Nu-i așa că sună minunat? O rețetă de creme brulee fără zahăr! Da, chiar se poate face într-un mod mult mai sănătos . În plus, o porție are doar 98kcal și 6g proteină. Iată de ce ai nevoie:

  • 50g sirop de agave, pus într-o tigaie antiaderentă până ce fierbe. După ce s-a caramelizat, golește-l într-un vas ceramic mic si cu mișcări circulare distribuie-l uniform si pe pereții vasului. Lasă vasul deoparte și prepară compoziția din:
  • 1 ou;
  • 30g sirop de agave, sau orice îndulcitor preferi;
  • 120ml lapte cocos;
  • 1/2 păstaie de vanilie.

Pune toate ingredientele într-un bol și cu ajutorul unui tel amestecă până ce compoziția devine omogenă și siropul este complet topit. Toarnă amestecul obținut în vasul ceramic. Acoperă-l cu o folie de aluminiu, pune-l într-o tavă și pune în jurul lui apă fierbinte. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade celsius pentru 40-45 minute. Lasă-l apoi să se răcească și bagă vasul ceramic în frigider pentru minim 2 ore. După ce a trecut timpul necesar, rulează un cuțit ascuțit de-a lungul vasului, așează o farfurie deasupra și răstoarnă-l. 

Creme brulee fără zahăr este gata de servit și cu siguranță te va face să renunți la folosirea zahărului rafinat în astfel de preparate.


Dacă dorești să îți îmbunătățești nutriția și să reduci aportul de zahăr, ar trebui să iei în considerare ca alternativă îndulcitorii naturali. Îndulcitorii naturali au devenit mai atrăgători decât zahărul, deoarece sunt mai puțin procesați și pot conține mai mulți nutrienți și oferi mai multe beneficii organismului.

Trestia de zahăr și sfecla de zahăr sunt cele două culturi principale folosite pentru obținerea zahărului de masă. Acestea conțin două tipuri de zaharuri: fructoză și zaharoză. Organismul procesează aceste zaharuri în glucoză pentru a obține energie. Dar, deoarece trestia de zahăr și sfecla de zahăr sunt foarte procesate, zahărul nu conține mulți nutrienți, vitamine, minerale sau componente bioactive, cum ar fi antioxidanții, oferind organismului doar calorii suplimentare.

Beneficiul pentru sănătate al diferitelor tipuri de îndulcitori depinde de modul în care îi consumi. Indiferent de sursă, ține minte că un exces de calorii, în special din zaharurile adăugate, adică cele care nu se găsesc în mod natural în alimente, este asociat cu obezitatea, diabetul, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și alte probleme cronice de sănătate.

Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire. În plus, prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.


Așadar, îndulcitorii naturali sunt considerați mai sănătoși decât zahărul convențional, deoarece aceștia conțin de obicei mai multe vitamine, minerale, antioxidanți și alte molecule bioactive care pot fi benefice pentru organism