Din seria batoanelor muesli pregătite acasă, astăzi vă propunem o rețetă super sănătoasă, potrivită chiar și pentru cei mai mici membrii ai familiei. Aceste batoane te incarcă instant cu energie, nu conțin zahăr, lactoză, ou sau făină și sunt făcute doar din ingrediente naturale cu multiple beneficii pentru sănătate.

Pentru acestea ai nevoie de:

* 150g fulgi de ovăz fin;

* 100g măr ras (aproximativ un măr);

* 150g arahide nesărate;

* 100g sirop de agave;

* 80g ulei cocos;

* 50g semințe chia;

* 100g nucă de cocos răzuită;

* 30g apă.

Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și amestecă până ce obții o compoziție omogenă. Tapetează o tavă cu foaie de copt, iar cu mâinile umede formează batoane din compoziția obținută. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 170 grade celsius pentru aproximativ 20 minute.

  • Sfat: dacă îți ies prea multe batoane, le poți congela pentru a le menține câteva săptămâni.

Fulgii de ovăz au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu.

Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire, în plus prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.

Arahidele sunt o sursă minunată de fier, care îmbunătățesc circulația, dar și de magneziu, potasiu, calciu sau cupru, contribuind totodată și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conțin resveratrol, fitonutriet cu puternice proprietăți antioxidante, ce oferă o protecție mare împotriva bacteriilor și a virusurilor, reduce inflamațiile, are proprietăți anti îmbătrânire și diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.

Semințele de chia sunt fără îndoială, unele dintre cele mai populare superalimente, fiind folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului. Sunt o sursă de proteine uşor de digerat, grăsimi sănătoase, fibre dietetice, minerale, vitamine şi antioxidanţi.

Nuca de cocos este foarte bogată din punct de vedere nutritiv și are numeroase beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de multe alte fructe care au un conținut ridicat de carbohidrați, aceasta furnizează în mare parte grăsimi. Este deosebit de bogată în mangan, care este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru metabolismul carbohidraților, proteinelor și colesterolului. Este, de asemenea, bogată în cupru și fier, care ajută la formarea celulelor roșii din sânge, precum și seleniu, un antioxidant important care îți protejează celulele.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene