Borul este un mineral important și adesea subutilizat, prezent în mod natural în anumite alimente și, de asemenea, în mediul înconjurător. Îl vei găsi în multe alimente întregi, în special în: fasole, nuci, cereale integrale, avocado, fructe de pădure, prune, portocale, strugurii și multe altele.

Se găsește și în apă într-o oarecare măsură, deși cea mai mare parte a borului îl obținem din alimentele din dieta noastră.

Pentru ce este folosit borul?

Utilizările borului includ capacitatea de a ajuta la menținerea structurii scheletice puternice prin adăugarea la densitatea osoasă, prevenirea osteoporozei, tratarea afecțiunilor precum artrita și îmbunătățirea forței și a masei musculare. În plus, acest mineral este legat de îmbunătățirea funcției creierului în unele cazuri, deoarece poate ajuta la creșterea concentrării și a capacității de a învăța informații noi.

Ce este defapt borul?

Borul este un element chimic și oligomineral comestibil. Are simbolul B și numărul atomic 5. În natură, borul se găsește în diverse combinații cu alte elemente/minerale și, de asemenea, oxigenul. Tipul de bor pe care îl obținem din alimente este în primul rând sub formă de acid boric, B(OH)3, care este prezent în mod natural doar în plante. Acidul boric este o combinație de bor, oxigen și hidrogen. Borul se poate lega și de calciu, sodiu și litiu.

Borul în sine este considerat o „componentă structurală a pereților celulelor plantelor” și joacă un rol important în a ajuta plantele să polenizeze și să crească. Cercetătorii cred că borul funcționează pentru a stabiliza moleculele din plante, inclusiv polizaharidele benefice și sterolii, deși modul exact în care funcționează atât la plante, cât și la oameni este încă oarecum necunoscut.

Acidul boric este doar o formă a acestui mineral și una dintre zecile de „compuși care conțin bor” găsiți în natură și disponibili prin sinteză chimică. Potrivit unui articol din 2018 publicat în World Journal of Translational Medicine, „În prezent, există un boom în cercetarea noilor compuși care conțin bor ca instrumente potențiale în prevenirea, diagnosticarea și terapia bolilor umane”.

Beneficii pentru sănătate

Care sunt alte utilizări și beneficii ale borului? O teorie este că acest mineral are efecte antiinflamatorii, capacități asemănătoare antioxidante și că ajută organismul în manipularea altor minerale precum magneziu, calciu, sodiu și fosfor prin producerea enzimelor digestive necesare.

Deși mai sunt multe de învățat despre acest mineral, una dintre cele mai cercetate utilizări ale borului este capacitatea sa de a crește nivelul de estrogen atât la femeile sănătoase, cât și la bărbați, motiv pentru care este legat de oase sănătoase și mai puține semne de boli legate de vârstă, cum ar fi declin cognitiv și artrită.

În mod similar, este folosit de mulți sportivi și culturisti, deoarece se crede că acesta crește capacitatea organismului de a produce și utiliza testosteron, deci este benefic pentru recuperarea după exerciții fizice, prevenirea durerilor, construirea masei musculare și menținerea oaselor puternice.

Așadar, se crede că borul ajută la prevenirea unei game de afecțiuni, inclusiv:

  • Artrită;
  • Osteoporoză și oase slabe sau rupte;
  • Concentrație scăzută sau „ceață în creier”;
  • Memorie slabă;
  • Semne de îmbătrânire pe piele;
  • Agravarea simptomelor menopauzei și PMS;
  • Alergiile; Mușchi slabi;
  • Paraziți stomacali și digestivi;
  • Infecția cu Candida și infecțiile cu drojdii;
  • Infecții oculare.


Acest mineral poate ajuta chiar și animalele care suferă de durere. Cailor, oilor și altor animale domestice care dezvoltă semne de artrită li se administrează uneori suplimente de bor pentru a ușura durerea și inflamația.

De fapt, deoarece nivelurile de bor din alimente depind în mare măsură de cât de sănătos este solul unde sunt cultivate culturile, animalele care pasc pe soluri sărace în minerale au, de obicei, mai puține dureri musculare și mai multe dureri osoase și articulare pe măsură ce îmbătrânesc decât animalele crescute în preajma solurilor bogate în bor.

Iată mai multe despre beneficiile borului:

1. Poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și a funcției creierului

Borul este adesea considerat un „aliment pentru creier”, deoarece poate ajuta la îndeplinirea sarcinilor, un control motor mai bun, atenție și chiar memoria pe termen scurt. Pe de altă parte, cercetările arată că nivelurile scăzute pot contribui la un creier lent, o dezvoltare cognitivă slabă și probleme de învățare sau reținere a informațiilor. Când cercetătorii au comparat efectele aportului scăzut de bor la adulții sănătoși cu un aport mai mare, a existat o creștere semnificativă a proporției de activitate cerebrală de joasă frecvență și o scădere a proporției de activitate cu frecvență mai mare în grupul care consuma mai mult din acest mineral. Rezultatele au arătat îmbunătățiri ale performanței sarcinilor la diferite teste cognitive și psihomotorii în grupul care a primit mai mult, inclusiv timpi de răspuns mai buni, abilități motorii și dexteritate manuală, coordonare ochi-mână, atenție, percepție și memorie atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

2. Poate ajuta la combaterea artritei

Borul joacă un rol important în integrarea calciului în cartilajul articulației, ceea ce ajută la prevenirea deteriorării articulațiilor și a durerilor de artrită. Cercetările arată că persoanele cu concentrații mai scăzute de bor în oase și lichidul sinovial se confruntă cu rate mai mari de artrită decât cele cu niveluri mai mari. Alte observații ale studiului arată că oasele pacienților care utilizează suplimente cu bor sunt mult mai greu de tăiat decât cele ale pacienților care nu folosesc suplimente.

Conform unor studii epidemiologice, în zonele lumii în care aportul de acest mineral este mai mic (aproximativ un miligram sau mai puțin/zi) incidența artritei este semnificativ mai mare decât în zonele în care aportul este mai mare (în jur de 3 până la 10 miligrame/zi în medie).

3. Ajută la întărirea oaselor

Utilizările borului includ capacitatea de a îmbunătăți densitatea osoasă și de a preveni pierderea osoasă și bolile osoase prin facilitarea calciului, principalul mineral implicat în mineralizarea oaselor, direct în oase, unde ajută la prevenirea dezvoltării oaselor poroase și slabe. De asemenea, poate ajuta la protejarea oaselor datorită rolului său în reglarea funcției estrogenului. În plus, studiile arată că poate ajuta organismul să producă și să utilizeze mai bine vitamina D, care este un nutrient esențial pentru formarea oaselor sănătoase, pe lângă multe alte lucruri precum funcția imunitară și procesele cognitive.

Într-un studiu, s-a descoperit că suplimentele cu bor pot crește formarea osoasă și pot inhiba resorbția osoasă, producând protecție terapeutică împotriva osteoporozei.

4. Ajută la echilibrarea hormonilor

Fiind un mineral care poate ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonilor sexuali atât la femei, cât și la bărbați, inclusiv estrogenul și testosteronul, borul poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, precum și a sindromului premenstrual. Poate ajuta și la susținerea fertilității.

În studiile pe animale, epuizarea borului este legată de probleme de fertilitate și malformații congenitale, ceea ce sugerează că borul poate juca un rol în reproducerea sănătoasă și dezvoltarea fătului. 

În două studii mici ale Departamentului Agriculturii din SUA, când femeile aflate la menopauză au consumat pentru prima dată o dietă care a furnizat niveluri scăzute de bor și apoi au avut o dietă mai bogată în bor, au experimentat niveluri mai scăzute de calciu și pierderi de magneziu prin urină (dar considerate încă sănătoase) și creșterea nivelurilor de estrogen și testosteron.

5. Promovează o masă musculară sănătoasă

Anumite vitamine și minerale sunt mai bine absorbite și utilizate de către organism atunci când nivelurile de bor sunt mai mari, ceea ce este important pentru construirea mușchilor, arderea grăsimilor și prevenirea durerii prin recuperarea țesutului muscular după exercițiu.

Deoarece borul pare să ajute la promovarea producției sănătoase de testosteron, conform anumitor studii, ar putea duce la niveluri mai mari de energie și câștiguri mai rapide de forță, în timp ce pot scădea riscul de sarcopenie (pierderea musculară legată de vârstă). Alte cercetări arată, de asemenea, că poate crește performanța atletică, deoarece ajută creierul să gândească rapid, să reacționeze mai bine la stimul și să demonstreze coordonarea ochi-mână, în plus față de menținerea oaselor și articulațiilor mai puternice și fără durere. Acesta este unul dintre motivele pentru care este inclus în unele pudre proteice și suplimente atletice, deși sunt încă necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă poate afecta sau nu compoziția corporală și abilitățile fizice fără a fi combinat cu alți factori.

6. Poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor cu drojdii

Borul este un ingredient activ din tabletele utilizate pentru tratarea infecțiilor cu drojdii la femei. Sub formă de acid boric, este folosit ca alternativă naturală la medicamentele sau cremele folosite pentru infecțiile cu drojdii fără prescripție medicală. Acidul boric este considerat sigur și eficient atunci când este introdus în vagin pentru a accelera vindecarea infecțiilor dureroase.

Conform rezultatelor unui studiu de comparație care analizează efectele borului în comparație cu un alt tip de cremă comercială pentru infecții cu drojdii (fabricată din nistatin), borul a fost mai capabil să trateze infecțiile. 92% dintre femei au avut ușurare după șapte până la 10 zile de tratament, comparativ cu 64% care au folosit crema standard.

Borul nu a produs efecte secundare nedorite și, de asemenea, a fost folosit singur și mult mai puțin costisitor decât crema, ceea ce a determinat cercetătorii să concluzioneze că acidul boric este un fungistatic natural și poate fi o opțiune mai bună și rentabilă decât cremele vaginale.

7. Ajută la prevenirea infecțiilor cutanate

Utilizările borului includ acționarea ca un astringent pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea infecțiilor de pe piele, deci este util pentru a reduce roșeața, inflamația, durerea și alte semne de iritație. Din același motiv, unii oameni îl folosesc și ca o spălare naturală a ochilor pentru a ajuta la uciderea bacteriilor care pot duce la infecții oculare.

8. Poate ajuta la combaterea diabetului

Studiile pe animale arată că nivelurile scăzute de bor pot crește efectele fiziologice legate de diabet, inclusiv modificări ale nivelurilor de glucoză (zahăr) din sânge și ale concentrațiilor de trigliceride. Se pare că poate ajuta la metabolismul carbohidraților și la producția de insulină din pancreas, care controlează mai bine nivelul stabil de zahăr din sânge, așa că în viitor am putea vedea că este folosit ca un singur tratament pentru anumite tipuri de rezistență la insulină.


Riscuri și efecte secundare

Borul este dăunător pentru oameni? În general, riscurile consumului acestui mineral sunt considerate a fi minime, în special din surse naturale de hrană. Este recunoscut pe scară largă ca fiind foarte sigur pentru consum atât la oameni, cât și la animale. De fapt, unii fermieri chiar tratează solul cu niveluri ridicate de bor și oferă suplimente de bor animalelor lor pentru a reduce efectele radiațiilor în mediu.

Utilizările industriale includ, de asemenea, capacitatea sa de a capta radioactivitatea din sol, ionizând-o și reducând riscurile potențiale pentru sănătate, cum ar fi cancerul.

Desigur, ca și în cazul tuturor nutrienților, nivelurile foarte ridicate pot cauza și probleme potențiale. Toxicitatea borului nu este obișnuită atunci când se consumă alimente întregi, dar administrarea de doze mari de suplimente poate deveni potențial periculoasă și poate provoca reacții negative. Deși efectele secundare nu sunt foarte frecvente, ele pot include: greaţă, disconfort gastric, vărsături, diaree, durere abdominală, probleme ale pielii, palpitații ale inimii, anxietate sau chiar depresie.

Ca întotdeauna, cel mai bine este să obții acest mineral (și toate celelalte vitamine și minerale) din alimente întregi ori de câte ori este posibil, spre deosebire de suplimente.


Cât bor este prea mult?

Se crede că dozele potențial „periculos de mari” de bor sunt cele de peste 20 miligrame/zi pentru adulți și cele mai mari de trei până la șase miligrame/zi pentru copii (în funcție de vârsta lor), deși multe studii constată toxicitate minimă sau deloc la aceste niveluri sau chiar mai sus. „Aportul maxim tolerabil” este între unu și 20 de miligrame pe zi pentru adulți, ceea ce înseamnă că nu trebuie să depășești această cantitate (cu excepția cazului în care îți este recomandat de către un medic). Copiii însă nu trebuie să depășească dozele de 17 miligrame pe zi.


Supliment de bor și dozare

În timp ce nivelurile exacte de bor nu sunt încă cunoscute (și variază foarte mult în funcție de locul în care a fost cultivată hrana), USDA raportează că majoritatea oamenilor consumă de obicei suficient din dieta lor pentru a-și satisface nevoile. Pe baza rezultatelor cercetării, majoritatea oamenilor par să obțină cea mai mare parte a borului lor din alimente precum cafea, lapte, mere, fasole și cartofi. Împreună, aceste alimente sunt responsabile pentru aproximativ 27% din borul consumat de majoritatea oamenilor. Chiar dacă se crede că, cafeaua și laptele nu sunt cele mai bune surse de bor - ar putea fi de fapt oarecum sărace în bor în comparație cu multe leguminoase, legume și fructe - ele sunt cei mai importanți contribuitori în dieta umană din cauza cantității mari de consum.


