Aceasta nu este o rețetă autentică de baclava dar te asigurăm că este delicioasă, ușor de făcut și se prepară foarte rapid. Pentru pregătirea ei ai nevoie de:

  • 1 aluat foietaj;
  • 100g fistic crud;
  • 30g zahăr brut;
  • 2 lingurițe scorțișoară;
  • 30g ulei cocos. 

Pentru început pune fisticul, zahărul și scorțișoara într-un robot de bucătărie și mixează până ce obții o compoziție omogenă. Adaugă uleiul de cocos și mixează dinnou până ce acesta este încorporat complet. Pe o foaie de foietaj întinde uniform amestecul obținut și dacă vrei să obții un desert mai dulce, adaugă deasupra puțin sirop de agave sau miere. Pune deasupra o altă foaie de foietaj, taie fâșii egale și răsucește-le. Pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu un gălbenuș de ou și bagă la cuptorul preîncălzit la 180 grade celsius pentru 25-30 minute sau conform instrucțiunilor de coacere al foietajului. Lasă-le să se răcească complet și bucură-te de un desert aromat și plin de nutrienți. 

Fisticul este extrem de gustos și în plus are o valoare nutritivă semnificativă. Acesta intră în categoria nucilor și semințelor, reprentând de fapt semințele comestibile ale copacului Pistacia vera. Semințele de fistic conțin grăsimi sănătoase, proteine, fibre, antioxidanți și sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina B6, care este implicată în reglarea glicemiei și formarea hemoglobinei. De asemenea, fisticul este o sursă importantă de potasiu, o porție de 28 g fistic conținând mai mult potasiu decât o banană.

Așadar, consumul regulat de fistic presupune o serie de beneficii importante pentru sănătate:

  • Reduce riscul apariției cancerului datorită proprietăților puternic antioxidante, a polifenolilor și a tocoferolului;
  • Reglează tranzitul intestinal și susțin flora bacteriană datorită bogăției în fibre;
  • Contribuie la scăderea glicemiei datorită indicelui glicemic mic;
  • Previne diabetul de tip 2 datorită fosforului;
  • Fortifică sistemul imunitar datorită vitaminei B6;
  • Ajută în tratarea anemiei deoarece conține cupru, mineral ce facilitează absorbția fierului în organism;
  • Protejează vederea deoarece conține cantități remarcabile de luteină și zeaxantină, ambele esențiale pentru sănătatea ochilor;
  • Contribuie la scăderea în greutate datorită bogăței în fibre și proteine, ambele contribuind la senzația de sațietate și ajutând la limitarea consumului de alimente;
  • Reduce riscul de boli cardio-vasculare prin scăderea colesterolului LDL(“rău”) și reducerea tensiunii arteriale;
  • Contribuie la sănătatea vaselor de sânge prin îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea rigidității vasculare datorită aminoacidului L-arginina.


Scorțișoara reprezintă o sursă puternică de vitamina A, fiind bogată în beta-caroten, dar și vitamina B și K, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, acest condiment oriental conține antioxidanți din familia flavonoidelor și a polifenolilor, care oferă protecție împotriva stresului oxidativ și efectelor radicalilor liberi, dar și minerale vitale organismului, precum calciu, magneziu, fier, fosfor și potasiu.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene