
Pe
parcursul zilei, cu toții ne confruntăm cu multe opțiuni și decizii pe care trebuie să le luăm. Bețișoare de morcov sau ciocolată? Antrenament sau somn dulce? Și
în căutarea unei sănătăți mai bune, există și multe alegeri pe care trebuie să
le facem. Mănânci un baton proteic sau o mână de merișoare? Stai, merișoare!?
Da, aceste fructe de pădure sunt într-adevăr un superaliment, oferind mult mai
mult decât poți crede.
Merișoarele
sunt fructe de pădure mici, rotunde, de un roșu intens, înrudite cu afinele. Au
un gust foarte acid, acru, cu un pH cuprins între 2,3 și 2,5, deci sunt rareori
consumate crude, fiind mai frecvent savurate uscate sau sub formă de suc. Deși
sunt de dimensiuni reduse, sunt încărcate cu vitamina C și fibre, bogate în
fitonutrienți care sunt esențiali pentru o bunăstare generală și, de asemenea,
conțin diverse substanțe chimice precum antioxidanții, care pot oferi protecție
împotriva cariilor dentare, infecțiilor tractului urinar și bolilor inflamatorii.
Citește
în continuare acest articol pentru a afla tot ce trebuie să ști despre
merișoare, inclusiv despre nutriția și beneficiile acestora pentru sănătate.
Informații
nutriționale
Merișoarele
proaspete conțin aproape 90% apă, restul fiind în mare partecarbohidrați și
fibre. Așadar, principalii nutrienți din 1 cană (100 de grame) de merișoare
crude, neîndulcite sunt 46kcal, 87% apă, 0,4 g proteine, 12,2 g carbohidrați,4
g zahăr, 4,6 g fibre, 0,1 g grăsimi.
Dar
știai că merișoarele, în afară de a infuza arome uimitoare gemurilor,
deserturilor și cocktailurilor ca fructe proaspete, sunt și o recompensă extrem
de benefică pentru organism și în forma lor
uscată? Da, într-adevăr, merișoarele uscate sunt dotate cu vitamine, minerale,
fibre, precum și cu antioxidanți, sporind astfel starea de bine a inimii și
prevenind remarcabil riscul de cancer. Un sfert de cană de fructe uscate
conține: 92kcal, 0 ggrăsime, 25 g carbohidrați, 2 g fibre, 22 gzahăr, 2 mg
sodiu.
Merișoarele
sunt compuse în principal din carbohidrați și fibre. Carbohidrații sunt în
principal zaharuri simple, cum ar fi zaharoza, glucoza și fructoza. Restul
conținutului este de fibre insolubile - cum ar fi pectina, celuloza și
hemiceluloza - care trec prin intestin aproape intacte, însă conțin și fibre
solubile. Din acest motiv, consumul excesiv poate provoca simptome digestive,
precum diareea.
De
asemenea, aceste fructe sunt o sursă bogată din mai multe vitamine și minerale,
în special vitamina C, oferind 25% din necesarul zilnic. Cunoscută și
sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este unul dintre antioxidanții
predominanți din merișoare șieste esențial pentru întreținerea pielii,
mușchilor și oaselor.
Vitamina
E regăsită în aceste fructe, oferă de asemenea 8% din necesarul
zilnic,și reprezintă o clasă de antioxidanți esențiali solubili în grăsimi.
Vitamina
Kcunoscută și sub denumirea de filochinonă este esențială pentru
coagularea sângelui și cantitate regăsită în merișoare oferă până la 6% din
necesarul zilnic.
Vitaminele B sunt un
grup de opt nutrienți esențiali pentru a te asigura că celulele corpului
funcționează corect. Deși fiecare dintre aceste vitamine
are funcții unice, în general, ele ajută organismul să transforme alimentele
în energie, iar merișoarele oferă 8% din necesarul zilnic.
Găsit
în majoritatea alimentelor, manganul este esențial pentru creștere,
metabolism și pentru sistemul antioxidant al corpului, iar merișoarele oferă 16%
din necesarul zilnic.
Cupru esteun oligoelement, adesea sărac în dieta occidental, însă
merișoarele oferă 7% din necesarul zilnic. Aportul inadecvat de cupru poate
avea efecte adverse asupra sănătății inimii.
Acestea
sunt foarte bogate în compuși bioactivi și antioxidanți - în special polifenoli
de flavonoli. Cei mai importanți sunt:
Quercetina-cel mai abundent polifenol antioxidant din merisoare. De fapt,
merișoarele se numără printre principalele surse din acest antioxidant extrem
de important.
Miricetina-
un polifenol antioxidant major din merișoare, care poate avea o
serie de efecte benefice asupra sănătății.
