Nici nu îți imaginezi câte variante de pâine sănătoasă pot exista și câte poți face chiar tu acasă. Astăzi îți prezentăm o rețetă incredibilă de pâine din linte roșie și făină de ovăz. Este o rețetă vegană, nu conține drojdie, ou, lactoză și nici gluten. Este o pâine foarte hrănitoare și foarte ușor de preparat. În plus, are o culoare superbă datorită lintei roșii.

Ai nevoie de:

  • 200g linte roșie (hidratată minim 12 ore);
  • o linguriță sare fină de himalaya;
  • 50g ulei de cocos;
  • 200ml apă;
  • 200g făină de ovăz;
  • 10g praf de copt;
  • condimente dupa gust (noi am folosit usturoi pudră si nucșoară pudră);
  • mix de semințe pentru ornat.


Pentru început spală foarte bine lintea, acoper-o cu apă și las-o la hidratat pentru minim 12 ore. Când a trecut timpul necesar hidratării, scurge-o bine de apă și transfer-o într-un robot de bucătărie. Adaugă uleiul de cocos și apa și mixează până ce obți o emulsie fină și omogenă. Într-un bol amestecă ingredientele uscate (făina de ovăz, sarea, praful de copt, condimentele) apoi adaugă pasta obținută anterior și amestecă bine cu ajutorul unei spatule, până ce totul devine omogen. 

Transferă compoziția obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și presară deasupra semințele preferate. Bagă tava pentru 45 minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade celsius. După ce pâinea s-a răcit, o poți felia și savura alături de preparatele preferate.


Deși este mai puțin cunoscută în bucătăriile noastre, lintea roșie nu ar trebui ignorată, mai ales de persoanele care urmează o dietă vegană. Aceasta are un conținut bogat de proteine, de aproximativ 35%, fiind un bun înlocuitor al cărnii. Dintre toate soiurile de linte, cea roșie se gătește cel mai rapid, este cea mai dulce și are un gust asemănător cu cel al nucilor. Poate fi inclusă într-o varietate de rețete și este extrem de sănătoasă, având o capacitate antioxidantă puternică și fiind bogată în vitamine și minerale, cele mai importante fiind vitamina B1, vitamina B9(acidul folic), potasiul și fierul. În plus, are extrem de multe beneficii pentru organism, contribuind la creșterea nivelului de energie, scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă, reglarea nivelului de zahăr din sânge și a tranzitului intestinal, prevenirea îmbătrânirii premature și chiar protejarea împotriva cancerului.


Fulgii de ovăz și implicit făina de ovăz, au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu).


Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.


În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv