Indiferent dacă îți dai seama sau nu, probabil ai mâncat unt de cacao de mai multe ori. Acesta este de fapt sursa de grăsime folosită pentru a face ciocolata, oferindu-i aspectul său atrăgător și capacitatea de a se topi și a fi rafinată. Se găsește practic în toate tipurile de ciocolată, inclusiv în cea neagră sau albă.

La ce altceva este bun untul de cacao? La fel ca și alte grăsimi - cum ar fi untul de shea sau uleiul de nucă de cocos - untul de cacao este excelent pentru vindecarea naturală a pielii uscate și sensibile. Și în ceea ce privește beneficiile pentru organism, așa cum detaliem mai jos, acestea includ furnizarea de acizi grași sănătoși care susțin sistemul imunitar, sistemul cardiovascular, funcția cognitivă și controlul apetitului.

Ce este defapt untul de cacao? Numit uneori ulei de theobroma, este un ulei natural, care se poate topi și care este extras din boabele de cacao. Boabele de cacao sunt semințe de la planta Theobroma cacao L., un membru al familiei de plante Sterculiaceae.

Te întrebi dacă poți mânca unt de cacao? Da! Untul de cacao adevărat este complet comestibil și are un gust și un miros slab, similar cu cel de ciocolată neagră. Boabele de la planta Theobroma cacao L. sunt un aliment bogat în antioxidanti, deoarece conțin o cantitate semnificativă de polifenoli și flavonoizi. De fapt, boabele de cacao în sine s-au dovedit a fi unul dintre cei mai mari furnizori de polifenoli în dieta umană.

Beneficiile untului de cacao se remarcă și datorită nivelurilor ridicate de carbohidrați și proteine, dar și conținutului de magneziu, potasiu, calciu, fier, vitamina D, vitamina E, vitamina B2, vitamina B1, vitamina A și cofeină. De asemenea, este o sursă bogată și echilibrată de acizi grași esențiali deoarece conține aproximativ 60% grăsimi saturate (acid palmitic, stearic, lauric și miristic), 35% grăsimi mononesaturate (acid oleic) și 1% grăsimi polinesaturate (acid linoleic). Foarte important de știut este că triglicerida 1,3-distearoil-2-oleo-glicerol (SOS), care oferă proprietăți unice acestui unt de cacao, se regăsește în cantități extrem de mici în celelalte uleiuri vegetale, fapt ce duce la un preț ridicat al produsului prezentat.

Untul de cacao poate fi găsit sub două forme, mai exact, rafinat și nerafinat. Aceste două tipuri de unt sunt diferențiate prin modul de producție și se deosebesc astfel:

  • untul de cacao rafinat - sau untul de cacao procesat este rafinat prin folosirea unor solvenți chimici, care elimină impuritățile, mirosul și aromele puternice, dar și culoarea sa. Procesul de rafinare a untului de cacao are loc la temperaturi înalte și se pot pierde numeroase substanțe benefice. Totodata, untul de cacao rafinat este mult mai ușor de introdus în produsele cosmetic.
  • untul de cacao nerafinat - acesta este varianta organică a untului de cacao și are un miros puternic de ciocolată. Untul de cacao nerafinat este obținut printr-o primă presare, fără să se intervină prea mult în producția lui, motiv pentru care este mult mai sănătos decât cel rafinat. Textura sa este solidă, însă se înmoaie atunci când este ținut la căldură. Untul de cacao nerafinat este ideal pentru gătit.

În consecință, cel mai indicat este untul de cacao organic nerafinat, care își păstrează numeroasele proprietăți și beneficii. Deoarece are o compoziție stabilă, untul de cacao poate fi folosit și păstrat până la doi ani ca produs cosmetic pentru îngrijirea pielii și părului.

Pentru a descoperi beneficiile pe care le aduce organismului, parcurge articolul de mai jos.

1. Previne și tratează pielea uscată deoarece este o sursă excelentă de antioxidanți naturali și conține acizi grași esențiali care sunt ușor absorbiți și rămân în piele timp îndelungat. Mai mult decât atât, acesta ajută la vindecarea pielii din interior spre exterior, fiind utilizat cu succes atunci cand suferi de eczeme.

2. Vindecă buzele crăpate deoarece conține cantități remarcabile de vitamina E și acizi grași naturali, ce au efect emolient, ceea ce înseamnă că adaugă un strat protector de hidratare, util pentru blocarea efectelor temperaturilor foarte scăzute, daunelor solare sau căldurii interioare, care îți pot lăsa buzele uscate.

