Ți-e frică de grăsimi? Dacă da, nu ești singurul, dar crezi sau nu, corpul tău are nevoie de grăsimi sănătoase. Grăsimea din alimente a fost denigrată în ultimele decenii, deoarece alimentele cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi au devenit normale și ni s-a spus că eliminarea grăsimilor din dietă ne va ajuta să obținem corpul pe care ni-l dorim. De fapt, este una dintre cele mai mari minciuni nutriționale despre care s-a spus publicului de-a lungul istoriei. În alte părți ale lumii, grăsimea a fost întotdeauna binevenită. Totuși, abia acum realizăm adevărul: nu toate grăsimile sunt create în mod egal.


Corpurile noastre au nevoie de grăsimi – mai precis, au nevoie de grăsimi sănătoase și, pe măsură ce dietele bogate în grăsimi, precum dieta ketogenă, continuă să câștige popularitate pe scară largă, tot mai mulți oameni sunt dornici să afle ce grăsimi se califică drept sănătoase.

Ce contează ca grăsimi, care este diferența dintre grăsimile saturate și nesaturate și cum poți fi sigur că primești suficiente grăsimi sănătoase în dieta ta? Continuă să citești articolul pentru o listă de grăsimi sănătoase și de ce este posibil să dorești să le adaugi în dieta ta.


Top 11 grăsimi sănătoase

Nu toate grăsimile sunt create la fel, dar cele de pe această listă de grăsimi sănătoase au o mulțime de beneficii. De la scăderea colesterolului rău și ajutarea la scăderea greutății în exces până la oferirea unui păr strălucitor și unghii puternice, corpul tău va culege beneficiile acestor grăsimi sănătoase.

1. Avocado

Beneficiile acestuia sunt atât de numeroase încât este considerat unul dintre cele mai sănătoase fructe pe care îl poți consuma, ca să nu mai vorbim de una dintre cele mai sănătoase grăsimi pentru keto. Nutriția cu avocado este bogată în grăsimi mononesaturate, care ridică nivelul de colesterol bun, în timp ce îl scade pe cel rău - vorbim despre un dublu beneficiu. Avocado este, de asemenea, plin de beneficiile vitaminei E, care ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi, la creșterea imunității și acționează ca un nutrient anti-îmbătrânire pentru pielea ta. În plus, este plin de proteine sănătoase. De fapt, are mai mult decât orice alt fruct. Pentru femeile însărcinate, avocado este, de asemenea, unul dintre cele mai bune alimente cu acid folic, care este un micronutrient important care poate ajuta la reducerea riscului de malformații congenitale pentru a asigura o creștere și o dezvoltare adecvată. 

Poți mânca avocado ca atare sau în diferite rețete. Alternativ, folosește-l pentru a găti, adăugând ulei de avocado în bucătăria ta. Are un gust blând care nu va copleși felurile de mâncare așa cum ar putea face alte uleiuri și are, de asemenea, un punct de fum ridicat, ceea ce înseamnă că funcționează bine pentru grătar sau prăjit. Deoarece rămâne lichid la temperatura camerei, este o alegere gustoasă pentru a picura și peste salate, sandvișuri sau legume.


2. Unt și Ghee

Cu toții suntem familiarizați cu substanțele „asemănătoare untului” care se găsesc frecvent pe rafturile magazinelor, inclusiv margarina și alte uleiuri vegetale tartinabile. Dar untul adevărat - de preferință crud sau din surse organice hrănite cu iarbă - este ceea ce ar trebui să consumi. Acizii grași omega-6 și omega-3 găsiți în unt îți ajută creierul să funcționeze corect și să îmbunătățească sănătatea pielii. Mai important, acești doi acizi grași sunt considerați esențiali, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de ei, dar nu îi poate produce singur. În schimb, acestea trebuie consumate din surse alimentare. Untul este, de asemenea, bogat în vitamine solubile în grăsimi și oligominerale, inclusiv seleniu, un antioxidant puternic. Din cauza temperaturii sale scăzute de ardere - aproximativ 121 de grade celsius - untul nu este grozav pentru gătit la temperaturi ridicate. În schimb, utilizează unt în produse de patiserie și întinde-l pe pâine proaspătă (inclusiv soiuri fără gluten) sau adaugă puțin la legumele prăjite pentru o aromă bogată, untoasă. Între timp, versiunea indiană a untului devine rapid favorită pe tot globul. 

Ghee, sau untul clarificat, este fiert pentru a scoate în evidență aroma naturală de nucă a untului, lăsându-l cu un punct de fum ridicat care îl face ideal pentru gătit la temperaturi ridicate. Beneficiile Ghee includ încărcarea în vitaminele solubile în grăsimi A și E. Aceste tipuri de vitamine sunt cel mai bine absorbite de organism atunci când sunt într-o substanță bogată în grăsimi și apoi stocate în tractul gastrointestinal, menținând metabolismul și digestia pe drumul cel bun. De asemenea, nu conține lactoză și cazeină, ceea ce îl face o alternativă fantastică la unt dacă suferi de sensibilitate sau intoleranță la lactoză. Această grăsime sănătoasă rămâne proaspătă câteva săptămâni la temperatura camerei, dar îi poți crește longevitatea și o poți face tartinabilă păstrând-o la frigider.


3. Ulei de cocos

Uleiul de cocos este una dintre cele mai sănătoase opțiuni de ulei de gătit. Este bogat în acizi grași cu lanț mediu, care sunt ușor de digerat de către organism, nu sunt stocați ușor de către organism sub formă de grăsime, permițându-le să infuzeze celulele cu energie aproape imediat. Acești acizi grași ajută, de asemenea, la îmbunătățirea funcției creierului și a memoriei. În plus, datorită cantității mari de grăsimi saturate naturale din uleiul de cocos înseamnă că acesta crește colesterolul bun și promovează sănătatea inimii, în timp ce antioxidanții găsiți în acesta îl fac un aliment antiinflamator eficient pentru a ajuta potențial la reducerea simptomelor de artrită.

Îl poți folosi pentru gătit sau coacere sau chiar să încerci să-l aplici direct pe piele. Atenție că atunci când gătești direct cu ulei de cocos, aroma poate fi puțin copleșitoare pentru unii. Dacă este cazul, încearcă să utilizezi mai puțin. De asemenea, este important să reții că, la temperatura camerei, uleiul de cocos este solid, deci nu este cea mai bună alegere atunci când ai nevoie de o grăsime sănătoasă sub formă lichidă. În plus, atunci când alegi un ulei de nucă de cocos, soiurile extravirgine sunt cele mai bune, deoarece uleiurile de nucă de cocos rafinate sau procesate pot elimina multe dintre beneficiile pentru sănătate.


4. Ulei de măsline extravirgin

Este uleiul de măsline bun pentru tine? Crezi sau nu, beneficiile uleiului de măsline sunt atât de profunde încât aproape orice dietă ar trebui să-l includă. În primul rând, uleiul de măsline extravirgin este excelent pentru sănătatea inimii. De fapt, consumul de ulei de măsline a fost legat de scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de colesterol și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge. Cantitatea mare de antioxidanți din uleiul extravirgin înseamnă că îți protejează celulele de daune. De asemenea, ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive și funcționează ca agent antiinflamator. Din păcate, alegerea acestei grăsimi sănătoase nu este la fel de ușoară ca luarea prima sticle pe care o vezi. Asigură-te că alegi numai soiuri extravirgine de ulei, ceea ce înseamnă că nu sunt implicate substanțe chimice atunci când uleiul este rafinat. Din păcate, s-a demonstrat că multe mărci comune nu respectă standardele pentru uleiurile de măsline extravirgine, ceea ce înseamnă că este important să alegi cu înțelepciune.


Câteva sfaturi pentru recunoașterea uleiului extravirgin adevărat sunt să te ferești de orice marcă care costă foarte puțin, să cauți un sigiliu de la Consiliul Internațional al Uleiului de Măsline și să verifici data recoltării de pe etichetă. În plus, dacă este etichetat drept „ușor”, „pur” sau „amestec”, nu este de calitate virgină și, în cele din urmă, optează pentru sticle de culoare închisă, deoarece protejează uleiul de oxidare. Acest tip de ulei nu este recomandat pentru gătit la temperaturi ridicate din cauza punctului său de fum scăzut, dar este grozav pentru a face sosuri de salată sau pentru a stropi pâinea sau alimentele gătite.


5. Pește gras

Soiurile de pește gras, cum ar fi somonul, sardinele, macroul și hamsia, sunt pline de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, care sunt absolut cruciali pentru sănătate. Aceste grăsimi sunt considerate acizi grași esențiali, deoarece organismul nu este capabil să îi producă singur, ceea ce înseamnă că trebuie să ne bazăm pe alimentele bogate în omega-3 în dieta noastră pentru a furniza acești compuși cheie. Există de fapt trei tipuri diferite de acizi grași omega-3: ALA (acid alfa-linolenic), DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic). Sursele preferate de omega-3 sunt DHA și EPA, tipurile care se găsesc în sursele de fructe de mare, cum ar fi somonul hrănitor și sardinele. ALA, pe de altă parte, se găsește în multe alimente vegetale, inclusiv în nuci și semințe și în anumite legume, cum ar fi varza de Bruxelles. Organismul este capabil să transforme ALA în DHA și EPA utilizabile într-o anumită măsură, dar acest lucru nu este la fel de eficient ca obținerea DHA și EPA direct din sursele alimentare care îl furnizează. Chiar și după cercetări ample, nu este complet clar cât de bine se transformă ALA în EPA și DHA sau dacă are beneficii pe cont propriu, dar autoritățile din domeniul sănătății, precum cele de la Harvard 

Medical School, consideră totuși toate sursele de omega-3 cruciale în dietă.Dacă peștele gras nu este o parte obișnuită a dietei tale, îți recomandăm să iei în considerare suplimentarea cu ulei de pește, ulei de krill, ulei de ficat de cod sau o alternativă vegetariană, cum ar fi uleiul de alge. Aceste suplimente pot ajuta la furnizarea acizilor grași omega-3 de care ai nevoie pentru a combate inflamația și pentru a promova o mai bună sănătate a inimii.


6. Nuci și semințe

Un adaos binevenit pentru vegetarieni și vegani, nucile și semințele sunt o opțiune grozavă pentru a introduce mai multe grăsimi sănătoase în dieta ta. Pentru început, sunt extrem de ușor de încorporat în dieta ta. De asemenea, sunt destul de accesibile și ușor de transportat, făcându-le perfecte pentru o gustare. Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, nucile și semințele oferă o mulțime de beneficii pentru corpul nostru. Consumul regulat al acestora poate ajuta la scăderea colesterolului LDL rău pentru a-ți menține arterele curate și inima sănătoasă. Ca și alte alimente bogate în omega-3, nucile și semințele sunt, de asemenea, considerate alimente pentru creier, iar anumite tipuri sunt chiar recomandate pentru a ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și pentru a învinge depresia. Frumusețea nucilor și a semințelor este că ai de unde alege. 

Nucile sunt o opțiune excelentă, bogată în grăsimi, cu cinci grame de grăsime per porție, iar migdalele sunt pline cu vitamina E. Există atât de multe nuci din care să alegi, încât chiar nu poți greși. De fapt, alunele de pădure, nucile braziliene și nucile de macadamia au toate profilurile lor nutriționale delicioase și sunt bogate în grăsimi sănătoase precum acidul oleic. Poți opta și pentru unturile de nuci, care sunt o gustare grozavă atunci când sunt asociate cu felii de mere sau bețișoare de morcov. Caută unturi de nuci cu doar unul sau două ingrediente și sări peste cele cu zaharuri adăugate și umpluturi. De asemenea, poți încerca să prăjești nuci și să le presărați peste salate pentru un impuls instantaneu de grăsimi sănătoase.

Pentru semințe, semințele de in și semințele de chia sunt două dintre alegerile de top. Ambele sunt bogate în fibre și grăsimi, dar sărace în carbohidrați. Adaugă semințe în iaurt sau în smoothie-uri, sau mănâncă-le ca atare. 


7. Ouă

Ouăle sunt pline de proteine și au un profil complet de aminoacizi și, contrar deceniilor de credință populară, ele nu ridică nici nivelul de colesterol rău. De fapt, consumul de ouă poate scădea colesterolul, îmbunătățind în același timp sănătatea inimii. Colina care se găsește în ouă este, de asemenea, utilă pentru a ne menține creierul în formă maximă. În plus, un consum mai mare de ouă poate reduce riscul de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni care includ factori precum excesul de grăsime corporală, niveluri ridicate de zahăr din sânge și niveluri anormale de colesterol. Dacă ai oricare dintre aceste afecțiuni, îți cresc șansele de a suferi de boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2.

