina de grâu și/sau glutenul și nu sunteți sigur încotro să vă îndreptați, făina de orez este o opțiune pentru dumneavoastră. Această făină fără gluten, cunoscută și ca pudră de orez, este obținută din orez măcinat fin. Poate fi găsită atât sub formă de orez alb, cât și de orez brun și este un aliment de bază în Asia de Sud-Est, Japonia și sudul Indiei.

Făina de orez este un înlocuitor excelent pentru făina de grâu, deoarece majoritatea făinii de grâu conține gluten - o proteină care poate irita sistemul digestiv sau chiar mai rău pentru cei care au intoleranță la gluten. Făina de orez este un agent de îngroșare popular, deoarece are capacitatea de a preveni separarea lichidelor. Funcționează excelent în supe, sosuri și sosuri și este adesea folosită pentru a face biscuiți, prăjituri și găluște.


Dar este făina de orez bună pentru dumneavoastră? Aceasta este o întrebare excelentă. Din punct de vedere pozitiv, este bogată în fibre și poate proteja ficatul, dar este, de asemenea, lipsită de nutrienți pe care alte făinuri i-ar putea conține.

În același timp, unele studii arată că indicele glicemic al unora dintre cele mai recente produse fără gluten a fost mult îmbunătățit prin adăugarea unor ingrediente dense în minerale, cum ar fi amarantul, hrișca sau făina de in.

 

Beneficiile făinii de orez

1. Bogată în fibre benefice

Corpurile noastre au nevoie de fibre insolubile pentru a scăpa de deșeuri, deci dacă constipația este o problemă, făina de orez - în special făina de orez brun - poate ajuta împreună cu nucile,fasolea și legumele, cum ar fi conopida și cartofii - toate alimentele care furnizează multe fibre.

Alegerea unei diete bogate în fibre nu numai că ajută organismul prin eliminarea deșeurilor, dar poate ajuta la scăderea colesterolului și la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Aceasta poate ajuta chiar la minimizarea riscului de boală diverticulară, boli ale colonului, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială.

 

2. O opțiune excelentă fără gluten

Făina de orez este obținută dintr-o cereală fără gluten, ceea ce o poate face cea mai bună alegere atunci când vine vorba de oricine suferă de intoleranță la gluten și de boala celiacă. Glutenul este o proteină care se găsește în produsele cerealiere, cum ar fi grâul și secara.

Oricine suferă de boala celiacă suferă de o afecțiune digestivă care perturbă sistemul imunitar atunci când intră în contact cu glutenul. Pentru cei care au o intoleranță, chiar dacă este ușoară, aceasta ajută totuși la procesul digestiv dacă este evitată. Făina de orez poate ajuta oferind o alternativă.

 

3. Poate ajuta la menținerea unei funcții hepatice sănătoase

Făina de orez conține colină, care ajută la transportul colesterolului și trigliceridelor de la ficat la locul unde sunt necesare în organism. Prin urmare, colina vă poate ajuta să mențineți un ficat sănătos.

Colina este necesară pentru menținerea componentelor esențiale ale membranelor. Carcinomul hepatocelular este un cancer care provine din boli hepatice cronice, iar ratele sunt în creștere. Un studiu publicat în International Journal of Experimental Pathology a raportat că o dietă care este deficitară în colină și bogată în grăsimi a prezentat fibroză hepatică rapid progresivă la șoareci. Deoarece făina de orez conține colină, aceasta poate fi o alegere excelentă pentru a menține ficatul într-o stare sănătoasă.

 

Dezavantajele făinii de orez

Mai puțin folat

Mai puțini fitonutrienți

  • Conține mai puțin folat decât făina de grâu integral

În timp ce atât făina integrală de grâu, cât și făina de orez conțin valori nutriționale similare, făina integrală de grâu bate făina de orez când vine vorba de folat. Aceste cereale se află într-o cursă strânsă în ceea ce privește tiamina, niacina și riboflavina și ambele conțin vitamina E, dar grâul integral oferă 14% din recomandarea zilnică de folat.

Folatul este important deoarece ajută la eliminarea homocisteinei din sânge. Acest proces poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Vă întrebați de ce folatul este atât de important în timpul sarcinii? Este esențial pentru dezvoltarea și creșterea de noi celule, ceea ce este benefic în timpul sarcinii de creștere.

 

  • Are mai puțini fitonutrienți decât grâul integral

Atât făina de orez, cât și făina de grâu integral furnizează fitonutrienți importanți care luptă împotriva cancerului, numiți lignani, dar făina de grâu integral are cu 30% mai mult. Lignanii pot ajuta la echilibrarea nivelului de estrogen din organism. Alimentele care conțin lignani pot contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare, cancer și la reducerea nivelului de colesterol.

 

Date nutriționale

Există trei tipuri de făină de orez: făină de orez brun, făină de orez dulce și făină de orez alb. Interesant, orezul alb provine din orezul brun. Acest lucru se întâmplă atunci când coaja este îndepărtată.

Un beneficiu pentru sănătate pentru a avea versiunea de orez brun este că coaja rămâne intactă, ceea ce oferă mai multe fibre și valoare nutritivă, cum ar fi creșterea calciului și zincului. Făina de orez brun are o aromă de nuci și funcționează cel mai bine atunci când este combinată cu alte făinuri pentru a evita o textură sfărâmicioasă și uscată.

Făina de orez dulce provine din orez alb lipicios cu bobul scurt, conținând mai mult amidon decât orezul alb sau orezul brun, și este adesea utilizată în alimentele asiatice. Deși toate trei pot acționa ca agenți de îngroșare, versiunea din orez dulce poate fi o alegere mai bună, având în vedere conținutul său lipicios și amidonoasă.

 

O cană (158 de grame) de făină de orez alb conține aproximativ:

  • 578 calorii
  • 127 grame carbohidrați
  • 9,4 grame proteine
  • 2,2 grame grăsime
  • 3,8 grame fibre
  • 1,9 miligrame mangan (95% DZ)
  • 0,7 miligrame vitamina B6 (34 % DZ
  • 23,9 micrograme seleniu (34% DZ)
  • 4,1 miligrame niacină (20% DZ)
  • 0,2 miligrame tiamină (15% DZ)
  • 155 miligrame fosfor (15% DZ)
  • 55,3 miligrame magneziu (14% DZ)
  • 1,3 miligrame acid pantotenic (13% DZ)
  • 0,2 miligrame de cupru (10% DZ)
  • 1,3 miligrame zinc (8% DZ)

 

O cană (158 grame) de făină de orez brun conține aproximativ:

  • 574 calorii
  • 121 de grame de carbohidrați
  • 11,4 grame proteine
  • 4,4 grame grăsimi
  • 7,3 grame de fibre
  • 6,3 miligrame mangan (317% DZ)
  • 1,2 miligrame vitamina B6 (58% V% DZ)
  • 532 miligrame fosfor (53% DZ)
  • 10 miligrame niacină (5 % DZ)

 

Făina de orez vs. alte făinuri

Făina de orez conține mai puțină drojdie, ceea ce poate însemna că, atunci când coaceți, veți avea nevoie de mai mult bicarbonat de sodiu. Făina albă de orez are o textură mătăsoasă și netedă și o culoare foarte albă, ceea ce o face să se distingă de celelalte. Poate fi găsită în piețele asiatice și în magazinele de alimente naturale, dar dacă aveți o râșniță de cafea sau un blender de mare putere, puteți pur și simplu să vă faceți propria râșniță.

În cea mai mare parte, făina de orez poate fi înlocuită cu făina albă obișnuită cu foarte puține diferențe, deoarece au același efect atunci când sunt folosite la gătit. Atât făina de orez, cât și făina universală sunt excelente ca agenți de îngroșare pentru supe, sosuri.

Există o multitudine de alte făinuri disponibile, cum ar fi făina de mazăre, făina de năut, făina de nucă de cocos, făina de amaranth, făina de arrowroot, făina de quinoa, făina de roșcove, făina de einkorn și chiar făina de nuci. Practic, puteți măcina aproape orice ingredient uscat într-o făină, dar este aceasta bună pentru coacere? De exemplu, semințele de chia pot fi formate pentru a face făină de chia, dar funcționează la fel de bine ca făina de orez. Nu atât de mult. În timp ce făina de chia poate fi folosită pentru multe produse, coacerea s-ar putea să nu fie unul dintre ele.

Cercetările au constatat că coacerea cu făină de chia a produs rezultate de succes. Cu toate acestea, atunci când se utilizează o cantitate mai mică combinată cu făină de orez, rezultatele au fost mult mai bune. Mai exact, utilizarea a maximum 14 % făină de chia integrală la o pâine fără gluten pe bază de făină de orez va oferi o textură și o umiditate mai bune pâinii, în timp ce utilizarea unei cantități mai mari va începe să diminueze calitatea. Partea bună este că făina de chia, la fel ca multe alte opțiuni de făină, poate spori valoarea nutritivă prin creșterea nivelului de lipide, proteine și fibre dietetice, precum și prin furnizarea multor alți nutrienți.

 

Riscuri și efecte secundare

Orezul este de obicei ușor de digerat și poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Recent au fost prezentate controverse în ceea ce privește arsenicul din orez. În general, dacă aveți îngrijorări, luați în considerare utilizarea unui amestec de făinuri pentru a reduce consumul excesiv de făină de orez. Dacă suspectați probleme legate de arsenic sau vi se pare că aveți probleme digestive, încetați imediat să îl consumați și asigurați-vă că solicitați ajutor profesional de la medicul dumneavoastră.