De ce să cumperi batoane muesli dacă le poți pregăti chiar tu acasă? Este foarte simplu, rapid și în plus, știi că folosești doar ingrediente naturale! Salvează rețeta de batoane musli cu alune, ciocolată și fructe deshidratate și cu siguranță nu vei mai cumpăra niciodată batoanele deja preparate. Ai nevoie de:

  • 70g bio muesli (conține fulgi de orz, ovăz, secară, grâu în proporție variabilă, stafide, mere, curmale, ananas, papaya, merișoare) - poate fi înlocuit cu fulgi de ovăz simpli;
  • 50g zahăr cocos;
  • 30g cacao alcalinizată;
  • 30g mix semințe (noi am folosi chia/ dovleac/ floarea soarelui);
  • 100g mix nuci tocate (noi am folosit caju/ migdale/ alune de pădure);
  • 100g fructe uscate- hidratate în prealabil (noi am folosit curmale și stafide);
  • 60g unt de arahide;
  • 50ml apă.

Pentru început pune fructele uscate într-un vas, toarnă apă fierbinte și lasă-le să se înmoaie. Între timp, într-un vas amestecă muesli, semințele, zahărul de cocos, cacao și nucile tocate mărunt. Strecoară fructele uscate, mixează-le cu ajutorul unui robot de bucătărie și adaugă-le în vasul cu ingrediente uscate.

În compoziția obținută adaugă apa și untul de arahide și amestecă-le împreună foarte bine. Compoziția astfel obținută se așează într-o tavă din silicon sau tapetată cu hârtie copt și se introduce pentru 15-20 minute în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180°C. 

După ce s-au răcit, taie batoanele în dimensiunile dorite și toarnă ciocolată topită deasupra lor pentru un plus de energie. 

Sfat: Depozitează batoanele müsli în recipiente închise pentru a le păstra cât mai mult timp.

În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv.

Nucile conțin vitamine, minerale, substanțe nutritive, o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. În primul rând, consumul acestora stimulează nivelul de energie, sunt foarte eficiente pentru creier, ajută la reglarea tranzitului intenstinal, ajută la reglarea glicemiei și normalizează nivelul colesterolului. De asemenea, conform anumitor studii, consumul regulat poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.

Poate nu știai dar, cacaoa are proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii care induc o stare generală de bine, cresc puterea de concentrare și îmbunătățesc memoria. De asemenea, cacao, scade presiunea sângelui și nivelul stresului oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii.

Untul de arahide este o sursă minunată de fier, care îmbunătățește circulația, dar și de magneziu, potasiu, calciu sau cupru, contribuind totodată și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conține resveratrol, fitonutriet cu puternice proprietăți antioxidante, ce oferă o protecție mare împotriva bacteriilor și a virusurilor, reduce inflamațiile, are proprietăți anti îmbătrânire și diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.

Curmalele și stafidele sunt printre cele mai consumate fructe deshidratate din lume și sunt considerate o parte esențială a unei dietei echilibrate. Printre principalele substanțe nutritive pe care le furnizează se numără glucoza și fructoza, dar și mineralele esențiale, cum ar fi potasiul și magneziul. În plus, conțin componente bioactive naturale cu importanță medicinală și nutritivă. 

Conținutul de fibre poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația. De asemenea, fibrele încetinesc absorbția zahărului în organism, din acest motiv fiind considerate alimente cu indice glicemic scăzut. Sunt bogate în antioxidanți precum flavonoide, carotenoide și fenoli, ceea ce le face alimente excelente pentru combaterea stresului oxidativ, reducerea inflamației în organism, a riscului afecțiunilor oculare, cancerului, diabetului și bolilor cardiace