De secole, la primele semne de boală, mulți părinți și bunici se întorceau imediat la administrarea uleiului de ricin copiilor lor, fie topic fie intern, pentru a stimula natural funcția imunitară și a accelera vindecarea. Vindecătorii populari din întreaga lume l-au folosit, de asemenea, pentru a trata o varietate largă de afecțiuni timp de mii de ani. De exemplu, beneficiile renumite ale uleiului de ricin se întind până în timpurile antice ale Egiptului, unde a fost folosit pentru a trata iritațiile oculare și ca un remediu puternic natural pentru îngrijirea pielii. Are, de asemenea, rădăcini adânci în India, unde este considerat a fi un ingredient care vindecă pielea, calmează digestia, antibacterian și este utilizat în medicina Ayurvedică.


Pentru ce este folosit azi uleiul de ricin? Așa cum este explicat mai jos, acesta are proprietăți naturale de laxativ stimulant; a fost demonstrat că îmbunătățește sănătatea limfatică, circulatorie și imunitară; și poate ajuta la tratarea constipației, artritei și mai multe.

 

Ce Este Uleiul de Ricin?

Uleiul de ricin este un ulei gras non-volatil derivat din semințele plantei de ricin (Ricinus communis). Planta de ricin aparține familiei de plante cu flori numită Euphorbiaceae și este cultivată în principal în Africa, America de Sud și India (India contribuie cu peste 90% din exporturile globale de ulei de ricin).

Ricinul este una dintre cele mai vechi culturi cultivate, dar, interesant, contribuie doar cu 0,15% din uleiurile vegetale produse în lume în fiecare an. Este foarte vâscos, cu o culoare care variază de la transparentă la chihlimbar sau ușor verde. Este folosit atât topic pe piele, cât și administrat pe cale orală (are un miros și un gust ușor).

Studiile sugerează că multe dintre beneficiile uleiului de ricin se datorează compoziției sale chimice. Este clasificat ca un tip de acid gras trigliceridic, iar aproape 90% din conținutul său de acizi grași este un compus specific și rar numit acid ricinoleic.

Acidul ricinoleic nu se găsește în multe alte plante sau substanțe, ceea ce face planta de ricin unică, deoarece este o sursă concentrată.

Pe lângă principalul său constituant, acidul ricinoleic, uleiul de ricin mai conține și alte săruri și esteri benefici care acționează în principal ca agenți de condiționare a pielii. Acesta este motivul pentru care, potrivit unui raport publicat în Jurnalul Internațional de Toxicologie, acest ulei este utilizat în peste 700 de produse cosmetice și este în continuă creștere.

Studiile de cercetare au descoperit că uleiul de ricin conține componente terapeutice, inclusiv acizi grași, flavonoide, compuși fenolici, aminoacizi, terpenoizi și fitosteroli. Aceste compuși diferiți conferă uleiului următoarele proprietăți și beneficii potențiale pentru sănătate:

 • Anti-diabetic
 • Antiinflamator
 • Antimicrobian
 • Antioxidant
 • Hepatoprotector (abilitatea de a preveni deteriorarea ficatului)
 • Vindecare a rănilor

Compușii găsiți în ricin pot ajuta la stabilizarea texturii și consistenței produselor, motiv pentru care uleiul de ricin este folosit în atât de multe produse cosmetice, tratamente pentru păr și îngrijirea pielii.

Rapoartele arată că acest ulei poate fi luat în siguranță pe cale orală. Atunci când este înghițit, este hidrolizat în intestinul subțire de enzimele pancreatice, ducând la eliberarea de glicerol și acid ricinoleic, împreună cu alte metabolite benefice.

 

Beneficii

1. Îmbunătățește Funcția Imunitară

Unul dintre motivele principale pentru care uleiul de ricin are efecte puternice de întărire a sistemului imunitar este că susține sistemul limfatic al corpului. Cea mai importantă funcție a sistemului limfatic, care este răspândit în întregul corp în structuri tubulare mici, este aceea de a absorbi și elimina excesul de fluide, proteine și deșeuri din celulele noastre.

Uleiul de ricin ar putea ajuta la îmbunătățirea drenajului limfatic, a fluxului sanguin, a sănătății glandei timus și a altor funcții ale sistemului imunitar. Din acest motiv, uleiul și alte părți ale plantei de ricin au fost utilizate în sistemele tradiționale de medicină pentru următoarele afecțiuni de sănătate:

 • Tulburări abdominale
 • Artrită
 • Dureri de spate
 • Constipație
 • Dureri musculare
 • Infecții parazitare
 • Dureri de cap cronice
 • Durere de fiere
 • SPM (Sindromul Premenstrual)
 • Reumatism
 • Insomniile

Un studiu mic, publicat în Jurnalul de Medicină Naturopată, a constatat că adulții care au folosit comprese abdominale cu ulei de ricin pe abdomenul lor au avut creșteri semnificative în producția de limfocite în comparație cu pacienții care au folosit comprese placebo. Limfocitele sunt "luptătorii" naturali ai sistemului imunitar care atacă invadatorii externi precum toxinele, bacteriile și alte amenințări percepute.

 Sistemul limfatic afectează și sistemele circulator și digestiv, motiv pentru care uneori uleiul este folosit pentru a susține sănătatea inimii și pentru a rezolva probleme precum constipația.

 

2. Stimulează Circulația

Un sistem limfatic sănătos și un flux sanguin corect merg mână în mână. Atunci când sistemul limfatic nu funcționează corect (sau apare edemul, care este retenția de lichid și toxine), este mult mai probabil ca cineva să aibă probleme circulatorii.

Acest lucru se datorează faptului că sistemul circulator limfatic lucrează direct cu sistemul circulator cardiovascular pentru a menține nivelurile optime de sânge și lichid limfatic într-un echilibru optim.

Potrivit Institutului Național de Inimă, Plămâni și Sânge, "Un număr tot mai mare de dovezi arată că sistemul limfatic influențează sănătatea mai multor organe, inclusiv inima, plămânii și creierul". Prin urmare, capacitatea uleiului de ricin de a afecta pozitiv sistemul nostru limfatic probabil înseamnă o circulație generală mai bună și un impuls de sănătate pentru organele majore precum inima noastră.

 

3. Hidratează Pielea și Stimulează Vindecarea Rănilor

Uleiul de ricin este complet natural și lipsit de substanțe chimice sintetice (atat timp cat folosesti ulei pur 100%), dar este bogat în ingrediente care hidratează pielea, cum ar fi acizii grași. Aplicarea acestui ulei pe pielea uscată sau iritată poate ajuta la prevenirea uscăciunii și la menținerea unei hidratări adecvate, deoarece previne pierderea de apă.

De asemenea, poate ajuta la vindecarea rănilor și a ulcerelor datorită proprietăților sale hidratante, antimicrobiene și antibacteriene. Se amestecă bine cu alte ingrediente precum uleiul de migdale, de măsline și de cocos, toate având beneficii unice pentru piele.

Studiile de laborator au arătat că uleiul de ricin este eficient împotriva multor tipuri de bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa. Dintre toate bacteriile stafilococice, Staphylococcus aureus este considerată cea mai periculoasă și poate cauza infecții ale pielii ușoare sau grave și alte simptome de infecție stafilococică preocupante.

 

4. Poate Ajuta la Inducerea Nașterii

Uleiul de ricin este un remediu natural de mult timp folosit pentru a induce travaliul. De secole, femeile gravide la termen au luat ulei de ricin oral pentru a accelera contracțiile uterine.

De fapt, este una dintre cele mai populare substanțe luate într-un mediu non-medical pentru a induce nașterea.

Potrivit studiilor, motivul pentru care uleiul de ricin poate funcționa pentru a induce nașterea se datorează faptului că acidul ricinoleic din ulei poate activa receptorii de prostanoid EP3 în uter. Unele studii pe animale au arătat că compușii activi din ulei se atașează la moleculele care fac mușchii - atât ai intestinelor, cât și ai uterului - să se contracte.

Un studiu de caz de observație din 2018 a constatat că "Utilizarea uleiului de ricin este legată de o probabilitate mai mare de inițiere a travaliului în termen de 24 de ore. Uleiul de ricin poate fi considerat un mod sigur non-farmacologic pentru inducerea travaliului."

