Planta de mac (numele speciei Papaver somniferum) a fost apreciată pentru capacitatea sa de a produce ulei medicinal și semințe de mii de ani de către civilizațiile din întreaga lume. Grecii și romanii antici au documentat chiar și utilizarea semințelor de mac încă de acum 3.000 de ani.

Unde este cel mai probabil să dai peste semințe de mac astăzi? Rețetele care includ în mod obișnuit semințe de mac includ brioșe cu lămâie, salate făcute cu sos de mac, pâine și produse de patiserie din cereale integrale și, desigur, covrigi.

Unele dintre beneficiile pe care le oferă semințele de mac includ furnizarea de mangan, calciu, cupru, zinc, fier, acid linoleic (și acid gras omega-6) și fibre. Chiar și o doză mică zilnică de semințe de mac poate ajuta la gestionarea simptomelor precum constipația, pielea uscată, articulațiile dureroase și oasele slabe.

Ce sunt semințele de mac?

Semințele de mac sunt semințe comestibile, minuscule, în formă de rinichi, care sunt recoltate pentru a fi folosite la gătit sau ca sursă de ulei de semințe de mac. Cel mai frecvent sunt semințe negre, dar pot fi și albe sau albastre închis. De unde provin semințele de mac? După cum sugerează și numele, semințele de mac provin de la planta cu semințe de mac (Papaver somniferum), uneori numită doar „mac”.

Deși uleiul de mac ar putea să nu fie un aliment de bază în bucătăriile multor oameni, uleiul de la planta de mac are o serie de utilizări în industria de producție a alimentelor, săpunului, vopselelor și lacurilor.


Deși seva găsită pe suprafața plantelor cu semințe de mac produce și opiacee care sunt utilizate în industria farmaceutică, consumul de semințe de mac nu are efecte psihologice.Semințele de mac (papaver somniferum) își obțin aroma în principal din compusul numit 2-pentilfuran. Ele sunt de obicei recoltate când sunt coapte și uscate dacă sunt utilizate în fabricarea alimentelor. De asemenea, semințele sunt recoltate atunci când păstăile lor sunt imature și verzi dacă sunt folosite pentru opiacee.


Beneficii pentru sănătate ale semințelor de mac

  • Semințele de mac au fost folosite de mult timp pentru a ajuta la gestionarea unei varietăți de afecțiuni de sănătate, inclusiv:
  • Astm
  • Constipație
  • Diaree
  • Tuse
  • Dificultate de somn
  • Fistula vezicoenterica (o afectiune in care intestinul si vezica urinara sunt conectate anormal).  Semințele de mac sunt folosite pentru a diagnostica fistula vezicoenterice atunci când aproximativ 35-250 de grame de semințe de mac sunt amestecate cu o băutură sau iaurt, luate pe cale orală.  Apoi, urina este monitorizată timp de 48 de ore după aceea.
  • Anumite tipuri de cancer

Semințele de mac sunt o sursă decentă de nutrienți, inclusiv mangan, calciu, fosfor, zinc și fier. Dacă am mânca cantități mai mari de semințe de mac decât au tendința cei mai mulți dintre noi (este rar să avem mai mult de una sau două lingurițe odată), atunci am consuma într-adevăr o cantitate bună de nutrienți esențiali.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale semințelor de mac:

1. Sunt o bună sursă de mangan

Manganul este un nutrient care este benefic pentru prevenirea afecțiunilor precum oasele slabe, osteoporoza, inflamația, articulațiile dureroase (osteoartrita), anemia și sindromul premenstrual (PMS). Doar o lingură de semințe de mac asigură aproape 30% din necesarul zilnic de mangan. Manganul joacă un rol important în crearea și activarea mai multor enzime. În plus, are efecte antioxidante și poate proteja mitocondriile limitând în același timp stresul oxidativ. 

2. Este sărac în carbohidrați și zahăr, dar oferă fibre

Ca și alte semințe, cum ar fi chia și inul, semințele de mac oferă fibre. Fibrele sunt utile pentru digestie și prevenirea constipației. Dacă urmezi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta ketogenă, care limitează strict consumul de carbohidrați, atunci consumul de alimente bogate în fibre este esențial pentru „a rămâne regulat” și pentru a susține sănătatea intestinală. 

Pe lângă consumul de surse de fibre, cum ar fi legumele (plus fructe, leguminoase și cereale dacă nu mănânci cu conținut scăzut de carbohidrați), încorporarea semințelor și nucilor este o modalitate ușoară de a crește aportul general de nutrienți și fibre.

3. Sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase (Omega-6)

Semințele de mac sunt relativ bogate în acid linoleic, un tip de acid gras omega-6. Auzim adesea că grăsimile omega-6 sunt „proinflamatorii” și nu sunt la fel de benefice ca omega-3, dar adevărul este că avem nevoie de ambele tipuri de acizi grași esențiali. Acidul linoleic este un acid gras nesaturat care se găsește într-o mare varietate de glicozide din plante, în special cele cu conținut ridicat de ulei, cum ar fi semințele de mac. Consumul de acid linoleic în cantități moderate (acest lucru este esențial deoarece nu s-a dovedit că un consum foarte mare este benefic) poate avea efecte pozitive asupra sănătății inimii. De exemplu, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la prevenirea aterosclerozei. Cu toate acestea, pentru cele mai multe beneficii pentru sănătate, nu este recomandat să consumăm cantități mari de uleiuri vegetale rafinate, care sunt foarte bogate în omega-6. Mai degrabă, ar trebui să mâncăm o varietate de alimente întregi care oferă diferite tipuri de grăsimi (cum ar fi semințe, nuci, carne, ouă, ulei de măsline etc.)

4. Oferă Calciu, Fosfor și Magneziu

Consumul de semințe de mac este o modalitate bună de a obține minerale esențiale care ajută la menținerea oaselor puternice, inclusiv calciu, fosfor și magneziu. În plus, semințele de mac oferă o doză bună de cupru care este necesară pentru menținerea sănătății nervoase, osoase și metabolice. Au, de asemenea, o cantitate decentă de zinc și fier, care sunt importante pentru sănătatea suprarenalelor, prevenirea anemiei, sănătatea pielii și multe altele.

5. Hrănește pielea

Laptele și uleiul din semințe de mac sunt cunoscute pentru hidratarea și vindecarea pielii. Aceste produse pot fi utile pentru gestionarea eczemelor și inflamațiilor pielii, mâncărimii, uscăciunii, exfolierii și mătreții. Cel mai bun mod de a folosi semințele de mac pe piele este să aplici ulei sau pastă de mac pe zona afectată, în mod ideal cu alte ingrediente utile, cum ar fi uleiul de migdale, uleiurile esențiale sau mierea.


  • Informații nutriționale

O lingură de semințe de mac (aproximativ nouă grame) conține aproximativ:

  • 45,9 calorii
  • 2,5 grame carbohidrați
  • 1,6 grame proteine
  • 3,6 grame grăsime
  • 1,7 grame fibre
  • 0,6 miligrame mangan (29% DZR)
  • 126 miligrame calciu (13% DZR)
  • 30,4 miligrame magneziu (8% DZR)
  • 76,1 miligrame fosfor (8% DZR)
  • 0,1 miligrame cupru (7% DZR)
  • 0,1 miligrame tiamină (5% DZR)
  • 0,9 miligrame fier (5% DZR)
  • 0,7 miligrame zinc (5% DZR)

În plus, semințele de mac conțin și puțină vitamina E, acid folic, colină, potasiu și seleniu. Studiile arată că, consumul chiar și a unor cantități mari de semințe de mac, între 35-250 grame odată (echivalentul a trei până la opt linguri), este sigur pentru majoritatea adulților. Cu toate acestea, cantități mai mari de semințe de mac pot cauza probleme digestive din cauza blocării intestinelor.

Utilizări în Ayurveda, MTC și Medicina Tradițională

Civilizațiile antice despre care se știe că au cultivat flori de mac și semințe de mac includ romanii, grecii, egiptenii, minoicii și sumerienii. Istoricii cred că din aproximativ 2700 până în 1450 î.Hr., plantele de mac au fost cultivate de minoici pentru semințele lor benefice, lapte, opiu și miere. 

