Când auzi "extract de vanilie", la ce te gândești? Probabil că prima reacție este legată de desert, dar ce spui despre antioxidanți, antiinflamator și stimulator al sănătății mintale? Extractul de vanilie este excelent pentru toate acestea și multe altele!

Există un motiv pentru care vanilia este una dintre cele mai populare arome din lume atunci când vine vorba de copt și dulciuri. Nu numai că are un gust și un miros incredibil de plăcut, dar conține și o mulțime de beneficii pentru sănătate cu un impact relativ scăzut asupra caloriilor.

Acest condiment delicios pentru deserturi este diferit de uleiul de vanilie, de asemenea incredibil, în sensul că extractul de vanilie este realizat prin percolarea boabelor de vanilie în alcool, în timp ce uleiul este creat printr-un proces similar într-un ulei purtător (cum ar fi uleiul de migdale).

Din anii 1400, când era pur și simplu un tezaur local găsit într-o mică parte a Mexicului, până în acest secol al XXI-lea, vanilia a ocupat un loc special în inimile înfometate ale multor oameni. Știu că și tu o vei iubi, și asta e minunat, pentru că beneficiile extractului de vanilie acoperă totul, de la inimă la corp și minte.

 

Ce este Extractul de Vanilie?

Simplu spus, extractul de vanilie este o soluție creată cu boabe de vanilie și alcool. Atunci când sunt scufundate în alcool, boabele de vanilie (cunoscute și sub numele de coji) eliberează vanilina, compusul de aromă principal găsit în vanilie. Această lichidă maro închisă (denumită și tinctură de vanilie) poate fi apoi folosită pentru a îmbunătăți dulceața deserturilor.

Răspunsul este rar atât de simplu însă. Se estimează că aproximativ 95% din extractul de vanilie vândut comercial nu este derivat din boabe de vanilie, ci din lignină, un produs secundar al deșeurilor de hârtie care poate fi folosit pentru a crea vanilină "sintetică". Această imitație sintetică este făcută din rumegușul rămas în fabricile de hârtie și industriile similare.

Evident, extractul de vanilie produs comercial în acest fel lipsește de beneficiile pentru sănătate pe care le puteți obține cu extractul de vanilie făcut acasă. Producția sintetică nefericită a extractului de vanilie a fost necesitată de o cerere în creștere, care nu poate fi ușor satisfăcută prin producție din cauza procesului intensiv de muncă necesar pentru cultivarea plantelor de vanilie și extragerea aromei lor.

Nu lăsa asta acest lucru să te oprească să-ți faci propriul extract. Ca bonus, extractul de vanilie adevărat ( în special atunci când este făcut din boabe de vanilie din Madagascar) are o aromă mai bogată decât cea a vanilinei sintetice.

 

Informații Nutriționale

O lingură de extract de vanilie (aproximativ 13 grame) conține aproximativ:

  • Calorii: 37.4
  • Carbohidrați totali: 1.6 g
  • Zahăr: 1.6 g
  • Grăsimi totale: 0.01 g
  • Proteină: 0.01 g
  • Sodiu: 1.2 mg (0.1% VD*)
  • Potasiu: 19.2 mg (0.4% VD)

*Valoare zilnică: Procentajele se bazează pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.

Reține că aceste numere se bazează pe calitatea extractului de vanilie produs comercial, iar cifrele reale pentru varianta făcută acasă pot varia. Oficial, extractul de vanilie trebuie să conțină o bază de 35% alcool.

 

Beneficiile pentru Sănătate

1. Este un Antioxidant Puternic

Antioxidanții sunt importanți deoarece radicalii liberi care intră în corp prin expunerea la substanțe chimice, soare și alți factori au potențialul de a cauza daune durabile. "Stresul oxidativ", termenul pentru această daună provocată de radicalii liberi, duce la o varietate de boli și contribuie la formarea cancerului.

Vanilina este de mult timp cunoscută ca antioxidant. Interesant este că vanilina prezintă o activitate antioxidantă mai scăzută decât extractul de vanilie, care acum a câștigat interes ca produs util în "conservarea alimentelor și în suplimentele de sănătate ca nutraceutice".


2. Antibacterian

Produsele din vanilie prezintă și proprietăți antibacteriene. Acest lucru poate fi parte din motivul pentru care sunt incluse într-un regim de tratament al herpesului bucal în mod natural.

Poți  înmuia un băț de bumbac în extract și apoi să-l aplici pe herpesul bucal de aproximativ patru ori pe zi până când observi că rana dispare. Probabil vei observa o reducere a inflamației herpesului bucal destul de curând după aplicarea pentru prima dată.


3. Reduce Inflamația în Corp

Nu numai că vanilia are potențialul de a reduce inflamația pe un herpes bucal, dar ajută și la reducerea inflamației generale din întregul corp. Inflamația este un pericol serios deoarece este la baza majorității bolilor. Din fericire, știința medicală a început să recunoască impactul masiv al inflamației cronice, iar aceasta este considerată un domeniu emergent în cercetarea îngrijirii sănătății.

În plus față de eliminarea alimentelor inflamatorii din dieta (alimente bogate în zahăr, lactate pasteurizate și carne convențională sunt câteva exemple), poți integra și elemente care reduc activ inflamația care ar putea fi deja prezentă.

