Fiind mai puțin popular decât orezul brun sau orezul sălbatic, orezul negru, cunoscut și sub numele de "orez interzis" sau "orezul împăratului", este un tip de cereală antică care are beneficii pentru sănătate chiar mai impresionante decât multe alte soiuri de orez.

Nu numai că este tipul de orez cel mai bogat în antioxidanți puternici care luptă împotriva bolilor, dar conține și fibre alimentare, proprietăți antiinflamatorii și are capacitatea de a ajuta la prevenirea diabetului, cancerului, bolilor de inimă și chiar a creșterii în greutate.

Orezul negru a fost consumat în regiunile din Asia de mii de ani. De fapt, timp de secole, a fost rezervat doar pentru nobilimea chineză.

Astăzi, acest tip de orez câștigă popularitate și apare tot mai des în magazinele de alimente sănătoase din SUA, Australia și Europa, pe măsură ce oamenii descoperă numeroasele beneficii pentru sănătate pe care acest orez le oferă.

 

Ce este orezul negru? (Cunoscut și sub numele de „orez interzis”)

„Orezul interzis” este un alt nume pentru orezul negru, care este un orez moale, de medie granulație, non-glutinos și tradițional. Are o culoare neagră-purpurie întunecată, cu un gust nucos, ușor dulceag. Este cu adevărat orez negru? Chiar dacă poate părea ciudat la prima vedere dacă nu l-ați văzut înainte, este cu siguranță un tip de orez.

Orezul interzis include o varietate de tipuri de orez care toate aparțin speciei Oryza sativa, unele dintre ele fiind orez glutinos. De exemplu, orezul negru tailandez — numit și orez lipicios negru sau orez glutinos negru — are o textură lipicioasă și este adesea folosit în deserturi în bucătăria thailandeză.

Orezurile glutinoase au cantități mai mari de amilopeptină, ceea ce le face foarte lipicioase când sunt gătite. Orezul Japonica negru este o combinație de orez negru scurt de grâu și un orez mahon de granulație medie, crescute împreună în același câmp.

Este orezul negru un superaliment? Este adesea considerat un superaliment datorită conținutului său ridicat de nutrienți, în plus față de faptul că este natural bogat în antocianine, pigmenții antioxidanți care îi conferă orezului culoarea unică. În Medicina Tradițională Chineză, este chiar considerat un tonic pentru sânge.

Poți consuma orez negru în dieta keto? Din păcate, orezurile de toate tipurile sunt de obicei excluse din dieta ketogenică. Vestea bună? Orezul interzis negru este o opțiune pentru cei care urmează o dietă fără gluten.

 

Nutriție

Caloriile orezului negru nu sunt foarte ridicate. O porție de orez negru conține doar aproximativ 160 de calorii, dar oferă o cantitate foarte mare de fitonutrienți flavonoizi. De asemenea, este o sursă bună de fibre importante, conținut mineral substanțial și chiar o sursă bună de proteină vegetală. În plus, doar coaja exterioară a boabelor are unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți de tip antocianină din orice aliment.

Cât de sănătos este orezul negru? 60 de grame de orez negru organic fiert conține aproximativ:

  • 156 de calorii
  • 32 de grame de carbohidrați
  • 4 grame de proteine
  • 1,5 grame de grăsimi
  • 2,3 grame de fibre
  • 0,7 miligrame de fier (4% din doza zilnică recomandată)


7 Beneficii de Sănătate

1. Bogat în Antioxidanți

Orezul negru este o sursă excelentă de antioxidanți. Coaja boabelor de orez negru, care este stratul exterior al boabelor de orez, conține unul dintre cele mai ridicate niveluri ale antioxidanților de tip antocianină găsite în orice aliment cunoscut.

Orezul negru are o culoare neagră-purpurie profundă, care este un indicator al proprietăților sale antioxidante ridicate, similar cu modul în care fructele bogate în antioxidanți, precum afinele, zmeura și merișoarele, apar. Sursele arată că conținutul de antocianină al orezului negru este mai mare decât al oricărui alt bob, inclusiv orezul brun, orezul roșu, quinoa roșie sau alte varietăți de cereale integrale colorate. Are chiar mai multe antocianine decât afinele.

Antocianina are capacitatea de a ajuta la prevenirea unei multitudini de boli comune, dar grave, conform numeroaselor studii care au analizat beneficiile acestui antioxidant.

Cercetările științifice corelează antioxidanții antocianinei cu: ajutorul în prevenirea bolilor cardiovasculare, protejarea împotriva cancerului care poate fi cauzat de daunele provocate de radicalii liberi, îmbunătățirea funcției cerebrale, reducerea inflamației și altele.

În plus, conține și importantul antioxidant, vitamina E, care este utilă în menținerea sănătății ochilor, pielii și a imunității, în plus față de alte funcții importante.

 

2. Protejează Sănătatea Inimii

Studiile de cercetare au arătat că orezul negru scade formarea periculoasă a plăcii aterosclerotice în artere. Acest lucru este foarte important pentru menținerea arterelor curate și prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Studiile epidemiologice demonstrează, de asemenea, că antocianinele consumate în dietă au un efect preventiv asupra dezvoltării bolilor cardiovasculare. Antocianinele din orezul negru pot ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol prin reducerea colesterolului total, precum și a colesterolului LDL „rău”.


3. Poate Ajuta la Detoxifierea Organismului

Studiile au demonstrat că consumul de orez negru poate ajuta la detoxifierea organismului și la curățarea ficatului de acumularea toxică dăunătoare datorită conținutului ridicat de antioxidanți al orezului. Într-un studiu recent efectuat pe animale, starea antioxidantă a sângelui, ficatului și a unei artere principale, aortei, a fost evaluată la iepuri care au fost hrăniți fie cu orez alb rafinat, fie cu orez negru.

Rezultatele au arătat că iepurii hrăniți cu orez negru au experimentat mai puțin stres oxidativ (numit și daune provocate de radicalii liberi), conțineau mai mulți antioxidanți în sângele lor, au experimentat detoxifiere în ficat și, de asemenea, au avut o reducere a acumulării de plăci în artere.

Fitonutrienții găsiți în orezul negru ajută organismul să reducă inflamația și să elimine substanțele dăunătoare care pot contribui la o gamă largă de afecțiuni.

 

4. Îmbunătățește Sănătatea Digestivă și Metabolică

Orezul negru conține o cantitate impresionantă de fibre per porție. Fibra din orezul negru ajută la prevenirea constipației, balonării și altor simptome digestive nedorite. Fibra se leagă de deșeuri și toxine în tractul digestiv, ajutând la eliminarea lor și contribuind la funcția intestinală regulată. Orezul negru poate, de asemenea, să ajute la prevenirea sau ameliorarea cazurilor de diaree, deoarece fibra adaugă volum scaunului.

Fibra alimentară găsită în orezul negru poate de asemenea să vă ajute să vă simțiți sătui după masă și să rămâneți satisfăcuți pentru o perioadă mai lungă de timp între mese, contribuind potențial la pierderea în greutate. Cercetările clinice publicate în 2014 demonstrează cum o dietă bogată în fibre alimentare din varietăți de orez integral influențează pozitiv parametrii metabolici, inclusiv rezistența la insulină, care afectează greutatea.

 

5. Fără gluten

La fel ca și alte varietăți de orez, orezul negru este o cereală naturală fără gluten. Mulți oameni sunt sensibili la gluten în zilele noastre, fie că sunt conștienți de acest lucru sau nu, dar totuși au un rezultat negativ la testele pentru boala celiacă.

După ce consumă ceva cu gluten, cei cu sensibilitate la gluten suferă de multe dintre aceleași simptome ca cei cu boala celiacă (o alergie confirmată la gluten), inclusiv balonare, constipație, diaree, deficiențe de nutrienți și un risc crescut de a dezvolta sindromul intestinului permeabil.

Consumul de orez interzis în loc de nu numai de cereale rafinate și produse de făină procesate, ci și de toate alimentele care conțin grâu, orz și secară, poate ajuta la eliminarea problemelor digestive asociate consumului de gluten pentru mulți oameni.

 

6. Ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge

Studiile au arătat că, în ceea ce privește riscul de a dezvolta diabet și chiar obezitate, consumul de cereale integrale este mult mai benefic și preventiv decât consumul de carbohidrați rafinați.

În comparație cu consumul de carbohidrați procesați, care sunt lipsiți de fibre, antioxidanți și alte nutrienți care ajută la încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin, orezul negru reprezintă o opțiune mult mai sănătoasă. Orezul negru conține întreaga coajă a bobului, unde este stocată fibra, iar fibra poate ajuta glucoza (zahărul) din bob să fie absorbită de corp pe o perioadă mai lungă de timp.

Atunci când cercetătorii au examinat consumul de orez alb și brun în raport cu riscul de diabet de tip 2, au constatat că orezul alb contribuia mai mult la rezistența la insulină și la riscul de diabet.

Substituirea cerealelor integrale, inclusiv a orezului brun sau negru, în locul orezului alb, pâinii albe, pastelor și cerealelor îndulcite, poate reduce riscul de diabet de tip 2 și alte complicații, în plus față de menținerea sub control a greutății și a nivelurilor de energie.

 

7. Mai eficient în prevenirea obezității decât cerealele rafinate

Este foarte important pentru cei cu prediabet, diabet sau alte forme de sindrom metabolic și rezistență la insulină să consume 100% cereale integrale, în opoziție cu tipurile procesate „albe” care lipsesc de fibre.

Aceeași recomandare se aplică și pentru cei care luptă să piardă în greutate, deoarece fibra și nutrienții din orezul integral ajută la inhibarea semnalelor de foame și previn supraalimentarea. Cercetările arată că varietățile de orez integral pot ajuta la prevenirea rezistenței la insulină care este legată de un risc crescut de obezitate.

 

Istorie și Utilizări în Medicina Tradițională

De ce se numește orezul negru „orez interzis”? Această denumire datează de mii de ani în urmă, în China Antică, când un grup de nobili chinezi a adunat toate boabele de orez negru și le-a interzis consumul publicului. Acest lucru a transformat orezul negru într-o delicatesă destinată doar bogaților și regilor Chinei Antice. Oamenii de rând nu mai aveau voie să mănânce sau să cultive acest orez negru interzis.

Astăzi, acesta nu mai este interzis, dar este încă cultivat în cantități relativ mici, în special în comparație cu alte tipuri de orez disponibile pe scară largă.

După cum probabil știți, toate varietățile de orez sunt culturi substanțiale și importante în dietele aproape fiecărei populații asiatice și au fost de mii de ani. În Medicina Tradițională Chineză, orezul interzis este cunoscut pentru a fi benefic pentru rinichi, stomac și ficat încă din vremuri străvechi.

 

Riscuri și Efecte Secundare

Deși orezul negru conține nutrienți benefici, cerealele sunt de obicei cele mai benefice atunci când sunt consumate în mod moderat ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.

Există multe beneficii ale orezului negru, iar efectele secundare sunt minime atâta timp cât nu consumați prea mult. Chiar dacă orezul negru conține mai multă fibră și antioxidanți decât cerealele rafinate sau alimentele bogate în carbohidrați, toate cerealele au încă capacitatea de a afecta nivelurile de zahăr din sânge, deci este întotdeauna o idee bună să monitorizați dimensiunile porțiilor de cereale.

De asemenea, este util să consumați orezul împreună cu o sursă de grăsimi sănătoase și puțină proteină. Acest lucru întârzie în continuare timpul necesar pentru ca zahărurile carbohidraților să afecteze nivelurile de glucoză din sânge.

Cercetătorii descoperă că unele tipuri de orez conțin metalul greu arsenic, puteți folosi trucuri simple de gătit pentru a evita otrăvirea cu arsenic la nivel scăzut din orez. Gătitul orezului mai mult ca pe paste — în șase până la zece părți de apă per o parte de orez — reduce drastic nivelurile de arsenic. Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că gătitul orezului într-un ibric de cafea reduce arsenicul cu până la 85%.

În concluzie, orezul negru este o opțiune delicioasă și nutritivă care poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Includeți acest aliment minunat în dieta dvs. pentru a vă bucura de gustul său distinctiv și de avantajele sale pentru sănătate pe termen lung.

 

  • Dacă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le acum pe www.driedfruits.ro , folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.