Vrei niște chifteluțe extrem de sănătoase, care nu conțin carne  și sunt rapid de pregătit? Astăzi îți propunem o rețetă de chiftele din quinoa și mozzarella. Ai nevoie de:

  • 150g quinoa albă (înaite să o gătești trebuie să o speli în mai multe ape și să o lași la înmoi pentru a elimina saponina din aceasta, o substanță care îi conferă un gust amărui);
  • 2 linguri ulei de cocos.

Se pune uleiul de cocos într-o tigaie antiaderentă, se adaugă quinoa spălată și se acoperă cu apă. Se lasă la foc mic aproximativ 20 minute sau până ce toată apa este absorbită iar boabele de quionoa devin ușor transparente. După ce opești focul, o mai poți lăsa pentru 10 minute acoperită cu un capac.

Transfer-o într-un vas iar după ce s-a răcit, adaugă 1 ou, 1 linguriță sare fină de himalaya, 1 lingură boia dulce, 1 linguriță usturoi pudră, ½ linguriță coriandru pudră, ½ linguriță nucșoară pudră, 1 linguriță cimbru frunze uscat, 3 linguri făină albă tip 550 și amestecă cu o spatulă până ce devine totul omogen.

Cu ajutorul mâinilor, formează biluțe în interiorul cărora adaugă un cubuleț de mozzarella. Pune chiftelele obținute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade celsius pentru aproximativ 20 minute. Sunt ideale pentru a fi servite calde, însă le poți savura și după ce s-au răcit.

Vezi rețeta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7205615202589576454

Quinoa este atât de apreciată de către nutriționiști și de adepții unui stil de viață sănătos, întrucât este o sursă completă de proteine, conținând toți cei 20 de aminoacizi necesari, printre care și cei 10 esențiali pentru organism, pe care acesta nu îi poate produce de unul singur. Aceasta conține mai multe proteine decât orzul, ovăzul, orezul și porumbul. În plus, este o opțiune bună pentru persoanele care au intoleranță la gluten.

Iată ce beneficii are consumul de quinoa:

  • Ajută la scăderea în greutate întrucât conține cantități mari de fibre insolubile și de proteine și induce senzația de sațietate, pe care o și menține pentru o perioadă îndelungată, fiind extrem de benefică în timpul curelor de slăbire.
  • Contribuie la menținerea sănătății inimii întrucât are proprietăți antiinflamatoare. Mai mult decât atât, conține 4 g de grăsimicană, dar nu conține deloc grăsimi trans. Întrucât are acid alfa-linoleic, quinoa reduce riscul de deces prin infarct;
  • Ar putea preveni cancerul fiind o sursă bună de antioxidanți;
  • Susține sănătatea tractului digestiv datorită conținutului bogat în fibre, prevenind și tratând constipația;
  • Ajută la tratarea anemiei deoarece este bogată în fier, așa că poate fi folosită pentru gestionarea anemiei feriprive;
  • Reduce riscul de diabet datorită conținutului mare de mangan, menținând echilibrat nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, conține betaină, un aminoacid care este implicat în prevenția diabetului;
  • Susține imunitatea fiind o sursă importantă de acizi grași Omega-3 și Omega-6 care reduc inflamația și sunt implicați în anumite mecanisme celulare ale sistemului imunitar.