În plus, femeile cu termen complet (între 40 și 41 de săptămâni) care au luat ulei de ricin au avut o incidență mai mică a secțiunii cezariene. Un dezavantaj al utilizării uleiului de ricin pentru a ajuta la naștere (și motivul pentru care nu este folosit în mod obișnuit în spitale) este că unele femei se simt grețuri după ce-l iau.

 

5. Ajută la Pielea Uscată, Iritată, Arsă de Soare sau Predispusă la Acnee

Ca agent antibacterian natural, uleiul de ricin acționează similar cu uleiul de cocos pentru a îmbunătăți sănătatea pielii. De asemenea, este un excelent hidratant general pentru piele și un tratament antiinflamator pentru acnee.

Dacă dorești să scapi pentru totdeauna de acnee, trebuie să ajungi la sursa problemei. Uleiul de ricin este un excelent remediu natural pentru acnee. Pe măsură ce pătrunde adânc în piele, luptă împotriva supraîncărcării bacteriene care poate bloca porii, în timp ce înmoaie și hidratează pielea iritată în același timp.

După cum s-a menționat mai devreme, s-a demonstrat că acest ulei luptă împotriva Staphylococcus aureus, care este legat de dezvoltarea acneei.

 

6. Acționează ca un Laxativ pentru a Ameliora Constipația

Uleiul de ricin funcționează ca un laxativ natural, ușor stimulant când este luat pe cale orală. Poate oferi ameliorare a constipației, reduce efortul la defecare și îmbunătățește senzația de evacuare completă după o mișcare intestinală.

Ingredientul său activ, acidul ricinoleic, este eliberat în intestine, unde ajută la procesul de digestie, absorbția nutrienților și curățarea sistemului. Crește mișcarea mușchilor care împing materialul prin intestin, ajutând la trecerea unei mișcări intestinale.

Un studiu efectuat în Turcia a analizat efectele compreselor de ulei de ricin asupra persoanelor în vârstă care experimentau constipație. Participanții la studiu au fost monitorizați timp de o săptămână înainte, trei zile în timpul și patru zile după administrarea compreselor cu ulei.

80% dintre persoanele studiate experimentaseră constipație timp de 10 ani sau mai mult. Cercetătorii au constatat că compresele de ulei au reușit să reducă simptomele de constipație, în special efortul la defecare.

 

7. Reduce Simptomele Artritei

Uleiul de ricin este adesea folosit ca tratament natural pentru durerea de artrită, umflarea articulațiilor și inflamația.

Are proprietăți antiinflamatorii naturale care îl fac un ulei de masaj ideal care poate fi aplicat pe articulațiile dureroase, mușchii sau țesutul. Studiile observaționale au arătat chiar că aplicarea topică a acidului ricinoleic (componenta principală a uleiului de ricin), "exercită efecte analgezice și antiinflamatorii remarcabile".


8. Ajută la Obținerea unui Păr Puternic, Lucios

Ce face uleiul de ricin pentru părul tău? La fel ca și uleiul de cocos, utilizarea uleiului de ricin poate ajuta părul să crească mai repede, mai gros, mai puternic și mai lucios.

Poate descurca părul și este chiar folosit pentru tratamentul încurcării părului.

Uleiul de ricin regenerează părul? Deoarece poate îmbunătăți circulația sângelui la foliculi, ar putea ajuta la accelerarea creșterii părului.De aceea, unele persoane îl aplică nu numai pe părul de pe cap, ci și pe sprâncene și gene.

Studiile sugerează că acidul ricinoleic poate trata pierderea părului prin echilibrarea producției de prostaglandină D2 (PGD2) la bărbați, care afectează creșterea părului.

 

Tipuri:
Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de ulei de ricin pe care le poți găsi:

 • Ulei de ricin presat la rece — Acest tip este produs prin presarea la rece a semințelor de boabe de ricin pentru a extrage conținutul lor natural de ulei. Acest lucru rezultă într-un produs de înaltă calitate recomandat pentru utilizare internă. S-ar putea să doriți să verificați și faptul că uleiul este fără pesticide, fără parabeni, fără sulfați și fără coloranți sau parfumuri artificiale.

 

 • Ulei de ricin galben — Acest tip este produs din boabele de ricin, de obicei prin presare fără a se folosi căldură, cu toate că unii producători folosesc substanțe chimice în procesul lor. În general, cu cât uleiul este mai deschis la culoare, cu atât produsul este considerat mai "pur".

 

 • Ulei de ricin jamaican negru — Acest ulei este dezvoltat prin prăjirea inițială a boabelor de ricin, ceea ce rezultă într-o culoare întunecată (și miros ars). Acesta este metoda tradițională utilizată în Jamaica. Cenușa găsită în acest tip rezultă într-un produs cu un pH mai ridicat (alcalin), care se crede că are proprietăți mai clarificatoare, care pot ajuta la deschiderea porilor.

 

Utilizări Comune

1. Laxativ pentru Ameliorarea Constipației

Doza de ulei de ricin luat intern depinde de ceea ce îl folosiți, împreună cu factori precum vârsta, afecțiunile medicale existente și răspunsul la tratamentele de tip laxativ.

Dacă luați ulei de ricin pe cale orală, o doză recomandată frecvent pentru adulți (cum ar fi pentru tratarea constipației) este de 15–60 ml, administrată într-o singură doză. Acest lucru echivalează cu aproximativ una până la patru lingurițe o dată pe zi. Mulți oameni îl amestecă cu apă sau cu altă băutură înainte de a-l bea.

Copiii cu vârsta între 2 și 12 ani ar trebui să ia 5–15 ml pe cale orală o dată pe zi, în timp ce bebelușii cu vârsta sub 2 ani ar trebui să ia nu mai mult de 5 ml o dată pe zi.

Citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj înainte de a folosi ulei de ricin.  Aveți grijă să nu măriți doza peste cantitatea recomandată, începeți încet și nu luați mai mult de șapte zile consecutiv, decât dacă vă este indicat să o faceți de către medicul dumneavoastră.

Dozele pot varia în funcție de vârstă, stare de sănătate și răspunsul individual la administrarea uleiului. Această cantitate este în mod tipic utilă pentru reglarea mișcărilor intestinale.

Cu toate acestea, înainte de a-l da copiilor sau de a-l lua mai mult de o săptămână, verificați cu medicul dumneavoastră.

Fiți atenți că uleiul de ricin poate acționa destul de rapid pentru ameliorarea constipației, așa că nu este recomandat să-l luați înainte de culcare. Pentru mulți oameni, administrarea acestuia determină apariția unei mișcări intestinale în două sau trei ore, dar poate dura până la șase ore.

 Cititi întotdeauna cu atenție etichetele produselor și discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur cu privire la cea mai bună doză.

 

2. Îmbunătățirea Sănătății Pielii

Tratament natural pentru acnee: Aplicați ulei de ricin pe zona afectată cu ajutorul unui bețișor de bumbac curat. De asemenea, puteți încerca să folosiți oțet de mere și uleiuri esențiale precum tămâie amestecate cu o cantitate mică de ulei de cocos pur. Toate aceste opțiuni reduc roșeața și umflarea coșurilor, împreună cu cicatrizarea și durerea.

Prevenirea erupțiilor viitoare: Spălați-vă întâi fața cu apă caldă pentru a deschide porii și apoi masați puțin ulei pe față și lăsați-l peste noapte, clătind a doua zi dimineața. Dacă lăsarea uleiului pe față peste noapte cauzează grăsime, reduceți timpul până când îl clătiți.

Hidratarea pielii fără a înfunda porii: Amestecați 1/4 cană de ulei de ricin cu 3/4 cană de ulei de cocos virgin (sau 3/4 cană de ulei de susan), apoi aplicați pe corp și pe față.

Hidratarea pielii normale sau grase: Încercați să folosiți 1/4 cană de ulei de ricin cu ulei de jojoba, ulei de semințe de struguri sau ulei de măsline în loc de uleiuri de cocos și de susan. Masați ușor zonele uscate ale pielii cu amestecul, apoi tamponați excesul folosind un prosop curat. Lăsați tratamentul să pătrundă peste noapte și apoi clătiți bine dimineața cu apă caldă. O altă opțiune este crearea unei măști de față cu acțiune rapidă folosind o linguriță de ulei de ricin împreună cu un gălbenuș de ou. Aplicați amestecul pe față timp de 10–15 minute, apoi curățați-vă fața.