Un studiu din 2016 a constatat că adulții de peste 40 de ani care consumau în mod regulat ouă și-au redus semnificativ riscul de sindrom metabolic. Unii oameni susțin să mănânce doar albușuri de ou, ceea ce este o greșeală. Gălbenușurile de ou sunt pline de nutrienți și grăsimi sănătoase, iar pentru a beneficia de toate beneficiile ouălor, ar trebui să le consumi întregi. În plus, regula generală este să optezi pentru ouăle provenite de la păsări crescute în aer liber, care s-au dovedit a fi mai bogate în grăsimi sănătoase și conțin mai mulți omega-3.


8. Carne de vită organică, hrănită cu iarbă

În timp ce unii oameni evită adesea carnea roșie în favoarea păsărilor de curte, carnea de vită hrănită cu iarbă poate face cu siguranță o parte a unei diete echilibrate, bogată în grăsimi și proteine sănătoase, care sunt esențiale pentru menținerea mușchilor puternici și pentru promovarea sațietății. Alegerea hrănirii cu iarbă în detrimentul hrănirii cu cereale este importantă, deoarece carnea de la vacile care ronțăie iarbă în loc de cereale vine încărcată cu beneficii suplimentare. Are mult mai mulți acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat (CLA), care ajută la prevenirea cancerului și a altor boli, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. CLA poate reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă, datorită nivelurilor sale ridicate de antioxidanti și capacității de a reduce colesterolul rău.

Carnea de vită hrănită cu iarbă este adesea considerată mai sigură decât carnea de vită hrănită cu cereale, deoarece utilizarea antibioticelor și hormonilor în carnea de vită hrănită cu iarbă este mult mai puțin obișnuită. Amintește-ți, ești ceea ce mănânci, așa că dorești să alegi cea mai bună calitate posibilă, iar când vine vorba de carne de vită și grăsimi sănătoase, carnea de vită hrănită cu iarbă este cu siguranță câștigătoare.


9. Ulei MCT

MCT, alias trigliceridele cu lanț mediu, sunt un tip de grăsimi saturate pline de beneficii pentru sănătate. Sunt ușor digerate și trimise către ficat, unde îi pot da un impuls metabolismului. De fapt, unii oameni chiar adaugă ulei MCT în cafeaua lor de dimineață, deoarece oferă mai multă energie și te ajută să te simți mai plin, un dublu efect dacă încerci să menții o greutate sănătoasă. Încearcă să utilizezi ulei MCT în sosurile de salată de casă, adaugă-l la smoothie-uri și shake-uri sau înlocuiește aproximativ o treime din uleiul de cocos din rețetele tale cu ulei MCT atunci când gătești.


10. Lactate pline de grăsime

Dacă poți tolera lactatele, lactatele bogate în grăsimi pot fi o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru inimă. Iaurtul probiotic, în special, este un element de bază pe lista grăsimilor sănătoase, deoarece conține bacterii benefice care pot ajuta la optimizarea sănătății microbiomului intestinal pentru a promova o sănătate generală mai bună. Creșterea aportului de probiotice poate, de asemenea, să susțină o digestie sănătoasă, să întărească imunitatea și să reducă nivelul de colesterol.

Laptele crud este una dintre cele mai populare surse de grăsimi sănătoase. Provine de la vaci hrănite cu iarbă și nu a fost pasteurizat sau omogenizat, păstrând intacte toate vitaminele, mineralele și enzimele naturale pe care le are laptele. Laptele crud nu conține zahăr adăugat sau alte ingrediente și poate chiar ajuta la reducerea alergiilor, potrivit unor studii. 

Mulți oameni se întreabă și: brânza este rea pentru mine? Ca și alte produse lactate, nu toate brânzeturile sunt create la fel, dar pot face parte dintr-o dietă hrănitoare și completă. În mod ideal, caută soiuri care sunt crude, procesate minim și derivate de la animale hrănite cu iarbă. Feta, ricotta și branza de vaci sunt cateva dintre cele mai sănătoase opțiuni de brânză disponibile.


