Vrei o gustare rapidă, fără coacere și sănătoasă? Astăzi îți prezentăm batoanele din fulgi de ovăz, umplute cu un strat generos de ciocolată și aromate cu unt de arahide. Se pregătesc super rapid din doar 5 ingrediente, și foarte important, nu au zahăr adăugat. Iată de ce ai nevoie:

  • 300g fulgi de ovăz fin;
  • 100g unt de arahide cremos;
  • 50g sirop de agave;
  • 2 linguri ulei cocos.

Pune toate ingredientele într-un vas încăpător și amestecă cu o spatulă până ce obții o compoziție omogenă. Într-o tavă dreptunghiulară de silicon sau una tapetată cu hârtie de copt, toarnă 1/3 din compoziție și presează bine. Pentru umplutura de ciocolată, pune într-un bol:

  • 200g bănuți de ciocolată;
  • 100g unt de arahide;
  • 1 lingură ulei cocos;
  • 1 păstaie vanilie.

Topește ingredientele prin metoda bain marie sau folosind cuptorul cu microunde și toarnă amestecul obținut peste compoziția din tavă. Adaugă ovăzul obținut anterior peste și presează ușor. Bagă tava la frigider pentru minim 2-3 ore apoi scoate din tavă și feliază batoanele de dimensiunea dorită. Le poți păstra într-un recipient închis ermetic, la frigider, pentru câteva zile. 


Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7266136452159868193


Fulgii de ovăz au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu).

Untul de arahide este o sursă minunată de fier, care îmbunătățește circulația, dar și de magneziu, potasiu, calciu sau cupru, contribuind totodată și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conține resveratrol, fitonutriet cu puternice proprietăți antioxidante, ce oferă o protecție mare împotriva bacteriilor și a virusurilor, reduce inflamațiile, are proprietăți anti îmbătrânire și diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.

Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire, în plus prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.

Poate nu știai dar, ciocolata are proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii care induc o stare generală de bine, cresc puterea de concentrare și îmbunătățesc memoria. De asemenea, cacao, ingredientul cheie al ciocolatei, scade presiunea sângelui și nivelul stresului oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii. Nu uita, cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât este mai benefică pentru organismul tău. Ciocolata neagră conține de asemenea, stimulenți naturali importanți, așa cum este cafeina, substanță ce crește puterea de concentrare.