Tratarea arsurilor de soare: Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de ricin reduc durerea și roșeața. Aplicați ulei de ricin amestecat cu ulei de cocos (în proporție de 1:1) pe zona afectată, sau încercați același remediu ca balsam de buze natural pentru a rezolva buzele crăpate sau arse de soare.

Ce ar trebui să mai luați în considerare este că uleiul de ricin și acidul ricinoleic pot îmbunătăți penetrarea transdermală a altor substanțe chimice, deci este o idee bună să folosiți ulei de ricin doar împreună cu alte ingrediente naturale pe care nu vă deranjează să le absorbiți complet în piele.

 

3. Ajută la Creșterea Părului

Folosiți ulei de ricin pentru sănătatea părului, masând câteva linguri de ulei ușor încălzit în păr și pe scalp. Puteți încerca să faceți o mască de păr acasă masând uleiul în rădăcinile părului și întinzându-l pe întregul păr, legându-vă părul și acoperindu-l cu o cască, apoi lăsând uleiul peste noapte înainte de a-l spăla.

 

4. Pentru Îngroșarea Sprâncenelor

Utilizați un bețișor de bumbac sau o periuță de mascara curată pentru a șterge o cantitate mică de ulei peste sprâncenele curate. Lăsați-l să se absoarbă timp de 20 de minute sau mai mult. S-ar putea să doriți să aplicați uleiul înainte de culcare pentru a se absorbi în timp ce dormiți. Deoarece uleiul poate irita ochii unor persoane, aplicarea pe gene ar trebui făcută cu precauție. Utilizați un bețișor de urechi pentru a face acest lucru cu grijă.

 

5. Ajută la Reducerea Durerii Articulare

Uleiul poate fi aplicat ca orice altă cremă analgezică și masat în zonele tensionate. Aplicați o cantitate de dimensiunea unei monede de zece bani la fiecare trei ore sau până când durerea scade. Repetați în fiecare zi timp de trei zile pentru cele mai bune rezultate.

 

Riscuri și Efecte Secundare

 

Uleiul de ricin este clasificat de Administrația pentru Alimente și Medicamente ca fiind general recunoscut ca sigur atât pentru uzul topic, cât și pentru cel intern. Cu toate acestea, consumul de ulei de ricin poate încă să provoace potențial efecte secundare.

Efectele secundare pot include:

 • crampe abdominale
 • greață
 • vărsături
 • diaree, în special atunci când este utilizat în cantități mari

Unele persoane pot experimenta greață și semne de iritație ușoară a mucoasei intestinale când iau ulei de ricin. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil să provoace reacții severe, atâta timp cât o persoană nu este alergică și nu face supradoză.

 Dacă sunteți gravidă, nu ar trebui să luați ulei de ricin pentru a induce travaliul fără să vorbiți mai întâi cu medicul dumneavoastră. De asemenea, ar trebui să evitați să îl folosiți pentru a ameliora constipația în timpul sarcinii.

 Reacțiile alergice la uleiul de ricin (utilizat topic sau intern) sunt posibile, deci căutați îngrijiri medicale de urgență dacă credeți că aveți o reacție alergică gravă.

 Atunci când utilizați ulei de ricin pe piele, este totuși indicat să începeți încet și să efectuați un test pe o mică porțiune de piele înainte de a aplica cantități mai mari, și de asemenea să îl mențineți departe de ochi, interiorul nasului, copii și animale de companie.

Dacă luați în prezent medicamente sau aveți orice afecțiune medicală, discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ulei de ricin.


Contactați medicul dacă experimentați oricare dintre următoarele efecte secundare după ingestia uleiului de ricin: greață/vărsături/diaree persistente, crampe musculare/ slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii, amețeli, scăderea urinării, modificări mentale/ de dispoziție (cum ar fi confuzia) sau sângerare rectală.