Te-ai întrebat vreodată ce face un „super-aliment”? Sau ce au în comun super-alimentele precum vinul roșu, ceaiul verde, varza kale și afinele? Răspunsul este quercetina, un compus natural legat de ceea ce căutăm cu toții: longevitate mai bună, sănătatea inimii, rezistență, imunitate și multe altele.

Conform unei analize din 2018, quercetina este considerată a fi cel mai răspândit și mai studiat flavonoid. De fapt, s-a demonstrat în zeci de studii că are activități anti-cancerigene, antiinflamatorii și antivirale. Atunci când sunt combinate cu beneficiile pentru sănătate ale bromelainei, o enzimă antiinflamatoare, beneficiile sale se extind și mai mult. Toate acestea explică de ce mulți experți recomandă consumul regulat de surse de alimente care conțin quercetină. Deci, care sunt acele alimente și cât ar trebui să consumi din acestea? Să aflăm în continuare.

Ce este Quercetina?

Quercetina este un tip de antioxidant flavonoid care se găsește în alimentele vegetale, inclusiv în legumele cu frunze verzi, roșiile, fructele de pădure și broccoli. Din punct de vedere tehnic, este considerată un „pigment vegetal”, tocmai de aceea se găsește în fructele și legumele profund colorate, pline de nutrienți.

Considerată unul dintre cei mai abundenți antioxidanți din dieta umană, quercetina joacă un rol important în lupta împotriva radicalilor liberi, a efectelor îmbătrânirii și a inflamației, potrivit multor studii. Deși poți obține o mulțime din consumul unei diete sănătoase, unii oameni iau acest compus și sub formă de supliment concentrat pentru efecte antiinflamatorii și mai puternice.

Pentru ce se utilizează quercetina? Potrivit Departamentului de Patologie și Diagnostic de la Universitatea din Verona din Italia, glicozidele de quercetină și alte flavonoide (cum ar fi kaempferol și miricetina) sunt „agenți antivirali, antimicrobieni, antiinflamatori și antialergici”. Ele au potențialul de a fi exprimate pozitiv în diferite tipuri de celule atât la animale, cât și la oameni.

Polifenolii flavonoizi sunt cei mai benefici pentru reglarea sau suprimarea căilor și funcțiilor inflamatorii. Quercetina este considerat cel mai difuz și cunoscut flavonol derivat din natură care există, prezentând efecte puternice asupra imunității și inflamației cauzate de leucocite și alte semnale intracelulare.

Ce face quercetina pentru organism

Cercetările arată că alimentele antiinflamatoare care conțin quercetină pot ajuta la gestionarea unui număr de probleme de sănătate inflamatorii, inclusiv boli de inimă și probleme ale vaselor de sânge, alergii, infecții, oboseală cronică și simptome legate de tulburările autoimune precum artrita.

În ce anume ne avantajează flavonoidele? Totul se reduce la abilitățile alimentelor bogate în antioxidanți de a „elimina radicalii liberi”. Fiind un bioflavonoid major în dietele noastre, quercetina (un tip de „antioxidant polifenolic”) ajută la încetinirea progresului îmbătrânirii, deoarece reduce efectele stresului oxidativ asupra organismului. Stresul oxidativ are loc în noi toți, dar este crescut de lucruri precum o dietă proastă, niveluri ridicate de stres, lipsa somnului și expunerea la toxine chimice. Quercetina joacă un rol în reglarea răspunsului sistemului imunitar la factorii de stres externi prin căi de semnalizare celulară numite kinaze și fosfataze, două tipuri de enzime și proteine membranare necesare pentru o funcționare celulară adecvată.

Beneficii

1. Reduce inflamația

Flavonoidele, inclusiv quercetina, sunt antiinflamatoare importante deoarece acţionează ca antioxidanţi, ceea ce înseamnă că luptă literalmente cu procesul natural de „oxidare” care are loc în timp, pe măsură ce îmbătrânim.

Quercetina poate ajuta la oprirea particulelor dăunătoare din organism cunoscute sub numele de radicali liberi, care influențează negativ modul în care funcționează celulele - inclusiv deteriorarea membranelor celulare, schimbarea modului în care funcționează ADN-ul, creșterea mutațiilor celulare și cauzarea morții celulelor sănătoase. De asemenea, poate reduce expresia genelor inflamatorii, cum ar fi interleukina.

Cercetările ne arată acum că, inflamația este rădăcina majorității bolilor, inclusiv bolile de inimă, cancerul, declinul cognitiv, unele tulburări mentale și tulburări autoimune. În acest moment, practicienii și pacienții raportează utilizarea quercetinei pentru a lupta eficient cu afecțiunile legate de inflamație, inclusiv:

  • „întărirea arterelor” (ateroscleroză)
  • colesterol ridicat
  • boli de inimă și probleme de circulație
  • rezistență la insulină și diabet
  • tulburări legate de ochi, inclusiv cataractă
  • alergii, astm și febra fânului
  • ulcere gastrice
  • tulburări cognitive
  • gută
  • infecții virale
  • inflamație a prostatei, vezicii urinare și ovarelor
  • sindromul oboselii cronice
  • cancer
  • infecții cronice ale prostatei
  • tulburări ale pielii, inclusiv dermatită și urticarie

2. Combate alergiile

Este quercetina un antihistaminic? Unii îl consideră a fi un antihistaminic natural și un antiinflamator, posibil făcându-l eficient pentru reducerea efectelor alergiilor sezoniere și alimentare, plus astmul și reacțiile cutanate. Cu toate acestea, cele mai multe cercetări până în prezent au fost efectuate pe animale și nu pe oameni.

Histaminele sunt substanțe chimice care sunt eliberate atunci când sistemul imunitar detectează o alergie sau o sensibilitate și sunt cele care explică simptomele incomode cu care ne confruntăm ori de câte ori organismul are o reacție alergică. Quercetina poate ajuta la stabilizarea eliberării de histamine din anumite celule ale sistemului imunitar, ceea ce duce la scăderea simptomelor cum ar fi tuse, ochi lăcrimați, nas care curge, urticarie, buze sau limbă umflate și indigestie.

A fost folosit de mult timp în formulele din plante antice chinezești create pentru a bloca alergiile la anumite alimente (cum ar fi arahide). Studiile efectuate pe șoareci sugerează că poate fi echivalent în combaterea alergiilor cu unele medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, cu puține sau fără efecte secundare.

3. Sprijină sănătatea inimii

Datorită capacității sale de a reduce inflamația și stresul oxidativ, quercetina pare a fi benefică pentru persoanele cu afecțiuni cardiace și legate de vasele de sânge, potrivit unui număr de studii.

De exemplu, consumul de multe fructe și legume intens colorate care conțin flavonoide este legat de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și chiar de deces, la adulții în vârstă, printre riscul redus de boli vasculare. De asemenea, a fost asociat cu riscul redus de diabet de tip 2 și obezitate, care au mulți dintre aceiași factori de risc ca și bolile de inimă.

Studiile efectuate la animale și la unele populații umane arată că diferite tipuri de flavonoide (quercetină, resveratrol și catechine, de exemplu) pot ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză, care este o afecțiune periculoasă cauzată de formarea plăcii în artere. Întreruperea fluxului de sânge în artere este unul dintre factorii de risc primari pentru a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, motiv pentru care stopul cardiac este mai puțin probabil în rândul persoanelor care consumă o dietă bogată în nutrienți.

Antioxidanții par, de asemenea, să protejeze organismul de creșterea colesterolului LDL „rău” și pot ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale. Anumite studii arată că, quercetina previne deteriorarea particulelor de colesterol LDL și se pare că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente bogate în flavonoide au de obicei niveluri de colesterol mai sănătoase și mai scăzute, plus mai puține incidențe de hipertensiune arterială.

De fapt, dacă ai auzit vreodată că vinul roșu este bun pentru inima ta, asta pentru că este o sursă naturală de quercetină. Este unul dintre principalele ingrediente active din extractul de vin roșu, care este asociat cu o funcție mai sănătoasă a inimii.

4. Ajută la combaterea durerii

Luarea suplimentelor de quercetină poate ajuta la reducerea durerii asociate cu afecțiunile autoimune, cum ar fi artrita, precum și infecțiile, inclusiv cele ale prostatei și ale tractului respirator. Asta pentru că studiile sugerează că quercetina reduce durerea inflamatorie. De exemplu, există dovezi din mai multe studii mici că persoanele care se confruntă cu dureri ale vezicii urinare din cauza infecțiilor (care provoacă o nevoie urgentă de a urina, umflare și arsură) au mai puține simptome atunci când iau suplimente de quercetină.

Flavonoidele sunt, de asemenea, legate de reducerea simptomelor de prostatită (inflamația prostatei) și artrită reumatoidă (AR). Există dovezi că, atunci când pacienții cu AR trec de la o „dietă tipică occidentală” la una ce conține alimente bogate în antioxidanți (cum ar fi fructele de pădure, fructele, legumele, nucile, rădăcinile, semințele și germenii), aceștia experimentează mai puțină durere și simptome recurente.

5. Ar putea ajuta la îmbunătățirea energiei și a rezistenței

Quercetina este adăugată la unele suplimente sportive, deoarece se crede că ajută la creșterea performanței atletice și a rezistenței, probabil datorită efectelor sale pozitive asupra fluxului sanguin. Cercetătorii de la Școala de Fiziologie Aplicată de la Institutul de Tehnologie din Georgia au descoperit că, în medie, „quercetina oferă un beneficiu semnificativ statistic în ceea ce privește capacitatea de exercițiu de rezistență umană și performanța exercițiului de anduranță”. Deși îmbunătățirile au fost uneori mici, este logic că antioxidanții ar putea crește performanța fizică, deoarece ajută la creșterea sănătății vaselor de sânge, care transportă oxigen și nutrienți către țesutul muscular și articular.

Alte studii arată, de asemenea, că ajută la creșterea funcției imunitare și previne susceptibilitatea la boli care pot apărea atunci când cineva se antrenează intens și suferă de epuizare. Un studiu a găsit dovezi că administrarea a 500 de miligrame de quercetină de două ori pe zi a ajutat la protejarea bicicliștilor de dezvoltarea infecțiilor respiratorii induse de exerciții fizice, după perioadele de efort intens.

Deoarece îți poate crește nivelul de energie, afectează quercetina somnul? De exemplu, există o legătură între quercetină și insomnie? Un studiu a găsit dovezi că poate modifica ciclul somn-veghe parțial prin activarea receptorilor GABA. Cu toate acestea, în general, insomnia nu este considerată a fi un efect secundar comun al luării sub formă de supliment alimentar.

6. Ar putea ajuta la combaterea cancerului

Un studiu al Școlii de Medicină a Universității din Boston, publicat în Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, arată o legătură între o dietă bogată în nutrienți, bogată în quercetină plus alți antioxidanți și un risc scăzut de cancer.

Quercetina pare să aibă o potențială activitate chimio-preventivă și ar putea avea un efect antiproliferativ unic asupra celulelor canceroase, făcându-l un plus eficient pentru orice abordare naturală a tratamentului cancerului. Cercetările arată că acest lucru poate rezulta din modularea fie a căilor EGFR, fie a receptorilor de estrogen.

Alte studii au descoperit că, quercetina poate ajuta la oprirea proceselor implicate în proliferarea și mutația celulară, creșterea tumorilor și simptomele legate de tratamentele tipice pentru cancer, cum ar fi radiațiile sau chimioterapia.

În acest moment, majoritatea studiilor efectuate cu privire la efectele quercetinei asupra funcționării celulare au implicat animale, așa că mai sunt necesare cercetări pentru a dezvălui efecte specifice asupra celulelor canceroase umane. Acest lucru este valabil mai ales atunci când sunt luate în doze mari peste cantitatea pe care cineva ar obține-o dintr-o dietă sănătoasă.

7. Ajută la protejarea sănătății pielii

Capabilă să blocheze „mastocitele”, care sunt celule imune critice în declanșarea reacțiilor alergice, boli inflamatorii și boli autoimune. Cercetările arată că, quercetina ajută la protejarea pielii de efectele unor tulburări precum dermatita și fotosensibilitatea.

Flavonoidele precum quercetina blochează eliberarea multor citokine proinflamatorii, cum ar fi IL8 și TNF, care ajută la stoparea simptomelor legate de inflamația pielii, chiar și la persoanele care nu găsesc ameliorare de la alte tratamente convenționale sau prescripții. Studiile au descoperit că acest compus are efecte antioxidante și antiinflamatorii care ajută la combaterea bolilor alergice și inflamatorii, precum și a unor prescripții, atunci când este luat sub formă de supliment oral. De exemplu, unii oameni iau quercetină pentru eczemă, deoarece poate inhiba secreția de histamină și markeri proinflamatori.

8. Protejează sănătatea ficatului

Cercetările au arătat că acest antioxidant are efecte protectoare atunci când este administrat la șobolani cu leziuni hepatice acute induse de etanol. Cercetătorii au ajuns la concluzia că „quercetina, prin interacțiunea cu multiple mecanisme, demonstrează efectul hepatoprotector asupra leziunilor hepatice induse de alcool, prin creșterea activităților enzimatice de metabolizare a etanolului, creșterea activităților sistemului antioxidant împotriva stresului oxidativ, scăderea expresiei citokinelor proinflamatoare”.

Un studiu din 2017 a găsit dovezi care indică faptul că, quercetina atenuează inflamația ficatului și fibroza prin inhibarea infiltrației macrofagelor. Cercetătorii cred că „este promițător ca potențial agent terapeutic pentru boala fibrotică a ficatului”, o afecțiune declanșată de leziuni hepatice și inflamații.

9. Protejează împotriva tulburărilor neurologice

Există tot mai multe dovezi care arată că, quercetina oferă beneficii neuroprotectoare, datorită capacității sale de a apăra creierul împotriva stresului oxidativ și a inflamației, ceea ce duce la un risc potențial mai mic pentru afecțiuni cognitive precum boala Alzheimer și demența.

Un studiu din 2018 a concluzionat că „descoperirile sugerează un posibil nou rol protector pentru flavonoidele dietetice asupra bolii Alzheimer (AD).” Studiul a constatat că administrarea de quercetină în stadiile incipiente-medii ale patologiei AD ameliorează disfuncția cognitivă și sporește protecția, în principal legată de clearance-ul Aβ crescut și de reducerea astrogliozei, care este legată de distrugerea neuronilor.

Surse bogate în quercetină

Ce alimente au cea mai mare cantitate de quercetină? Toate tipurile de plante gustoase cu pigment roșu, verde și violet sunt ambalate cu quercetină - de exemplu, vinul roșu, afinele, merele, ceapa roșie și chiar ceaiul verde sunt unele dintre cele mai bune surse.

