Această prăjitură cu ciocolată și caramel, fără coacere, nu numai că arată extraordinar, dar este și delicioasă. Umplutura cremoasă de caramel, merge de minune cu ciocolata fină turnată deasupra și cu alunele tocate, pentru un plus de crocant. În plus, conține doar ingrediente sănătoase și benefice pentru organism. Pentru pregătirea blatului ai nevoie de:

  • 150g făină cocos;
  • 20g cacao alcalinizată;
  • 50g alune de pădure tocate;
  • 100g ciocolată topită prin metoda bain marie cu 50ml lapte. 


Pentru început amestecă ingredientele uscate. Pregătește apoi ciocolata. Ea trebuie să fie ușor lichidă. Toarn-o peste compoziția obținută și amestecă până ce obții un aluat ușor sfărâmicios. Dacă este prea sfărâmicios, mai adaugă puțin lapte, pentru că, gradul de absorbția al făinii de cocos diferă de la furnizor la furnizor. Golește amestecul într-o tavă de silicon și presează-l bine. 

Pentru caramel ai nevoie de:

  • 150g zahăr cocos;
  • 50g ulei cocos;
  • 30g sirop de agave;
  • 30ml lapte. 


Pune zahărul, uleiul și siropul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, și asteaptă până ce zahărul este complet topit și amestecul fierbe, apoi adaugă laptele și amestecă continuu încă câteva minute. Toarnă caramelul peste aluatul pregătit anterior și așteaptă să se răcească. Între timp, te poți ocupa de pregătirea ciocolatei. Pentru aceasta ai nevoie de 150g bănuți de ciocolată și 5 linguri de lapte. Prepar-o prin metoda bain marie, iar atunci când caramelul este răcit, toarnă ciocolata deasupra.

Pentru un plus de crocant, presară deasupra câteva alune de pădure tocate. Bagă tava la frigider până ce prăjitura este complet răcită. Te vei bucura de un desert extrem de gustos, dar și sănătos. 

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7257994302175907099?lang=en

Fie că te-ai săturat de făina alba de grâu, vrei să încerci ceva nou sau vrei să gătești mai sănătos, făina de cocos este alegerea ideală deoarece are multe beneficii pentru organism. În primul rând nu conține gluten, deci poate fi folosită și de persoanele care au intoleranță la acesta. Susține tractul digestiv și ajută împotriva constipației datorită conținutului ridicat de fibre. De asemenea, din același motiv contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge, fiind și un aliment cu indice glicemic scăzut. Un alt beneficiu constă în întărirea sistemului imunitar datorită acidului lauric pe care îl conține. Nu în ultimul rând, consumul regulat susține sistemul nervos și sistemul osos datorită aportului de mangan pe care îl aduce organismului.

Poate nu știai dar, cacaoa și implicit ciocolata are proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii care induc o stare generală de bine, cresc puterea de concentrare și îmbunătățesc memoria. De asemenea, cacaoa ,ingredientu lcheie al ciocolatei, scade presiunea sângelui și nivelul stresulu ioxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii. Nu uita, cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât este mai benefică pentru organismul tău. Ciocolata neagră conține de asemenea, stimulenți naturali importanți, așa cum este cafeina, substanță ce crește puterea de concentrare.

Alunele de pădure au un gust deosebit și conțin numeroase minerale, vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate, fiind sărace în carbohidrați, la fel ca fisticul și migdalele. În plus, sunt o sursă de proteine importantă, motiv pentru care sunt recomandate în dietele vegane. De asemenea, nu conțin gluten, în acest fel fiind de folos persoanelor care suferă de boala celiacă. Printre cele mai importante beneficii ale acestora se numără: reglarea tractului digestiv și susținerea florei bacteriene, scăderea glicemiei, întărirea sistemului imunitar, scăderea riscului de accidente vasculare cerebrale, creșterea rezistenței osoase și îmbunătățirea funcției cognitive, prevenind astfel și dezvoltarea stărilor anxioase, depresive și a insomniilor.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.

Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire, în plus prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.

Zahărul de cocos este obținut prin evaporare din nectarul florilor cocotierului. Are un gust asemănător caramelului, fiind un îndulcitor aromat și înlocuiește zahărul alb în alimentația sănătoasă. Conține glucide, vitamine din complexul B, potasiu, zinc, fier, polifenoli și inulină. Acesta previne creșterea bruscă a glicemiei datorită indicelui glicemic mic și inulinei. Alte beneficii ale zahărului de cocos: conferă energie, susține sănătatea gastro-intestinală, ajută la refacerea echilibrului electroliților după un efort fizic îndelungat