Floarea soarelui este bogată în grăsimi sănătoase, compuși vegetali benefici și mai multe vitamine și minerale care pot juca un rol în reducerea riscului de probleme de sănătate comune. Beneficiile semințelor de floarea-soarelui le fac o opțiune de gustare sănătoasă. Iar cel mai bun lucru despre aceste semințe? Nu au colesterol șiconțin câțiva precursori critici pentru producerea de hormoni în corp.

Nu e de mirare că semințele de floarea-soarelui sunt considerate o gustare ideală, prietenoasă cu dietele keto! Consumul lor în cantități fixe îți poate aduce beneficii sănătății în multe feluri. 

Semințele de floarea soarelui sunt de asemenea rezervoare de grăsimi esențiale, proteine, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fier, acid folic și vitaminele A, E și B. De aceea sunt folosite la gătit, pentru obținerea pâinii cu mai multe cereale saua batoanelor nutritive.

Ce sunt defapt semințele de floarea soarelui? Din punct de vedere tehnic sunt fructele plantei de floarea soarelui (Helianthus annuus).Acestea au o aromă ușoară, de nucă și o textură fermă, dar fragedă. Sunt adesea prăjite pentru a spori aroma, deși le poți consuma și crude.

Valoare nutritională

Floarea soarelui împachetează mulți nutrienți într-o sămânță minusculă.Principalii nutrienți din30 de grame de semințe de floarea soarelui decojite și prăjite sunt:

Calorii 163kcal;

Grăsimi totale: 14g;

• Grăsimi saturate 1,5g;

• Grăsimi polinesaturate 9,2g;

• Grăsimi mononesaturate 2,7g;

Proteine 5,5g;

Carbohidrați 6,5g;

Fibre 3g;

Vitamina E 37% din DZR;

Niacină 10% din DZR;

Vitamina B6 11% din DZR;

Folat 17% din DZR;

Acid pantotenic 20% din DZR;

Fier 6% din DZR;

Magneziu 9% din DZR;

Zinc 10% din DZR;

Cupru 26% din DZR;

Mangan 30% din DZR;

Seleniu 32% din DZR.

*DZR= doza zilnică rexomandată.

Semințele de floarea soarelui sunt deosebit de bogate în vitamina E și seleniu. Aceștia funcționează ca antioxidanți pentru a proteja celulele corpului împotriva daunelor radicalilor liberi, care joacă un rol important în mai multe boli cornice. În plus,sunt o sursă bună de compuși vegetali benefici, inclusiv acizi fenolici și flavonoide - care funcționează și ca antioxidanți. Când semințele de floarea-soarelui sunt încolțite, compușii lor vegetali cresc. Încolțirea reduce, de asemenea, factorii care pot interfera cu absorbția mineralelor. 

Beneficii

1. Întăresc imunitatea

Efectele de stimulare a imunității ale semințelor de floarea soarelui se datorează prezenței vitaminei E, zincului și seleniului.Vitamina E îmbunătățește răspunsul imun și protejează împotriva mai multor boli infecțioase. Este, de asemenea, un antioxidant puternic și previne ca radicalii liberi să afecteze celulele sănătoase din corpul nostru.Zincul ne protejează organismul de inflamații, alergii și agenți patogeni invadatori, prevenind astfel infecțiile și crescând imunitatea generală.Seleniul reduce inflamația și mărește imunitatea. De asemenea, ajută la reducerea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

2. Reduc colesterolul

Conținutul de fibre din semințele de floarea soarelui scade nivelul de colesterol LDL(„rău”) din sânge iar vitamina B5 sau acidul pantotenic crește colesterolul HDL(„bun”) și reduce nivelul seric total al colesterolului. De asemenea, niacina sau vitamina B3 prezentă reduce nivelul de colesterol total și riscul de boli de inimă.

Un alt beneficiu este că pot influența metabolismul și procesul de acumulare al colesterolului deoarece sunt bogate în acizi grași mono și polinesaturați.Grăsimile saturate se găsesc în unt, margarină sau untură iarcând înlocuiești grăsimile saturate cu altele nesaturate, nivelul colesterolului poate scădea.

3. Au efecte cardioprotectoare

Semințele de floarea soarelui sunt bogate în acid oleic și linoleic și sărace în grăsimi saturate și sodiu. De asemenea, conțin magneziu, potasiu și fibre.Ele ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol seric. Consumul acestora reduce, de asemenea, apariția aritmiilor. Toate aceste efecte ajută la protejarea organismului nostru de apariția tulburărilor cardiovasculare.

Aceste semințe conțin și proteine specifice, vitamina E și substanțe fitochimice precum heliantina care elimină radicalii liberi din sânge. Proteinele găsite în ele (cum ar fi pepsina și pancreatina) blochează, de asemenea, enzima de conversie a angiotensinei-I (ECA). Aceasta este un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că îngustează vasele de sânge, crescând astfel tensiunea arterială. Așadar, consumul de alimente care conțin inhibitori ai ECA poate fi benefic în afecțiuni cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, atacurile ischemice și aritmia.

4. Reduc riscul de cancer

Beta-sitosterolul, un fitosterol prezent în semințele de floarea soarelui, ajută la prevenirea cancerului de sân. Acestainhibă creșterea celulelor tumorale, scade dimensiunea tumorilor și, de asemenea, previne metastazele.Prezența antioxidanților puternici reduce, de asemenea, riscul de cancer iardatorită fibrelor, consumul acestora poate reduceșansele de cancer de colon.

5. Ajută în managementul diabetului

Semințele de floarea soarelui sunt utile în reducerea nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Ce este diabetul de tip 2? Este o afecțiune cronică care duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge, deoarece celulele nu răspund la insulină așa cum ar trebui. 

Mulți medici sugerează că diabetul poate fi controlat prin consumul de alimente potrivite.  Alimentele cu colesterol scăzut și cu IG scăzut, cum ar fi semințele de floarea soarelui, te pot ajuta să gestionezi diabetul. Aceste semințe au un indice glicemic scăzut de aproximativ 20 și nu conțin colesterol.Așadar, consumul lor și a semințelor de dovleac poate împiedica creșterea nivelului de zahăr din sânge (hiperglicemie).

Acizii grași nesaturați și compușii polifenolici din semințele de floarea soarelui au, de asemenea, efecte antidiabetice iar prin controlul nivelului de zahăr, îți protejezi indirect ficatul, pancreasul și alte organe vitale.

6. Îmbunătățesc funcția creierului

Semințele de floarea soarelui conțin vitamina B6 careîmbunătățește starea de spirit,  concentrarea, memoria și ajută la eliberarea serotoninei și norepinefrinei în corpul nostru.

7. Ajută la pierderea în greutate

Semințele de floarea soarelui sunt bogate în proteine și fibre, așadar mențin senzația de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, reduc aportul alimentar și, în final, reduc numărul de calorii consumate. Acest lucru ajută la reducerea greutății.

8. Îmbunătățesc digestia

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi semințele de floarea soarelui, nucile pecan, nucile, semințele de dovleacși alte nuci/semințele funcționează ca laxative pentru a ajuta la ameliorarea constipației. De asemenea, proprietatea antiinflamatoare a semințelor de floarea soarelui poate ameliora sindromul intestinului iritabil. Dar, ai grijă să bei apă împreună cu ele deoarecefără apă, fibra semințelor poate face mai mult rău decât bine.

9. Reglează dezechilibrele de estrogen

Semințele de floarea soarelui sunt una dintre cele mai bogate surse de fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt metaboliți pe bază de plante. Aceste substanțe fitochimice sunt similare structural și funcțional cu hormonii, în special cu estrogenul și testosteronul.Studiile arată că fitoestrogenii, lignanii și izoflavonele au câteva proprietăți benefice care pot ajuta la prevenirea cancerului de sân, a cancerului de prostată, a osteoporozei și a diferitelor tulburări postmenopauză.

Acești precursori de plante se leagă, de asemenea, de receptorii de estrogeni din corpul tău și pot afecta pozitiv funcționarea creierului, oaselor, ficatului, inimii și reproducerii.

