Fiind mai puțin
popular decât orezul brun sau orezul sălbatic,
orezul negru, cunoscut și sub numele de "orez interzis" sau
"orezul împăratului", este un tip de cereală antică care are
beneficii pentru sănătate chiar mai impresionante decât multe alte soiuri de
orez.
Nu numai că este tipul de orez cel mai
bogat în antioxidanți puternici care luptă împotriva bolilor, dar conține și
fibre alimentare, proprietăți antiinflamatorii și are capacitatea de a ajuta la
prevenirea diabetului, cancerului, bolilor de inimă și chiar a creșterii în
greutate.
Orezul negru a fost consumat în regiunile
din Asia de mii de ani. De fapt, timp de secole, a fost rezervat doar pentru
nobilimea chineză.
Astăzi, acest tip de orez câștigă
popularitate și apare tot mai des în magazinele de alimente sănătoase din SUA,
Australia și Europa, pe măsură ce oamenii descoperă numeroasele beneficii
pentru sănătate pe care acest orez le oferă.
Ce este orezul negru? (Cunoscut și sub
numele de „orez interzis”)
„Orezul interzis” este un alt nume pentru
orezul negru, care este un orez moale, de medie granulație, non-glutinos și
tradițional. Are o culoare neagră-purpurie întunecată, cu un gust nucos, ușor
dulceag. Este cu adevărat orez negru? Chiar dacă poate părea ciudat la prima
vedere dacă nu l-ați văzut înainte, este cu siguranță un tip de orez.
Orezul interzis include o varietate de
tipuri de orez care toate aparțin speciei Oryza sativa, unele dintre ele fiind
orez glutinos. De exemplu, orezul negru tailandez — numit și orez lipicios
negru sau orez glutinos negru — are o textură lipicioasă și este adesea folosit
în deserturi în bucătăria thailandeză.
Orezurile glutinoase au cantități mai
mari de amilopeptină, ceea ce le face foarte lipicioase când sunt gătite.
Orezul Japonica negru este o combinație de orez negru scurt de grâu și un orez
mahon de granulație medie, crescute împreună în același câmp.
Este orezul negru un superaliment? Este
adesea considerat un superaliment datorită conținutului său ridicat de nutrienți,
în plus față de faptul că este natural bogat în antocianine, pigmenții
antioxidanți care îi conferă orezului culoarea unică. În Medicina Tradițională
Chineză, este chiar considerat un tonic pentru sânge.
Poți consuma orez negru în dieta keto?
Din păcate, orezurile de toate tipurile sunt de obicei excluse din dieta
ketogenică. Vestea bună? Orezul interzis negru este o opțiune pentru cei care
urmează o dietă fără gluten.
Nutriție
Caloriile orezului negru nu sunt foarte
ridicate. O porție de orez negru conține doar aproximativ 160 de calorii, dar
oferă o cantitate foarte mare de fitonutrienți flavonoizi. De asemenea, este o
sursă bună de fibre importante, conținut mineral substanțial și chiar o sursă
bună de proteină vegetală. În plus, doar coaja exterioară a boabelor are unul
dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți de tip antocianină din orice
aliment.
Cât de sănătos este orezul negru? 60 de
grame de orez negru organic fiert conține aproximativ:
- 156 de calorii
- 32 de grame de carbohidrați
- 4 grame de proteine
- 1,5 grame de grăsimi
- 2,3 grame de fibre
- 0,7 miligrame de fier (4% din doza zilnică recomandată)
7 Beneficii de Sănătate
1. Bogat în Antioxidanți
Orezul negru este o sursă excelentă de
antioxidanți. Coaja boabelor de orez negru, care este stratul exterior al
boabelor de orez, conține unul dintre cele mai ridicate niveluri ale antioxidanților
de tip antocianină găsite în orice aliment cunoscut.
Orezul negru are o culoare
neagră-purpurie profundă, care este un indicator al proprietăților sale
antioxidante ridicate, similar cu modul în care fructele bogate în antioxidanți,
precum afinele, zmeura și merișoarele, apar. Sursele arată că conținutul de
antocianină al orezului negru este mai mare decât al oricărui alt bob, inclusiv
orezul brun, orezul roșu, quinoa roșie sau alte varietăți de cereale integrale
colorate. Are chiar mai multe antocianine decât afinele.
Antocianina are capacitatea de a ajuta la
prevenirea unei multitudini de boli comune, dar grave, conform numeroaselor
studii care au analizat beneficiile acestui antioxidant.
Cercetările științifice corelează
antioxidanții antocianinei cu: ajutorul în prevenirea bolilor cardiovasculare,
protejarea împotriva cancerului care poate fi cauzat de daunele provocate de
radicalii liberi, îmbunătățirea funcției cerebrale, reducerea inflamației și
altele.
În plus, conține și importantul
antioxidant, vitamina E, care este utilă în menținerea sănătății ochilor,
pielii și a imunității, în plus față de alte funcții importante.
2. Protejează Sănătatea Inimii
Studiile de cercetare au arătat că orezul
negru scade formarea periculoasă a plăcii aterosclerotice în artere. Acest
lucru este foarte important pentru menținerea arterelor curate și prevenirea
atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
Studiile epidemiologice demonstrează, de asemenea, că antocianinele consumate în dietă au un efect preventiv asupra dezvoltării bolilor cardiovasculare. Antocianinele din orezul negru pot ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol prin reducerea colesterolului total, precum și a colesterolului LDL „rău”.
3. Poate Ajuta la Detoxifierea
Organismului
Studiile au demonstrat că consumul de
orez negru poate ajuta la detoxifierea organismului și la curățarea ficatului
de acumularea toxică dăunătoare datorită conținutului ridicat de antioxidanți
al orezului. Într-un studiu recent efectuat pe animale, starea antioxidantă a
sângelui, ficatului și a unei artere principale, aortei, a fost evaluată la
iepuri care au fost hrăniți fie cu orez alb rafinat, fie cu orez negru.
Rezultatele au arătat că iepurii hrăniți
cu orez negru au experimentat mai puțin stres oxidativ (numit și daune
provocate de radicalii liberi), conțineau mai mulți antioxidanți în sângele
lor, au experimentat detoxifiere în ficat și, de asemenea, au avut o reducere a
acumulării de plăci în artere.
Fitonutrienții găsiți în orezul negru
ajută organismul să reducă inflamația și să elimine substanțele dăunătoare care
pot contribui la o gamă largă de afecțiuni.
4. Îmbunătățește Sănătatea Digestivă și
Metabolică
Orezul negru conține o cantitate
impresionantă de fibre per porție. Fibra din orezul negru ajută la prevenirea
constipației, balonării și altor simptome digestive nedorite. Fibra se leagă de
deșeuri și toxine în tractul digestiv, ajutând la eliminarea lor și contribuind
la funcția intestinală regulată. Orezul negru poate, de asemenea, să ajute la
prevenirea sau ameliorarea cazurilor de diaree, deoarece fibra adaugă volum
scaunului.
Fibra alimentară găsită în orezul negru
poate de asemenea să vă ajute să vă simțiți sătui după masă și să rămâneți
satisfăcuți pentru o perioadă mai lungă de timp între mese, contribuind potențial
la pierderea în greutate. Cercetările clinice publicate în 2014 demonstrează
cum o dietă bogată în fibre alimentare din varietăți de orez integral influențează
pozitiv parametrii metabolici, inclusiv rezistența la insulină, care afectează
greutatea.
5. Fără gluten
La fel ca și alte varietăți de orez,
orezul negru este o cereală naturală fără gluten. Mulți oameni sunt sensibili
la gluten în zilele noastre, fie că sunt conștienți de acest lucru sau nu, dar
totuși au un rezultat negativ la testele pentru boala celiacă.
După ce consumă ceva cu gluten, cei cu
sensibilitate la gluten suferă de multe dintre aceleași simptome ca cei cu
boala celiacă (o alergie confirmată la gluten), inclusiv balonare, constipație,
diaree, deficiențe de nutrienți și un risc crescut de a dezvolta sindromul
intestinului permeabil.
Consumul de orez interzis în loc de nu
numai de cereale rafinate și produse de făină procesate, ci și de toate
alimentele care conțin grâu, orz și secară, poate ajuta la eliminarea problemelor
digestive asociate consumului de gluten pentru mulți oameni.
6. Ajută la încetinirea absorbției
zahărului în sânge
Studiile au arătat că, în ceea ce privește
riscul de a dezvolta diabet și chiar obezitate, consumul de cereale integrale
este mult mai benefic și preventiv decât consumul de carbohidrați rafinați.
În comparație cu consumul de carbohidrați
procesați, care sunt lipsiți de fibre, antioxidanți și alte nutrienți care
ajută la încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin, orezul negru reprezintă
o opțiune mult mai sănătoasă. Orezul negru conține întreaga coajă a bobului,
unde este stocată fibra, iar fibra poate ajuta glucoza (zahărul) din bob să fie
absorbită de corp pe o perioadă mai lungă de timp.
Atunci când cercetătorii au examinat consumul
de orez alb și brun în raport cu riscul de diabet de tip 2, au constatat că
orezul alb contribuia mai mult la rezistența la insulină și la riscul de
diabet.
Substituirea cerealelor integrale,
inclusiv a orezului brun sau negru, în locul orezului alb, pâinii albe,
pastelor și cerealelor îndulcite, poate reduce riscul de diabet de tip 2 și
alte complicații, în plus față de menținerea sub control a greutății și a
nivelurilor de energie.
7. Mai eficient în prevenirea obezității
decât cerealele rafinate
Este foarte important pentru cei cu
prediabet, diabet sau alte forme de sindrom metabolic și rezistență la insulină
să consume 100% cereale integrale, în opoziție cu tipurile procesate „albe”
care lipsesc de fibre.
Aceeași recomandare se aplică și pentru cei
care luptă să piardă în greutate, deoarece fibra și nutrienții din orezul
integral ajută la inhibarea semnalelor de foame și previn supraalimentarea.
Cercetările arată că varietățile de orez integral pot ajuta la prevenirea
rezistenței la insulină care este legată de un risc crescut de obezitate.
Istorie și Utilizări în Medicina Tradițională
De ce se numește orezul negru „orez
interzis”? Această denumire datează de mii de ani în urmă, în China Antică,
când un grup de nobili chinezi a adunat toate boabele de orez negru și le-a
interzis consumul publicului. Acest lucru a transformat orezul negru într-o
delicatesă destinată doar bogaților și regilor Chinei Antice. Oamenii de rând
nu mai aveau voie să mănânce sau să cultive acest orez negru interzis.
Astăzi, acesta nu mai este interzis, dar
este încă cultivat în cantități relativ mici, în special în comparație cu alte
tipuri de orez disponibile pe scară largă.
După cum probabil știți, toate varietățile
de orez sunt culturi substanțiale și importante în dietele aproape fiecărei
populații asiatice și au fost de mii de ani. În Medicina Tradițională Chineză,
orezul interzis este cunoscut pentru a fi benefic pentru rinichi, stomac și
ficat încă din vremuri străvechi.
Riscuri și Efecte Secundare
Deși orezul negru conține nutrienți
benefici, cerealele sunt de obicei cele mai benefice atunci când sunt consumate
în mod moderat ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.
Există multe beneficii ale orezului
negru, iar efectele secundare sunt minime atâta timp cât nu consumați prea
mult. Chiar dacă orezul negru conține mai multă fibră și antioxidanți decât
cerealele rafinate sau alimentele bogate în carbohidrați, toate cerealele au
încă capacitatea de a afecta nivelurile de zahăr din sânge, deci este
întotdeauna o idee bună să monitorizați dimensiunile porțiilor de cereale.
De asemenea, este util să consumați
orezul împreună cu o sursă de grăsimi sănătoase și puțină proteină. Acest lucru
întârzie în continuare timpul necesar pentru ca zahărurile carbohidraților să
afecteze nivelurile de glucoză din sânge.
Cercetătorii descoperă că unele tipuri de
orez conțin metalul greu arsenic, puteți folosi trucuri simple de gătit pentru
a evita otrăvirea cu arsenic la nivel scăzut din orez. Gătitul orezului mai
mult ca pe paste — în șase până la zece părți de apă per o parte de orez —
reduce drastic nivelurile de arsenic. Cercetătorii din Marea Britanie au
descoperit că gătitul orezului într-un ibric de cafea reduce arsenicul cu până
la 85%.
În concluzie, orezul negru este o opțiune
delicioasă și nutritivă care poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate.
Includeți acest aliment minunat în dieta dvs. pentru a vă bucura de gustul său
distinctiv și de avantajele sale pentru sănătate pe termen lung.
- Dacă
nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le acum
pe www.driedfruits.ro , folosește codul BLOG5 la finalizarea
comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.
Lasa un comentariu