Quercetina este de fapt considerată a fi cel mai abundent flavonoid din dieta umană. Dar cantitatea găsită în alimentele vegetale poate varia foarte mult în funcție de locul în care sunt cultivate, cât de proaspete sunt, cum sunt preparate și așa mai departe. Unele dintre sursele de top de quercetină pe care să le adaugi la dieta ta includ:

  • Merele
  • Ardei
  • Vin roșu
  • Cireșe negre și fructe de pădure (afine, mure și altele)
  • Roșii
  • Legume crucifere, inclusiv broccoli, varză
  • Legume cu frunze verzi, inclusiv spanac, kale
  • Citrice
  • Cacao
  • Merișoare
  • Cerealele integrale, inclusiv hrișca
  • Sparanghel crud
  • Capere
  • Ceapa rosie crudă
  • Ulei de măsline
  • Ceai negru și verde
  • Fasole/leguminoase
  • Ierburi, inclusiv salvie, soc, sunătoare și ginkgo biloba

Nu există o cantitate zilnică recomandată de aport de quercetină, așa că recomandările de dozare pot varia în funcție de starea ta de sănătate. Estimările arată că majoritatea oamenilor primesc de obicei între cinci și 40 de miligrame pe zi din consumul de alimente vegetale comune; cu toate acestea, dacă rămâi cu o dietă bogată în nutrienți în general, este posibil să consumi mult mai mult - până la 500 de miligrame pe zi, conform unor rapoarte. Dozele optime de quercetină nu au fost stabilite pentru nicio afecțiune specifică de către FDA sau orice altă autoritate sanitară guvernamentală în acest moment. Pentru persoanele care apelează la suplimente de quercetină, dozele orale obișnuite sunt de 500 de miligrame luate de două ori pe zi, dar este, cu siguranță, posibil să experimentezi beneficii atunci când iei doze mai mici. 

Suplimentele de quercetină sunt disponibile în toate tipurile de pastile sau capsule și sunt utilizate în mod obișnuit în formule împreună cu alte ingrediente antiinflamatoare. De exemplu, quercetina cu bromelaină (o enzimă antiinflamatoare găsită în ananas) poate fi luată pentru a ajuta la gestionarea alergiilor. Aceasta poate fi etichetată ca o formulă de „complex de quercetină”, care este o formulă sinergică care are scopul de a oferi un suport antioxidant suplimentar/sau anti-îmbătrânire.

Care sunt efectele secundare ale quercetinei? Deoarece este derivată în mod natural din alimente, quercetina pare să fie sigură pentru aproape toată lumea și prezintă riscuri mici. Potrivit unui raport din 2018, cele mai multe studii au găsit efecte secundare puțin sau deloc la persoanele care consumă diete bogate în nutrienți, bogate în quercetină sau iau suplimente pe cale orală pe termen scurt.

Este quercetina sigură de luat zilnic? Cantități de până la 500 de miligrame luate de două ori pe zi timp de 12 săptămâni par a fi sigure. Dacă intenționezi să iei acest supliment mai mult timp, este o idee bună să discuți mai întâi cu medicul. Cu toate acestea, desigur, în doze foarte mari există unele riscuri. Efectele secundare pot include dureri de cap și furnicături ale brațelor și picioarelor. 

Dozele foarte mari administrate intravenos au fost, de asemenea, legate de cazuri de afectare a rinichilor, deși acest lucru pare foarte rar. Este, de asemenea, posibil ca suplimentarea cu quercetină să poată interacționa cu eficacitatea antibioticelor, chimioterapiei și a medicamentelor pentru diluarea sângelui, așa că ai grijă dacă iei în prezent oricare dintre acestea. Pentru femeile însărcinate sau care alăptează, nu pare să aibă efecte negative, deși nu s-au făcut multe cercetări în această populație, așa că este întotdeauna o idee bună să discuți mai întâi cu medicul.

Așadar, quercetina este un tip de antioxidant flavonoid care se găsește în alimentele vegetale. Alături de alte flavonoide, s-a dovedit că are efecte antivirale, antimicrobiene, antiinflamatorii și antialergice. Suplimentele și alimentele cu quercetină ar putea ajuta la reducerea inflamației, la combaterea alergiilor, la sprijinirea sănătății inimii, la combaterea durerii, la îmbunătățirea potențială a rezistenței, la combaterea cancerului și la protejarea sănătății pielii și ficatului.

Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.