10. Pot deține proprietăți antimicrobiene

Cercetătorii susțin că extractul de semințe de floarea-soarelui demonstrează proprietăți antibacteriene și antifungice.Taninurile, alcaloizii și saponinele din semințele de floarea soarelui interferează cu ciclul celular și sinteza proteinelor, ucigând astfel agenții patogeni bacterieni și fungici.Așadar, aceste semințe pot inhiba creșterea anumitor specii de bacterii, cum ar fi Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Vibrio holera. Când vine vorba de ciuperci, aceste semințe ar putea inhiba Aspergillus, Rhizopus stolonifer, Candida albicans și Fusarium oxysporum.

11. Cresc nivelul de energie

În timp ce nivelurile ridicate de proteine din semințele de floarea soarelui ajută la creșterea nivelului de energie, alți nutrienți precum vitamina B și seleniul te pot ajuta să îți menți corpul energizat. Vitamina B1 (cunoscută și sub numele de tiamină) prezentă în semințele de floarea soarelui te poate ajuta să transformi alimentele în energie, care te poate menține activ pe tot parcursul zilei iarseleniul poate crește fluxul de sânge și poate furniza mai mult oxigen corpului tău.

12. Ajută în tratamentul anemiei

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bună de fier iarconsumul acestora ajută la creșterea nivelului de fier din organism, prevenind apariția anemiei și ajutând la tratarea acesteia.

13. Ajută la detoxifierea organismului

Semințele de floarea soarelui au activitate antibacteriană puternică. Ele ajută la îndepărtarea eficientă a bacteriilor și germenilor din celule.De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru.

14. Îmbunătățesc aspectul pielii

Consumul de semințe de floarea soarelui ne menține pielea strălucitoare. Activitatea antibacteriană și antifungică a acestor semințe previne, de asemenea, infecțiile, menținându-ne astfel pielea curată.De asemenea, acizii oleic și linoleic, ajută la formarea colagenului și a elastinei, grăbind vindecarea rănilor și prevenind formarea cicatricilor.

15. Utile în timpul sarcinii

Semințele de floarea soarelui sunt încărcate cu vitamina E, care este un nutrient cunoscut a fi extrem de benefic pentru sănătatea prenatală. Aceasta înseamnă că vitamina E ajută la dezvoltarea bebelușului în uter. Prin urmare, semințele de floarea soarelui sunt o sursă eficientă de nutriție pentru femeile însărcinate și pentru bebelușii acestora.

16. Reduc inflamația

Persoanele care suferă de inflamație cronică pot găsi alinare consumând semințe de floarea soarelui fie ca atare, fie adăugându-le la cerealele pentru micul dejun sau chiar în supă sau salată. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de floarea soarelui includ proprietățile antiinflamatorii, datorate flavonoidelor, vitaminei E și a altor compuși. Experții au descoperit că, consumul de semințe de floarea soarelui ca parte a oricăreia dintre mesele tale de 3-5 ori pe săptămână a redus semnificativ vulnerabilitatea la afecțiuni cronice, cum ar fi artrita sau durerile articulare.


Efecte secundare 

Fiind un produs cu potential alergen crescut, persoanele care suferă de alergii pot prezenta simptome precum vărsături, erupții cutanate, probleme de respirație, umflare și mâncărime în jurul gurii etc.

Acestea pot provoca reacții adverse oricărei persoane le consumă în exces dând vărsături, dureri de stomac și constipație. De asemenea, fiind bogate în calorii, consumul acestora în exces poate duce la creșterea în greutate iarconținând urme de cadmiu, poate fi dăunător rinichilor noștri. Așadar, este recomandat să le consumi cu moderație, fără să depășesti o porție de 30g/zi.

Dacă dorești să experimentezi beneficiile semințelor de floarea-soarelui, acestea sunt ușor de încorporat în dieta ta. În multe țări, acestea sunt o gustare versatilă care poate fi consumată fie crudă, fie prăjită și sărată sau nesărată.Pe lângă consumul ca atare, le poți adăuga în smoothie-uri, iaurt, alături de fructe, le poți încorpora în salate, supe sau chiar alături de cereale. De asemenea, unii oameni folosesc semințele de floarea-soarelui ca ingredient pentru pâine sau chiar pentru prăjiturile dulci sau sărate.

Comandă chiar acum semințele preferate pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.