Vrei să încerci o pâine delicioasă, nutritivă, fără ou și fără drojdie? Iată rețeta de pâine din cereale și semințe. Este plină de fibre, proteine și grăsimi sănătoase, așa că te vei simți grozav mâncând această pâine. Are un profil nutrițional extraordinar, menținând sistemul digestiv mai sănătos, reglând nivelul zahărului din sânge, al colesterolului, protejându-te astfel de problemele cardiace. 

De asemenea este uimitoare pentru sănătatea mentală dar și buna funcționare a întregului organism. 

Iată de ce ai nevoie:

  • 100g semințe de floarea-soarelui;
  • 50g semințe de dovleac;
  • 50g susan;
  • 30g semințe de in;
  • 30g semințe de chia;
  • 50g migdale;
  • 50g nuci pecan;
  • 150g fulgi de cereale(orz, ovăz, grâu, secară) sau fulgi de ovăz;
  • 1/2 linguriță sare de himalaya;
  • 3-4 linguri ulei cocos;
  • 400ml apă.

Pentru început amestecă toate ingredientele uscate. Adaugă uleiul și apa și amestecă dinnou până la omogenizare. Folosește o tavă de silicon sau o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă amestecul obținut în tavă pentru minim 2 ore. Preîncălzește cuptorul la 180 grade celsius și introdu tava pentru 20 minute. Scoate pâinea din tavă și întoarce-o cu susul în jos și bagă dinnou la cuptor pentru 30-40 minute. Așteaptă să se răcească și savurează o pâine sănătoasă și plină de nutrienți vitali pentru o funcționare optimă a organismului. 

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7249053387600284954

În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv. Semințele oferă un profil nutrițional similar cu nucile și sunt o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Pentru persoane care suferă de alergii la nuci, semințele oferă o opțiune alternativă excelentă pentru o gustare. Dar nu sunt benefice doar pentru persoanele cu alergii alimentare, ci merită cu adevărat un loc în bucătăria tuturor și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta.


Semințele de dovleac sunt unul dintre cele mai consumate tipuri de semințe și sunt surse bune de fosfor, grăsimi mononesaturate și grăsimi omega-6. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, surse bune de fitosteroli, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge și care oferă multe alte beneficii pentru organism.

Semințele de floarea soarelui conțin o cantitate bună de proteine, grăsimi mononesaturate și vitamina E. Semințele de floarea soarelui pot fi asociate cu o inflamație redusă, ceea ce poate ajuta la prevenirea riscului de boli de inimă.

Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre și grăsimi omega-3, în special acid alfa-linolenic (ALA). Semințele de in conțin, de asemenea, o serie de polifenoli diferiți, în special lignani, care acționează ca antioxidanți importanți în organism. Lignanii, precum și fibrele și grăsimile omega3, pot ajuta la reducerea colesterolului și a altor factori de risc pentru bolile de inimă.

Ca și semințele de in, semințele de susan conțin o mulțime de lignani, în special unul numit sesamină. De fapt, semințele de susan sunt cea mai cunoscută sursă alimentară de lignani. Câteva studii interesante au arătat că sesamina din semințele de susan poate fi transformată de bacteriile intestinale într-un alt tip de lignan numit enterolactonă, care poate acționa în organism ca hormonul sexual estrogen. Nivelurile mai mici decât cele normale ale acestui lignan în organism au fost asociate cu boli de inimă și cancer de sân.

Semințele de chia sunt fără îndoială, unele dintre cele mai populare superalimente, fiind folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului. Sunt o sursă de proteine uşor de digerat, grăsimi sănătoase, fibre dietetice, minerale, vitamine şi antioxidanţi.

Așadar, semințele sunt niște comori ale naturii care oferă doar beneficii organismului tău și care pot fi introduse cu ușurință în dieta ta.

Migdalele conțin vitamine, minerale, substanțe nutritive, o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. În primul rând, consumul acestora stimulează nivelul de energie, sunt foarte eficiente pentru creier, ajută la reglarea tranzitului intenstinal, ajută la reglarea glicemiei și normalizează nivelul colesterolului. De asemenea, conform anumitor studii, consumul regulat poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.

Știai că nucile pecan se numără printre cele 15 alimente cu cea mai mare activitate antioxidantă? În plus, cu excepția nucilor de macadamia, au cel mai mare conținut de grăsimi sănătoase- aproximativ 70%, conținând o cantitate echilibrată de acizi grași omega-3 și omega-6. Nucile pecan sunt mai dulci decât nucile obișnuite. Dar pe lângă gustul delicios, acestea vin la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind extrem de bogate în minerale, vitamine dar și antioxidanți. 

Fulgii de cereale au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu).

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene