Știai că există peste o sută de plante și mirodenii care pot fi
consumate sau folosite topic pentru vindecare? Aceste alimente naturale posedă
o serie de proprietăți benefice și contribuie la reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății inimii, stimularea sistemului imunitar și
chiar prevenirea și combaterea cancerului.
Cu atâtea remedii naturale la îndemână,
necesitatea medicamentelor prescrise scade considerabil.
De fapt, în domeniul medicinei pe bază de
plante, substanțele de origine naturală, derivate din plante, sunt folosite
pentru a trata bolile în cadrul practicilor locale sau regionale de vindecare.
Sistemele bine-cunoscute de medicină pe bază de plante, precum Medicina Tradițională
Chineză și Medicina Ayurvedică, cred în ideea centrală că ar trebui să existe
un accent pe sănătate în loc de boală.
Prin utilizarea plantelor și mirodeniilor vindecătoare, oamenii pot
prospera și se pot concentra asupra stării lor generale, în loc de o anumită afecțiune care apare în mod obișnuit din lipsa
echilibrului minte, corp și mediu. Nu numai că aceste plante și mirodenii
antiinflamatorii îți vor îmbunătăți sănătatea, dar vor îmbunătăți și profilul
de gust și vor face ca mâncarea ta să fie pur și simplu mai gustoasă.
Prin urmare, îți sugerez să îți îmbogățești
dulapul de mirodenii și să începi să gătești cu plante proaspete — poate
amestecate în propriile amestecuri de condimente — care oferă componente
terapeutice pe care probabil nu ți-ai dat seama că există. Există și unele
plante și mirodenii mai obscure (cum ar fi gymnema sylvestre) care pot fi
găsite sub formă de ceai, extract, capsule și tablete pentru a ameliora anumite
condiții, de la infertilitate și simptome de menopauză până la diabet, afecțiuni
hepatice și declin cognitiv. Posibilitățile sunt nelimitate!
1. Aloe Vera
Aloe vera conține vitamine și minerale
necesare pentru funcționarea corectă a tuturor sistemelor corpului. De
asemenea, conține enzime, compuși laxativi, acizi grași antiinflamatori și
hormoni vindecători ai rănilor.
Aloe vera poate fi folosită pentru a
calma iritațiile pielii, arsurile, rănile și erupțiile cutanate; trata herpesul
bucal; hidratează părul și scalpul; și reduce inflamația atunci când este
folosită topic. Atunci când este luată intern, aloe vera ajută la ameliorarea
constipației, îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și chiar
îmbunătățirea simptomelor diabetului.
2. Anason
Semintele și uleiul de anason pot fi folosite pentru a ameliora mai multe condiții de sănătate. Ajută la digestie, acționează ca agent anti-flatulență și poate fi folosit pentru a ameliora tusea și răceala. De asemenea, poate crește fluxul de urină, stimula pofta de mâncare, ușura disconfortul menstrual, crește dorința sexuală și crește producția de lapte la femeile care alăptează.
3. Arorut
Arorut este amidonul obținut din rizomii
unei plante perene numită Maranta arundinacea. Poate fi folosit pentru a ajuta
digestia, trata infecțiile tractului urinar, lupta împotriva patogenilor
alimentari, ameliora durerea în gât și stimula sistemul imunitar. Cea mai
bună modalitate de a folosi arorut pentru vindecare este să o iei intern,
amestecând pudra în suc sau în orice altă băutură.
4. Asafoetida sau Hingul
Asafoetida este o gumă rășinoasă obținută
din planta perenă de fenicul. Poți folosi asafoetida sub formă de pulbere
pentru a ameliora congestia toracică și astmul; trata problemele digestive
precum SCI, diareea, constipația și gazele intestinale; regla nivelurile de zahăr
din sânge; și reduce tensiunea arterială. Poți adăuga asafoetida pudră în supe și
tocănițe sau o poți achiziționa sub formă de supliment sub formă de tinctură
sau capsule.
5. Ashwagandha
Ashwagandha este o plantă adaptogenă care
poate reduce nivelurile de cortizol și echilibra hormonii tiroidieni. De
asemenea, s-a dovedit a fi eficientă în susținerea funcției suprarenale,
ajutându-te să depășești oboseala suprarenaliană care apare atunci când
glandele tale suprarenale sunt suprasolicitate de stres. Alte beneficii includ
capacitatea sa de a sprijini sănătatea creierului, de a îmbunătăți starea de
spirit, de a crește rezistența și de a inhiba proliferarea celulelor
canceroase.
6. Rădăcina de Astragalus
Rădăcina de astragalus a fost folosită în
Medicina Tradițională Chineză de mii de ani. Această plantă chineză este o
plantă adaptogenă care ajută organismul să lupte împotriva stresului și bolii.
Ea îmbunătățește sănătatea și funcționarea
sistemelor imunitar, cardiovascular și respirator; ajută la vindecarea rănilor;
poate ajuta la prevenirea diabetului; încetinește creșterea tumorilor; și
ameliorează simptomele chimioterapiei. Antioxidanții găsiți în rădăcina de
astragalus te ajută să lupți împotriva bolilor și a îmbătrânirii datorate
deteriorării radicalilor liberi.
Poți găsi astragalus sub multe forme,
inclusiv sub formă de tinctură, capsule sau unguent topic.
7. Berberis (Dracilă)
Berberis este o plantă care conține
berberină și este folosită pentru a combate infecțiile datorită proprietăților
sale antibacteriene, antifungice și antiprotozoare. Berberis poate fi, de
asemenea, folosit pentru a preveni și trata diabetul, a ajuta digestia, a curăța
ficatul și vezica biliară și a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin
îmbunătățirea hipertensiunii arteriale, aritmiilor cardiace și bolii cardiace
ischemice.
8. Busuioc
Busuiocul este o plantă aromatică din
familia mentei care are proprietăți antiinflamatorii, antistres și
antibacteriene. De asemenea, funcționează ca un analgezic, protector al vaselor
de sânge, stimulent al imunității și luptător împotriva cancerului. Busuiocul
conține uleiuri esențiale bogate în antioxidanți și sunt responsabile pentru
multele beneficii ale busuiocului.
9. Frunza de Dafin
Frunza de dafin provine de la arborele
antic Laurus nobilis și este adesea folosită în bucătărie datorită gustului său
savuros distinctiv. Frunza de dafin are proprietăți antimicrobiene, antifungice
și antioxidante. Poate fi folosită pentru a ajuta la combaterea cancerului,
îmbunătățirea funcției insulinei, îmbunătățirea nivelurilor de colesterol,
prevenirea candidozei, tratarea mătreții, îmbunătățirea infecțiilor pielii și
susținerea vindecării rănilor.
10. Berberina
Berberina este un alcaloid natural găsit
în diverse plante tradiționale, inclusiv berberis, coptis și turmeric. Este
vândută sub formă de extract care poate fi folosit pentru a lupta împotriva
bacteriilor, ajutând la tratarea afecțiunilor care sunt tratate în mod convențional
cu antibiotice. Berberina funcționează, de asemenea, potențial ca remediu
natural pentru diabet, colesterolul ridicat, bolile de inimă, obezitatea, boala
Alzheimer, inflamația pulmonară, SIBO și cancer.
11. Coacăz Negru
Coacăzul negru este un tufiș mic care
aparține familiei de plante a coacăzelor. Tufișul produce fructe mov închis,
bogate în nutrienți, care sunt încărcate cu vitamina C.
Aceste fructe sunt bogate în antociani,
care au multe proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a
ajuta la prevenirea obezității, bolilor de inimă, cancerului și diabetului.
Consumul de coacăze negre poate, de asemenea, să promoveze sănătatea ochilor,
să ucidă patogeni și viruși și să stimuleze sistemul imunitar.
12. Boswellia Serrata
Extractele obținute din arbori din genul
numit boswellia conțin compuși puternici care pot reduce inflamația, lupta
împotriva cancerului și preveni bolile de inimă. Folosește extractul de
boswellia pentru a-ți îmbunătăți imunitatea, a reduce durerea artritică, a
accelera vindecarea și a preveni bolile autoimune.
13. Rădăcina de Brusture
Brusturele este o plantă bienală din
familia Asteraceae. Rădăcina conține antioxidanți care promovează sănătatea,
inclusiv quercetină, luteolină și acizi fenolici.
Poate fi consumată sub formă de pulbere,
proaspătă, uscată sau sub formă de ceai pentru a promova detoxifierea și
circulația, pentru a întări sistemul limfatic, pentru a te proteja împotriva
diabetului și pentru a ajuta la vindecarea afecțiunilor pielii precum acnee,
eczeme și psoriazis. Rădăcina de brusture este de asemenea folosită pentru a
combate cancerul și pentru a ameliora artrita.
14. Calendula
Calendula este o plantă care se ia pe
cale orală și este folosită topic pentru a trata sau a ameliora numeroase
probleme de sănătate. Posedă capacități puternice antiinflamatorii, ajută la
accelerarea vindecării, relaxează spasmele musculare și îmbunătățește sănătatea
orală. Calendula conține de asemenea proprietăți antimicrobiene și antivirale,
iar cercetările arată că poate fi folosită pentru a ameliora iritațiile cauzate
de tratamentele pentru cancer precum radioterapia și chimioterapia.
15. Cardamom
Cardamomul este realizat din cojițele de
semințe ale diferitelor plante din familia ghimbirului. Este bogat în
fitonutrienți și mangan.
Consumul de cardamom măcinat poate ajuta
la combaterea respirației urât mirositoare și formarea cavităților, scăderea
tensiunii arteriale, îmbunătățirea simptomelor diabetului, ajutarea sistemului
digestiv și lupta împotriva cancerului.
15. Ardeiul Cayenne
Ardeiul Cayenne este un arbust care
produce fructe goale ce cresc sub forma unor păstăi lungi și adaugă un gust
picant diverselor preparate. Aceste păstăi sunt disponibile în formă proaspătă,
uscată sau sub formă de pulbere și sunt valorificate pentru numeroasele lor
beneficii pentru sănătate.
Cayenne poate fi folosit pentru a susține
digestia; preveni cheagurile de sânge; ameliora migrenele, durerile nervoase și
articulare; promova detoxifierea; îmbunătăți simptomele alergiilor; și susține
pierderea în greutate.
17. Mușețelul
Plantele de mușețel sunt folosite pentru
a îmbunătăți mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv alergii, insomnie,
anxietate, depresie, artrită și tulburări gastrointestinale. Beneficiile mușețelului
includ și capacitatea sa de a ajuta la combaterea iritațiilor pielii;
ameliorarea durerilor de dinți, simptomelor sindromului premenstrual și spasme
musculare; reducerea inflamației; și vindecarea rănilor.
18. Rădăcina de Cicoare
Rădăcina de cicoare este un amidon pe
bază de plante care este clasificat ca fibră solubilă și prebiotic. Este adesea
luată sub formă de extract sau supliment pentru a ameliora problemele digestive
precum constipația, diareea, SCI, gazele și balonarea.
Rădăcina de cicoare funcționează, de
asemenea, ca remediu natural pentru gestionarea diabetului, protejează ficatul
de toxicitate și radicalii liberi, reduce inflamația și ameliorează stresul.
19. Ceapa Verde
Ceapa verde, sau Allium schoenoprasum,
este o plantă perenă care este strâns legată de praz. Ceapa verde este adesea
folosită ca plantă aromată, dar acționează și ca un stimulent ușor și diuretic.
Ceapa verde are proprietăți antiseptice și antibacteriene, și funcționează și
ca un repelent natural pentru insecte.
20. Coriandrul
Coriandrul este o plantă aromatică
versatilă care conține multe proprietăți vindecătoare, inclusiv fitonutrienți,
compuși fenolici și flavonoizi. Beneficiile coriandrului includ capacitatea sa
de a promova detoxifierea metalelor grele, reducerea anxietății, îmbunătățirea
somnului, scăderea nivelurilor de zahăr din sânge, îmbunătățirea sănătății
inimii, susținerea digestiei, promovarea sănătății pielii și combaterea
daunelor provocate de radicalii liberi care pot duce la o serie de boli
degenerative.
21. Scorțișoara
Scorțișoara este o condiment care provine
din coaja arborelui Cinnamomum. Compușii găsiți în scorțișoară și extrase
pentru a face ulei de scorțișoară fac din acesta unul dintre cele mai benefice
condimente de pe pământ. Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei provin
din proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene,
antidiabetice, imunostimulatoare, de protecție a inimii și de combatere a
cancerului.
22. Semințele de Chimion
Semințele de chimion provin de la planta
Cuminum cyminum, care este membru al familiei pătrunjelului. Ele sunt adesea
măcinate într-o pulbere pentru gătit.
Gătitul cu semințe de chimion poate ajuta
la facilitarea digestiei, stimularea sistemului imunitar, promovarea sănătății
pielii, ameliorarea afecțiunilor respiratorii, promovarea detoxifierii,
combaterea stresului oxidativ, lupta împotriva infecțiilor și prevenirea
diabetului.
23. Rădăcina de Ghimbir
Rădăcina de ghimbir este rizomul plantei
Zingiber officinale care conține 115 componente chimice diferite. Este adesea
folosită în bucătăria asiatică pentru un gust sofisticat și este chiar
utilizată ca și condiment pentru murături.
Funcționează ca un puternic antioxidant,
reduce inflamația, stimulează sistemul imunitar, susține digestia, reduce
durerea și scade nivelurile de colesterol. Beneficiile rădăcinii de ghimbir
includ și capacitatea sa de a îmbunătăți diabetul, de a reduce durerea artritei
și de a lupta împotriva cancerului.
24. Ginkgo Biloba
Ginkgo biloba este un extract natural
derivat din arborele chinezesc de ginkgo. Conține flavonoide și terpenoide,
ambele având proprietăți antioxidante puternice și pot ajuta la combaterea
bolilor legate de vârstă, precum demența și Alzheimer.
Beneficiile ginkgo biloba includ și
capacitatea sa de a combate depresia și anxietatea, de a ușura simptomele
sindromului premenstrual, de a ameliora durerile de cap, de a îmbunătăți
sănătatea ochilor, de a trata ADHD-ul și de a îmbunătăți libido-ul.
25. Ginseng
Ginsengul aparține genului Panax și este
folosit pentru a reduce stresul, a îmbunătăți funcția creierului, a reduce
inflamația, a ajuta la pierderea în greutate, a scădea nivelurile de zahăr din
sânge, a stimula sistemul imunitar, a susține funcția pulmonară, a trata
disfuncția sexuală și a preveni cancerul.
26. Rădăcina de Maca
Rădăcina de maca este considerată un
superaliment datorită capacității sale de a face oamenii să se simtă mai
"în viață". Ea acționează pentru a echilibra hormonii în mod natural,
crește fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei, îmbunătățește rezistența,
stimulează funcția sexuală și sporește nivelurile de energie. Pulberea de
rădăcină de maca conține peste 20 de aminoacizi și 20 de acizi grași liberi,
permițându-i să fie considerată un superaliment.
27. Gălbenelele
Floarea de gălbenele este folosită pentru
a produce unguente, creme topice, tincturi și ceaiuri pentru a trata numeroase
afecțiuni de sănătate, inclusiv crampe musculare, inflamații oculare, infecții
fungice și afecțiuni ale pielii precum eczema și dermatita. Gălbenelele pot, de
asemenea, să ajute la ameliorarea problemelor digestive, să stimuleze sistemul
imunitar, să reducă inflamația și să lupte împotriva cancerului.
28. Armurariu
Armurariul este o buruiană care este
folosită în scopuri medicinale de peste 2.000 de ani. Acționează prin
eliminarea toxinelor care pot cauza boală și afecțiuni din organism.
Poate scădea eficient sau chiar inversa
daunele provocate ficatului din cauza expunerii la poluare, metale grele și
utilizarea medicamentelor prescrise. Beneficiile armurariului includ, de
asemenea, capacitatea sa de a te proteja împotriva cancerului, de a scădea
nivelurile de colesterol, de a controla diabetul și de a reduce semnele
îmbătrânirii.
29. Menta
Menta este una dintre cele mai populare
plante medicinale deoarece este adesea întâlnită în produse precum guma de
mestecat și odorizantele de respirație. Consumul de mentă, băutul de ceai de
mentă sau utilizarea extractelor de mentă poate ajuta la facilitarea digestiei,
ameliorarea durerilor de cap, reducerea senzațiilor de greață, îmbunătățirea
semnelor de depresie și ameliorarea afecțiunilor respiratorii precum tusea
cronică sau astmul.
30. Moringa
În întreaga lume, aproape fiecare parte a
plantei de moringa este folosită pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni de
sănătate, inclusiv diabetul, anemia, alergiile, artrita, epilepsia, afecțiunile
tiroidei, hipertensiunea arterială, libidoul scăzut și cancerul. Are proprietăți
antibacteriene, antifungice, antivirale, antiparazitare, antioxidante și
antiinflamatorii, și este o sursă excelentă de proteine, vitamine A și C,
potasiu, calciu și aminoacizi.
31. Psyllium
Psyllium este o fibră solubilă
comestibilă care provine de la o plantă erbacee, asemănătoare unui arbust, cea
mai comună în India. Este cunoscută pentru capacitatea sa de a ameliora
problemele digestive precum constipația și diareea, și poate fi folosită și
pentru a scădea nivelurile de colesterol și zahăr din sânge, pentru a îmbunătăți
sănătatea inimii și pentru a ajuta la gestionarea greutății, deoarece
încurajează senzația de sațietate.
32. Rhodiola
Rhodiola, cunoscută și sub numele de rădăcină
de aur, este o plantă erbacee adaptogenă care poate ajuta organismul să se
adapteze la stresul fizic, chimic și ambiental. Extractul de rhodiola poate fi
folosit pentru a crește nivelurile de energie și performanța sportivă, pentru a
reduce nivelurile de cortizol care cresc în perioadele de stres, pentru a lupta
împotriva depresiei, pentru a îmbunătăți funcția cerebrală și pentru a arde
grăsimile abdominale.
33. Rozmarin
Rozmarinul este o plantă aromatică care
face parte din familia mentei. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a
îmbunătăți memoria, de a promova creșterea părului, de a ameliora durerile
musculare, de a îmbunătăți funcția cognitivă și de a calma problemele
digestive.
Rozmarinul posedă, de asemenea, proprietăți
antiinflamatorii, anticancerigene, antioxidante, detoxifiante, anti-stres și
vindecătoare. Poate fi tocat sau măcinat și adăugat în mâncăruri, sau uleiul de
rozmarin poate fi difuzat și aplicat topic.
34. Șofran
Partea comestibilă a plantei de șofran
este stigmatul, care este un fir lung de culoare aurie aflat în interiorul
florii. Stigmatul, sau firele, pot fi folosite în bucătărie, sau șofranul
măcinat este disponibil.
Consumul de șofran promovează sănătatea
cardiovasculară, ameliorează simptomele sindromului premenstrual, tratează
anxietatea și depresia, promovează senzația de sațietate și poate ajuta la
pierderea în greutate, tratează disfuncția erectilă și ajută la prevenirea sau
tratamentul cancerului.
35. Busuioc
Busuiocul este o plantă lemnoasă strâns
înrudită cu rozmarinul și este folosită în scopuri medicinale de mii de ani.
Consumat chiar și în cantități mici, busuiocul poate îmbunătăți memoria și
concentrarea, poate lupta împotriva radicalilor liberi, poate preveni boli degenerative
precum demența și Alzheimer, poate reduce inflamația, poate preveni sau
îmbunătăți diabetul, poate stimula sistemul imunitar, poate îmbunătăți
sănătatea pielii și poate întări oasele.
36. Cimbru
Cimbrul este o plantă aromatică care face
parte din familia mentei și este adesea folosit în bucătărie. Cimbrul este o
sursă de vitamine și minerale precum vitamina C, vitamina A, fier, mangan și
calciu.
Poate fi folosit pentru a îmbunătăți
starea de spirit, pentru a ameliora afecțiunile respiratorii precum gâtul
inflamat și bronșita, pentru a scădea tensiunea arterială și nivelurile de
colesterol și pentru a lupta împotriva celulelor canceroase.
37. Turmeric
Turmeric este una dintre cele mai
puternice plante medicinale de pe planetă, iar beneficiile sale adesea
rivalizează cu cele ale medicamentelor convenționale. Suplimentele de turmeric
pot fi luate în loc de antidepresive, anticoagulante, medicamente pentru
artrită, tratamente pentru afecțiuni ale pielii, medicamente antiinflamatorii și
reglatori ai colesterolului.
Alte beneficii ale turmericului includ
capacitatea sa de a ajuta la pierderea în greutate, tratarea problemelor
gastrointestinale, ameliorarea durerii și tratarea cancerului în mod natural.
38. Rădăcină de Valeriană
Rădăcina de valeriană provine de la o
plantă originară din Europa și părți ale Asiei. Rădăcina este vândută sub formă
de extract uscat pudrat în capsule, ceaiuri, tincture.
Rădăcina de valeriană este folosită în
mod obișnuit ca un ajutor natural pentru somn datorită proprietăților sale
sedative. De asemenea, poate reduce anxietatea, scădea tensiunea arterială,
îmbunătăți capacitatea de a gestiona stresul și ameliora crampele menstruale.
39. Extract de Vanilie
Atunci când semințele de vanilie sunt
combinate cu alcool, se obține un extract de vanilie care este adăugat la rețete
pentru aromă. Extractul de vanilie vine și cu o serie de beneficii pentru
sănătate, inclusiv capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene,
reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății mentale, reducerea febrei și
îmbunătățirea nivelurilor de colesterol.
40. Sunătoare
Sunătoarea este o plantă folosită cel mai
des ca remediu natural pentru depresie, anxietate și insomnie. De asemenea,
poate fi eficientă în ameliorarea simptomelor ADHD, tratamentul palpitațiilor
cardiace, ameliorarea tulburării obsesiv-compulsive și a tulburării afective
sezoniere, reducerea simptomelor menopauzei și îmbunătățirea stării de spirit.
Riscuri și Efecte Secundare
Atunci când plantele medicinale și
condimentele sunt folosite în scopuri medicinale și consumate în cantități mai
mari decât cele consumate în mod normal în dieta de zi cu zi, discutați cu
medicul sau nutriționistul dumneavoastră despre doza potrivită pentru afecțiunea
dumneavoastră. Femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care iau
medicamente convenționale ar trebui, de asemenea, să discute cu medicul înainte
de a suplimenta cu condimente și plante medicinale.
Atunci când cumpărați suplimente, alegeți
un produs de înaltă calitate produs de o companie în care aveți încredere.
Alegeți opțiuni organice ori de câte ori este posibil și citiți cu atenție
eticheta cu ingrediente și recomandările de dozare.
Utilizarea plantelor medicinale și a
condimentelor pentru vindecare — inclusiv dezvoltarea propriilor amestecuri de
condimente — poate ajuta la tratarea unei serii de afecțiuni de sănătate.
Aceste 40 plante medicinale și condimente
se laudă cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate care sunt la îndemâna ta.
Lasa un comentariu