3. Combate semnele îmbătrânirii datorită polifenolilor, un tip de antioxidanți care promovează sănătatea atât pe plan interior, cât și local, atunci când sunt utilizați direct pe piele. Cercetările arată că polifenolii au câțiva indicatori pozitivi pentru sănătatea pielii, inclusiv reducerea foto îmbătrânirii, îmbunătățirea elasticității și a nuanței pielii, retenției și producției mai bună de colagen și hidratare mai intensă. În plus, ajută la calmarea pielii sensibile care suferă de dermatită sau erupții cutanate.

4. Ajută la tratarea rănilor bucale având efect antiinflamator. De asemenea, prevenirea uscăciuni buzelor și a gurii este o modalitate de a ajuta la prevenirea aftelor și veziculelor.

5. Protejează împotriva daunelor solare datorită substanțelor fitochimice care apără pielea de leziunile cauzate de razele UV dăunătoare și poate reduce astfel riscul de boli ale pielii.

6. Previne și estompează vergeturile atunci când este folosit pe perioada sarcinii datorită proprietăților intens hidratante.

7. Benefic pentru scalp și păr datorită vitaminelor, antioxidanților și acizilor grași esențiali. Atunci când este aplicat sub formă de mască hidratează vârfurile despicate, întărește și previne ruperea firelor de păr, apărându-le de factorii nocivi și de radicalii liberi. De asemenea, hidratează, protejează și previne uscarea scalpului, fiind util în combaterea mătreții, oferind volum părului, care va fi mai ușor de pieptănat și coafat.

8. Îmbunătățește sănătatea inimii datorită componentelor polifenolice, despre care s-a demonstrat în anumite studii că ajută la scăderea markerilor inflamatori implicați în ateroscleroză (întărirea arterelor). De asemenea, pare să ajute la metabolismul lipidelor (grăsimilor) ceea ce este legat de un risc scăzut de evenimente vasculare, cum ar fi un atacul de cord. Un alt factor important este conținutul bogat de acizi grași Omega 9 și Omega 6 care sunt benefici pentru sistemul cardiovascular.

9. Susține sănătatea creierului deoarece conține triptofan, un aminoacid care are efect antidepresiv deoarece ajută la producerea de serotonină, hormonul fericirii, care contribuie la inducerea stării de bine.

10. Susține sistemul imunitar prin prezența antioxidanților, precum flavonoidele și polifenolii, care ajută la întărirea imunității.

11. Susține producția de hormoni datorită acizilor grași esențiali, necesari pentru producția de hormoni, inclusiv cei sexuali, precum estrogenul, progesteronul și testosteronul, care controlează numeroase procese corporale.

12. Reglează colesterolul deoarece conține acid stearic, pe care ficatul îl poate transforma într-o grăsime mononesaturată numită acid oleic. Acidul oleic scade nivelul de colesterol rău (LDL) și crește nivelul de colesterol bun (HDL).

13. Reduce apariția bolilor hepatice deoarece conține colină. S-a demonstrat că unele forme de boală hepatică sunt cauzate de o deficiență de colină.

14. Susține sănătatea sistemului osos deoarece conține vitamina K, esențială pentru întărirea și menținerea oaselor sănătoase.

15. Susține vederea deoarece conține vitamina E, vitamină esențială pentru protecția oculară.

16. Îmbunătățește digestia datorită acizilor grași saturați care au proprietăți antimicrobiene și ajută la eliminarea unor infecții care ar putea dezechilibra flora intestinală cauzând indigestie, reflux gastric sau diaree. De asemenea, previne apariția unor probleme de stomac sau intestin, precum sindromul de colon iritabil sau arsurile gastrice.

Deși untul de cacao atrage atenția cu numeroase beneficii pentru organism, consumul excesiv poate provoca probleme serioase, ca orice alt ulei vegetal. Consumul excesiv de grăsimi saturate determină creșterea ratei colesterolului din sânge care poate provoca probleme cardiace și respiratorii. De asemenea, este un aliment bogat în calorii și poate provoca creșterea în greutate.

Un alt factor important este conținutul de cofeină care poate provoca tulburări de somn. În cazul unor probleme precum apariția urticariei, arsurilor pielii, umflăturilor, roșeții și mâncărimii, întrerupeți consumul și mergeți la cea mai apropiată unitate medicală.