Ai auzit vreodată de moringa? Chiar dacă această plantă a fost descoperită inițial pentru proprietățile sale benefice acum mii de ani, doar recent moringa  a devenit cunoscută ca unul dintre cele mai impresionante suplimente naturale care a lovit piața sănătății holistice, datorită unei serii impresionante de beneficii.

Care sunt beneficiile de sănătate ale moringei? Până în prezent, mai mult de 1.300 de studii, articole și rapoarte s-au concentrat pe beneficiile moringei, constatând că aceasta conține compuși care sunt deosebit de importanți.

Cercetările arată că aproape fiecare parte a plantei de moringa poate fi utilizată într-un fel sau altul, fie că este vorba despre fabricarea unui ceai puternic antioxidant sau producerea unei substanțe uleioase care lubrifiază și hrănește pielea.


Ce este Moringa?

Moringa (moringa oleifera) este cunoscută sub peste 100 de denumiri în diferite limbi din întreaga lume. Această specie de plantă tropicală ușor de crescut, nativă din Munții Himalaya și părți ale Indiei și Africii, este încărcată cu mai mult de 90 de compuși de protecție, inclusiv izotiocianate, flavonoide și acizi fenolici.

De fapt, se crede că există cel puțin o duzină de varietăți diferite de copaci moringa, care aparțin familiei de plante Moringaceae. Acestea sunt plante înalte, cu creștere rapidă, frunzoase, care produc flori sau păstăi.


Dintre toate speciile, una (moringa oleifera) este cu mult cea mai utilizată. Înainte ca efectele plantei să fie demonstrate în studii științifice, aceasta a fost folosită pe scară largă în practicile de medicină tradițională, cum ar fi medicina Ayurveda, timp de peste 4.000 de ani.

Moringa a câștigat o reputație pentru combaterea inflamației și a combaterii diferitelor efecte ale malnutriției și îmbătrânirii, câștigând porecla "planta miraculoasă".

Beneficiile moringei includ ajutorul în tratarea unei largi varietăți de afecțiuni, cum ar fi:

 • boli legate de inflamație
 • cancer
 • diabet
 • anemie
 • scăderea energiei și oboseala
 • artrită și alte dureri articulare, cum ar fi reumatismul
 • alergii și astm
 • constipație, dureri de stomac și diaree
 • epilepsie
 • ulcere sau spasme stomacale și intestinale
 • dureri de cap cronice
 • probleme cardiace, inclusiv hipertensiune arterială
 • pietre la rinichi
 • retenție de lichide
 • tulburări tiroidiene
 • scăderea libidoului
 • infecții bacteriene, fungice, virale și parazitare

 

Date Nutriționale

 Moringa este o plantă unică pentru că aproape toate părțile acesteia - frunzele, semințele, florile/păstăile, tulpina și rădăcinile - pot fi utilizate ca sursă de nutriție, suplimente și alte proprietăți medicinale.

Cea mai populară utilizare medicinală a acestei plante implică uscarea și măcinarea frunzelor, unde se găsesc cea mai mare parte a antioxidanților și a altor proprietăți sănătoase. Un studiu din 2022 a dezvăluit cum majoritatea oamenilor consideră moringa doar un fruct/legumă, însă frunzele de moringa "conțin aproape toți nutrienții esențiali, factorii de creștere, vitaminele, aminoacizii, proteinele, mineralele și metalele precum potasiul, fierul și zincul."


Studiile au arătat, de asemenea, că pudra de moringa este încărcată cu fitochimicale, proteină, calciu, beta-caroten, vitamina C și potasiu. Deoarece oferă o sursă concentrată de vitamina A, este administrată anual la mii de copii din țările în curs de dezvoltare care suferă de deficiență de vitamină A, o deficiență care este legată de funcția imunitară afectată.

Consumul acesteia  poate, de asemenea, îmbunătăți aportul de minerale, aminoacizi și compuși fenolici. Planta conține o combinație rară și unică de fitonutrienți care previn bolile, inclusiv flavonoide, glucozide, glucozinați, zeatină, quercetină, beta-sitosterol, acid caffeoylquinic și kaempferol.

Pe lângă frunzele valoroase, păstăile copacului de moringa conțin, de asemenea, semințe care au un tip de ulei vindecător. Uleiul din semințe de moringa poate fi folosit pentru gătit sau aplicat direct pe suprafața corpului.

Potrivit Kuli Kuli, o organizație care recoltează plante de moringa în Africa, planta conține:

 • de două ori mai multă proteină decât iaurtul
 • de patru ori mai multă vitamina A decât morcovii
 • de trei ori mai mult potasiu decât bananele
 • de patru ori mai mult calciu decât laptele de vacă
 • de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele


Beneficii:

1. Oferă Antioxidanți și Compuși Anti-inflamatori

Moringa oleifera pare să aibă abilități similare cu anumite medicamente convenționale — doar că nu prezintă același nivel de risc în ceea ce privește experimentarea efectelor secundare.

Conform unui raport publicat în Jurnalul Asiatic de Prevenire a Cancerului, aceasta conține o combinație de aminoacizi esențiali (elementele de bază ale proteinelor), fitonutrienți carotenoizi (aceleași tipuri găsite în plante precum morcovii și roșiile), antioxidanți, cum ar fi quercetina, și compuși antibacterieni naturali care acționează în același mod ca multe medicamente antiinflamatoare.

Studiile au arătat că acești compuși sunt protectivi pentru inimă, stimulanți circulatorii naturali și au efecte anti-tumorale, anti-epileptice, anti-ulceroase, anti-spasmodice, anti-hipertensive și anti-diabetice.

Pudra de moringa este bogată în câțiva compuși puternici anti-îmbătrânire care reduc efectele radicalilor liberi, stresul oxidativ și inflamația. Acestea sunt asociate cu un risc redus pentru boli cronice, cum ar fi cancerul de stomac, plămâni sau colon; diabetul; hipertensiunea arterială; și tulburările oculare legate de vârstă.


2. Echilibrează Hormonii și Încetinește Efectele Îmbătrânirii

Un studiu din 2014 publicat în Jurnalul de Știință și Tehnologie Alimentară a testat efectele moringei (uneori numită și "tambal") împreună cu frunzele de amaranth (Amaranthus tricolor) asupra nivelurilor de inflamație și stres oxidativ la femeile adulte aflate la menopauză. Cercetătorii au dorit să investigheze dacă aceste superalimente ar putea ajuta la încetinirea efectelor îmbătrânirii prin echilibrarea hormonilor în mod natural.

Rezultatele au arătat că suplimentarea cu moringa și amaranth a determinat creșteri semnificative ale statusului antioxidant, împreună cu scăderi semnificative în markerii stresului oxidativ. De asemenea, s-a constatat o mai bună controlare a glucozei din sânge pe stomacul gol și creșteri pozitive ale hemoglobinei.

Poate ajuta moringa sexual? Există unele dovezi că ar putea stimula libidoul și să funcționeze ca un compus natural de control al nașterii, conform unor studii pe animale.

Deși a fost folosită în mod tradițional ca afrodiziac natural, pare să ajute de fapt la reducerea ratei de concepție. Cu toate acestea, poate stimula sistemul imunitar în timpul sarcinii și, de asemenea, poate crește producția de lapte matern/lactație, conform unor studii.


3. Ajută la Îmbunătățirea Sănătății Digestive

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, moringa a fost folosită în sistemele antice de medicină, cum ar fi Ayurveda, pentru a preveni sau trata ulcerul gastric, boala hepatică, leziunile renale, infecțiile fungice sau de drojdie (cum ar fi candida), afecțiunile digestive și infecțiile.

Un uz comun al uleiului de moringa este de a ajuta la stimularea funcției hepatice, detoxifiind astfel organismul de substanțe nocive, cum ar fi toxinele metalice grele. De asemenea, ar putea fi capabilă să ajute la combaterea calculilor renali, infecțiilor tractului urinar, constipației, retenției de lichide/edemelor și diareei.

Nivelurile de status antioxidant, inclusiv retinolul seric, acidul ascorbic seric, glutathion peroxidaza, superoxid dismutaza și malondialdehida, au fost analizate înainte și după suplimentare, împreună cu nivelurile de glucoză din sânge și hemoglobină pe stomacul gol.


4. Echilibrează Nivelurile de Zahăr din Sânge, Ajutând la Combaterea Diabetului

Moringa conține un tip de acid numit acid clorogenic, care s-a dovedit că ajută la controlul nivelurilor de zahăr din sânge și permite celulelor să absoarbă sau să elibereze glucoza (zahărul) atunci când este necesar. Aceasta îi conferă proprietăți naturale anti-diabetice și de echilibrare a hormonilor.

Pe lângă acidul clorogenic, compușii numiți izotiocianați care sunt prezenți în frunzele de moringa au fost, de asemenea, legați de protecția naturală împotriva diabetului.

Un studiu apărut în Jurnalul Internațional de Tehnologie Alimentară a constatat că această plantă a avut efecte pozitive asupra controlului zahărului din sânge și nivelurilor de insulină la pacienții cu diabet atunci când a fost consumată ca parte a unei mese bogate în carbohidrați.

Studii separate au demonstrat că activitățile anti-diabetice ale dozelor scăzute de pudră de semințe de moringa (50–100 miligrame pe kilogram greutate corporală) ajută la creșterea statusului antioxidant și producția de enzime în ficat, pancreas și rinichi la șobolani și previne leziunile în comparație cu grupurile de control.

Niveluri ridicate de imunoglobulină (IgA, IgG), zahăr din sânge pe stomacul gol și hemoglobina glicozilată (HbA1c) — trei markeri observați la diabetici — s-au dovedit, de asemenea,  scăderea ca rezultat al administrării moringei la șobolani cu diabet.

Poate moringa să te ajute să slăbești? Deoarece poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și echilibrul hormonal, poate oferi unele avantaje celor care urmează un plan de pierdere în greutate.

 

5. Protejează și Hrănește Pielea

Câteva utilizări populare ale uleiului de moringa sunt pentru a ajuta la menținerea hidratării pielii, accelerarea vindecării rănilor și calmarea pielii uscate sau arse.

Moringa conține compuși naturali antibacterieni, antifungici și antivirali care protejează pielea de diverse forme de infecții. Unele dintre modurile obișnuite în care este folosit pe piele includ reducerea piciorului de atlet, eliminarea mirosurilor, reducerea inflamației asociate cu erupțiile acneice, tratamentul pungilor de infecție sau abceselor, eliminarea mătreții, combaterea bolii parodontale (gingivita), și ajutarea la vindecarea mușcăturilor, arsurilor, negilor virali și a rănilor.

Uleiul este aplicat direct pe piele ca agent uscător, astringent folosit pentru a ucide bacteriile, dar în același timp, atunci când este folosit regulat, este cunoscut pentru a acționa ca un agent lubrifiant și hidratant al pielii, restaurându-i bariera naturală de hidratare. Este un ingredient comun utilizat în industria alimentară și în parfumerie, deoarece previne alterarea prin uciderea bacteriilor — plus că are un miros plăcut și reduce mirosurile neplăcute.

 

6. Ajută la Stabilizarea Stării de Spirit și Protejează Sănătatea Creierului

 O hrană bogată în proteine, moringa este de asemenea bogată în antioxidanți și compuși care pot îmbunătăți sănătatea tiroidei, ceea ce o face benefică pentru menținerea nivelurilor ridicate de energie, luptând împotriva oboselii, depresiei, libidoului scăzut, schimbărilor de dispoziție și insomniei.

 

7. Benefică pentru Mediu (Apă și Stratul Superior de Sol)

 O caracteristică remarcabilă a plantei de moringa este că este capabilă să crească în soluri sărace sau uscate în care multe alte tipuri de plante sau arbori benefici nu pot supraviețui. Acesta este motivul principal pentru care anumite populații subnutrite, cum ar fi Somalia sau India, au beneficiat de pe urma sa în timpul foametei.

Pe lângă furnizarea de nutrienți importanți, este folosită pentru a ajuta la restaurarea solului fertil, pentru a ajuta în eforturile de restaurare a pădurilor și pentru a filtra apa.

O utilizare interesantă a semințelor este pentru purificarea apei. Combinarea moringei cu apa ajută impuritățile să se atașeze de semințe, astfel încât acestea să poată fi îndepărtate, lăsând în urmă o apă de calitate superioară, cu un conținut mai scăzut de toxine.

Sarea pare, de asemenea, să se lege de moringa, ceea ce este benefic pentru producerea apei cu gust proaspăt.

Unele studii au arătat că 0,2 grame de semințe măcinate de moringa pot transforma un litru de apă contaminată în apă potabilă sigură. Acest lucru se datorează acțiunilor de coagulare ale anumitor ingrediente din plantă care absorb bacteriile.

 

Cum să folosiți:

După cum probabil ați observat până acum, această plantă poate fi folosită în multe moduri diferite pentru a profita de toate beneficiile disponibile. Datorită timpului lung de transport necesar pentru a livra moringa din zonele Africii sau Asiei unde este cultivată, în Europa este de obicei vândută sub formă de pudră sau capsule, ceea ce îi prelungește durata de conservare.

O caracteristică interesantă a moringei? Se spune că are un gust asemănător cu o combinație între hrean și sparanghel. Poate să nu aibă cel mai atrăgător gust, dar este un supliment cu una dintre cele mai bogate rezerve de nutrienți esențiali din lume.

Recomandări de Dozaj:

În prezent, nu există o doză recomandată sau necesară de moringa deoarece este doar un supliment pe bază de plante și nu este un nutrient esențial. Cu toate acestea, există unele dovezi că doza optimă pentru oameni a fost calculată la 29 de miligrame per kilogram de greutate corporală.

Se recomandă să începeți prin a lua jumătate de linguriță de moringa uscată pe cale orală pe zi timp de trei până la cinci zile, crescând treptat consumul în decurs de două săptămâni pe măsură ce vă obișnuiți cu efectele sale.

Majoritatea oamenilor aleg să ia moringa la fiecare câteva zile, dar nu în fiecare zi, pentru o perioadă lungă de timp, deoarece poate provoca efecte laxative și disconfort gastric atunci când este folosit în exces.


Iată cele mai comune modalități de utilizare a moringei pentru a obține cele mai bune beneficii:

 • Frunze de moringa uscate sau pudră de moringa:

Sunt necesare aproximativ șapte kilograme de frunze de moringa pentru a produce un kilogram de pudră de moringa uscată. Frunzele sunt considerate cele mai puternice părți ale plantei, conținând cei mai mulți antioxidanți și macronutrienți disponibili. Urmați cu atenție instrucțiunile de dozare, luând până la șase grame pe zi timp de până la trei săptămâni la rând (ceea ce s-a dovedit a fi sigur, conform studiilor).

 • Ceai de moringa:

 Acest tip de moringa este făcut din frunze uscate înmuiate în apă fierbinte, la fel ca multe alte ceaiuri de plante benefice. Tipurile cele mai bogate în nutrienți sunt organice și uscate lent la temperaturi scăzute, ceea ce ajută la conservarea compușilor delicati. Evitați fierberea frunzelor pentru a păstra cel mai bine nutrienții și nu gătiți cu moringa, dacă este posibil.

 • Semințe de moringa:

Păstăile și florile par să aibă un conținut ridicat de compuși fenolici, împreună cu proteine ​​și acizi grași. Acestea sunt părțile plantei folosite pentru a purifica apa și a adăuga proteine ​​la dietele cu conținut scăzut de nutrienți. Căutați-le să le adăugați în creme, capsule și pudre. Păstăile verzi imature ale plantei sunt adesea numite "tambaluri" și sunt pregătite similar cu fasolea verde. Semințele din interiorul păstăilor sunt îndepărtate și prăjite sau uscate la fel ca și nucile pentru a le conserva prospețimea.

 • Ulei de moringa:

Uleiul din semințe este uneori numit ulei de Ben. Căutați-l în creme sau loțiuni naturale. Păstrați uleiul într-un loc răcoros, întunecat, departe de temperaturi ridicate sau de soare.

 

Riscuri și Efecte Secundare

 Care sunt efectele secundare ale consumului de moringa? Deoarece este complet naturală și lipsită de aditivi chimici (atunci când achiziționați o marcă pură și de înaltă calitate), când este luată pe cale orală sau folosită pe piele pare să fie foarte bine tolerată.

Efectele secundare ale moringei sunt totuși posibile și pot include:

 • scăderea tensiunii arteriale
 • scăderea ritmului cardiac
 •  contracții uterine
 • mutații celulare
 • interferențe cu fertilitatea

 Frunzele, fructele, uleiul și semințele de la arborele de moringa au fost consumate în siguranță de secole, dar în prezent există diverse forme de suplimente sau extracte vândute, astfel că este important să achiziționați cea mai pură formă pe care o puteți găsi și să citiți cu atenție etichetele ingredientelor pentru a vă asigura că obțineți cele mai multe beneficii ale moringei posibile.

În timpul sarcinii sau alăptării, este recomandat să evitați extractul de moringa, rădăcina sau dozele mari de suplimente deoarece nu s-a efectuat suficientă cercetare pentru a arăta că este sigur. Este posibil ca substanțele chimice din rădăcină, coajă și flori să ducă la contracții uterine, ceea ce poate provoca complicații în timpul sarcinii.


Acest articol este pur informativ și nu înlocuiește sfaturile medicale profesioniste. Înainte de a începe orice nouă suplimentare în dieta dvs., este recomandant  să consultați un specialist în domeniul sănătății. Deși moringa poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, fiecare persoană poate reacționa diferit și poate avea nevoie de recomandări personalizate în funcție de starea lor de sănătate și alți factori individuali.


 • Comandă produsele alese pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.