Dacă dorești să îți crești aportul de omega-3, două opțiuni excelente sunt uleiul de semințe de in și uleiul de pește. Dar care dintre ele este mai bun pentru tine? Dacă ești vegetarian sau vegan, alegerea este clară – uleiul de semințe de in câștigă automat. Însă, dacă nu ai nevoie să eviți produsele de origine animală, poate fi dificil să spui dacă beneficiile uleiului de in le depășesc pe cele ale uleiului de pește sau invers.

Un lucru este sigur – uleiul de semințe de in este una dintre cele mai bogate surse naturale de acizi grași omega-3 de origine vegetală. Dar beneficiile uleiului de in nu se opresc doar la conținutul ridicat de omega-3, motiv pentru care ar trebui să fie inclus într-un protocol de sănătate integrativ.

Ce este uleiul de semințe de in?

Uleiul de semințe de in provine din semințele plantei de in (Linum usitatissimum). Inul este una dintre cele mai vechi culturi, fiind cultivat încă de la începutul civilizației. Denumirea latină pentru in înseamnă „foarte util”, deoarece toate părțile plantei de in sunt utilizate.

Semințele și uleiul de in devin tot mai importante în alimentația funcțională datorită conținutului bogat de acid alfa-linolenic (ALA); de fapt, semințele de in sunt cea mai bogată sursă vegetală de acizi grași omega-3. Uleiul de in are un conținut scăzut de acizi grași saturați, moderat în acizi grași mononesaturați și bogat în acizi grași polinesaturați.

Cercetările sugerează că uleiul de semințe de in poate aduce beneficii pentru sănătate în cazul bolilor cardiovasculare, cancerului, problemelor de prostată, inflamațiilor, problemelor digestive și osteoporozei. Astăzi, vei găsi ulei de in și suplimente cu ulei de in atât online, cât și în magazinele de produse naturiste. La fel ca uleiul de pește, oamenii folosesc uleiul de in pentru grăsimile sănătoase și beneficiile acestuia pentru inimă.

Top 7 beneficii ale uleiului de semințe de in

Uleiul de semințe de in este derivat din semințele extrem de nutritive și care previn bolile. Similar seminței, uleiul de in este bogat în omega-3, acizi grași care sunt asociați cu o sănătate mai bună a creierului și inimii, o dispoziție mai bună, reducerea inflamațiilor și o piele și un păr mai sănătos. Da, uleiul de in îmbunătățește părul, pielea și multe altele. Cu gustul său ușor de nucă și puțin dulce, o lingură de ulei de semințe de in este ușor de adăugat în rutina zilnică, lucru foarte avantajos având în vedere toate beneficiile pe care le aduce pentru sănătate.

Uleiul de semințe de in conține 50-60% acizi grași omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic (ALA). Cu un conținut de ALA antiinflamator și care previne bolile chiar mai mare decât uleiul de pește, mulți oameni aleg beneficiile uleiului de in în locul celor oferite de uleiul de pește.

Acizii grași omega-3 joacă roluri importante în procesele corpului, inclusiv în sănătatea inimii, a creierului și în gestionarea inflamațiilor. Lipsa de omega-3 este asociată cu inteligență mai scăzută, depresie, boli de inimă, artrită, cancer și multe alte probleme de sănătate.

Ce face mai exact uleiul de semințe de in? Beneficiile sale sunt numeroase, dar iată câteva dintre cele mai importante:

1. Ajută la pierderea în greutate

Uleiul de in lubrifiază colonul și acționează ca un laxativ natural, facilitând tranzitul intestinal. Acest lucru ajută la detoxifierea corpului și la eliminarea excesului de greutate. Un studiu din 2015 a arătat că uleiul de in adăugat într-o dietă de slăbire nu doar că a ajutat participanții să piardă în greutate, dar a redus și markerii inflamației.

2. Ameliorează constipația și diareea

Uleiul de in acționează ca un lubrifiant pentru colon, oferind o soluție naturală pentru constipație. De asemenea, poate ajuta la reducerea diareei, beneficiind astfel sistemul digestiv în moduri multiple.

3. Ajută în lupta împotriva cancerului

Uleiul de semințe de in este respectat pentru rolul său în prevenirea și tratarea naturală a cancerului. Studiile au arătat că ALA din uleiul de in reduce creșterea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de sân.

4. Reduce aspectul celulitei

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen scade, însă consumul de ulei de in ajută la creșterea producției de colagen, ceea ce contribuie la reducerea aspectului celulitei.

5. Ameliorează eczema

Uleiul de in este eficient în îmbunătățirea elasticității și texturii pielii, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru tratarea problemelor precum eczema.

6. Îmbunătățește sănătatea inimii

Uleiul de semințe de in, bogat în ALA, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și reduce riscul de atacuri de cord fatale.

7. Tratează sindromul Sjögren 

Studiile au arătat că uleiul de in poate reduce inflamațiile oculare și ameliora simptomele de ochi uscați asociate cu sindromul Sjögren.

Nutriție

Uleiul de semințe de in conține acizi grași omega-3 și omega-6, ambii fiind acizi grași polinesaturați (PUFA) esențiali pentru sănătatea umană, dar pe care corpul nu îi poate produce. Este crucial să obții un echilibru corect între acești acizi grași, deoarece omega-3 ajută la reducerea inflamației, în timp ce mulți acizi grași omega-6 contribuie la inflamație. O dietă sănătoasă ar trebui să conțină de aproximativ două până la patru ori mai puțini acizi grași omega-6 decât omega-3.

Cu uleiul de semințe de in, raportul omega-6:omega-3 este de 0,3:1, exact în conformitate cu cantitatea recomandată din fiecare tip de grăsimi.

Uleiul de semințe de in conține ALA (acid alfa-linolenic), pe care organismul îl convertește în EPA și DHA, acizi grași omega-3 care se găsesc în mod obișnuit în uleiul de pește. Este, de asemenea, bogat în mod natural în antioxidanți, cum ar fi tocoferolii și beta-carotenul, dar cercetătorii spun că uleiul de semințe de in tradițional poate pierde aceste proprietăți în timpul procesului de extracție și purificare.

Din punct de vedere nutrițional, uleiul de semințe de in impresionează cel mai mult prin conținutul său de acizi grași. O porție tipică (o lingură) conține:

- 120 de calorii

- 0,01 grame de proteine

- 13,6 grame de grăsimi

- 7,6 grame de acizi grași omega-3

- 2,1 grame de acizi grași omega-6

Utilizări în Ayurveda, TCM și Medicină Tradițională

Uleiul de semințe de in este consumat de mii de ani. În medicina ayurvedică și cea tradițională chineză, se crede că uleiul de semințe de in promovează atât rezistența mentală, cât și cea fizică, controlând procesul de îmbătrânire și combatând oboseala.

Practicanții Ayurveda folosesc uleiul de semințe de in pentru a echilibra pH-ul pielii și a-i îmbunătăți elasticitatea. De asemenea, ajută la hidratarea pielii uscate, promovează vindecarea rănilor și conferă pielii un aspect radiant. În Ayurveda, uleiul este folosit și pentru vindecarea rănilor, tratarea tulburărilor gastrointestinale, afecțiunilor respiratorii și chiar a tumorilor.

În medicina tradițională chineză, uleiul de semințe de in este folosit pentru a restabili umiditatea în corp și a combate uscăciunea, mai ales pe timpul iernii. De asemenea, se folosește pentru îmbunătățirea sănătății rinichilor și ficatului.

Ulei de Semințe de In vs. Ulei de Pește vs. Ulei de Măsline

Atât uleiul de semințe de in, cât și uleiul de pește conțin acizi grași omega-3. Acești acizi esențiali sunt de trei tipuri:

- Acid eicosapentaenoic (EPA): Este necesar pentru sănătatea fizică și mentală, fiind prezent în pește și ulei de pește.

- Acid docosahexaenoic (DHA): Esențial pentru funcționarea creierului, vaselor de sânge și sistemului imunitar, se găsește în pește și fructe de mare.

- Acid alfa-linolenic (ALA): Se găsește în plante precum semințele de in și este convertit de organism în EPA și DHA.

Uleiul de semințe de in este bogat în ALA, dar nu conține EPA și DHA, spre deosebire de uleiul de pește. Corpul poate converti ALA în EPA și DHA, dar acest proces depinde de sănătatea tractului digestiv și de aportul de nutrienți precum vitaminele B6 și B7, cuprul, calciul și zincul, care sunt adesea deficitare în dietele moderne.

Pe de altă parte, uleiul de măsline conține în principal acid oleic, un tip de omega-9, care oferă energie celulelor și are beneficii precum reducerea tensiunii arteriale și colesterolului, îmbunătățirea funcției cerebrale și repararea pielii.

Cum se Utilizează și Cum se Păstrează

Uleiul de semințe de in poate fi găsit cu ușurință în magazinele de sănătate sau online. Este recomandat să achiziționezi un ulei presat la rece, organic, și să-l păstrezi într-o sticlă opacă pentru a preveni oxidarea. Acest ulei trebuie depozitat în frigider și consumat în termen de șase până la opt săptămâni după deschidere.

Nu este indicat să folosești uleiul de semințe de in pentru gătit, deoarece se oxidează ușor. Poate fi adăugat însă la alimente după ce acestea au fost gătite.

Concluzii

- Uleiul de semințe de in este o sursă vegetală excelentă de acizi grași omega-3, în special ALA. Deși organismul poate converti ALA în EPA și DHA, rata de conversie poate fi scăzută, în special în lipsa unor nutrienți precum vitaminele B6 și B7 (biotină), cuprul, calciul, magneziul, zincul și fierul, care sunt adesea deficitare în dietele moderne, mai ales printre vegetarieni.

-Un alt aspect important de reținut este că ALA este mai eficient convertit în DHA și EPA atunci când aportul de omega-6 este scăzut. Acizii grași omega-6 și omega-3 concurează pentru aceleași enzime de conversie, deci cantitatea de omega-6 din dietă influențează conversia omega-3. Pentru a reduce aportul de omega-6, este important să eviți uleiurile procesate din semințe și legume, precum și alimentele procesate care le conțin.

- Beneficiile majore ale uleiului de semințe de in includ: sprijinirea pierderii în greutate, ameliorarea constipației și diareei, combaterea cancerului, reducerea celulitei, îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea simptomelor eczemei și tratarea sindromului Sjogren. Acesta este motivul pentru care recomand adăugarea uleiului de semințe de in în regimul alimentar.

Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar uleiul de in, comandă-l chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.