Un studiu efectuat pe șoareci pentru a determina proprietățile  antiinflamatorii ale vanilinei, în plus față de activitatea sa antioxidantă, a constatat că a fost deosebit de semnificativă în prevenirea și reducerea deteriorării leziunilor hepatice.

Cercetări suplimentare dezvăluie că "vanilina prezintă mai multe efecte benefice pentru sănătatea umană, cum ar fi activitatea antioxidantă în plus față de proprietățile antiinflamatorii, antimutagene, antitumorale și antidepresive."


4. Îmbunătățește Sănătatea Mentală

Vanilia a fost de asemenea folosită pentru reducerea anxietății și depresiei la unii pacienți. Această reacție poate fi în parte datorată proprietăților sale antiinflamatorii.

Inflamația nu afectează doar riscul de boală. Se pare că este responsabilă și pentru unele forme de instabilitate mentală.

Atunci când creierul este stresat într-un fel, fie din cauza unei leziuni, a stresului mental/emotional cronic, a unei infecții sau chiar a unor deficiențe nutriționale, declanșează eliberarea a ceea ce se numesc "citokine proinflamatorii". Citokinele sunt eliberate de sistemul imunitar în răspuns la boală sau alți factori, și ele vin în diferite forme, inclusiv proinflamatorii.

Inflamația obișnuită este o funcție normală a corpului, în timp ce sistemul tău bine creat încearcă să te scape de infecție sau alte daune. Dar când este eliberată prea multă citokină proinflamatorie, corpul tău începe să reacționeze fizic și psihologic, cunoscut sub numele de "comportament de boală".

Acest lucru se observă în unele cercetări privind depresia, unde cercetătorii au găsit citokina proinflamatorie TNF-alfa în cantități mult mai mari la pacienții diagnosticați cu depresie decât la cei care nu au fost.

 

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că vanilina a fost găsită să aibă rezultate antidepresive, și ar putea fi legată de capacitatea sa de a reduce inflamația (deși acest lucru nu a fost menționat în mod specific în acest studiu). Nu foarte șocant, reacția pe care au experimentat-o subiecții a fost la fel de pozitivă ca și reacția lor la fluoxetină, un medicament SSRI comun prescris pentru depresie. Spre deosebire de fluoxetină, care are efecte secundare "comune", inclusiv vise ciudate, durere, vărsături, diaree, simptome de gripă și impotență - și alte aproximativ douăzeci - vanilina nu prezintă efecte secundare în studiile pe animale.

În plus, cercetătorii au observat că "vanilina previne neuroinflamația și neurodegenerarea în sisteme in vitro și in vivo", ajutând la susținerea sănătății creierului.

 

5. S-ar Putea Să Reducă Natural Febra

Cauți cum să scăpi de febră? Deși o febră ușoară este un semn că corpul dumneavoastră luptă împotriva unei infecții, vanilia a fost un remediu popular de mult timp pentru reducerea febrei în mod natural.

Deși nu există multe studii care să arate în mod specific că acest lucru este eficient, tradiția îndelungată de utilizare sugerează că ar putea funcționa pentru unii.

 

6. Scade Colesterolul

În studiile preliminare pe șoareci, s-a constatat că vanilina are potențialul de a reduce colesterolul ridicat. Pentru cei care trebuie să-și reducă colesterolul în mod natural și rapid, incorporarea extractului de vanilie în alimente poate fi una dintre opțiunile utile.

 

Cum să Faci

Pentru a-ți face propriul extract de vanilie acasă, ai nevoie de:

  • O sticlă sau borcan de sticlă de aproximativ 250 de grame.
  • 6–8 păstăi de vanilie
  • Lichior cu aproximativ 35% alcool (aproximativ 70 de grade - poți încerca vodcă, bourbon, rom sau coniac)

INSTRUCȚIUNI:

Mai întâi, taie fiecare boabă pe lungimea întregii păstăi.  În funcție de mărimea sticlei, poți să tai și păstăile în bucăți mai mici pentru a le introduce mai ușor în recipientul tău.

Acum, toarnă exact o ceașcă de alcoolul ales în sticla ta. Boabele ar trebui să fie acum complet acoperite de alcool.

În final, trebuie să... aștepți! Un extract de vanilie bun necesită aproximativ opt săptămâni pentru a se matura complet, deci depozitează sticla într-un loc la temperatura camerei, fără expunere la lumina directă a soarelui. Pentru cele mai bune rezultate, agită ușor amestecul o dată pe săptămână.

Odată ce extractul este complet, ai opțiunea să îndepărtezi sau să lași boabele de vanilie. Dacă le lași în interior (și le ții submersate), aroma va continua să se matureze, similar cu vinul.

 

Riscuri și Efecte Secundare

Vanilia nu are efecte secundare comune sau interacțiuni medicamentoase, cu toate că în unele cazuri rare poate cauza reacții alergice foarte ușoare, cum ar fi iritații ale pielii, dureri de cap sau probleme de somn. Dacă experimentezi vreuna dintre acestea în legătură cu consumul de vanilie, consultă medicul și întrerupi utilizarea.


Comandă produsele alese acum pe www.driedfruits.ro , folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.