11. Ciocolata neagra

Nu numai că ciocolata neagră are un gust grozav, dar este și considerată un superaliment. Este bogată în grăsimi și în antioxidanți, care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi care cauzează boli. Flavanolii găsiți în ciocolata neagră îmbunătățesc, de asemenea, sănătatea inimii datorită capacității lor de a scădea tensiunea arterială și de a face mai mult sânge să curgă către inimă și creier. Dacă ai descoperit vreodată că ronțătul unei bucăți de ciocolată te ajută să te concentrezi, nu ești singur. Este un aliment pentru creier care ajută de fapt la îmbunătățirea performanței cognitive. Acestea fiind spuse, nu toată ciocolata neagră este stelară pentru sănătatea ta. Recomand să alegi o ciocolată care conține cel puțin 70 la sută cacao sau mai mult. 

Acest lucru reduce la minimum cantitatea de zahăr și înseamnă că vei obține un impuls antioxidant solid. Ori de câte ori este posibil, caută mărci care fac comerț echitabil și care folosesc boabe de cacao organice pentru a obține cel mai bun profit.

Grăsimi sănătoase vs. grăsimi nesănătoase

Grăsimile sunt o parte importantă a dietei, dar nu toate grăsimile au aceleași efecte asupra sănătății. În timp ce grăsimile bune pot de fapt să scadă nivelul de colesterol, să stimuleze funcția creierului și să susțină sațietatea, completarea cu grăsimi nesănătoase poate contribui la boli cronice și la creșterea în greutate.

O regulă de bază bună este să eviți grăsimile foarte procesate, care sunt pline de aditivi și ingrediente nesănătoase. Uleiurile vegetale rafinate, carnea procesată și gustările cum ar fi chipsurile, biscuiții și produsele de panificație sunt, în general, bogate în grăsimi trans, care cauzează boli și înfunda arterele, care ar trebui evitate cu orice preț.

În schimb, cheia pentru a găsi grăsimi sănătoase de consumat este să cauți ingrediente neprocesate și bogate în grăsimi în mod natural.


Cum au ajuns grăsimile pe lista ingredientelor negative pentru început?

După cel de-al Doilea Război Mondial, au început să apară cercetări care păreau să lege alimentele cu grăsimi saturate, cum ar fi ouăle și carnea roșie, cu boala coronariană. Până în anii 1960, Asociația Americană a Inimii a recomandat oamenilor să-și reducă aportul de grăsimi, iar în 1976, Senatul SUA a organizat o serie de reuniuni ale comitetului pe această temă. Ghidurile alimentare ulterioare au pledat pentru consumul de mai puține grăsimi saturate și mai mulți carbohidrați, declanșând un război împotriva grăsimilor. În timp ce liniile directoare solicitau mai mulți carbohidrați sub formă de fructe, legume și cereale integrale, ceea ce au făcut ca oamenii obișnuiți să înțeleagă că carbohidrații - orice fel de carbohidrați - sunt buni (chiar și carbohidrați rafinați!) și toate grăsimile sunt rele.


Industria alimentară a crescut, iar alimentele bogate în carbohidrați și cu conținut scăzut de grăsimi au devenit normale. Rafturile magazinelor alimentare și frigiderele au fost în curând căptușite cu articole cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi, care erau ambalate cu zahăr pentru a ajuta la îmbunătățirea aromei. Nu întâmplător, atât o dependență de zahăr, cât și o epidemie de obezitate în America a început la scurt timp după ce dietele sărace în grăsimi au devenit recomandarea standard. Problema? Niciunul dintre studii nu a legat de fapt dietele bogate în grăsimi de bolile de inimă. De fapt, numeroase studii au dezmințit mitul de atunci, arătând că grăsimile saturate din alimentație nu sunt asociate cu un risc crescut de boli coronariene sau boli cardiovasculare.

În plus, studiile ulterioare au constatat, de asemenea, că alegerea tipurilor potrivite de grăsimi și adăugarea multor alimente bogate în grăsimi în dieta ta ar putea aduce beneficii mari sănătății tale. Un studiu din New England Journal of Medicine a constatat că atunci când subiecții au urmat fie o dietă mediteraneană, o dietă săracă în grăsimi sau o dietă săracă în carbohidrați, cei care urmează un plan de masă bogat în grăsimi și carbohidrați nu numai că au pierdut cel mai mult în greutate, ci și le-au redus drastic nivelul de colesterol rău.


Grăsimi saturate vs. grăsimi nesaturate

Grăsimile sănătoase pot fi împărțite în două categorii principale: grăsimi nesaturate și acizi grași saturați.

Ce sunt grăsimile saturate? Definiția grăsimilor saturate include acizi grași fără legături duble. Alimentele cu grăsimi saturate includ ingrediente precum untul, uleiul de cocos și produsele lactate. Deși odinioară considerate nesănătoase, tot mai multe cercetări au arătat că grăsimile saturate pot fi incluse ca parte a unei diete de vindecare cu moderație. 


Între timp, definiția oficială a grăsimilor nesaturate cuprinde orice tip de acid gras care conține cel puțin o legătură dublă în lanț. Aceste grăsimi sunt clasificate în continuare fie ca grăsimi mononesaturate, fie ca grăsimi polinesaturate, în funcție de numărul de legături duble pe care le conțin. Grăsimile nesaturate pot include alimente precum uleiurile vegetale, nucile, semințele și peștele. Spre deosebire de grăsimile saturate, beneficiile grăsimilor nesaturate au fost stabilite de mult. De fapt, studiile arată că acizii grași nesaturați pot ajuta la promovarea pierderii în greutate, la reducerea inflamației și la scăderea riscului de boli de inimă.


Când se compară grăsimile saturate cu grăsimile nesaturate, se recomandă, în general, ca acizii grași nesaturați să constituie majoritatea aportului de grăsimi. Un studiu din 2015 a arătat că înlocuirea a doar 5% din caloriile din grăsimi saturate cu o cantitate egală din acizi grași polinesaturați sau mononesaturați a dus la o reducere cu 25% și, respectiv, cu 15% a riscului de boli de inimă. Cu toate acestea, ambele oferă un set unic de beneficii și pot fi incluse cu moderație ca parte a unei diete bine echilibrate și sănătoase.

O dietă bine echilibrată și hrănitoare ar trebui să includă un amestec bun de grăsimi mononesaturate și polinesaturate cu cantități moderate de grăsimi saturate, de asemenea, din surse sănătoase. Aceste tipuri de grăsimi au fost asociate cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate și pot reduce riscul de boli cronice pentru a-ți proteja și menține sănătatea.

Deși există încă o mulțime de dezbateri cu privire la întrebarea „Grăsimile saturate sunt rele?” nu există niciun argument că grăsimile trans ar trebui eliminate cu totul din dieta ta. Grăsimile trans sunt adesea adăugate alimentelor printr-un proces numit hidrogenare, care este folosit pentru a crește aroma și textura în timp ce prelungește durata de valabilitate a alimentelor, cum ar fi uleiurile vegetale. Grăsimile trans se găsesc de obicei în alimentele grase foarte procesate, cum ar fi biscuiți, prăjituri, gogoși și produse de patiserie. Studiile arată că, consumul acestui tip de grăsime nesănătoasă poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Un studiu din New England Journal of Medicine a raportat chiar că fiecare creștere cu 2% a caloriilor consumate din grăsimi trans aproape dublează riscul de boală coronariană la femei.


Așadar, în timp ce corpul tău are nevoie de grăsime pentru a funcționa și a se dezvolta, nu toate grăsimile sunt create egale. Grăsimile sănătoase provin din alimente integrale neprocesate și pot ajuta la prevenirea bolilor cronice și la promovarea sănătății mai bune. Există mai multe tipuri diferite de grăsimi, inclusiv acizi grași saturați, acizi grași polinesaturați și acizi grași mononesaturați. Principala diferență dintre grăsimile saturate și nesaturate este numărul de legături duble pe care fiecare le conține, precum și efectele unice asupra nivelului de colesterol și a sănătății inimii. Cu toate acestea, ambele pot fi incluse ca parte a unei diete sănătoase, bine rotunjite.


Grăsimile au fost legate de multe efecte benefice asupra sănătății și s-a demonstrat că ajută la îmbunătățirea sănătății inimii, la stimularea funcției creierului, la promovarea sațietății și la îmbunătățirea absorbției nutrienților.Bucură-te de un amestec bun de aceste grăsimi sănătoase pentru inimă și combină-le cu o dietă echilibrată pentru a te ajuta să îți optimizezi sănătatea. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.