
Acizii
grași Omega-3 sunt printre cele mai studiate și recomandate grăsimi pentru
toate tipurile de preferințe alimentare. Nu contează dacă ești vegan,
vegetarian, keto sau urmezi o dietă mediteraneană, ai nevoie de acizi grași
omega-3 pentru a te simți mai bine.
Multe
alimente conțin acizi grași Omega-3. Așadar, o dietă bogată în pește, semințe
și nuci te poate ajuta să obți cantitățile necesare de
omega-3.
Omega-3
sunt clasificați ca acizi grași polinesaturați.Termenul cuprinde trei acizi
grași diferiți: acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și
acidul alfa-linolenic (ALA).Fiecare tip de acid gras omega-3 are propriul său
beneficiu, dar, în ansamblu, aceștia lucrează împreună pentru a:sprijini căile
antiinflamatorii din organism, promova sănătatea cardiovasculară, îmbunătăți procesele
cognitive, îmbunătăți vederea, susține o dispoziție pozitivă și echilibrată.
Corpul
tău poate produce EPA și DHA din ALA (acest proces de conversie este foarte
ineficient și limitat), dar ALA trebuie neapărat să provină din alimentele pe
care le consumi.Din păcate, capacitatea corpului tău de a converti ALA este
limitată. Doar aproximativ 5% din ALA este convertit în EPA, în timp ce mai
puțin de 0,5% este convertit în DHA.ALA este unic prin faptul că este un acid
gras esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu-l poate produce singur. Din
acest motiv, Institutul de Medicină recomandă femeilor adulte să ia 1,1 grame
de ALA pe zi, iar bărbații adulți să primească 1,6 grame de ALA pe zi.
Ca
regulă generală, alimentele pe bază de plante sunt bogate în ALA, în timp ce
alimentele de origine animală (în special
de origine marină) sunt cele mai bune surse de EPA și DHA. Așadar, multe
organizații din domeniul sănătății recomandă ca adulții sănătoși să consume cel
puțin 250-500 mg de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA)
pe zi.
În
plus, ține cont de raportul de omega-6 și omega-3, deoarece o dietă săracă în
omega-3, dar bogată în omega-6 poate crește inflamația și riscul de îmbolnăvire.
Iată
beneficiile pe care acizii grași omega-3 îi aduc organismului:
1.
Ajută la prevenirea și tratarea depresiei și anxietății
Depresia
este una dintre cele mai frecvente tulburări mintale din lume. Simptomele
includ adesea tristețe, letargie și o pierdere generală a interesului pentru
viață. Anxietatea, o altă tulburare comună, este caracterizată de sentimente de
frică, panică și neliniște.
Interesant este că studiile indică faptul că persoanele care consumă omega-3 în mod regulat sunt mai puțin susceptibile de a avea depresie. În plus, studiile la persoanele cu depresie și anxietate sugerează că suplimentele de omega-3 pot îmbunătăți simptomele. Dintre cele trei tipuri de acizi grași omega-3, EPA pare a fi cel mai benefic pentru depresie.
2.
Îmbunătățesc sănătatea ochilor
DHA,
un tip de omega-3, este o componentă structurală majoră a retinei ochiului, iar
când nu obți suficient DHA, pot apărea probleme de vedere. Așadar, obținerea
suficientă de omega-3 poate ajuta la prevenirea unui risc redus de
degenerescență maculară, una dintre principalele cauze de leziuni permanente
ale ochilor și orbire în întreaga lume.
3.
Susțin sănătatea creierului fătului
în timpul sarcinii și la începutul vieții
Acizii
grași omega-3 sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea creierului la
sugari.Obținerea acestora în timpul sarcinii este asociată cu numeroase
beneficii pentru copil, inclusiv dezvoltarea cognitivă îmbunătățită, abilități
mai bune de comunicare și sociale, mai puține probleme de comportament și scăderea
riscului de întârziere a dezvoltării.
4.
Susțin sănătatea inimii
Infarturile
și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces din lume.
Cercetătorii au observat că, comunitățile consumatoare de pește aveau rate
foarte scăzute ale acestor boli. Acest lucru a fost mai târziu asociat cu
consumul de omega-3 iar de atunci, au fost studiate numeroasele beneficii
pentru sistemul cardio-vascular. Aceste beneficii includ:
- reducea
semnificativă a nivelului de trigliceride
- creșterea
nivelului de colesterol HDL (bun) și reducerea colesterolului LDL (rău)
- împiedicareaaglomerării
trombocitele din sânge, fapt ce ajută la prevenirea formării cheagurilor de
sânge dăunătoare
- reducerea
producției unor substanțe eliberate în timpul răspunsului inflamator al
organismului
5. Reduc
simptomele ADHD la copii
Tulburarea
de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de comportament
caracterizată prin neatenție, hiperactivitate și impulsivitate. Unele cercetări
au descoperit că copiii cu ADHD au niveluri mai scăzute ale acizilor grași
omega-3 în sânge decât cei fără ADHD. În plus, numeroase studii sugerează că
suplimentele de omega-3 ar putea ajuta la reducerea simptomelor ADHD, în
special, pot ajuta la îmbunătățirea atenției și a îndeplinirea sarcinilor. De
asemenea, pot reduce hiperactivitatea, impulsivitatea, neliniștea și
agresivitatea.
6. Reduc
simptomele sindromului metabolic
Sindromul metabolic este o colecție de afecțiuni care include obezitatea centrală – cunoscută și sub denumirea de grăsime abdominală – precum și tensiunea arterială crescută, trigliceridele mari, zahărul din sânge crescut și nivelurile scăzute de colesterol HDL (bun). Este o problemă majoră de sănătatedeoarece crește riscul de a face multe alte boli, inclusiv boli de inimă și diabet.
Unele
cercetări sugerează că acizii grași omega-3 ar putea ajuta la îmbunătățirea
nivelului de zahăr din sânge, la reducerea inflamației și a factorilor de risc
pentru boli de inimă la persoanele cu sindrom metabolic.
7.
Reduc inflamația
Inflamația
este un răspuns natural la infecții și leziuni în corpul uman. Prin urmare,
este vital pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, inflamația persistă uneori
pentru o lungă perioadă de timp, chiar și fără o infecție sau rănire. Aceasta
se numește inflamație cronică sau pe termen lung. Inflamația pe termen lung
poate contribui la aproape toate bolile cronice, inclusiv bolile de inimă și
cancerul.
Acizii
grași omega-3 pot reduce producția de molecule și substanțe legate de
inflamație, cum ar fi eicosanoidele și citokinele inflamatorii.De fapt,
studiile au observat în mod constant o legătură între suplimentarea cu omega-3
și reducerea inflamației.
8.
Benefici în boli autoimune
În
bolile autoimune, sistemul tău imunitar confundă celulele sănătoase cu celule
străine și începe să le atace.Diabetul de tip 1 este un exemplu principal, în
care sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină din pancreas.
Potrivit
unui studiu, aportul crescut de mai multe tipuri de acizi grași în timpul
copilăriei, inclusiv DHA, a fost legat de un risc mai scăzut de autoimunitate
asociată diabetului de tip 1 mai târziu în viață.Omega-3 poate ajuta, de
asemenea, la tratarea lupusului, a artritei reumatoide, a colitei ulcerative, a
bolii Crohn și a psoriazisului, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest
sens.
9.
Îmbunătățesc tulburările mintale
Persoanele
cu tulburări mintale au adesea un nivel scăzut de grăsimi omega-3 în sânge. În
mod interesant, s-a demonstrat că suplimentarea cu acizi grași omega-3 reduce
comportamentul violent. Unele studii sugerează, de asemenea, că suplimentele de
omega-3 pot îmbunătăți simptomele atât la persoanele cu schizofrenie, cât și cu
tulburare bipolară.
10.
Ajută la prevenirea declinului mental legat de vârstă și a bolii Alzheimer
Mulți
oameni experimentează o scădere a funcției creierului pe măsură ce
îmbătrânesc.Mai multe studii leagă aportul mai mare de omega-3 cu scăderea
declinului mental legat de vârstă și un risc redus de boală Alzheimer.O
revizuire a studiilor controlate sugerează că suplimentele de omega-3 pot fi
benefice la debutul bolii, când simptomele sunt foarte ușoare. Reține că sunt
necesare mai multe cercetări privind omega-3 și sănătatea creierului.
11. Ajută
la prevenirea cancerului
Cancerul
este una dintre principalele cauze de deces, însă s-a susținut de mult timp că acizii
grași omega-3 reduc riscul apariției anumitor tipuri de cancer. De fapt, unele
studii mai vechi arată că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în
omega-3 au un risc cu până la 55% mai mic de cancer de colon. În plus, consumul
de omega-3 este legat de un risc redus de cancer de prostată și cancer de sân
în unele studii mai vechi.
12. Reduc
astmul la copii
Astmul
este o boală pulmonară cronică cu simptome cum ar fi tuse, dificultăți de
respirație și respirație șuierătoare. Crizele severe de astm pot fi foarte
periculoase șisunt cauzate de inflamația și umflarea căilor respiratorii ale
plămânilor. Mai multe studii asociază consumul de omega-3 cu un risc mai scăzut
de astm la copii.
13. Reduc
grăsimea din ficat
Boala
ficatului gras non-alcoolic este o afecțiune frecventă caracterizată prin
acumularea de grăsime în ficat. Se crede că afectează 25% din populația globală
și este considerată cauza principală a mai multor alte afecțiuni hepatice,
inclusiv ciroza sau cicatrizarea ficatului. Cu toate acestea, cercetările
sugerează că suplimentarea cu acizi grași omega-3 poate ajuta la reducerea
grăsimii hepatice și a inflamației la persoanele cu boala ficatului gras
non-alcoolic.
14. Îmbunătățesc
sănătatea oaselor și articulațiilor
Osteoporoza
și artrita sunt două tulburări frecvente care afectează sistemul
osos.Cercetările sugerează că acizi grași omega-3 pot ajuta la îmbunătățirea
rezistenței oaselor prin creșterea cantității de calciu din oase. Teoretic,
acest lucru ar trebui să conducă la un risc redus de osteoporoză. Cu toate
acestea, sunt necesare mai multe cercetări, deoarece studiile au dat rezultate
mixte cu privire la efectele acizilor grași omega-3 asupra sănătății oaselor.
Acizii grași omega-3 pot ajuta, de asemenea, la tratarea artritei. Potrivit unei analize a șase studii, suplimentele de omega-3 au putut reduce semnificativ durerea la persoanele cu osteoartrită a articulațiilor sinoviale. Cu toate acestea, ar trebui efectuate studii mai mari, de înaltă calitate, pentru a înțelege modul în care acizii grași omega-3 pot afecta sănătatea oaselor și articulațiilor.
15. Îmbunătățesc
somnul
Un somn bun este unul dintre fundamentele unei sănătăți optime.Privarea de somn a fost legată de multe boli, inclusiv obezitatea, diabetul și depresia. În unele studii mai vechi, nivelurile scăzute de acizi grași omega-3 au fost, de asemenea, asociate cu probleme de somn la copii și cu apnee obstructivă de somn la adulți. În plus, nivelurile scăzute de DHA sunt legate de niveluri mai scăzute ale hormonului melatonină în unele studii. Studiile atât la copii, cât și la adulți sugerează, de asemenea, că suplimentarea cu omega-3 poate îmbunătăți anumite aspecte ale somnului și ar putea proteja împotriva tulburărilor de somn.
Acum că ai aflat beneficiile pe care le aduc acești acizi esențiali organismului, iată o listă cu alimente bogate în omega-3:
- Macroul este incredibil de bogat în nutrienți-100 de grame produs furnizează 500% din aportul zilnic de referință pentru vitamina B12 și 130% pentru seleniu. Mai mult, acești pești sunt delicioși și necesită o mică pregătire iar conținutul omega-3 în aceeași cantitate este de 4.580 mg de EPA și DHA.
- Somonul este unul dintre cele mai bogate alimente în nutrienți de pe planetă.Conține proteine de înaltă calitate și o varietate de nutrienți, incluzând cantități mari de vitamina D, seleniu și vitamine B. Studiile arată că persoanele care mănâncă în mod regulat pești grași, cum ar fi somonul, au un risc mai mic de afecțiuni precum bolile de inimă, demența și depresia. În plus, doar 100g somon conține 2,150 mg de EPA și DHA.
- Uleiul de ficat de cod este mai mult un supliment decât un aliment.După cum sugerează și numele, este ulei extras din ficatul peștilor numiți cod.Acest ulei nu este doar bogat în acizi grași omega-3, ci și încărcat cu vitamine D și A, cu o singură lingură care oferă 170% și 453% din doza zilnică recomandată. Prin urmare, luând doar o lingură de ulei de ficat de cod vei satisface nevoia pentru trei nutrienți incredibil de importanți.Conținut omega-3: 2.438 mg de EPA și DHA (combinate) pe lingură.
- Heringul este un pește gras de dimensiuni medii. Adesea este afumat la rece, murat sau procesat și apoi vândut sub formă de conserve.O porție de 100 de grame de hering conține aproape 100% din doza zilnică pentru seleniu și 779% din doza zilnică pentru vitamina B12. Este de asemenea bogat în omega-3 conținând 2,150 mg de EPA și DHA (combinate) în 100 grame.
- Varza de Bruxelles- pe lângă vitamina K și C, este o sursă uimitoare de acizi grași omega 3.Studiile au relevat faptul că încorporarea legumelor crucifere în dietă scade riscul de boli de inimă. Așadar, gătește-o în orice fel pentru a adăuga o notă sănătoasă la masă.Varza crudă de Bruxelles conține aproximativ 44 mg de ALA pe jumătate de cană.
- Spanacul poate îmbunătăți funcțiile creierului și a memoriei, scade pericolul problemelor cardiace coronariene și ajută la reglarea fluxului de sânge. Doar 100 de grame de spanac încorporează 370 miligrame de omega-3.
- Conopida este una dintre legumele bogate în Omega-3. În afară de a fi o sursă bună de vitamine cruciale, îi salvează pe vegetarieni oferind acest tip de acizi grași, iaro cană de conopidă oferădoar 28 de calorii.
- Mango are un raport omega 3 vs Omega 6 foarte echilibrat. Pe lângă acest lucru, este încărcaț cu protein, nutrienți și minerale importante. Poți încorpora mango ca o mare sursă de acizi grași Omega 3 în mai multe moduri,adăugându-l în smoothie, în iaurt, înghețată sau salate.
- Fructele de pădure, în special afinele conțin 0,25 grame de acizi grași omega 3 la 100g produs. Ele pot fi un plus foarte bun în lista ta de alimente vegetariene. Ele sunt destul de versatile și ușor de încorporat în alimentele obișnuite.
- Avocado are de asemenea, o cantitate bună de acizi grași Omega 3. În ciuda raportului său omega-6 la omega-3 ridicat, cantitatea totală de omega-6 în avocado este relativ mică. Deci, este sigur și ușor de adăugat în planul obișnuit de dietă.
- Semințele de chia sunt destul de accesibile și adăugă o anumită textură în salate și smoothie -uri. Semințele de chia conțin 4,915 mg de ALA în 28 grame.
- Adaugând semințe de in în dieta ta, poți obține 6.388 mg de ALA cu fiecare 28 de grame semințe servite. În afară de a fi o sursă vegetarienă bună Omega 3, oferă și proteine, magneziu și mangan.
- Semințele de cânepă oferă fier, zinc și o cantitate bună de proteine pentru a-ți spori sănătatea generală. Acestea sunt destul de utile pentru a te recupera rapid după un atac de cord. Le poți folosi în orice preparat copt sau presăra în unele pe salate, iaurt, smoothie-uri. Semințele de cânepă conțin 6.000 mg de ALA în 28 de grame.
- Fasolea boabe este o sursă cunoscută de acizi grași omega 3 cu 0,10 grame de ALA pe jumătate de cană.Ele oferă un plus excelent la salatele reci și fierbinți, supe și chiar paste.
- Nucile oferă 3,346 grame de ALA pe cană de nuci pentru a îndeplini cerințele corpului tău. Te poți bucura de nuci ca o gustare sau le poți adăuga în unele salate preferate, smoothie -urile, batoane proteice etc.
- Caju-ul este un fruct uscat cu proprietăți remarcabile pentru sănătate și conține 0,14 grame de omega 3 la fiecare 100 de grame. Îl poți folosi în nenumărate moduri, ca atare, pe post de gustare, ca unt de caju, pateu de caju, în preparate dulci sau sărate.
După
cum poți vedea exista extrem de multe alimente bogate în acești acizi grași
esențiali pentru sănătatea ta. Cel mai indicat este să consumi pește gras de 2
ori pe saptămână, astfel obținând un aport optim. Dacă totuși urmezi un regim
vegan sau vegetarian, poți alege să incluzi în dieta ta câteva alimente din
lista de mai sus. Nu uita, pe lângă o dietă echilibrată, miscarea regulată și consumul adecvat de lichide te ajută să îți menți
sănătatea pe termen îndelungat.
Dacă
încă nu ai în planul tău alimentar câteva din alimentele de mai sus, comandă-le
chiar acum pe www.driedfruits.ro,
folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de
5%.
Lasa un comentariu