Știai că uleiul de cocos conține aproximativ 50% acid lauric, acid care se regăsește în cantitate mare doar în laptele matern?

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.

Uleiul de cocos poate fi utilizat la gătit, înlocuind cu succes orice alt tip de ulei vegetal. Este important, însă, să foloseşti un ulei organic, de calitate. Poţi adăuga acest ulei şi în băuturile tale calde, în ciocolată caldă, cafea, ceai, sau în smoothie-uri, cărora le va da o consistență cremoasă şi o aromă minunată.

De asemenea, este des folosit şi la prepararea produselor cosmetice naturale cu rol hidratant şi emolient, dar şi ca ulei de masaj. Este bogat în nutrienţi, hrăneşte pielea şi îi conferă o textură catifelată.

Beneficii:

1. Susține sănătatea inimii datorită conținutului de acid lauric, care stimulează producția de colesterol „bun” (LDL) din organism. Acesta ajută la prevenirea complicațiilor cardiovasculare, deoarece acidul lauric, prin descompunerea sa la nivelul ficatului, nu afectează vasele de sânge și, astfel, sunt evitate afecțiunile inimii.

2. Contribuie la reglarea metabolismului deoarece conține trigliceride cu lanț mediu de carbon, care stimulează arderile grăsimilor din organism, deoarece se descompun mai ușor și ajută la creșterea nivelului de energie.

3. Ajută la sănătatea ficatului conform unui studiu din 2017, datorită grăsimilor sănătoase conținute și a acidului lauric.

4. Previne apariția unor afecțiuni cronice deoarece, datorită trigliceridelor cu lanț mediu, acidul lauric și acizii grași nesaturați sunt transformați ușor în energie și, totodată, previn acumularea grăsimilor dăunătoare.

5. Susține sistemul imunitar deoarece conține acid lauric, acid capric și acid caprilic, cunoscuți pentru proprietățile antimicrobiene, antifungice, antibacteriene și antivirale. Organismul transformă acidul lauric conținut de uleiul de cocos în laurină, o substanță care luptă contra virusurilor și bacteriilor și stimulează detoxifierea organismului.

6. Îmbunătățește digestia datorită acizilor grași saturați care au proprietăți antimicrobiene și ajută la eliminarea unor infecții care ar putea dezechilibra flora intestinală cauzând indigestie, reflux gastric sau diaree. De asemenea, previne apariția unor probleme de stomac sau intestin, precum sindromul de colon iritabil sau arsurile gastrice.

7. Menține sănătatea sistemului osos deoarece ajută la absorbția calciului la nivelul oaselor și al dinților. În plus, previne apariția cariilor, formarea tartrului sau a osteoporozei.

8. Are efect anti-îmbătrânire deoarece prin antioxidanții și vitaminele conținute (în special, vitamina A și E), reduce efectele negative ale radicalilor liberi care îmbătrânesc pielea, iar acidul ferulic reduce ridurile, oferă luminozitate și contribuie la menținerea pielii ferme, atunci când uleiul este aplicat direct pe ten.

9. Susține funcțiile glandei tiroide prin prezența acizilor grași, ajutând la reglarea producției de hormoni și la procesarea vitaminelor și a mineralelor necesare funcționării corecte a organismului.

10. Reduce simptomele asociate candidozei ajutând la calmarea inflamației apărute pe fondul candidozei, și în același timp, inhibă bacteriile Candida Albicans datorită efectului antiinflamator. De asemenea, ajută și la reținerea umezelii, prevenind descuamarea pielii.

11. Reglează nivelul de zahăr din sânge datorită acidului lauric, ajutând în același timp la o mai bună toleranță a glucozei. De asemenea, potrivit unui studiu, TLM-ul prezent în uleiul de cocos, poate menține sensibilitatea la insulină a organismului.

14. Reduce durerile de gât atunci când este folosit în compoziția unei soluții pentru gargară, ajutând la calmarea iritației, deoarece acizii grași conținuți au efect dezinfectant.

15. Calmează eritemul de scutec, fiind un bun remediu natural, antiinflamator și antibacterian care calmează durerea, roșeața și mâncărimile.

16. Benefic pentru alăptare atunci când este consumat împreună cu vitamina D, sporind cantitatea de lapte, dar și aportul nutritiv al acestuia, arată un studiu publicat de National Library of Medicine. De asemenea, rezultatul face referire la dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor, în special a celor cu greutate scăzută la naștere.

17. Sporește capacitatea de concentrare atunci când este consumat zilnic, îmbunătățind memoria, datorită acizilor grași cu lanț mediu din compoziția acestuia, benefici pentru creier. În plus, specialiștii consideră că uleiul de cocos poate ajuta chiar și la tratarea bolii Alzheimer.

18. Reduce stresul datorită proprietăților antioxidante și a vitaminei E. În plus, specialiștii sunt de părere că uleiul de cocos virgin ar putea ajuta la tratarea unor tipuri de depresie.

19. Benefic în îngrijirea părului grație acidului lauric din compoziție, care tratează și hidratează vârfurile despicate și îmbunătățește vizibil condiția părului afectat de coafat și vopsit excesiv. Pe lângă strălucirea și suplețea pe care le oferă firului de păr, uleiul de cocos întărește rădăcina și accelerează creșterea părului, creând, totodată, o peliculă de protecție. De asemenea, este eficient în combaterea mătreții și scade riscul apariției afecțiunilor scalpului, cum este, descuamarea, având calitatea de a reechilibra pH-ul pielii. Astfel, uleiul de cocos poate înlocui cu succes balsamul și masca de păr.

20. Protejează pielea datorită acizilor grași, cunoscuți pentru efectele antifungice, antibacteriene și antivirale. Folosirea uleiului de cocos ajută la reducerea micozelor pielii și distrugerea microbilor. O calitate deosebită a uleiului de cocos este capacitatea sa de a oferi protecție solară, acesta reducând cu până la 20% din acțiunea nocivă a razelor ultraviolete care intră în contact cu pielea.

21. Echilibrează nivelul hormonal, fiind consumat cu succes mai ales de femeile aflate la menopauză deoarece are efecte pozitive asupra nivelurilor de estrogen.


Tipuri de ulei de cocos

Uleiul organic de cocos nerafinat este considerat cel mai bun dintre toate, pentru că este extras din nucă de cocos proaspătă, printr-un proces special de fermentație care protejează efectele benefice ale uleiului. Chiar dacă acest proces este pe bază de căldură, studiile au demonstrat că nu afectează cu nimic substanțele nutritive din ulei, ba din contră, îi poate aduce extra beneficii. Acest tip de ulei de cocos pare să aibă cele mai mari proprietăți antioxidante.

Uleiul de cocos extra virgin se face printr-un proces mecanic de presarea la rece a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate, fiind cel mai sănătos, însă nu permite păstrarea antioxidanților acestuia, ceea ce înseamnă că un astfel de ulei de cocos este slab în proprietăți și nutrienți.

Uleiul de cocos rafinat - de obicei, nu are gust sau miros de cocos. Este încălzit, alb și dezodorizat. Are și aceasta câteva beneficii, dar nu așa de multe ca cel nerafinat.

Uleiul de cocos fracționat este un lichid care nu devine solid sub 76 de grade, la fel ca uleiul nerafinat. Nu are aceleași proprietăți ca uleiul rafinat, în schimb este foarte bun de folosit în alimentație.

Important de știut este că, un ulei de calitate superioară se solidifică și are o compoziție uniformă, spre deosebire de cel cu o calitate mai slabă, care are o consistență neuniformă și pare compus din mici bucăți inegale.

Atunci când alegi uleiul de cocos, trebuie să ții cont că cel mai bun este cel nerafinat și presat la rece, nu cel hidrogenat, deoarece păstrează proprietățile sale benefice. Cu toate acestea, indiferent de cel ales, trebuie consumat cu moderație de unele persoane și are câteva contraindicații. Nu trebuie consumat în cantități mari de persoanele care suferă de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de obezitate, din cauza conținutului ridicat de acizi grași și aportului caloric mare, astfel, este recomandat consumul a numai 1-2 lingurițe/ zi. De asemenea, poate fi consumat și de către femeile însărcinate sau de cele care alăptează, însă este indicat să fie consumat cu moderație.