Știai că stresul cronic poate afecta capacitatea corpului tău de a se recupera de stresul fizic, mental sau emoțional? Acesta este probabil motivul pentru care majoritatea oamenilor s-au confruntat cu oboseala suprarenală la un moment dat în viața lor.

Mulți susținători ai acestei afecțiuni estimează că aproape fiecare persoană poate experimenta oboseală suprarenală, cunoscută și sub numele de hipoadrenie, într-o anumită măsură într-un moment deosebit de stresant al vieții.

Deoarece suprarenalele influențează multe părți ale corpului, simptomele oboselii suprarenale pot imita o serie de tulburări și nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Simptomele oboselii suprarenale, cum ar fi ceața creierului, starea de spirit și problemele de somn, pot indica multe tulburări și sunt adesea trecute cu vederea de către medici. Dar tot mai mulți oameni încep să realizeze că o combinație a acestor probleme de sănătate indică adesea debutul oboselii suprarenale. Dacă ai oboseală suprarenală, aceasta poate avea efecte semnificative asupra sănătății generale. Din fericire, poți îmbunătăți această problemă comună în mod natural, concentrându-te pe aportul de nutrienți și pe alegerile de stil de viață.

Ce este oboseala suprarenală?

Un termen relativ nou, „oboseală suprarenală” a fost propus ca o afecțiune nouă în 1998 de Dr. James L. Wilson, medic naturist și chiropractician. Presupunerea lui a fost că o suprastimulare a glandelor suprarenale de către stresul pe termen lung ar putea duce la un nivel inconsecvent de cortizol (hormonul stresului) în sânge. Pe lângă această supraîncărcare sau niveluri necorespunzătoare ale hormonului de stres, persoanele cu oboseală suprarenală adesea nu au suficient DHEA, „hormonul părinte” responsabil pentru crearea multor hormoni necesari în organism. Dr. Wilson descrie progresia unică a oboselii suprarenale pe parcursul zilei, după cum urmează:

• Te trezești și nu poți funcționa fără o cantitate semnificativă de cofeină.

În cele din urmă, simți un plus de energie în prima parte a zilei. Apoi nivelul de energie se prăbușește în jurul orei 14:00 și crește în jurul orei 18:00, scăzând din nou în jurul orei 21.00. Energia ta atinge apogeul din nou la ora 23:00.

Care sunt glandele tale suprarenale?

Glandele suprarenale sunt două organe de mărimea degetului mare care stau deasupra rinichilor și fac parte din sistemul endocrin. Cunoscute și sub denumirea de glande suprarenale, ele sunt implicate în producerea a peste 50 de hormoni care conduc aproape toate funcțiile corpului, dintre care mulți sunt esențiali pentru viață. Glandele suprarenale lucrează îndeaproape cu hipotalamusul și glanda pituitară într-un sistem cunoscut sub numele de axa hipotalamus-hipofizo-suprarenal (axa HPA). Glandele suprarenale joacă un rol important în răspunsul la stres. Iată cum funcționează:

  • Creierul tău înregistrează o amenințare, fie că este emoțională, mentală sau fizică.
  • Medula suprarenală eliberează hormonii de cortizol și adrenalină pentru a te ajuta să reacționezi la amenințare (răspunsul de luptă sau fugi), grăbindu-ți sângele în creier, inimă și mușchi.
  • Cortexul suprarenal eliberează apoi corticosteroizi pentru a atenua procese precum digestia, răspunsul sistemului imunitar și alte funcții care nu sunt necesare pentru supraviețuirea imediată.
  • Glandele suprarenale sunt, de asemenea, responsabile pentru echilibrarea hormonilor.


Oboseala suprarenală este reală?

Problema majoră cu recunoașterea sau diagnosticarea oboselii suprarenale este incapacitatea de a distinge simptomele și modelele acesteia de alte tulburări. Parametrii acestei afecțiuni sunt nespecifici, ceea ce, din păcate, a dus la o mare controversă în jurul acestui subiect, chiar dacă însăși natura cortizolului și a hormonilor corporali este că efectele sunt de amploare.

Un diagnostic pentru această afecțiune este dificil, deoarece nivelurile hormonilor de stres se încadrează de obicei în ceea ce medicina convențională ar numi „în intervalul normal”, deși simptomele sunt clare pentru cei care suferă de această afecțiune.

Oamenii care cred că oboseala suprarenală nu este o problemă reală de sănătate afirmă adesea că nivelurile constante de stres cronic nu au niciun efect asupra suprarenalelor și singurele tulburări endocrine adevărate sunt cele cauzate de alte boli și leziunile directe ale glandelor suprarenale. Cu toate acestea, mulți practicieni ai medicinei naturiste știu, din experiența într-o practică de îngrijire a sănătății și dovezi științifice, că hipoadrenia este foarte reală și asociată cu o serie de complicații.

În plus, tratamentul oboselii suprarenale este relativ neinvaziv și este benefic pentru sănătatea ta, indiferent de diagnostic. Desigur, ar trebui să fii sub îngrijirea unui profesionist medical calificat, cum ar fi un medic de medicină funcțională, în care ai încredere și să-l contactezi cu privire la orice simptome pe care le experimentezi (de orice boală), astfel încât medicul să poată determina tratamentul adecvat.

Probleme cu funcția suprarenală

Când discutăm despre probleme cu funcția suprarenală, este important să înțelegi că oboseala suprarenală nu este același lucru cu insuficiența suprarenală, boala Addison sau sindromul Cushing/boala Cushing.

Iată o defalcare rapidă a acestor afecțiuni și a modului în care sunt diferite de oboseala suprarenală:

Insuficiență suprarenală și boala Addison

Simptomele întâlnite în insuficiența suprarenală care nu se găsesc în oboseala suprarenală includ probleme digestive majore, scădere în greutate, glicemie scăzută, dureri de cap și transpirație. Insuficiența suprarenală primară este ceea ce este cunoscută sub numele de boala Addison și apare atunci când glandele suprarenale sunt afectate de un anumit tip de traumă și nu pot produce suficient cortizol sau aldosteron. Insuficiența suprarenală secundară (care este mai frecventă) apare atunci când glanda pituitară încetează să producă adrenocorticotropină (ACTH). ACTH este cel care stimulează glandele suprarenale să producă cortizol.

Ce diferențiază această afecțiune de oboseala suprarenală? De cele mai multe ori, oboseala suprarenală este modelată de o supraabundență de niveluri de hormoni de stres, adesea în momentele „greșite”, în timp ce insuficiența suprarenală este o incapacitate constantă de a produce cortizol. Cea mai mare diferență dintre ele este că persoanele cu oboseală suprarenală au de obicei niveluri de cortizol care se încadrează în niveluri „normale”, dar nu „optime”, în timp ce pacienții cu insuficiență suprarenală au niveluri de cortizol în mod constant în afara intervalului normal.

• Sindromul/Boala Cushing

Boala Cushing este o boală extrem de rară care implică supraproducția de cortizol, în afara nivelurilor normale, care afectează cel mai adesea femeile între 25-40 de ani. Această afecțiune este uneori rezultatul unor tumori, iar în alte cazuri, nu există o cauză cunoscută.

Cushing poate fi inversată și este definită ca o afecțiune „vindecabilă” de către Institutul Național de Sănătate. Simptomele unice ale sindromului Cushing (numită boala Cushing atunci când este cauzată de o tumoare hipofizară) includ creșterea în greutate abdominală/facială, impotența masculină, eșecul menstruației, risc crescut de avort spontan, glicemie crescută și tensiune arterială crescută.

Ce se întâmplă atunci când glandele suprarenale încetează să producă hormoni în mod eficient?

Fiecare funcție a corpului este afectată și, pe măsură ce nivelurile hormonilor suprarenalii se reduc și curg anormal, chiar și „reducerea și plecarea” normală pe care o obții de la ei dispare. Studiile indică faptul că simptomele oboselii suprarenale includ:

• Condiții autoimune

• Oboseală cronică (te simți mereu obosit)

• Ceața creierului

• Pierderea părului

• Dezechilibru hormonal

• Răspuns slăbit la stres

• Rezistentă la insulină

• Amețeli

• Scăderea apetitului/libidoului sexual

• Dispoziție proastă și iritabilitate

• Depresie

• Pierderea masei musculare sau osoase

• Afecțiuni ale pielii

• Tulburări de somn/apnee în somn

• Creștere în greutate

• Pofte de mâncare dulce și/sau sărată

• Pierderea poftei de mâncare

După cum poți vedea, există o serie de simptome care ar putea fi legate de alte tulburări de bază, inclusiv unele probleme de sănătate foarte frecvente ale femeilor. Din fericire, modalitățile de a combate aceste probleme sunt foarte asemănătoare și sunt benefice pentru sănătatea generală. Dacă ai experimentat oricare dintre aceste reacții adverse ale oboselii suprarenale, stai liniștit, pentru că acum există multe moduri naturale de a te trata și susține sistemul suprarenal.

Cauze

Oboseala suprarenală este o afecțiune în care corpul și glandele suprarenale nu pot ține pasul cu cantitatea enormă de stres zilnic pe care mulți oameni îl experimentează. Uneori înțeleasă greșit ca o tulburare autoimună, oboseala suprarenală poate imita unii precursori ai altor boli comune.

Medicii și practicienii din domeniul wellness cred că un episod de stres acut sau prelungit (mai ales de peste un an), stres continuu, poate determina supraîncărcarea și ineficienta glandelor suprarenale, apoi eliberarea incorect de cortizol. Ei cred că hipoadrenia poate fi cauzată de:

• Experiențe stresante precum moartea persoanei iubite, divorțul sau o operație

• Expunerea la toxine și poluare din mediu

• Stresul prelungit din cauza dificultăților financiare, a relațiilor proaste sau a mediului de lucru și a altor condiții care implică sentimente de neputință

• Gândire negativă și traumă emoțională

• Lipsa de somn

• Alimentație proastă (inclusiv diete accidentale și alimentație inconsecventă) și lipsă de exerciții fizice

• Durere

• Sensibilități alimentare

• Evenimente adverse în copilărie

• Intervenții chirurgicale

• Dependența de stimulente precum cofeina sau băuturile energizante

• Artrita reumatoidă

• Diabet zaharat/scăderea nivelului de glucoză


Poate stresul să provoace oboseală extremă? Da, absolut se poate.

Un studiu a constatat că studenții la medicină care suferă de stres cronic, pe termen lung, atunci când se pregătesc pentru examenele medicale la sfârșitul carierei lor educaționale, au afectat răspunsul la trezirea cortizolului. Limitând această creștere a cortizolului care apare în mod natural în fiecare dimineață când te trezești pentru a te ajuta să te simți alert, stresul îți inhibă capacitatea de a te trezi complet, indiferent de cât de mult dormi. Un alt studiu, lansat în 2005, a constatat că studenții diagnosticați cu sindrom de oboseală cronică au avut „alterări ale funcției suprarenale”, în special la femei, sugerând că glandele lor suprarenale nu mai primesc o cantitate normală de stimulare.

Depresia poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea sau efectele oboselii suprarenale. Cercetările arată că, după un episod depresiv major, răspunsurile cortizolului nu se reajustează cu ușurință la nivelurile normale și ar putea fi oarecum responsabile pentru o reapariția depresiei. Și există cercetări care sugerează că disfuncția hipotalamică este frecventă în scleroza multiplă, o boală autoimună. Cercetătorii evaluează de ce disfuncția axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale este comună în scleroza multiplă, dar se crede că este legată de secreția anormală de cortizol.

Diagnostic și teste

Există atât tratamente convenționale, cât și naturale pentru oboseala suprarenală. Primul pas este de a diagnostica problema, care poate fi dificilă, deoarece majoritatea oamenilor așteaptă prea mult timp pur și simplu să se ocupe de simptomele lor.

Mulți oameni așteaptă de ceva timp fără a-și consulta medicii generali sau endocrinologii cu privire la unele dintre simptomele oboselii suprarenale. Acesta este unul dintre motivele majore pentru care diagnosticul acestei afecțiuni este mai puțin frecvent. Cu toate acestea, întâmpinarea simptomelor de cortizol ridicat pe o perioadă lungă de timp poate avea într-adevăr o taxă. În plus, unele simptome pot indica afecțiuni mai grave. Dacă ai unul sau o combinație de simptome de oboseală suprarenală pentru o perioadă lungă de timp și simptomele au început să interfereze cu viața normală, relațiile și/sau activitățile - cum ar fi munca, timpul în familie sau școala - este timpul să vizitezi medicul și să întrebi despre oboseala suprarenală.

Teste de oboseală suprarenală

Testele pentru oboseala suprarenală sunt, din păcate, o altă sursă de confuzie pentru mulți. Ar trebui să știi din timp că aceste teste trebuie făcute de cineva care înțelege natura oboselii suprarenale și că testele pentru oboseala suprarenală sunt rareori definitive. Cele mai frecvente dintre aceste teste includ testarea lichidului corporal pentru cortizol. Testele de sânge nu sunt aproape niciodată utile în acest sens, dar un panou salivar de 24 de ore poate ajuta medicul să recunoască modelele anormale de cortizol, inclusiv lipsa sau supraîncărcarea răspunsului la stres.

Mulți medici testează, de asemenea, funcția tiroidiană împreună cu nivelurile de cortizol, datorită modului în care aceste sisteme hormonale sunt interconectate. Alte teste care pot fi utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea sau confirmarea oboselii suprarenale includ:

•Provocarea ACTH

•Test TSH (hormon de stimulare a tiroidei)

•T3(FT3)

•Tiroxina totala (TT4)

•Raportul cortizol/DHEA

•Raportul 17-CP/Cortizol

•Testarea neurotransmițătorilor

Există, de asemenea, două teste acasă sigure pe care le poți încerca, care includ:

•Testul de contracție a irisului: Teoria din spatele acestui test este că irisul nu se va putea contracta corect atunci când este expus la lumină la persoanele cu funcție suprarenală slăbită. Testul implică să stai într-o cameră întunecată și să luminezi cu o lanternă pentru scurt timp peste ochi în mod repetat. Dacă ai oboseală suprarenală, este posibil ca contracția ochiului să nu dureze mai mult de două minute, iar ochii să se dilate chiar și atunci când sunt încă expuși la lumină directă.

•Test postural de tensiune arterială scăzută: La persoanele sănătoase, tensiunea arterială crește atunci când se ridică din poziție culcat. Folosind un tensiometru, îți poți testa presiunea atunci când te culci și apoi după ce stai în picioare. Dacă nu observi nicio creștere sau o scădere a nivelului, este posibil ca suprarenalele să fi fost slăbite.

Tratamentul convențional

Din cauza naturii controversate a acestei afecțiuni, poate fi necesar să cauți un naturopat care te va ajuta să tratezi oboseala suprarenală cu o combinație de sfaturi alimentare și recomandări de suplimente, precum și orice medicamente hormonale sau alte medicamente necesare. Studiile indică faptul că o doză orală de 20 de miligrame de hidrocortizon este recomandată de unii pentru gestionarea de rutină a cortizolului, în timp ce o doză ocazională de 50 de miligrame poate fi prescrisă, dar nu trebuie luată în mod regulat sau în doze mai mari. Medicul sau endocrinologul ar trebui să te ajute să înțelegi potențialele efecte secundare ale acestui medicament și ale oricărui alt medicament recomandat.

Remedii naturale

Remediile naturale pentru oboseala suprarenală implică:

• reducerea stresului asupra corpului și minții

• eliminarea toxinelor

• evitarea gândirii negative

• umplerea corpului cu alimente sănătoase, suplimente și moduri de gândire

Dacă întrebi „Cum îmi pot ajuta glandele suprarenale?” răspunsul poate fi mai aproape decât crezi – tratamentul oboselii suprarenale seamănă mult cu dietele sănătoase și vindecătoare pentru a ajuta la combaterea problemelor de bază care cauzează o serie de afecțiuni.

1. Urmează dieta de oboseală suprarenală

În fiecare caz de recuperare a suprarenalelor, dieta este un factor uriaș. Există o serie de alimente care oferă suport suprarenal, ajutând la refacerea energiei suprarenale, astfel încât sistemul să revină la sănătate deplină. În primul rând, trebuie să începi prin a elimina orice alimente greu de digerat și orice toxine sau substanțe chimice din mediul tău. Ideea din spatele dietei de oboseală suprarenală este să elimini orice lucru care îți taxează suprarenalele. Alimentele de evitat includ:

• Cofeina: Cofeina poate interfera cu ciclul tău de somn și poate îngreuna recuperarea suprarenalelor. Dacă trebuie să bei cafea sau o băutură cu cofeină, atunci bea o cantitate limitată dimineața înainte de prânz.

• Zahăr și îndulcitori: Încearcă să eviți cât mai mult zahărul. Aceasta include evitarea siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză și a îndulcitorilor artificiali. Evită alimentele cu zahăr, cerealele și dulciurile. Reține că zahărul este un aditiv în multe pâini, condimente și sosuri. Caută miere crudă sau stevia ca alternative și moderează întotdeauna utilizarea îndulcitorilor de orice fel. Află mai multe despre înlocuitori ai zahărului aici: https://driedfruits.ro/blog/cu-ce-indulcitori-putem-inlocui-zaharul

• Carbohidrați: În timp ce carbohidrații nu sunt toți răi pentru tine, inflamația pe care o pot provoca este deosebit de problematică atunci când te confrunți cu oboseala suprarenală. Mulți oameni tânjesc la alimente bogate în carbohidrați atunci când sunt stresați, care oferă o satisfacție de moment, dar ajung să provoace mai mult glandele suprarenale. Dacă ești copleșit și stresat, încearcă să elimini glutenul și carbohidrații cu amidon pentru o perioadă de timp pentru a vedea dacă asta îți poate regla oboseala și nivelul de energie.

• Alimente procesate și gătite cu microunde: În primul rând, cuptorul cu microunde are propriile sale pericole, dar, în plus, majoritatea alimentelor ultraprocesate care pot fi gătite cu microunde au mulți conservanți și materiale de umplutură care sunt greu de digerat și uzează energia și ciclul de digestie al corpului. Încearcă să cumperi mâncare neprocesată și pregătește propria mâncare ori de câte ori este posibil.

• Carne procesată: o supraîncărcare de proteine animale îți poate stresa hormonii mai mult decât ai putea crede, iar hormonii adăugați și lipsa nutriției din carnea procesată convențională (în special carnea roșie, cum ar fi carnea de vită și friptura) îți pot strica sistemul într-o succesiune rapidă. Când cumperi carne pentru sprijinul suprarenalelor, rămâi la carnea de vită hrănită cu iarbă și pui sau curcan de crescătorie și mănâncă această carne bogate în proteine doar cu moderație.

• Uleiuri hidrogenate: uleiurile vegetale precum uleiul de soia, canola și porumb sunt foarte inflamatorii și pot duce la inflamația suprarenală. Încearcă să utilizezi numai grăsimi bune, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de măsline, untul organic sau ghee. Mai multe despre uleiuri sănătoase poți afla aici https://driedfruits.ro/blog/top-8-uleiuri-de-gatit-sanatoase-dar-si-ce-sa-eviti-complet

În continuare, dorești să adaugi alimente bogate în nutrienți, care sunt ușor de digerat și au calități vindecătoare. Alimentele de adăugat în dieta ta includ:

• Nucă de cocos

• Măsline

• Avocado și alte grăsimi sănătoase,

• Legume crucifere (conopida, broccoli, varza de Bruxelles etc.)

• Pește gras (de exemplu, somon prins sălbatic), Pui de crescătorie și curcan

• Bulion de oase

• Nuci, cum ar fi nucile și migdalele

• Semințe, cum ar fi dovleac, chia și in

• Kelp și alge marine

• Sarea de mare celtică sau de Himalaya

• Alimente fermentate bogate în probiotice

• Ciuperci medicinale Chaga și cordyceps

Aceste alimente ajută la depășirea oboselii suprarenale, deoarece sunt bogate în nutrienți, au un conținut scăzut de zahăr și au grăsimi și fibre sănătoase.

2. Suplimente și plante medicinale

O altă schimbare majoră pentru depășirea oboselii suprarenale este luarea suplimentelor potrivite folosind ierburi de susținere. Deoarece poate fi încă o provocare să obții suficient din fiecare nutrient de care ai nevoie în fiecare zi, suplimentele pot fi folosite pentru a te asigura că obții vitaminele și mineralele care sunt vitale pentru susținerea suprarenalei. În plus, există anumite ierburi, condimente și uleiuri esențiale care pot ajuta la combaterea oboselii suprarenale și susțin o viață energică, vibrantă.

• Ierburi adaptogene ashwagandha, rhodiola rosea, schisandra și busuioc sfânt: cercetările arată că plantele adaptogene pot ajuta la scăderea nivelului de cortizol și la mediarea răspunsurilor la stres în organism. Folosind aceste ierburi în prepararea alimentelor, poți atenua o parte din tensiunea asupra glandelor suprarenale.

• Rădăcină de lemn dulce: Acest condiment este disponibil sub formă de extract și s-a dovedit că ajută la creșterea DHEA din organism. Rădăcina de lemn dulce este asociată cu unele efecte secundare și uneori poate fi evitată prin administrarea de lemn dulce DGL. Cercetările sugerează că femeile însărcinate și cele cu probleme cu inima, ficatul sau rinichii ar trebui să evite rădăcina de lemn dulce. Nu o lua mai mult de patru săptămâni o dată. Asigură-te că monitorizezi tensiunea arterială, deoarece nivelurile pot crește la unii pacienți.

• Ulei de pește (EPA/DHA): Există un număr mare de beneficii ale suplimentării cu ulei de pește (sau, pentru persoanele care urmează diete vegane sau pe bază de plante, ulei de alge). Câteva dintre acestea includ contracararea unui număr de simptome și complicații legate de oboseala suprarenală, cum ar fi diabetul, disfuncția mentală, artrita, funcția sistemului imunitar, problemele pielii, creșterea în greutate și anxietatea/depresia.

• Magneziul: Magneziul este unul dintre nutrienții necesari pentru combaterea insuficienței suprarenale. Deși mecanismele acestui lucru nu sunt pe deplin înțelese, poți beneficia de suplimentarea cu magneziu dacă suferi de oboseală suprarenală.

Vitamine din complexul B: Cercetările au descoperit că deficiența de vitamina B12 poate fi asociată cu stresul asupra cortexului suprarenal. Vitamina B5 este o altă vitamină frecvent deficitară la persoanele cu stres suprarenal. Mai ales dacă reduci sau elimini carnea din dietă pentru a lupta împotriva oboselii suprarenale, îți poate fi de folos să iei un supliment de vitamine din complexul B de înaltă calitate.

• Vitamina C: Cunoscută ca un nutrient care „elimină stresul”, vitamina C pare să minimizeze efectele stresului asupra oamenilor, precum și să reducă timpul necesar pentru a se reface în urma evenimentelor stresante.

• Vitamina D: Pe lângă menținerea homeostaziei dintre magneziu și fosfor în organism și susținerea oaselor puternice, vitamina D poate fii benefică pentru alte afecțiuni, inclusiv disfuncția suprarenală și bolile.

• Seleniu: Cel puțin un studiu pe animale constată că deficiența de seleniu poate avea un impact negativ asupra funcției suprarenale.

• Ulei de lavandă: Studiile pe oameni și pe animale arată că uleiul esențial de lavandă are un efect calmant care poate reduce stresul. Cercetările sugerează, de asemenea, că poate scădea nivelul ridicat de cortizol atunci când este inhalat.

• Ulei de rozmarin: Uleiul esențial de rozmarin (împreună cu lavandă) poate scădea concentrațiile de cortizol și poate reduce stresul oxidativ asupra celulelor.

Nu uita să utilizezi suplimente pe bază de alimente integrale de la companii de renume și numai uleiuri esențiale organice certificate, de calitate terapeutică, 100%. Asigură-te că ai încredere în ceea ce cumperi.

3. Redu stresul

Cea mai importantă cheie pentru restabilirea funcției suprarenale este să ții cont de nevoile minții și de stres. Acordă atenție corpului tău și încearcă următoarele sfaturi naturale pentru ameliorarea stresului:

• Odihnește-te când te simți obosit cât mai mult posibil.

• Dormi 8-10 ore pe noapte.

• Evită să stai treaz până târziu și menține un ciclu de somn regulat - în mod ideal, în pat înainte de ora 22:00.

• Râzi și fă ceva distractiv în fiecare zi.

• Minimizează stresul de muncă și relațional, oricum este posibil.

• Mănâncă un ciclu alimentar regulat și redu dependența de cofeină și zahăr.

• Fă exerciții fizice (chiar și exercițiile fizice moderate și mersul pe jos pot ajuta). Yoga, în special, poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea răspunsurilor la stres. Dacă te simți obosit după exerciții fizice, uneori este benefic să mergi doar până când suprarenalele sunt suficient de vindecate.

• Evită oamenii negativi și vorbirea de sine.

•Fă-ți timp pentru tine (fă ceva relaxant).

•Caută sfaturi sau sprijin pentru orice experiență traumatizantă.

Corpurile noastre sunt făcute să se vindece. Cu toate acestea, cuvintele pe care le spunem au un impact mare asupra corpului nostru și asupra capacității noastre de a ne vindeca.

Indiferent de dieta și suplimentele pe care le iei, mediul tău este una dintre cele mai importante componente. Deci, fii bun cu tine însuți. Încearcă să eviți să spui lucruri negative despre tine și despre ceilalți. Este important să alegi să fii în preajma unor oameni pozitivi și să fii pozitiv și despre tine. Mulți oameni își dau ochii peste cap la astfel de sfaturi, dar este dovedit științific că este posibil să se reducă îngrijorarea patologică prin practicarea „înlocuirii gândirii”, o practică pozitivă de vorbire personală care implică recitarea verbală a rezultatelor pozitive în situațiile stresante.

4. Recuperare

Cât durează să se recupereze? Nu este o întrebare ușor de răspuns, deoarece timpul de recuperare a oboselii suprarenale nu a fost niciodată studiat. Cu toate acestea, recuperarea pentru oboseala suprarenală poate dura puțin. La urma urmei, a fost nevoie de luni, poate de ani, pentru a-ți uza suprarenalele - așa că este nevoie de puțin timp pentru a-și construi din nou puterea. Pentru recuperarea completă a suprarenalelor, te poți aștepta să dureze:

• 6-9 luni pentru oboseală suprarenală minoră

• 12-18 luni pentru oboseală moderată

• Până la 24 de luni pentru oboseală suprarenală severă

Cea mai bună abordare este să faci schimbări solide în stilul tău de viață pentru rezultate de durată. Unii oameni observă o diferență în starea lor generală de bine după doar câteva săptămâni de alimente mai bune care ajută la detoxifierea organismului și suplimente de oboseală suprarenală.


Dacă urmezi un stil de viață echilibrat, cu un nivel sănătos de somn, exerciții fizice, distracție și un mediu pozitiv, atunci este cel mai probabil să îți menții sistemul suprarenal puternic! Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.