Aceste biluțe energizante sunt un răsfăț atât de delicios. Dulci, moi și aromatizate cu scorțișoară și ghimbir, sunt complet irezistibile. Textura lor este super ușoară, ideală pentru primăvara care se apropie. Pentru a te asigura că ai sărbători delicioase, dar și sănătoase, astăzi îți oferim o rețetă super simplă, fără coacere și din ingrediente extrem de benefice pentru organism și atât de naturale, fără adaos de zahăr, fiind prietenoase până și cu cei mici.

Beneficiile oferite de aceste biluțe:

- pierderea în greutate și un sistem digestiv sănătos deoarece sunt pline de fibre de înaltă calitate,

-bogate în proteine vegetale,

-bogate în acizi grași omega-3 sănătoși, antioxidanți și vitamina A,

-îmbogățite cu condimente vindecătoare – ghimbir,

-fără gluten și vegane,

-sărace în calorii, prietenoase cu copiii și foarte hrănitore.

INGREDIENTE

  • 100g  curmale (hidratate în prealabil);
  • 80g fulgi de ovăz fin;
  • 30g morcov ras fin (aproximativ un morcov);
  • 1 lingură de semințe chia;
  • 20g sirop de agave;
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată;
  • 1/4 linguriță nucșoară pudră;
  • 1/4 linguriță ghimbir pudră;
  • 1⁄2 cană nucă de cocos răzuită (pentru înveliș).

Pentru început hidratează curmalele în apă fierbinte timp de câteva minute. Când curmalele s-au înmuiat, scurge-le și pune-le în robotul de bucătărie. Adăugă celelalte ingrediente în robotul de bucătărie și amestecă până când amestecul capătă o consistență asemănătoare aluatului. Adaugă 1 lingură din apa în care au fost înmuiate curmalele dacă amestecul este prea uscat.

Cu o lingură mica sau o cupă de înghețată, scoate amestecul și formează biluțe. Rulează biluțele în nucă de cocos mărunțită și așeză-le pe farfurie. Pune-le la frigider să se întărească timp de 30 minute.


  • Morcovul este ideal pentru a fi folosit într-un desert deoarece, chiar dacă este o legumă, are un gust subtil dulce, care în combinație cu alte arome (scorțișoara și nucșoara), are o savoare deosebită și interesantă. Pe lângă gustul dulceag al morcovilor, aceștia au o grămadă de beneficii pentru sănătate. În primul rând, conțin beta-caroten, care întărește sistemul imunitar și protejează împotriva diverselor afecțiuni. Acesta conține și vitamina E, care reduce colesterolul, protejând astfel inima și este o sursă importantă de antioxidanți  cunoscuți pentru protecția pe care o oferă organismului nostru față de diverse tipuri de cancer. Împreună cu vitamina C, betacarotenul ajută și sistemul respirator, mărind capacitatea pulmonară. Pe lângă toate acestea, morcovii aduc un aport esențial de fibre, precum și de alte vitamine ce se găsesc în aceștia : vitamina A, vitamina B1, B2, B6 și vitaminele C și E.
  • Curmalele sunt printre cele mai consumate fructe din lume și sunt considerate o parte esențială a unei dietei echilibrate. Printre principalele substanțe nutritive pe care le furnizează se numără glucoza și fructoza, dar și mineralele esențiale, cum ar fi potasiul și magneziul. În plus, curmalele conțin componente bioactive naturale cu importanță medicinală și nutritivă. Conținutul de fibre poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația. De asemenea, fibrele încetinesc absorbția zahărului în organism, din acest motiv curmalele fiind considerate alimente cu indice glicemic scăzut. Sunt bogate în antioxidanți precum flavonoide, carotenoide și fenoli, ceea ce le face alimente excelente pentru combaterea stresului oxidativ, reducerea inflamației în organism, a riscului afecțiunilor oculare, cancerului, diabetului și bolilor cardiace. 
  • Fulgii de ovăz au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu).
  • Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire, în plus prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.
  • Semințele de chia sunt fără îndoială, unele dintre cele mai populare superalimente, fiind folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului. Sunt o sursă de proteine uşor de digerat, grăsimi sănătoase, fibre dietetice, minerale, vitamine şi antioxidanţi.
  • Scorțișoara reprezintă o sursă puternică de vitamina A, fiind bogată în beta-caroten, dar și vitamina B și K, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, acest condiment oriental conține antioxidanți din familia flavonoidelor și a polifenolilor, care oferă protecție împotriva stresului oxidativ și efectelor radicalilor liberi, dar și minerale vitale organismului, precum calciu, magneziu, fier, fosfor și potasiu.
  • Ghimbirul conține o gamă diversă de vitamine și minerale importante, însă principalul compus activ, responsabil și de gustul său picant, este gingerolul, care are proprietăți puternic antioxidant, antiinflamatorii, antiplachetare, antibacteriene și antitumorale.