Peonidină-alături de cianidină, este responsabilă pentru culoarea roșie a
merisoarelor și pentru unele dintre efectele lor asupra sănătății. Merișoarele
sunt printre cele mai bogate surse alimentare de peonidină.
Acid
ursolic- este un compus triterpenic,concentrat
în pieliță. Acesta este un ingredient în multe medicamente tradiționale pe
bază de plante și are efecte antiinflamatorii puternice.
Proantocianidine de tip A - numite și taninuri condensate, sunt niște polifenoli care se crede că sunt eficienți împotriva infecțiilor urinare.
Acum
că ai aflat din ce sunt alcătuite, îți prezentăm beneficiile acestora pentru
organism:
- Prevenirea
infectiilor urinare
Infecțiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene – în special în rândul femeilor. Acestea sunt cel mai adesea cauzate de bacteria intestinală Escherichia coli (E. coli), care se atașează la suprafața interioară a vezicii urinare și a tractului urinar.Merișoarele conțin fitonutrienți unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A sau taninuri condensate.Proantocianidinele de tip A împiedică E. coli să se atașeze de mucoasa vezicii urinare și a tractului urinar, făcând merișoarele o potențială măsură preventivă împotriva infecțiilor urinare. Reținecă merișoarele nu sunt eficiente pentru tratarea infecțiilor. Ele reduc doar riscul de a le obține în primul rând.
- Prevenirea
cancerului de stomac și a ulcerelor
Cancerul
de stomac este o cauză comună a decesului cauzat de cancer. Infecția cu
bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este considerată o cauză majoră a
cancerului de stomac, a inflamației stomacului și a ulcerelor.Merișoarele conțin
compuși vegetali unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A, care
pot reduce riscul de cancer de stomac, împiedicând H. pylori să se atașeze de
mucoasa stomacului.
- Prevenirea
altor tipuri de cancer
„Cercetarile
au aratat ca merisoarele sunt benefice în încetinirea progresiei tumorii și au
arătat efecte pozitive împotriva cancerului de prostată, ficat, sân, ovarian și
de colon”, spune Dr. Manoj K. Ahuja, Spitalul Sukdha.O revizuire din 2016 a 34
de studii preclinice a arătat că merișoarele sau compușii din merișoare au avut
mai multe efecte benefice asupra celulelor canceroase din eprubete.Aceste
beneficii au inclus:declanșarea moarții celulelor canceroase, încetinirea
creșterii celulelor canceroase și reducerea inflamației.
- Îmbunătățirea
sănătății inimii
Boala
de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial.Merișoarele conțin
diverși antioxidanți care pot fi benefici pentru sănătatea inimii. Acestea
includ antocianine, proantocianidine și quercetină. În studiile pe oameni,
sucul sau extractele de merișoare s-au dovedit benefice pentru diverși factori
de risc pentru bolile de inimă prin creșterea nivelului de colesterol HDL (bun),
scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) la persoanele cu diabet, protejarea
colesterolului LDL (rău) de oxidare, scăderea rigidității vaselor de sânge în
rândul persoanelor cu boli de inimă, scăderea tensiunii arteriale și scăderea
nivelului de homocisteină din sânge, reducând astfel riscul de inflamație în
vasele de sânge.
- Reducerea
inflamației
Ca
și alte fructe de pădure, merișoarele sunt puternic antioxidanteajutând la
protejarea împotriva mai multor afecțiuni. Merișoarele oferă de asemenea și
compuși antiinflamatori. Un studiu publicat în 2015 în Journal of Nutrition a
arătat că persoanele care consumă merișoare au niveluri mai scăzute de proteină
C-reactivă, care este un marker sanguin al inflamației, un declanșator cunoscut
al îmbătrânirii premature, al bolilor cronice și al declinului cognitiv.
- Stimularea
circulației
Unele dovezi sugerează că merișoarele pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității arterelor, conform studiului Journal of Nutrition din 2015. Flexibilitatea arterelor include circulația și fluxul sanguin îmbunătățit, ceea ce reduce presiunea de pe inimă și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. O circulație mai bună poate stimula, de asemenea, energia și funcția cognitivă.
- Îmbunătățirea
funcțiilor cognitive
Compușii
antioxidanti și antiinflamatori prezenți în merișoare pot îmbunătăți memoria și
coordonarea, conform Universității Tufts. Deci, dacă dorești să rămâi ludin
pentru perioade mai mari de timp, consumă zilnic merișoare uscate.
- Pierderea
în greutate
Sucul
de merișoare are un efect emulsionant asupra grăsimilor depuse în organism care
la rândul lor ajută la pierderea în greutate. Deoarece este încărcat cu fibre,
ajută, de asemenea, să mențină senzația de sațietate pentru mai mult timp.
- Combaterea
cariile dentare
Potrivit
cercetătorilor de la Centrul de Biologie Orală și Departamentul de Stomatologie
Eastman de la Centrul Medical al Universității din Rochester,
proantocianidinele prezente în merișoare pot aduce beneficii sănătății bucale,
prevenind afecțiunile gingiilor și împiedicând bacteriile să se lege de dinți.
- Reducerea
inflamației pielii
Merișoarele
uscate conțin câțiva aminoacizi esențiali care ajută la formarea celulelor
sănătoase ale pielii și, de asemenea, suprimă orice roșeață și umflătură care
tinde să se dezvolte pe pielea expusă la condițiile dure de mediu. Conținutul
ridicat de flavonoide oferă trăsături de antioxidanți care ajută la combaterea
daunelor radicalilor liberi, diminuează acneea, cicatricile și petele
întunecate și diminuează iritația pielii.
Potrivit
www.health.com, merișoarele ajută la hrănirea pielii și o fac mai suplă. Poți amesteca
un sfert de cană de miere cu două linguri de merisoare uscate și un sfert de
lingură de ulei esențial și să o aplici pe piele timp de 10 minute pentru
rezultate îmbunătățite.
- Reducerea
semnelor anti-îmbătrânire
Merișoarele
uscate conțin spermidină care ajută la întârzierea celulelor pielii din
procesul de îmbătrânire. Clasa carotenului de antioxidanți joacă în continuare
un rol important în reducerea aspectului ridurilor, liniilor fine și a pielii cu
riduri. Consumul de fructe uscate sau consumul de suc te ajută, de asemenea, la
stimularea producției de colagen, o proteină esențială pentru menținerea
elasticității și fermității texturii pielii.
- Întărirea
imunității
Deoarece
merișoarele sunt bogate în antioxidanți și fitochimice, ele promovează un
sistem imunitar sănătos și reduc șansele de îmbolnăvire. De asemenea, vitamina
C din merișoare susține imunitatea și ajută la producerea de colagen.
- Relaxarea crampelor musculare
Merișoarele
uscateconțin mineralul cheie pentru funcționarea optimă a mușchilor - magneziu.
Conținutul semnificativ de magneziu din aceste fructe uscate le fac o opțiune
ideală pentru ameliorarea rănilor și crampelor musculare. Mai mult, după un
antrenament de mare intensitate, când mușchii brațelor și picioarelor sunt
încordați, consumul unui pumn de merișoare uscate ameliorează instantaneu
simptomele de durere și disconfort.
- Îmbunătățirea
sănătății digestive
Merișoarele
uscate conțin fibre dietetice valoroase care asigură o mișcare adecvată a
intestinului la ingestia de mese grele. Acest lucru este crucial pentru
reglarea funcției rinichilor și pentru filtrarea deșeurile toxice la digestia
alimentelor și asimilarea nutrienților necesari. De asemenea, ameliorează
eficient afecțiunile intestinale precum constipația și indigestia.
- Fortificarea
oaselor
Calciul
prezent în fructele uscate de merișor este absorbit de oase în organism,
ajutând astfel la menținerea densității osoase optime pentru funcțiile de zi cu
zi și mișcarea flexibilă, neobstrucționată. Conținutul foarte mare de potasiu
din merisoarele uscate completează sănătatea oaselor prin îmbunătățirea
absorbției minerale de către celulele și țesuturile din organism.
- Vindecarea
anemiei
Vitamina
C îndeplinește, de asemenea, o funcție foarte vitală în corpul uman, și anume,
de a îmbunătăți absorbția fierului din alimentele ingerate. Deficiența mare de
fier duce la o afecțiune cunoscută sub numele de anemie în care există o lipsă
de celule roșii din sânge, necesare în organism pentru a transporta nutrienții
și oxigenul către toate celulele și țesuturile. Consumul acestor fructe uscate
va garanta absorbția amplă a fierului din alimente în organism și va promova
sinteza globulelor roșii.
Merișoarele
și produsele din merișoare sunt de obicei sigure pentru majoritatea oamenilor
dacă sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, consumul excesiv poate
provoca tulburări digestive și diaree - și poate crește, de asemenea, riscul de
pietre la rinichi la persoanele predispuse, acestea formându-se atunci când
anumite minerale din urină ating concentrații mari. Majoritatea pietrelor la
rinichi sunt făcute din oxalat de calciu, așa că, cantitățile excesive de
oxalat în urină sunt unul dintre principalii factori de risc. Merișoarele - în
special extractele concentrate de merișoare - pot conține niveluri ridicate de
oxalați. Din acest motiv, sunt considerate un factor de risc pentru pietrele la
rinichi atunci când sunt consumate în cantități mari.
Lasa un comentariu