Vrei un mic dejun gata în mai puțin de 2 minute? Pregătește granola cu unt de arahide și banane, chiar la tine acasă. Se pregătește ușor, din ingrediente super sănătoase și nu conține zahăr! În plus, o poți depozita la frigider, într-un recipient închis ermetic, pentru o perioadă îndelungată.

Ce este de fapt granola? Granola este un mix de fulgi de cereale, fructe uscate, semințe și nuci, pe care le amestecăm cu un îndulcitor tip sirop (agave, arțar, curmale) și alte condimente(scorțișoară, ghimbir) și le coacem până devin crocante! Servim granola alături de lapte, sana, iaurt, lapte batut sau pur și simplu ca o gustare super sănătoasă.

Pentru rețeta de astăzi ai nevoie de:

  • 150g fulgi de cereale;
  • 50g migdale tocate;
  • 30g stafide;
  • 50g curmale tocate;
  • 1 linguriță scorțișoară;
  • 30g ulei cocos;
  • 50g unt de arahide;
  • 1 banana coaptă;
  • 30g sirop agave.

Pentru început pune ingredientele uscate într-un bol și amestecă până ce se omogenizează. Apoi pisează banana cu ajutorul unei furculițe, adaugă uleiul de cocos, untul de arahide cremos și siropul de agave și amestecă până la omogenizare. Adaugă peste ingredientele uscate pregătite anterior și amestecă dinnou. Tapetează tava cuptorului cu hârtie de copt, golește compoziția și întinde-o într-un strat uniform. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 160 grade celsius pentru aproximativ 30 minute sau până ce granola devine rumenă. Este foarte important ca periodic sa amesteci prin ea pentru a se rumeni uniform. Așteaptă să se răcească, golește-o într-un recipient ermetic și depoziteaz-o la frigider pentru a te bucura de ea oricând dorești o gustare rapidă și sănătoasă, care să te încarce cu energie. 

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7261161152745327899?lang=en


Fulgii de cereale au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu).

Fructe deshidratate sunt considerate o parte esențială a unei dietei echilibrate. Printre principalele substanțe nutritive pe care le furnizează se numără glucoza și fructoza, dar și mineralele esențiale, cum ar fi potasiul și magneziul. În plus, conțin componente bioactive naturale cu importanță medicinală și nutritivă.  Conținutul de fibre poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația. De asemenea, fibrele încetinesc absorbția zahărului în organism, din acest motiv fiind considerate alimente cu indice glicemic scăzut. Sunt bogate în antioxidanți precum flavonoide, carotenoide și fenoli, ceea ce le face alimente excelente pentru combaterea stresului oxidativ, reducerea inflamației în organism, a riscului afecțiunilor oculare, cancerului, diabetului și bolilor cardiace.

Migdalele conțin vitamine, minerale, substanțe nutritive, o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. În primul rând, consumul acestora stimulează nivelul de energie, sunt foarte eficiente pentru creier, ajută la reglarea tranzitului intenstinal, ajută la reglarea glicemiei și normalizează nivelul colesterolului. De asemenea, conform anumitor studii, consumul regulat poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.

Scorțișoara reprezintă o sursă puternică de vitamina A, fiind bogată în beta-caroten, dar și vitamina B și K, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, acest condiment oriental conține antioxidanți din familia flavonoidelor și a polifenolilor, care oferă protecție împotriva stresului oxidativ și efectelor radicalilor liberi, dar și minerale vitale organismului, precum calciu, magneziu, fier, fosfor și potasiu.

Printre proprietățile pe care le au bananele se numără faptul că sunt bogate în carbohidrati. Unul dintre beneficiile acestor fructe este că sprijină sănătatea inimii și a tensiunii arteriale normale. O banană medie conține 0.4 grame potasiu, un mineral despre care specialiștii spun că scade cu 26% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Tot datorită potasiului, acestea contribuie la sănătatea rinichilor. Un alt beneficiu important pe care îl are consumul de banane este că au rol în menținerea sănătății digestive. 

Untul de arahide este o sursă minunată de fier, care îmbunătățește circulația, dar și de magneziu, potasiu, calciu sau cupru, contribuind totodată și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conține resveratrol, fitonutriet cu puternice proprietăți antioxidante, ce oferă o protecție mare împotriva bacteriilor și a virusurilor, reduce inflamațiile, are proprietăți anti îmbătrânire și diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.

Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire, în plus prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.