Macii au fost dăruiți bebelușilor agitați pentru a-i calma și a ajuta la somn. În Egiptul antic, semințele de mac erau asociate cu sezonul de recoltare, fertilitatea și nașterea. Un sul de papirus egiptean scris în 1550 î.Hr. chiar listează macii ca un sedativ natural. În Sumeria, florile de mac au fost numite „plantă de bucurie” pentru proprietățile lor sedative și euforice.

Semințele de mac au rădăcini adânci în Europa Centrală și de Est, unde au fost folosite de secole pentru a face făină din semințe de mac întregi sau măcinate, care este un ingredient comun în produse de patiserie și pâine. Un desert tradițional din Polonia numit makowiec (Ma-KOH-viets) necesită adăugarea de semințe de mac la umplutură, în timp ce în Ungaria, rulourile de mac cunoscute sub numele de Beigli sunt o gustare dulce preferată.

Potrivit medicinei ayurvedice, semințele de mac pot servi ca un sedativ natural și un ajutor pentru somn. Sunt folosite pentru a face o băutură calmantă prin înmuierea semințelor cu alte ingrediente vindecătoare, cum ar fi pudră de cocos, chimen, nucșoară, turmeric și ghee. Se crede că semințele de mac ajută la inducerea relaxării și la promovarea unui somn odihnitor datorită cantității lor de urme de narcotice, deși acest lucru nu a fost dovedit. Pe lângă calitatea lor calmantă, sunt apreciate pentru hrănirea organelor de reproducere, protejarea oaselor și a pielii, calmarea mușchilor încordați, curățarea căilor nazale și ameliorarea arsurilor și constipației.

  • În medicina tradițională chineză, se crede că semințele negre ajută la susținerea plămânilor, a intestinului gros și a rinichilor. Macii (sau capsulele de mac care se folosesc uneori) au proprietăți acre și astringente. De aceea sunt folosite pentru a ajuta la respirație, digestia și ameliorarea durerii. Capsulele de mac zdrobite și uscate pot fi găsite la unele piețe asiatice și magazine specializate. Ele sunt de obicei luate în doze între trei și 10 grame.

Semințe de mac vs. semințe de cânepă vs. semințe de muștar

Semințele de cânepă, care nu provoacă reacții psihotrope, dar oferă beneficii semnificative pentru sănătate, sunt iubite pentru conținutul lor ridicat de proteine și capacitatea de a îmbunătăți digestia, de a echilibra hormonii și de a susține un metabolism sănătos. Semințele de cânepă, sau 

inimile de cânepă, sunt semințele plantei de cânepă (Cannabis sativa). Sunt bogate în acid gammalinolenic (GLA), un element de bază necesar pentru unele prostaglandine - substanțe chimice asemănătoare hormonilor din organism care ajută la funcțiile musculare netede, controlează inflamația și reglează temperatura corpului. Cânepa are un echilibru excelent 3:1 de acizi grași omega-3 și omega-6 și este considerată o proteină completă deoarece conține toți cei 20 de aminoacizi. Studiile arată că semințele de cânepă și uleiul din semințe de cânepă pot fi utile în ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, funcționează ca un suprimant natural a poftei de mâncare datorită fibrelor și proteinelor lor, hrănesc pielea și părul și susțin sănătatea intestinală prin hrănirea cu probiotice în sistemul digestiv.


Semințele de cânepă și mac oferă nutrienți similari. Cu toate acestea, gram pentru gram, cânepa este puțin mai bogată în proteine, mangan, vitamina E, magneziu, fosfor, zinc și fier. La fel ca semințele de mac sau semințele de chia, semințele de cânepă pot fi adăugate la rețete precum granola, smoothie-uri, fulgi de ovăz, brioșe etc.

Semințele de muștar, care sunt folosite pentru a crește verdeața de muștar și pentru a face ulei de muștar, conțin substanțe chimice care acționează ca agenți naturali antifungici și antibacterieni. Ele ajută la protejarea împotriva infecțiilor. Uleiul de muștar este extras prin comprimarea la rece a semințelor de muștar, în timp ce uleiul esențial de muștar este extras prin distilarea cu abur a semințelor de muștar înmuiate în apă. Semințele de muștar au un gust distinctiv și destul de înțepător, asemănător cu alimentele „picante” precum ridichea, hreanul sau wasabi. Semințele de muștar conțin niveluri ridicate de vitamina E, care ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și poate proteja pielea împotriva daunelor radicalilor liberi de la lumina ultravioletă. Uleiul din semințe de muștar este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-3 și ajută la combaterea inflamației. Acest lucru oferă o oarecare alinare pentru cei cu reumatism, artrită, entorse și dureri.

Semințele de muștar sunt unice în comparație cu alte semințe, deoarece conțin doi compuși care formează izotiocianat de alil sau izotiocianat normal, care sunt considerați compuși toxici atunci când sunt ingerați în cantități mari. Din acest motiv, sticlele de ulei de muștar pur trebuie să includă avertismentul „doar pentru uz extern”, deși cantitățile medii de semințe de muștar sunt încă sigure și sănătoase de consumat.

Semințele de mac vs. Semințele de chia vs. Semințele de susan

Semințele de chia (Salvia hispanica) sunt un alt tip de semințe minuscule, negre sau albe, foarte hrănitoare și asociate cu multe beneficii, cum ar fi scăderea apetitului, reducerea constipației, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și susținerea sănătății inimii. De fapt, deși au fost consumate de secole, semințele de chia au devenit recent unul dintre cele mai populare și la modă superalimente din comunitatea sănătății.

La fel ca semințele de mac, semințele de chia oferă mulți nutrienți, inclusiv fibre, proteine, mangan, fosfor și calciu, împreună cu o mulțime de antioxidanți și acizi grași omega-3. Semințele de chia sunt deosebit de bogate în acizi grași omega-3, oferind chiar mai mulți omega-3 per gram decât somonul.

În comparație cu semințele de mac, semințele de chia sunt consumate pe scară largă pentru conținutul lor ridicat de fibre, deși cele două semințe oferă cantități similare per porție de o lingură (semințele de chia au puțin mai multe). Cantitatea mare de fibre alimentare care se găsește în semințele de chia și capacitatea lor de a absorbi apa și de a forma un gel ajută la digestie, prevenind constipația și reducând alte probleme digestive.

Semințele de susan (Sesamum indicum) și semințele de mac sunt adesea folosite în aceleași tipuri de rețete, cum ar fi pâine, granola etc. Susanul are unul dintre cele mai mari conținuturi de ulei din orice semință și se mândrește cu o aromă bogată, de nucă. Semințele conțin aproximativ 50 până la 60% dintr-un ulei gras care se caracterizează prin doi membri benefici ai familiei lignanilor: sesamină și sesamolină.

Semințele de susan sunt bogate în acizi linoleic și oleic, cupru, mangan, calciu, magneziu și fier, plus cantități mici de aminoacizi precum lizina, triptofanul și metionina. Susanul are un conținut puțin mai mic de fibre decât macul, oferind puțin peste un gram pe lingură.


Relația cu Opium

Poate ai auzit că, consumul de semințe de mac poate introduce opiacee (cum ar fi heroina, morfina și codeina) în corpul tău. Acest lucru este de fapt adevărat. De fapt, dacă urmează să ai un test de droguri, este recomandat să eviți să mănânci semințe de mac în prealabil, doar pentru a fi în siguranță. De exemplu, închisorile federale nu permit deținuților să mănânce semințe de mac și solicită deținuților să semneze un formular prin care sunt de acord să se abțină de la consumul de produse din semințe de mac în timp ce își iau concediile autorizate. Opiul este considerat un narcotic extrem de dependent. Are efecte sedative, tranchilizante, depresive, soporice, anestezice si analgezice. În timp ce consumul de semințe de mac te poate determina să consumi urme de opiacee, acestea nu te fac de fapt să te simți grozav. S-a descoperit că păstaia/suprafața exterioară a semințelor de mac (papaver somniferum) produce seva care conține opiacee. Planta care produce semințe de mac este aceeași cu cea din care se face heroină și morfină. Semințele de mac în sine au doar urme de opiacee, dar seva poate fi concentrată astfel încât să aibă efecte mai puternice. 

Când semințele de mac sunt înmuiate în apă pentru a face „ceai de semințe de mac”, unele opiacee se pot infiltra în apă și pot provoca o serie de efecte secundare atunci când sunt consumate. Cu toate acestea, ar trebui folosită o cantitate foarte mare de semințe pentru a face un ceai de mac care este suficient de puternic pentru a avea efecte psihologice - undeva în jur de 300-400 de grame, în funcție de nivelurile de opiacee din diferitele tipuri de semințe.

Câte semințe de mac ar trebui să consumi pentru a eșua un test antidrog? A consuma semințe de mac nu înseamnă automat că vei pica un test antidrog. În medie, semințele de mac conțin între 0,5 și 10 micrograme de morfină pe gram. Comparați acest lucru cu o doză standard de morfină prescrisă din punct de vedere medical, care conține între 5.000 și 30.000 de micrograme. Ar trebui să consumi o cantitate foarte mare de semințe de mac pentru a consuma cantități considerabile de opiacee. Cele mai multe teste de droguri de astăzi detectează niveluri de opiacee în urină care sunt mai mari de 2.000 până la 3.000 ng/ml, așa că este posibil să poată detecta opiaceele din cantități normale de semințe de mac găsite în alimente. Totuși, nu este probabil sau o garanție. 


Cât timp rămân semințele de mac în sistemul tău? Opiaceele pot fi găsite în probele de urină până la două zile după consumul de semințe de mac. Dacă ar fi să mănânci o cantitate mare de semințe de mac, opiaceele pot fi urmărite până la 60 de ore mai târziu. Recent, testele de analiză a părului au fost folosite mai mult pentru a testa heroina. Acestea sunt considerate mai precise și mai puțin susceptibile de a duce la „false pozitive”, cum ar fi din cauza opiaceelor din semințele de mac. 


Cu toate acestea, semințele de mac comercializate sunt în general sigure pentru consum în cantități moderate. Semințele de mac sunt destul de lipsite de gust până sunt prăjite, când capătă o aromă de nucă asemănătoare cu semințele de susan. Se potrivesc bine cu arome, inclusiv usturoi, ceapă, coajă de lămâie sau portocală, rom, vanilie, stafide, scorțișoară, nucșoară și migdale sau nuci. Le poți folosi exact ca și cu semințele de susan.

Toate nucile și semințele conțin niște „antinutrienți” care pot bloca absorbția unora dintre nutrienții lor. Prin urmare, este ideal să înmoi nucile/semințele înainte de a le mânca, deoarece acest lucru reduce conținutul de antinutrienți. O altă opțiune este să macini semințele într-o râșniță de cafea sau într-un blender pentru a sparge cojile exterioare dure înainte de a le mânca. 

Când sunt mărunțite, semințele măcinate pot fi folosite ca făină în majoritatea rețetelor fără gluten, cum ar fi clătite, brioșe, pâine și chiar paste. 

Semințele sunt sensibile la lumina soarelui și la căldură, așa că păstrează-le întotdeauna într-un recipient de sticlă sigilat în frigider pentru a împiedica acizii lor grași să devină râncezi.

La fel ca și în cazul altor semințe și nuci, la unii oameni, consumul de semințe de mac poate provoca reacții alergice. Acest lucru nu este foarte comun, mai ales în comparație cu alergiile la alune sau migdale, dar este posibil. Este cel mai probabil să fii alergic la semințele de mac dacă ai și reacții alergice la alune de pădure, boabe de secară, kiwi, susan sau hrișcă.

În timp ce majoritatea oamenilor pot mânca cantități alimentare de semințe de mac fără nicio problemă, ar trebui să discuți despre utilizarea unor cantități mai mari de medicamente cu medicul dacă ai antecedente de probleme intestinale, alergii sau ești însărcinată/alăptezi.

Așadar, semințele de mac (papaver somniferum) sunt semințe mici negre/albe/albastre care furnizează mangan, calciu, cupru, zinc, fier, acid linoleic (și acid gras omega-6) și fibre. Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar semințele de mac, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.