Cât bor ar trebui să iei pe zi?

Limita superioară pentru bor depinde de vârstă și sex după cum urmează:

  • 1–3 ani: 3 miligrame/zi
  • 4–8 ani: 6 miligrame/zi
  • 9–13 ani: 11 miligrame/zi
  • 14–18 ani: 17 miligrame/zi
  • Adulti 19–50 ani: 20 miligrame/zi
  • Femei însărcinate: 17-20 miligrame/zi
  • Femei care alăptează: 17-20 miligrame/zi

Aceasta înseamnă că „nivelul de aport superior tolerabil” de bor, doza maximă la care nu ar fi de așteptat efecte nocive, pentru adulți este de 20 de miligrame pe zi. (Aceasta include femeile însărcinate sau care alăptează cu vârsta peste 19 ani.)De exemplu, o doză zilnică de 2,5 până la șase miligrame de bor a fost administrată în majoritatea studiilor pentru osteoartrita și condiționarea forței. Cea mai mică doză activă care are efecte benefice pare să fie de aproximativ trei miligrame/zi pentru adulți. Luarea a 20 de miligrame de bor pe zi este considerată o doză foarte mare și majoritatea studiilor sugerează că cel mai bine este să începi cu o doză mai mică de aproximativ trei până la șase miligrame pe zi. Pentru a fi în siguranță, nu administra suplimente fără îndrumarea unui medic


Alimente bogate în acest mineral

Cum obții bor în dieta ta? Poți să te asiguri că iei suficient, consumând o dietă variată din surse de hrană întregi. Deși o listă cuprinzătoare a conținutului de bor din alimentele comune nu este încă disponibilă, mai jos se consideră că sunt cele mai mari surse alimentare de bor:

  • Fasole (neagră, lima, roșie, mazăre, mung)
  • Năut
  • Anghinare
  • Unt de arahide
  • Fructe de pădure
  • Cireșe
  • Cartofi dulci
  • Ceapa
  • Nuci pecan
  • Nuci
  • Alune
  • Migdale
  • Hrișcă
  • Curmale
  • Smochine crude/deshidratate
  • Prune crude/ deshidratate
  • Piersici
  • Caise crude/ deshidratate
  • Cacao
  • Mere
  • Pere
  • Avocado
  • Struguri (și suc de struguri pur)/ stafide
  • Portocale
  • Cafea
  • Vin roșu
  • Lapte crud (bio, nepasteurizat)


Un alt lucru despre utilizările borului? Borul acționează ca un conservant natural al alimentelor. 

Ajută la diminuarea creșterii bacteriilor și este o modalitate naturală de a preveni stricarea culturilor. De fapt, în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, a fost adăugat alimentelor pentru a prelungi prospețimea acestora și a reduce agenții patogeni alimentari atunci când refrigerarea nu a fost întotdeauna posibilă.

Totuși, Institutul Național de Sănătate avertizează consumatorii că suplimentele cu bor pot fi dăunătoare persoanelor cu afecțiuni sensibile la hormoni - cum ar fi cancerul de sân sau de prostată, endometrioza și fibromul uterin - deoarece pot crește nivelul de estrogen. Persoanele cu cazuri existente de boli renale sau hepatice ar trebui, de asemenea, să folosească aceste suplimente cu mare atenție și să discute mai întâi cu un medic, deoarece aceste afecțiuni pot modifica modul în care organismul scapă de excesul de minerale.

Așadar, borul este un mineral pe care îl obținem dintr-o varietate de alimente, mai ales plante și, de asemenea, în cantități mici din apa potabilă.

În timp ce unii oameni iau suplimente de bor pentru a-și crește și mai mult aportul, se crede că riscul de deficiență este scăzut și că dietele majorității oamenilor oferă suficient.

Mineralele sunt tipuri de nutrienți pe care le obținem dintr-o dietă echilibrată. Este important să îți satisfaci nevoile minerale pentru a susține funcții precum sănătatea inimii, imunitatea, menținerea densității osoase, sănătatea pielii, funcționarea cognitivă, fertilitatea și multe altele.

Cel mai bun mod de a preveni o deficiență este să ai o dietă variată și echilibrată, plină cu alimente întregi, neprocesate. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%