Vitaminele B sunt un grup de opt nutrienți esențiali pentru a te asigura că celulele corpului funcționează corect. Deși fiecare dintre aceste vitamine are funcții unice, în general, ele ajută organismul să transforme alimentele în energie (metabolism), să creeze noi celule sanguine și să mențină celulele sănătoase ale pielii, celulele creierului și alte țesuturi ale corpului.
Trebuie să știi că, în afară de vitamina B12, corpul nu poate stoca aceste vitamine pentru perioade lungi, așa că trebuie să le completezi în mod regulat printr-o alimentație corectă.
Multe alimente furnizează vitamine din complexul B, dar pentru a fi considerat bogat în vitamină, un aliment trebuie să conțină cel puțin 20% din doza zilnică de referință (DZR) per porție. Alternativ, un aliment care conține 10%-19% din DZR este considerat o sursă bună .
Există opt tipuri de vitamina B, fiecare având funcția sa:
- tiamina (vitamina B1);
- riboflavina (vitamina B2);
- niacina (vitamina B3);
- acid pantotenic (vitamina B5);
- piridozina (vitamina B6);
- biotină (vitamina B7);
- acid folic (vitamina B9);
- cobalamină (vitamina B12).
Împreună, ele sunt numite complex de vitamine B. Vitaminele B apar adesea împreună în aceleași alimente. Mulți oameni pot obține suficiente vitamine B consumând o varietate de alimente bogate în nutrienți. Însă, oamenii pot dezvolta deficiențe dacă nu primesc suficiente vitamine din dietă, dacă corpul lor nu poate absorbi nutrienții în mod corespunzător sau dacă organismul lor elimină prea mulți nutrienți din cauza anumitor condiții de sănătate sau a anumitor medicamente.
Următorul tabel oferă dozele zilnice recomandate (DZR) ale fiecărei vitamine B conform Food and Drug Administration (FDA) în miligrame (mg) sau micrograme (mcg):
Vitamina |
DZR pentru adulți și copii cu vârsta peste 4 |
DZR pentru femei însărcinate sau care alăptează |
tiamina (vitamina B1) |
1,2 mg |
1,4 mg |
riboflavina (vitamina B2) |
1,3 mg |
1,6 mg |
niacina (vitamina B3) |
16 mg |
18 mg |
acid pantotenic (vitamina B5) |
5 mg |
7 mg |
piridoxina (vitamina B6) |
1,7 mg |
2 mg |
biotină (vitamina B7) |
30 mcg |
35 mcg |
acid folic (vitamina B9) |
400 mcg |
600 mcg |
cobalamină (vitamina B12) |
2,4 mcg |
2,8 mcg |
Mai jos, prezentăm fiecare vitamină B mai detaliat.
Tiamina (vitamina B1) este regăsită în cantități mari în inima, ficat, rinichi și creier. Organismul are nevoie de aceasta pentru:
-descompunerea moleculelor de zahăr (carbohidrați) din alimente;
-crearea anumitor neurotransmițători (substanțe chimice ale creierului);
-producerea acizilor grași;
-sintetizarea anumitor hormoni.
Simptomele deficitului de tiamină: pierdere în greutate, poftă scăzută de mancare sau deloc, probleme de memorie sau confuzie, probleme cu inima, furnicături și amorțeală în mâini și picioare, pierderea masei musculare și reflexe slabe.
Riboflavina (vitamina B2) este esențială pentru:
-producerea de energie;
Comentarii