Pe parcursul zilei, cu toții ne confruntăm cu multe opțiuni și decizii pe care trebuie să le luăm. Bețișoare de morcov sau ciocolată? Antrenament sau somn dulce? Și în căutarea unei sănătăți mai bune, există și multe alegeri pe care trebuie să le facem. Mănânci un baton proteic sau o mână de merișoare? Stai, merișoare!? Da, aceste fructe de pădure sunt într-adevăr un superaliment, oferind mult mai mult decât poți crede.

Merișoarele sunt fructe de pădure mici, rotunde, de un roșu intens, înrudite cu afinele. Au un gust foarte acid, acru, cu un pH cuprins între 2,3 și 2,5, deci sunt rareori consumate crude, fiind mai frecvent savurate uscate sau sub formă de suc. Deși sunt de dimensiuni reduse, sunt încărcate cu vitamina C și fibre, bogate în fitonutrienți care sunt esențiali pentru o bunăstare generală și, de asemenea, conțin diverse substanțe chimice precum antioxidanții, care pot oferi protecție împotriva cariilor dentare, infecțiilor tractului urinar și bolilor inflamatorii.

Citește în continuare acest articol pentru a afla tot ce trebuie să ști despre merișoare, inclusiv despre nutriția și beneficiile acestora pentru sănătate.

Informații nutriționale

Merișoarele proaspete conțin aproape 90% apă, restul fiind în mare partecarbohidrați și fibre. Așadar, principalii nutrienți din 1 cană (100 de grame) de merișoare crude, neîndulcite sunt 46kcal, 87% apă, 0,4 g proteine, 12,2 g carbohidrați,4 g zahăr, 4,6 g fibre, 0,1 g grăsimi.

Dar știai că merișoarele, în afară de a infuza arome uimitoare gemurilor, deserturilor și cocktailurilor ca fructe proaspete, sunt și o recompensă extrem de benefică pentru organism și în forma lor uscată? Da, într-adevăr, merișoarele uscate sunt dotate cu vitamine, minerale, fibre, precum și cu antioxidanți, sporind astfel starea de bine a inimii și prevenind remarcabil riscul de cancer. Un sfert de cană de fructe uscate conține: 92kcal, 0 ggrăsime, 25 g carbohidrați, 2 g fibre, 22 gzahăr, 2 mg sodiu.

Merișoarele sunt compuse în principal din carbohidrați și fibre. Carbohidrații sunt în principal zaharuri simple, cum ar fi zaharoza, glucoza și fructoza. Restul conținutului este de fibre insolubile - cum ar fi pectina, celuloza și hemiceluloza - care trec prin intestin aproape intacte, însă conțin și fibre solubile. Din acest motiv, consumul excesiv poate provoca simptome digestive, precum diareea.

De asemenea, aceste fructe sunt o sursă bogată din mai multe vitamine și minerale, în special vitamina C, oferind 25% din necesarul zilnic. Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este unul dintre antioxidanții predominanți din merișoare șieste esențial pentru întreținerea pielii, mușchilor și oaselor.

Vitamina E regăsită în aceste fructe, oferă de asemenea 8% din necesarul zilnic,și reprezintă o clasă de antioxidanți esențiali solubili în grăsimi.

Vitamina Kcunoscută și sub denumirea de filochinonă este esențială pentru coagularea sângelui și cantitate regăsită în merișoare oferă până la 6% din necesarul zilnic.

Vitaminele B sunt un grup de opt nutrienți esențiali pentru a te asigura că celulele corpului funcționează corect. Deși fiecare dintre aceste vitamine are funcții unice, în general, ele ajută organismul să transforme alimentele în energie, iar merișoarele oferă 8% din necesarul zilnic.

Găsit în majoritatea alimentelor, manganul este esențial pentru creștere, metabolism și pentru sistemul antioxidant al corpului, iar merișoarele oferă 16% din necesarul zilnic.

Cupru esteun oligoelement, adesea sărac în dieta occidental, însă merișoarele oferă 7% din necesarul zilnic. Aportul inadecvat de cupru poate avea efecte adverse asupra sănătății inimii.

Acestea sunt foarte bogate în compuși bioactivi și antioxidanți - în special polifenoli de flavonoli. Cei mai importanți sunt:

Quercetina-cel mai abundent polifenol antioxidant din merisoare. De fapt, merișoarele se numără printre principalele surse din acest antioxidant extrem de important.

Miricetina- un polifenol antioxidant major din merișoare, care poate avea o serie de efecte benefice asupra sănătății.

Peonidină-alături de cianidină, este responsabilă pentru culoarea roșie a merisoarelor și pentru unele dintre efectele lor asupra sănătății. Merișoarele sunt printre cele mai bogate surse alimentare de peonidină.

Acid ursolic- este un compus triterpenic,concentrat în pieliță. Acesta este un ingredient în multe medicamente tradiționale pe bază de plante și are efecte antiinflamatorii puternice.

Proantocianidine de tip A - numite și taninuri condensate, sunt niște polifenoli care se crede că sunt eficienți împotriva infecțiilor urinare.


Acum că ai aflat din ce sunt alcătuite, îți prezentăm beneficiile acestora pentru organism:

 • Prevenirea infectiilor urinare

Infecțiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene – în special în rândul femeilor. Acestea sunt cel mai adesea cauzate de bacteria intestinală Escherichia coli (E. coli), care se atașează la suprafața interioară a vezicii urinare și a tractului urinar.Merișoarele conțin fitonutrienți unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A sau taninuri condensate.Proantocianidinele de tip A împiedică E. coli să se atașeze de mucoasa vezicii urinare și a tractului urinar, făcând merișoarele o potențială măsură preventivă împotriva infecțiilor urinare. Reținecă merișoarele nu sunt eficiente pentru tratarea infecțiilor. Ele reduc doar riscul de a le obține în primul rând.

 • Prevenirea cancerului de stomac și a ulcerelor

Cancerul de stomac este o cauză comună a decesului cauzat de cancer. Infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este considerată o cauză majoră a cancerului de stomac, a inflamației stomacului și a ulcerelor.Merișoarele conțin compuși vegetali unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A, care pot reduce riscul de cancer de stomac, împiedicând H. pylori să se atașeze de mucoasa stomacului.

 • Prevenirea altor tipuri de cancer

„Cercetarile au aratat ca merisoarele sunt benefice în încetinirea progresiei tumorii și au arătat efecte pozitive împotriva cancerului de prostată, ficat, sân, ovarian și de colon”, spune Dr. Manoj K. Ahuja, Spitalul Sukdha.O revizuire din 2016 a 34 de studii preclinice a arătat că merișoarele sau compușii din merișoare au avut mai multe efecte benefice asupra celulelor canceroase din eprubete.Aceste beneficii au inclus:declanșarea moarții celulelor canceroase, încetinirea creșterii celulelor canceroase și reducerea inflamației.

 • Îmbunătățirea sănătății inimii

Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial.Merișoarele conțin diverși antioxidanți care pot fi benefici pentru sănătatea inimii. Acestea includ antocianine, proantocianidine și quercetină. În studiile pe oameni, sucul sau extractele de merișoare s-au dovedit benefice pentru diverși factori de risc pentru bolile de inimă prin creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) la persoanele cu diabet, protejarea colesterolului LDL (rău) de oxidare, scăderea rigidității vaselor de sânge în rândul persoanelor cu boli de inimă, scăderea tensiunii arteriale și scăderea nivelului de homocisteină din sânge, reducând astfel riscul de inflamație în vasele de sânge.

 • Reducerea inflamației

Ca și alte fructe de pădure, merișoarele sunt puternic antioxidanteajutând la protejarea împotriva mai multor afecțiuni. Merișoarele oferă de asemenea și compuși antiinflamatori. Un studiu publicat în 2015 în Journal of Nutrition a arătat că persoanele care consumă merișoare au niveluri mai scăzute de proteină C-reactivă, care este un marker sanguin al inflamației, un declanșator cunoscut al îmbătrânirii premature, al bolilor cronice și al declinului cognitiv.

 • Stimularea circulației

Unele dovezi sugerează că merișoarele pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității arterelor, conform studiului Journal of Nutrition din 2015. Flexibilitatea arterelor include circulația și fluxul sanguin îmbunătățit, ceea ce reduce presiunea de pe inimă și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. O circulație mai bună poate stimula, de asemenea, energia și funcția cognitivă.

 • Îmbunătățirea funcțiilor cognitive

Compușii antioxidanti și antiinflamatori prezenți în merișoare pot îmbunătăți memoria și coordonarea, conform Universității Tufts. Deci, dacă dorești să rămâi ludin pentru perioade mai mari de timp, consumă zilnic merișoare uscate.

 • Pierderea în greutate

Sucul de merișoare are un efect emulsionant asupra grăsimilor depuse în organism care la rândul lor ajută la pierderea în greutate. Deoarece este încărcat cu fibre, ajută, de asemenea, să mențină senzația de sațietate pentru mai mult timp.

 • Combaterea cariile dentare

Potrivit cercetătorilor de la Centrul de Biologie Orală și Departamentul de Stomatologie Eastman de la Centrul Medical al Universității din Rochester, proantocianidinele prezente în merișoare pot aduce beneficii sănătății bucale, prevenind afecțiunile gingiilor și împiedicând bacteriile să se lege de dinți.

 • Reducerea inflamației pielii

Merișoarele uscate conțin câțiva aminoacizi esențiali care ajută la formarea celulelor sănătoase ale pielii și, de asemenea, suprimă orice roșeață și umflătură care tinde să se dezvolte pe pielea expusă la condițiile dure de mediu. Conținutul ridicat de flavonoide oferă trăsături de antioxidanți care ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi, diminuează acneea, cicatricile și petele întunecate și diminuează iritația pielii.

Potrivit www.health.com, merișoarele ajută la hrănirea pielii și o fac mai suplă. Poți amesteca un sfert de cană de miere cu două linguri de merisoare uscate și un sfert de lingură de ulei esențial și să o aplici pe piele timp de 10 minute pentru rezultate îmbunătățite.

 • Reducerea semnelor anti-îmbătrânire

Merișoarele uscate conțin spermidină care ajută la întârzierea celulelor pielii din procesul de îmbătrânire. Clasa carotenului de antioxidanți joacă în continuare un rol important în reducerea aspectului ridurilor, liniilor fine și a pielii cu riduri. Consumul de fructe uscate sau consumul de suc te ajută, de asemenea, la stimularea producției de colagen, o proteină esențială pentru menținerea elasticității și fermității texturii pielii.

 • Întărirea imunității

Deoarece merișoarele sunt bogate în antioxidanți și fitochimice, ele promovează un sistem imunitar sănătos și reduc șansele de îmbolnăvire. De asemenea, vitamina C din merișoare susține imunitatea și ajută la producerea de colagen.

 •  Relaxarea crampelor musculare

Merișoarele uscateconțin mineralul cheie pentru funcționarea optimă a mușchilor - magneziu. Conținutul semnificativ de magneziu din aceste fructe uscate le fac o opțiune ideală pentru ameliorarea rănilor și crampelor musculare. Mai mult, după un antrenament de mare intensitate, când mușchii brațelor și picioarelor sunt încordați, consumul unui pumn de merișoare uscate ameliorează instantaneu simptomele de durere și disconfort.

 • Îmbunătățirea sănătății digestive

Merișoarele uscate conțin fibre dietetice valoroase care asigură o mișcare adecvată a intestinului la ingestia de mese grele. Acest lucru este crucial pentru reglarea funcției rinichilor și pentru filtrarea deșeurile toxice la digestia alimentelor și asimilarea nutrienților necesari. De asemenea, ameliorează eficient afecțiunile intestinale precum constipația și indigestia.

 • Fortificarea oaselor

Calciul prezent în fructele uscate de merișor este absorbit de oase în organism, ajutând astfel la menținerea densității osoase optime pentru funcțiile de zi cu zi și mișcarea flexibilă, neobstrucționată. Conținutul foarte mare de potasiu din merisoarele uscate completează sănătatea oaselor prin îmbunătățirea absorbției minerale de către celulele și țesuturile din organism.

 • Vindecarea anemiei

Vitamina C îndeplinește, de asemenea, o funcție foarte vitală în corpul uman, și anume, de a îmbunătăți absorbția fierului din alimentele ingerate. Deficiența mare de fier duce la o afecțiune cunoscută sub numele de anemie în care există o lipsă de celule roșii din sânge, necesare în organism pentru a transporta nutrienții și oxigenul către toate celulele și țesuturile. Consumul acestor fructe uscate va garanta absorbția amplă a fierului din alimente în organism și va promova sinteza globulelor roșii.

Merișoarele și produsele din merișoare sunt de obicei sigure pentru majoritatea oamenilor dacă sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, consumul excesiv poate provoca tulburări digestive și diaree - și poate crește, de asemenea, riscul de pietre la rinichi la persoanele predispuse, acestea formându-se atunci când anumite minerale din urină ating concentrații mari. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt făcute din oxalat de calciu, așa că, cantitățile excesive de oxalat în urină sunt unul dintre principalii factori de risc. Merișoarele - în special extractele concentrate de merișoare - pot conține niveluri ridicate de oxalați. Din acest motiv, sunt considerate un factor de risc pentru pietrele la rinichi atunci când sunt consumate în cantități mari.