Știai că există peste o sută de plante și mirodenii care pot fi consumate sau folosite topic pentru vindecare? Aceste alimente naturale posedă o serie de proprietăți benefice și contribuie la reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății inimii, stimularea sistemului imunitar și chiar prevenirea și combaterea cancerului.

Cu atâtea remedii naturale la îndemână, necesitatea medicamentelor prescrise scade considerabil.

De fapt, în domeniul medicinei pe bază de plante, substanțele de origine naturală, derivate din plante, sunt folosite pentru a trata bolile în cadrul practicilor locale sau regionale de vindecare. Sistemele bine-cunoscute de medicină pe bază de plante, precum Medicina Tradițională Chineză și Medicina Ayurvedică, cred în ideea centrală că ar trebui să existe un accent pe sănătate în loc de boală.

Prin utilizarea plantelor și mirodeniilor vindecătoare, oamenii pot prospera și se pot concentra asupra stării lor generale, în loc de o anumită afecțiune care apare în mod obișnuit din lipsa echilibrului minte, corp și mediu. Nu numai că aceste plante și mirodenii antiinflamatorii îți vor îmbunătăți sănătatea, dar vor îmbunătăți și profilul de gust și vor face ca mâncarea ta să fie pur și simplu mai gustoasă.

Prin urmare, îți sugerez să îți îmbogățești dulapul de mirodenii și să începi să gătești cu plante proaspete — poate amestecate în propriile amestecuri de condimente — care oferă componente terapeutice pe care probabil nu ți-ai dat seama că există. Există și unele plante și mirodenii mai obscure (cum ar fi gymnema sylvestre) care pot fi găsite sub formă de ceai, extract, capsule și tablete pentru a ameliora anumite condiții, de la infertilitate și simptome de menopauză până la diabet, afecțiuni hepatice și declin cognitiv. Posibilitățile sunt nelimitate!

1. Aloe Vera

Aloe vera conține vitamine și minerale necesare pentru funcționarea corectă a tuturor sistemelor corpului. De asemenea, conține enzime, compuși laxativi, acizi grași antiinflamatori și hormoni vindecători ai rănilor.

Aloe vera poate fi folosită pentru a calma iritațiile pielii, arsurile, rănile și erupțiile cutanate; trata herpesul bucal; hidratează părul și scalpul; și reduce inflamația atunci când este folosită topic. Atunci când este luată intern, aloe vera ajută la ameliorarea constipației, îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și chiar îmbunătățirea simptomelor diabetului.

 

2. Anason

Semintele și uleiul de anason pot fi folosite pentru a ameliora mai multe condiții de sănătate. Ajută la digestie, acționează ca agent anti-flatulență și poate fi folosit pentru a ameliora tusea și răceala. De asemenea, poate crește fluxul de urină, stimula pofta de mâncare, ușura disconfortul menstrual, crește dorința sexuală și crește producția de lapte la femeile care alăptează.


3. Arorut

Arorut este amidonul obținut din rizomii unei plante perene numită Maranta arundinacea. Poate fi folosit pentru a ajuta digestia, trata infecțiile tractului urinar, lupta împotriva patogenilor alimentari, ameliora durerea în gât și stimula sistemul imunitar. Cea mai bună modalitate de a folosi arorut pentru vindecare este să o iei intern, amestecând pudra în suc sau în orice altă băutură.

 

4. Asafoetida  sau Hingul

Asafoetida este o gumă rășinoasă obținută din planta perenă de fenicul. Poți folosi asafoetida sub formă de pulbere pentru a ameliora congestia toracică și astmul; trata problemele digestive precum SCI, diareea, constipația și gazele intestinale; regla nivelurile de zahăr din sânge; și reduce tensiunea arterială. Poți adăuga asafoetida pudră în supe și tocănițe sau o poți achiziționa sub formă de supliment sub formă de tinctură sau capsule.

 

5. Ashwagandha

Ashwagandha este o plantă adaptogenă care poate reduce nivelurile de cortizol și echilibra hormonii tiroidieni. De asemenea, s-a dovedit a fi eficientă în susținerea funcției suprarenale, ajutându-te să depășești oboseala suprarenaliană care apare atunci când glandele tale suprarenale sunt suprasolicitate de stres. Alte beneficii includ capacitatea sa de a sprijini sănătatea creierului, de a îmbunătăți starea de spirit, de a crește rezistența și de a inhiba proliferarea celulelor canceroase.

 

6. Rădăcina de Astragalus

Rădăcina de astragalus a fost folosită în Medicina Tradițională Chineză de mii de ani. Această plantă chineză este o plantă adaptogenă care ajută organismul să lupte împotriva stresului și bolii.

Ea îmbunătățește sănătatea și funcționarea sistemelor imunitar, cardiovascular și respirator; ajută la vindecarea rănilor; poate ajuta la prevenirea diabetului; încetinește creșterea tumorilor; și ameliorează simptomele chimioterapiei. Antioxidanții găsiți în rădăcina de astragalus te ajută să lupți împotriva bolilor și a îmbătrânirii datorate deteriorării radicalilor liberi.

Poți găsi astragalus sub multe forme, inclusiv sub formă de tinctură, capsule sau unguent topic.

 

7. Berberis (Dracilă)

Berberis este o plantă care conține berberină și este folosită pentru a combate infecțiile datorită proprietăților sale antibacteriene, antifungice și antiprotozoare. Berberis poate fi, de asemenea, folosit pentru a preveni și trata diabetul, a ajuta digestia, a curăța ficatul și vezica biliară și a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin îmbunătățirea hipertensiunii arteriale, aritmiilor cardiace și bolii cardiace ischemice.

 

8. Busuioc

Busuiocul este o plantă aromatică din familia mentei care are proprietăți antiinflamatorii, antistres și antibacteriene. De asemenea, funcționează ca un analgezic, protector al vaselor de sânge, stimulent al imunității și luptător împotriva cancerului. Busuiocul conține uleiuri esențiale bogate în antioxidanți și sunt responsabile pentru multele beneficii ale busuiocului.

 

9. Frunza de Dafin

Frunza de dafin provine de la arborele antic Laurus nobilis și este adesea folosită în bucătărie datorită gustului său savuros distinctiv. Frunza de dafin are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antioxidante. Poate fi folosită pentru a ajuta la combaterea cancerului, îmbunătățirea funcției insulinei, îmbunătățirea nivelurilor de colesterol, prevenirea candidozei, tratarea mătreții, îmbunătățirea infecțiilor pielii și susținerea vindecării rănilor.

 

10. Berberina

Berberina este un alcaloid natural găsit în diverse plante tradiționale, inclusiv berberis, coptis și turmeric. Este vândută sub formă de extract care poate fi folosit pentru a lupta împotriva bacteriilor, ajutând la tratarea afecțiunilor care sunt tratate în mod convențional cu antibiotice. Berberina funcționează, de asemenea, potențial ca remediu natural pentru diabet, colesterolul ridicat, bolile de inimă, obezitatea, boala Alzheimer, inflamația pulmonară, SIBO și cancer.

 

11. Coacăz Negru

Coacăzul negru este un tufiș mic care aparține familiei de plante a coacăzelor. Tufișul produce fructe mov închis, bogate în nutrienți, care sunt încărcate cu vitamina C.

Aceste fructe sunt bogate în antociani, care au multe proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a ajuta la prevenirea obezității, bolilor de inimă, cancerului și diabetului. Consumul de coacăze negre poate, de asemenea, să promoveze sănătatea ochilor, să ucidă patogeni și viruși și să stimuleze sistemul imunitar.

 

12. Boswellia Serrata

Extractele obținute din arbori din genul numit boswellia conțin compuși puternici care pot reduce inflamația, lupta împotriva cancerului și preveni bolile de inimă. Folosește extractul de boswellia pentru a-ți îmbunătăți imunitatea, a reduce durerea artritică, a accelera vindecarea și a preveni bolile autoimune.

 

13. Rădăcina de Brusture

Brusturele este o plantă bienală din familia Asteraceae. Rădăcina conține antioxidanți care promovează sănătatea, inclusiv quercetină, luteolină și acizi fenolici.

Poate fi consumată sub formă de pulbere, proaspătă, uscată sau sub formă de ceai pentru a promova detoxifierea și circulația, pentru a întări sistemul limfatic, pentru a te proteja împotriva diabetului și pentru a ajuta la vindecarea afecțiunilor pielii precum acnee, eczeme și psoriazis. Rădăcina de brusture este de asemenea folosită pentru a combate cancerul și pentru a ameliora artrita.

 

14. Calendula

Calendula este o plantă care se ia pe cale orală și este folosită topic pentru a trata sau a ameliora numeroase probleme de sănătate. Posedă capacități puternice antiinflamatorii, ajută la accelerarea vindecării, relaxează spasmele musculare și îmbunătățește sănătatea orală. Calendula conține de asemenea proprietăți antimicrobiene și antivirale, iar cercetările arată că poate fi folosită pentru a ameliora iritațiile cauzate de tratamentele pentru cancer precum radioterapia și chimioterapia.

 

15. Cardamom

Cardamomul este realizat din cojițele de semințe ale diferitelor plante din familia ghimbirului. Este bogat în fitonutrienți și mangan.

Consumul de cardamom măcinat poate ajuta la combaterea respirației urât mirositoare și formarea cavităților, scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea simptomelor diabetului, ajutarea sistemului digestiv și lupta împotriva cancerului.

 

15. Ardeiul Cayenne

Ardeiul Cayenne este un arbust care produce fructe goale ce cresc sub forma unor păstăi lungi și adaugă un gust picant diverselor preparate. Aceste păstăi sunt disponibile în formă proaspătă, uscată sau sub formă de pulbere și sunt valorificate pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate.

Cayenne poate fi folosit pentru a susține digestia; preveni cheagurile de sânge; ameliora migrenele, durerile nervoase și articulare; promova detoxifierea; îmbunătăți simptomele alergiilor; și susține pierderea în greutate.

 

17. Mușețelul

Plantele de mușețel sunt folosite pentru a îmbunătăți mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv alergii, insomnie, anxietate, depresie, artrită și tulburări gastrointestinale. Beneficiile mușețelului includ și capacitatea sa de a ajuta la combaterea iritațiilor pielii; ameliorarea durerilor de dinți, simptomelor sindromului premenstrual și spasme musculare; reducerea inflamației; și vindecarea rănilor.

 

18. Rădăcina de Cicoare

Rădăcina de cicoare este un amidon pe bază de plante care este clasificat ca fibră solubilă și prebiotic. Este adesea luată sub formă de extract sau supliment pentru a ameliora problemele digestive precum constipația, diareea, SCI, gazele și balonarea.

Rădăcina de cicoare funcționează, de asemenea, ca remediu natural pentru gestionarea diabetului, protejează ficatul de toxicitate și radicalii liberi, reduce inflamația și ameliorează stresul.

 

19. Ceapa Verde

Ceapa verde, sau Allium schoenoprasum, este o plantă perenă care este strâns legată de praz. Ceapa verde este adesea folosită ca plantă aromată, dar acționează și ca un stimulent ușor și diuretic. Ceapa verde are proprietăți antiseptice și antibacteriene, și funcționează și ca un repelent natural pentru insecte.

 

20. Coriandrul

Coriandrul este o plantă aromatică versatilă care conține multe proprietăți vindecătoare, inclusiv fitonutrienți, compuși fenolici și flavonoizi. Beneficiile coriandrului includ capacitatea sa de a promova detoxifierea metalelor grele, reducerea anxietății, îmbunătățirea somnului, scăderea nivelurilor de zahăr din sânge, îmbunătățirea sănătății inimii, susținerea digestiei, promovarea sănătății pielii și combaterea daunelor provocate de radicalii liberi care pot duce la o serie de boli degenerative.

 

21. Scorțișoara

Scorțișoara este o condiment care provine din coaja arborelui Cinnamomum. Compușii găsiți în scorțișoară și extrase pentru a face ulei de scorțișoară fac din acesta unul dintre cele mai benefice condimente de pe pământ. Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei provin din proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, antidiabetice, imunostimulatoare, de protecție a inimii și de combatere a cancerului.

 

22. Semințele de Chimion

Semințele de chimion provin de la planta Cuminum cyminum, care este membru al familiei pătrunjelului. Ele sunt adesea măcinate într-o pulbere pentru gătit.

Gătitul cu semințe de chimion poate ajuta la facilitarea digestiei, stimularea sistemului imunitar, promovarea sănătății pielii, ameliorarea afecțiunilor respiratorii, promovarea detoxifierii, combaterea stresului oxidativ, lupta împotriva infecțiilor și prevenirea diabetului.

 

23. Rădăcina de Ghimbir

Rădăcina de ghimbir este rizomul plantei Zingiber officinale care conține 115 componente chimice diferite. Este adesea folosită în bucătăria asiatică pentru un gust sofisticat și este chiar utilizată ca și condiment pentru murături.

Funcționează ca un puternic antioxidant, reduce inflamația, stimulează sistemul imunitar, susține digestia, reduce durerea și scade nivelurile de colesterol. Beneficiile rădăcinii de ghimbir includ și capacitatea sa de a îmbunătăți diabetul, de a reduce durerea artritei și de a lupta împotriva cancerului.

 

24. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba este un extract natural derivat din arborele chinezesc de ginkgo. Conține flavonoide și terpenoide, ambele având proprietăți antioxidante puternice și pot ajuta la combaterea bolilor legate de vârstă, precum demența și Alzheimer.

Beneficiile ginkgo biloba includ și capacitatea sa de a combate depresia și anxietatea, de a ușura simptomele sindromului premenstrual, de a ameliora durerile de cap, de a îmbunătăți sănătatea ochilor, de a trata ADHD-ul și de a îmbunătăți libido-ul.

 

25. Ginseng

Ginsengul aparține genului Panax și este folosit pentru a reduce stresul, a îmbunătăți funcția creierului, a reduce inflamația, a ajuta la pierderea în greutate, a scădea nivelurile de zahăr din sânge, a stimula sistemul imunitar, a susține funcția pulmonară, a trata disfuncția sexuală și a preveni cancerul.

 

26. Rădăcina de Maca

Rădăcina de maca este considerată un superaliment datorită capacității sale de a face oamenii să se simtă mai "în viață". Ea acționează pentru a echilibra hormonii în mod natural, crește fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei, îmbunătățește rezistența, stimulează funcția sexuală și sporește nivelurile de energie. Pulberea de rădăcină de maca conține peste 20 de aminoacizi și 20 de acizi grași liberi, permițându-i să fie considerată un superaliment.

 

27. Gălbenelele

Floarea de gălbenele este folosită pentru a produce unguente, creme topice, tincturi și ceaiuri pentru a trata numeroase afecțiuni de sănătate, inclusiv crampe musculare, inflamații oculare, infecții fungice și afecțiuni ale pielii precum eczema și dermatita. Gălbenelele pot, de asemenea, să ajute la ameliorarea problemelor digestive, să stimuleze sistemul imunitar, să reducă inflamația și să lupte împotriva cancerului.

 

28. Armurariu

Armurariul este o buruiană care este folosită în scopuri medicinale de peste 2.000 de ani. Acționează prin eliminarea toxinelor care pot cauza boală și afecțiuni din organism.

Poate scădea eficient sau chiar inversa daunele provocate ficatului din cauza expunerii la poluare, metale grele și utilizarea medicamentelor prescrise. Beneficiile armurariului includ, de asemenea, capacitatea sa de a te proteja împotriva cancerului, de a scădea nivelurile de colesterol, de a controla diabetul și de a reduce semnele îmbătrânirii.

 

29. Menta

Menta este una dintre cele mai populare plante medicinale deoarece este adesea întâlnită în produse precum guma de mestecat și odorizantele de respirație. Consumul de mentă, băutul de ceai de mentă sau utilizarea extractelor de mentă poate ajuta la facilitarea digestiei, ameliorarea durerilor de cap, reducerea senzațiilor de greață, îmbunătățirea semnelor de depresie și ameliorarea afecțiunilor respiratorii precum tusea cronică sau astmul.

 

30. Moringa

În întreaga lume, aproape fiecare parte a plantei de moringa este folosită pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni de sănătate, inclusiv diabetul, anemia, alergiile, artrita, epilepsia, afecțiunile tiroidei, hipertensiunea arterială, libidoul scăzut și cancerul. Are proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale, antiparazitare, antioxidante și antiinflamatorii, și este o sursă excelentă de proteine, vitamine A și C, potasiu, calciu și aminoacizi.

 

31. Psyllium

Psyllium este o fibră solubilă comestibilă care provine de la o plantă erbacee, asemănătoare unui arbust, cea mai comună în India. Este cunoscută pentru capacitatea sa de a ameliora problemele digestive precum constipația și diareea, și poate fi folosită și pentru a scădea nivelurile de colesterol și zahăr din sânge, pentru a îmbunătăți sănătatea inimii și pentru a ajuta la gestionarea greutății, deoarece încurajează senzația de sațietate.

 

32. Rhodiola

Rhodiola, cunoscută și sub numele de rădăcină de aur, este o plantă erbacee adaptogenă care poate ajuta organismul să se adapteze la stresul fizic, chimic și ambiental. Extractul de rhodiola poate fi folosit pentru a crește nivelurile de energie și performanța sportivă, pentru a reduce nivelurile de cortizol care cresc în perioadele de stres, pentru a lupta împotriva depresiei, pentru a îmbunătăți funcția cerebrală și pentru a arde grăsimile abdominale.

 

33. Rozmarin

Rozmarinul este o plantă aromatică care face parte din familia mentei. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți memoria, de a promova creșterea părului, de a ameliora durerile musculare, de a îmbunătăți funcția cognitivă și de a calma problemele digestive.

Rozmarinul posedă, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antioxidante, detoxifiante, anti-stres și vindecătoare. Poate fi tocat sau măcinat și adăugat în mâncăruri, sau uleiul de rozmarin poate fi difuzat și aplicat topic.

 

34. Șofran

Partea comestibilă a plantei de șofran este stigmatul, care este un fir lung de culoare aurie aflat în interiorul florii. Stigmatul, sau firele, pot fi folosite în bucătărie, sau șofranul măcinat este disponibil.

Consumul de șofran promovează sănătatea cardiovasculară, ameliorează simptomele sindromului premenstrual, tratează anxietatea și depresia, promovează senzația de sațietate și poate ajuta la pierderea în greutate, tratează disfuncția erectilă și ajută la prevenirea sau tratamentul cancerului.

 

35. Busuioc

Busuiocul este o plantă lemnoasă strâns înrudită cu rozmarinul și este folosită în scopuri medicinale de mii de ani. Consumat chiar și în cantități mici, busuiocul poate îmbunătăți memoria și concentrarea, poate lupta împotriva radicalilor liberi, poate preveni boli degenerative precum demența și Alzheimer, poate reduce inflamația, poate preveni sau îmbunătăți diabetul, poate stimula sistemul imunitar, poate îmbunătăți sănătatea pielii și poate întări oasele.

 

36. Cimbru

Cimbrul este o plantă aromatică care face parte din familia mentei și este adesea folosit în bucătărie. Cimbrul este o sursă de vitamine și minerale precum vitamina C, vitamina A, fier, mangan și calciu.

Poate fi folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit, pentru a ameliora afecțiunile respiratorii precum gâtul inflamat și bronșita, pentru a scădea tensiunea arterială și nivelurile de colesterol și pentru a lupta împotriva celulelor canceroase.

 

37. Turmeric

Turmeric este una dintre cele mai puternice plante medicinale de pe planetă, iar beneficiile sale adesea rivalizează cu cele ale medicamentelor convenționale. Suplimentele de turmeric pot fi luate în loc de antidepresive, anticoagulante, medicamente pentru artrită, tratamente pentru afecțiuni ale pielii, medicamente antiinflamatorii și reglatori ai colesterolului.

Alte beneficii ale turmericului includ capacitatea sa de a ajuta la pierderea în greutate, tratarea problemelor gastrointestinale, ameliorarea durerii și tratarea cancerului în mod natural.

 

38. Rădăcină de Valeriană

Rădăcina de valeriană provine de la o plantă originară din Europa și părți ale Asiei. Rădăcina este vândută sub formă de extract uscat pudrat în capsule, ceaiuri, tincture.

Rădăcina de valeriană este folosită în mod obișnuit ca un ajutor natural pentru somn datorită proprietăților sale sedative. De asemenea, poate reduce anxietatea, scădea tensiunea arterială, îmbunătăți capacitatea de a gestiona stresul și ameliora crampele menstruale.

 

39. Extract de Vanilie

Atunci când semințele de vanilie sunt combinate cu alcool, se obține un extract de vanilie care este adăugat la rețete pentru aromă. Extractul de vanilie vine și cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene, reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății mentale, reducerea febrei și îmbunătățirea nivelurilor de colesterol.

 

40. Sunătoare

Sunătoarea este o plantă folosită cel mai des ca remediu natural pentru depresie, anxietate și insomnie. De asemenea, poate fi eficientă în ameliorarea simptomelor ADHD, tratamentul palpitațiilor cardiace, ameliorarea tulburării obsesiv-compulsive și a tulburării afective sezoniere, reducerea simptomelor menopauzei și îmbunătățirea stării de spirit.

 

Riscuri și Efecte Secundare

Atunci când plantele medicinale și condimentele sunt folosite în scopuri medicinale și consumate în cantități mai mari decât cele consumate în mod normal în dieta de zi cu zi, discutați cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră despre doza potrivită pentru afecțiunea dumneavoastră. Femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care iau medicamente convenționale ar trebui, de asemenea, să discute cu medicul înainte de a suplimenta cu condimente și plante medicinale.

Atunci când cumpărați suplimente, alegeți un produs de înaltă calitate produs de o companie în care aveți încredere. Alegeți opțiuni organice ori de câte ori este posibil și citiți cu atenție eticheta cu ingrediente și recomandările de dozare.

 

Utilizarea plantelor medicinale și a condimentelor pentru vindecare — inclusiv dezvoltarea propriilor amestecuri de condimente — poate ajuta la tratarea unei serii de afecțiuni de sănătate.

Aceste 40 plante medicinale și condimente se laudă cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate care sunt la îndemâna ta.