Când vine vorba de uleiuri de gătit sănătoase, poate părea că există nenumărate opțiuni din care să alegi. Navigarea pe culoarul de gătit poate fi o sarcină descurajantă în sine, iar selectarea uleiului de gătit care se potrivește cel mai bine atunci când vine vorba de rețeta ta o poate face și mai dificilă. Cu atât de mulți factori de luat în considerare - de la punctul de fum la aromă, la conținutul nutrițional și nu numai - chiar și a privi o listă completă de uleiuri de gătit poate fi incredibil de copleșitoare.

Deci, care este cel mai sănătos ulei cu care să gătești și pe care ar trebui să le elimini cu totul din dulapul de bucătărie? Să aflăm ce anume să cauți.

Există o mulțime de tipuri diferite de ulei de gătit, fiecare dintre ele aducând o aromă distinctă și un set unic de beneficii pentru sănătate pe masă. Cu toate acestea, nu toate uleiurile de gătit sunt create la fel și există multe tipuri dar și beneficii pe care poate dorești să le iei în considerare data viitoare când vei ajunge la magazinul alimentar. În primul rând, este important să ții cont de punctul de fum al uleiului de gătit, în funcție de metoda de gătit pe care intenționezi să o utilizezi. 

Uleiurile de gătit cu puncte de fum scăzute se pot oxida și descompune la căldură mare, ducând la formarea de radicali liberi dăunători, care cauzează boli. Prin urmare, atunci când rețeta necesită prăjire, cel mai bine este să alegi un ulei de gătit cu un punct de fum ridicat.

Între timp, uleiurile de gătit sănătoase cu puncte de fum scăzute pot fi folosite pentru a completa mâncărurile gătite sau pentru a intensifica aroma salatelor, tartinelor și sosurilor. Anumite uleiuri de gătit au, de asemenea, arome distincte, care pot modifica gustul produsului final. Uleiul de nucă, de exemplu, poate oferi o aromă ușoară mâncărurilor, în timp ce uleiul de susan are o aromă intensă, potrivită pentru bucătăriile asiatice.


Iată topul celor 8 uleiuri de gătit sănătoase

1. Ulei de avocado

Motiv: Uleiul de avocado este grozav pentru că este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă și are unul dintre cele mai înalte puncte de fum dintre toate uleiurile de gătit, făcându-l unul dintre cele mai versatile și ușor de utilizat.

  • Punct de fum: 271 grade Celsius

Beneficii: Uleiul de avocado este încărcat cu acid oleic, un tip de acid gras mononesaturat care este incredibil de sănătos și, de asemenea, conține luteină, un tip de antioxidant care poate ajuta la menținerea vederii și a sănătății ochilor. Nu numai asta, dar alte cercetări promițătoare sugerează că, compușii extrași din avocado ar putea reduce durerea și rigiditatea articulațiilor la cei cu osteoartrită.

  • Cele mai bune moduri de utilizare: Poți folosi ulei de avocado pentru gătit sau coacere în aproape orice rețetă, datorită punctului său de fum ridicat și aromei ușoare. În plus, poate fi stropit și peste salate, smoothie-uri și tartine pentru a crește conținutul de grăsimi sănătoase pentru inimă.

2. Ghee

Motiv: Solidele din lapte și apa din această formă de unt limpezit au fost îndepărtate, creând un produs final care conține o concentrație mai mare de grăsime decât untul obișnuit. Este bogat în grăsimi saturate, are un punct de fum ridicat și poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare și rețete.

  • Punct de fum: 241 grade Celsius

Beneficii: În comparație cu alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de soia, la încălzire s-a dovedit că produce cantități mai mici de compuși toxici, cancerigeni, cum ar fi acrilamida. La modelele animale, s-a demonstrat, de asemenea, că acesta crește nivelurile de colesterol HDL „bun” și protejează împotriva formării celulelor canceroase de sân.

  • Cele mai bune moduri de utilizare: Ghee funcționează bine atunci când sotezi legumele sau îl adaugi peste cereale, carne sau produse de copt. Alternativ, înlocuiește pur și simplu untul cu ghee în orice rețetă de gătit sau de copt pentru un plus suplimentar de beneficii.

3. Ulei de cocos

Motiv: Uleiul de cocos este o sursă excelentă de trigliceride cu lanț mediu (MCT), care sunt un tip de acizi grași saturati care sunt plini de beneficii pentru sănătate și au proprietăți medicinale.

  • Punct de fum: 176 grade Celsius

Beneficii: MCT-urile găsite în uleiul de cocos sunt metabolizate diferit față de alte tipuri de grăsimeși sunt trimise direct la ficat, unde pot fi folosite ca și combustibil sau transformate în cetone. S-a demonstrat că MCT-urile din uleiul de cocos îmbunătățesc metabolismul, scad aportul de alimente și chiar stimulează funcția creierului.

  • Cele mai bune moduri de utilizare: Există o mulțime de moduri de a folosi uleiul de cocos pentru gătit și poate fi înlocuit cu ușurință cu alte uleiuri sau unturi folosind un raport de 1:1 în majoritatea rețetelor. De asemenea, poți adăuga o linguriță în cafeaua sau smoothie-ul tău de dimineață, îl poți stropi peste floricele de porumb sau chiar îl poți adăuga în rutina naturală de îngrijire a pielii ca balsam de buze, hidratant și demachiant cu două scopuri.

4. Ulei de sâmburi de struguri

Motiv: Uleiul de sâmburi de struguri este o sursă bună atât de grăsimi polinesaturate, cât și de vitamina E.

  • Punct de fum: 215 grade Celsius

Beneficii: Uleiul de sâmburi de struguri este bogat în vitamina E, un nutrient esențial atunci când vine vorba de sănătatea pielii, funcția imunitară și prevenirea daunelor oxidative ale celulelor. De fapt, o singură lingură de ulei de sâmburi de struguri reușește să se împacheteze în aproximativ 19% din valoarea zilnică recomandată, făcându-l o modalitate excelentă de a te ajuta să-ți satisfaci nevoile zilnice.

  • Cele mai bune modalități de utilizare: Uleiul de sâmburi de struguri nu trebuie folosit la gătit la căldură mare, deoarece este bogat în grăsimi polinesaturate, care pot reacționa cu oxigenul pentru a forma radicali liberi nocivi. În loc să utilizezi ulei de sâmburi de struguri pentru a găti la temperaturi ridicate, încearcă să-l amesteci cu sosuri de salată sau produse de copt pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate.

5. Ulei de măsline extravirgin

Motiv: Adesea considerat cel mai sănătos și cel mai bun ulei pentru a găti, uleiul de măsline este plin de antioxidanți și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, care îl fac un element de bază în orice dietă nutritivă.

  • Punct de fum: 207 grade Celsius

Beneficii: Studiile arată că adăugarea uleiului de măsline în dietă poate reduce inflamația, poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și poate scădea mai mulți factori de risc pentru boli de inimă. Asigură-te că alegi ulei de măsline extravirgin ori de câte ori este posibil ca cel mai bun ulei de măsline pentru gătit și verifică cu atenție eticheta ingredientelor.

  • Cele mai bune modalități de utilizare: Folosește ulei de măsline peste mesele pregătite, cum ar fi legume gătite, preparate din cereale sau salate.

6. Ulei de nucă

Motiv: bogat în acizi grași omega-3 și cu o mulțime de proprietăți puternice, de promovare a sănătății, uleiul de nucă poate aduce o aromă delicioasă, de nucă rețetelor tale preferate.

  • Punct de fum: 160 grade Celsius

Beneficii: Uleiul de nucă este bogat în acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega-3 care poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce inflamația. Acizii grași Omega-3 din alimente precum uleiul de nucă pot promova, de asemenea, funcția creierului și pot ajuta la creșterea și dezvoltarea corespunzătoare.

  • Cele mai bune moduri de utilizare: Profită de aroma unică a uleiului de nucă, stropindu-l peste fructe, legume, cartofi sau mâncăruri la grătar. De asemenea, îl poți pune peste paste sau peste preparate din carne gătită sau fructe de mare.

7. Ulei de susan

Motiv: Extras din semințele de susan super nutritive, uleiul de susan este plin de aromă și este încărcat cu un amestec bun de acizi grași mono- și polinesaturați.

  • Punct de fum: 210 grade Celsius

Beneficii: Uleiul de susan nu numai că are efecte antiinflamatorii și antioxidante, dar poate ajuta și la scăderea nivelului de colesterol LDL „rău” pentru a menține arterele curate și pentru a reduce riscul de boli de inimă. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea constipației și la ușurarea eliminării scaunului din organism.

  • Cele mai bune moduri de utilizare: Când vine vorba de ulei de susan pentru gătit, ar trebui să-l utilizezi ca ulei de finisare și să presari peste felurile de mâncare finite pentru o explozie de aromă adăugată. Poate fi folosit într-o varietate de rețete diferite, dar funcționează bine mai ales cu preparate din carne, carne de pasăre, tăiței și orez.

8. Ulei de palmier roșu

Motiv: Datorită stabilității la căldură și punctului de fum ridicat, uleiul de palmier roșu este cu siguranță un candidat pentru cel mai sănătos ulei cu care să gătești. Nu numai că este bogat în antioxidanți, dar este și o sursă excelentă de beta-caroten și poate ajuta la creșterea de vitamina A.

  • Punct de fum: 232 grade Celsius

Beneficii: Studiile arată că uleiul de palmier poate reduce simultan nivelurile de colesterol și trigliceridele ridicate pentru a te ajuta să-ți menții inima să funcționeze eficient. Studiile au descoperit, de asemenea, că compușii din uleiul de palmier roșu pot îmbunătăți funcția cognitivă și pot îmbunătăți sănătatea pielii.

  • Cele mai bune modalități de utilizare: Din cauza numeroaselor preocupări etice și de mediu cu privire la uleiul de palmier, asigură-te că selectezi numai produse care sunt certificate de RSPO. Deoarece este foarte stabil și are un punct de fum ridicat, poți utiliza cu ușurință ulei de palmier pentru coacere, prăjire și ca înlocuitor al uleiului de gătit.


Uleiuri de evitat, mai ales când gătești

Cu atât de multe tipuri de ulei de gătit, poate fi dificil să diferențiezi uleiurile de gătit nesănătoase. Evită uleiurile vegetale foarte rafinate, procesate intens, cum ar fi uleiul de porumb, uleiul de canola, uleiul de soia si uleiul de sofran, care sunt adesea folosite in alimentele grase. Nu numai că sunt adesea bogate în acizi grași omega-6 inflamatori, lipsite de omega-3 sănătoși pentru inimă, dar multe sunt adesea derivate din culturi modificate genetic care pot fi dăunătoare sănătății tale. 

Deoarece sunt supuse unei procesări extinse, pot fi mai susceptibile la oxidare și defalcare, ceea ce ar putea duce la acumularea de radicali liberi care cauzează boli. Uleiul de arahide este un altul care are avantaje și dezavantaje, așa că ar trebui să fie folosit doar cu moderație.

În plus, evită mărcile de ulei de gătit care folosesc grăsimi hidrogenate, cum ar fi margarina. Aceste ingrediente sunt bogate în grăsimi trans, care pot crește riscul de boli de inimă și alte probleme de sănătate.

În cele din urmă, ai grijă când gătești cu uleiuri esențiale. Deși anumite uleiuri esențiale pot fi folosite ca uleiuri de gătit sănătoase în prepararea alimentelor, acestea tind să fie foarte fragile, ceea ce înseamnă că se pot oxida rapid la căldură mare. Folosește aceste uleiuri de gătit doar pe preparatele finite pentru a păstra proprietățile benefice și pentru a lupta împotriva formării radicalilor liberi și amintește-ți că nu toate uleiurile esențiale pot fi folosite intern.


Așadar, alegerea celui mai bun ulei de gătit depinde de metoda de gătit pe care o utilizezi, precum și de rețeta pe care o faci. Uleiurile de gătit sănătoase, cum ar fi uleiul de avocado, ghee, ulei de cocos, ulei de sâmburi de struguri, ulei de măsline, ulei de nucă, ulei de susan și ulei de palmier roșu, fiecare se mândrește cu un set unic de beneficii pentru sănătate și poate fi folosit în moduri diferite. Între timp, uleiurile vegetale foarte procesate și grăsimile hidrogenate ar trebui evitate cu orice preț în bucătărie pentru a minimiza potențialele efecte adverse asupra sănătății.

În mod ideal, utilizează un amestec bun din toate aceste uleiuri de gătit sănătoase pentru a te bucura de potențialele beneficii pe care fiecare le are de oferit și pentru a adăuga un pic de varietate dietei tale.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din uleiurile de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.