Aceste lipii nu sunt doar extrem de delicioase și hrănitoare, dar sunt și vegane, fără gluten și nu conțin nuci. Făcute doar din ingrediente foarte sănătoase, sunt nutritive, se prepară ușor și rapid și se mențin până la câteva zile la frigider. Le poți face subțiri pentru a le folosi la obținerea unui wrap excelent sau mai groase pentru a le servi cu humus sau orice cremă tartinabilă. 

Pentru 6 lipii medii ai nevoie de:

  • 250g quinoa spălată în 2-3 ape și lăsată la hidratat pentru 2 ore pentru a înlătura saponina ( o substanță care îi conferă un gust amărui);
  • 30g semințe chia;
  • 1/2 linguriță sare de himalaya;
  • 1 linguriță turmeric pudră;
  • 1/4 linguriță nucșoară;
  • 400ml apă.

Tot ce trebuie să faci este să pui toate ingredientele într-un blender și să mixezi până ce obții o compoziție omogenă și fină. Toarnă 1/6 din compoziție într-o tigaie antiaderentă încinsă la foc mediu. Coace pentru aproximativ 2 minute, întoarce pe partea cealaltă și mai coace încă 1 minut.

Servește-le alături de topingul preferat. 

Vezi rețeta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7242734092356259098

Quinoa este atât de apreciată de către nutriționiști și de adepții unui stil de viață sănătos, întrucât este o sursă completă de proteine, conținând toți cei 20 de aminoacizi necesari, printre care și cei 10 esențiali pentru organism, pe care acesta nu îi poate produce de unul singur. Aceasta conține mai multe proteine decât orzul, ovăzul, orezul și porumbul. În plus, este o opțiune bună pentru persoanele care au intoleranță la gluten.

Iată ce beneficii are consumul de quinoa:

* Ajută la scăderea în greutate întrucât conține cantități mari de fibre insolubile și de proteine și induce senzația de sațietate, pe care o și menține pentru o perioadă îndelungată, fiind extrem de benefică în timpul curelor de slăbire.

* Contribuie la menținerea sănătății inimii întrucât are proprietăți antiinflamatoare. Mai mult decât atât, conține 4 g de grăsimi/cană, dar nu conține deloc grăsimi trans. Întrucât are acid alfalinoleic, quinoa reduce riscul de deces prin infarct;

* Ar putea preveni cancerul fiind o sursă bună de antioxidanți;

* Susține sănătatea tractului digestiv datorită conținutului bogat în fibre, prevenind și tratând constipația;

* Ajută la tratarea anemiei deoarece este bogată în fier, așa că poate fi folosită pentru gestionarea 

anemiei feriprive;

* Reduce riscul de diabet datorită conținutului mare de mangan, menținând echilibrat nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, conține betaină, un aminoacid care este implicat în prevenția diabetului;

* Susține imunitatea fiind o sursă importantă de acizi grași Omega-3 și Omega-6 care reduc inflamația și sunt implicați în anumite mecanisme celulare ale sistemului imunitar.

Semințele de chia sunt fără îndoială, unele dintre cele mai populare superalimente, fiind folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului. Sunt o sursă de proteine uşor de digerat, grăsimi sănătoase, fibre dietetice, minerale, vitamine şi antioxidanţi.

Turmericul este un condiment care provine din rădăcina plantei Curcuma Longa, care este o plantă perenă din familia ghimbirului. Ingredientul său activ principal este curcumina, care îi dă acea culoare gălbenă, dar care îi oferă în același timp, numeroase proprietăți terapeutice, având efecte antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Deoarece inflamația contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și osteoartrita. De asemenea, acest condiment miraculos susține imunitatea, sănătatea creierului, a ficatului și a pielii