Cauți un supliment natural care să-ți sporească energia, să susțină pierderea în greutate și să ajute la eliminarea metalelor grele precum plumbul și mercurul din corpul tău? În acest caz, alga de apă dulce numită chlorella ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.

Originară din Taiwan și Japonia, acest superaliment este bogat în fitonutrienți esențiali, inclusiv aminoacizi, clorofilă, beta-caroten, potasiu, fosfor, biotină, magneziu și vitaminele din complexul B. Culoarea verde intensă a chlorellei  provine de la o concentrație ridicată de clorofilă, un pigment vegetal detoxifiant.

Ni se spune să consumăm mai multe legume cu frunze verzi pentru sănătatea noastră, dar uneori poate fi dificil să obținem cele 5-7 porții de legume pe zi recomandate de nutriționiști. Majoritatea legumelor cu frunze verzi nu pot concura cu beneficiile pentru sănătate oferite de chlorella.

 

Ce este Chlorella?

Chlorella este un gen de alge verzi (familia Chlorellaceae) găsită fie singură, fie în grupuri în apă dulce sau sărată. Întreaga plantă de chlorella este folosită pentru a produce suplimente nutritive și medicamente. Există mai multe specii de chlorella, iar Chlorella vulgaris este una dintre cele mai des utilizate în suplimente. Alga chlorella este rudă cu spirulina, și vom compara nutrienții acestor superalimente mai târziu în articol.

 

Chlorella a fost descoperită în 1890 de microbiologul olandez, Dr. Beijerinck, folosind un microscop. Cu toate acestea, chlorella există de miliarde de ani de la începutul planetei Pământ. Există peste 20 de specii de chlorella, printre care C. vulgaris, C. ellipsoidea, C. saccharophila, C. pyrenoidosa și C. regularis.

 

Numele "chlorella" provine din cuvântul grecesc "chloros", care înseamnă verde, și sufixul diminutiv latin "ella", care înseamnă mic. În sălbăticie, chlorella se poate reproduce rapid prin procesul cunoscut sub numele de fotosinteză. Tot ce are nevoie pentru a crește și a se înmulți este apă, lumina soarelui, dioxid de carbon și o cantitate mică de minerale.

 

Ce face chlorella pentru corpul tău?

Studiile au arătat că chlorella aduce beneficii întregului corp, susținând funcția hormonală sănătoasă, promovând sănătatea cardiovasculară, ajutând la anularea efectelor chimioterapiei și a radiațiilor, reducând tensiunea arterială și colesterolul și contribuind la detoxifierea corpului nostru.

Chlorella a fost de asemenea folosită pentru a încerca să trateze sau să prevină următoarele:

 • Atacuri de astm
 • Respirație urât mirositoare
 • Fibromialgie
 • Colesterolul ridicat
 • Tensiunea arterială ridicată
 • Nivele scăzute de vitamina B-12
 • Sindromul premenstrual (PMS)
 • Tricomoniază (o infecție cu transmitere sexuală)
 • Pete albe pe organele genitale numite leucoplakia vulvară

Unii oameni iau chlorella pentru a încerca să:

 • Stimuleze nivelurile de energie
 • Detoxifieze organismul
 • Îmbunătățească funcția mentală

Beneficii

După cum poți vedea, oamenii folosesc chlorella pentru multe probleme de sănătate diferite. Iată 8 beneficii ale chlorellei dovedite științific pe care poți spera să le obții prin integrarea acestui superaliment în dieta ta zilnică.

1. Detoxifică Metalele Grele

Dacă ai plombe de mercur în dinți, ai fost vaccinat, consumi regulat pește, ai fost expus la radiații sau consumi alimente din China, este posibil să ai metale grele în organism. Este important pentru sănătatea și starea ta generală să fii proactiv în detoxifierea metalelor grele și a toxinelor.

Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale chlorellei pentru sănătate este că se înfășoară în jurul chiar și a toxinelor obstinate care rezidă în corpul nostru, cum ar fi plumbul, cadmiul, mercurul și uraniul, și împiedică reabsorbția acestora. Consumul regulat de chlorella poate chiar să ajute la împiedicarea acumulării metalelor grele în țesuturile moi și organele corpului nostru în primul rând.

 

2. Detoxifiează Radiațiile și Chimioterapia

Radioterapia și chimioterapia sunt cele mai comune forme de tratament pentru cancer în prezent. Orice persoană care a trecut prin una dintre aceste tratamente, sau cunoaște pe cineva care a făcut-o, știe ce impact au acestea asupra organismului. Nivelurile ridicate de clorofilă ale chlorellei au fost demonstrate că protejează organismul împotriva tratamentelor cu radiații ultraviolete, în timp ce elimină particulele radioactive din corp.

Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină a Universității Virginia Commonwealth, "Componentele celulare și funcțiile sistemului imunitar rămân la niveluri normale sau apropiate de normale și sunt afectate mai puțin atunci când pacienții urmează chimioterapie și/sau iau medicamente imunosupresoare precum steroizii".

Studiul de doi ani al universității a permis cercetătorilor să observe că pacienții cu gliom pozitiv au mai puține infecții respiratorii și boli de tip gripal atunci când iau chlorella.


3. Susține Sistemul Imunitar

Cercetările publicate în Jurnalul de Nutriție au constatat că, după opt săptămâni de consum de chlorella, activitatea celulelor NK s-a îmbunătățit. Cercetătorii de la Universitatea Yonsei din Seul, Coreea, au studiat indivizii sănătoși și răspunsul sistemului lor imunitar la suplimentele de chlorella.

Rezultatele au arătat că chlorella susține un răspuns sănătos al sistemului imunitar și ajută la activitatea celulelor "ucigașe" naturale.

 

4. Promovează Pierderea în Greutate

Pierderea în greutate este dificilă, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Într-un studiu publicat în Jurnalul de Alimentație Medicinală, cercetătorii afirmă: "Consumul de chlorella a dus la reducerea semnificativă a procentului de grăsime corporală, a colesterolului total din ser și a nivelurilor de glucoză din sângele înfometat."

Beneficiile chlorellei vin prin reglarea hormonilor, accelerarea metabolismului, îmbunătățirea circulației și promovarea unor nivele mai ridicate de energie. De asemenea, ajută la reducerea greutății și a grăsimii corporale și elimină toxinele stocate.

Pe măsură ce organismul nostru pierde în greutate, toxinele sunt eliberate și pot fi reabsorbite. Este important să eliminăm aceste toxine din sistemul nostru cât mai rapid posibil. Capacitatea chlorellei de a înconjura toxinele și metalele grele rezidente în corpul nostru ajută la facilitarea eliminării și previne reabsorbția.

 

5. Promovează o Piele Mai Sănătoasă

Cercetările arată că există beneficii ale chlorellei și pentru piele. Un studiu publicat în jurnalul Clinical Laboratory a dezvăluit că chlorella reduce stresul oxidativ, care poate fi cauzat de poluare, stres și o dietă săracă.

Motivul pentru care chlorella este eficientă în producerea unei pielii mai sănătoase este pentru că crește natural nivelurile de vitamina A, vitamina C și glu­tation în corpul tău, eliminând radicalii liberi și protejând celulele tale.

Doar prin luarea unei lingurițe sau a câtorva capsule zilnic de supliment de chlorella, poți vedea rezultate în doar două săptămâni.

 

6. Luptă împotriva Cancerului

Se crede că toate organismele umane dezvoltă la un moment dat celule canceroase. Sistemele imunitare care funcționează corect au capacitatea de a ataca și distruge aceste celule, înainte ca acestea să aibă șansa de a se instala și de a crea cancer. Un studiu efectuat pe animale a descoperit că chlorella ajută la combaterea cancerului în mai multe moduri.

În primul rând, atunci când este luată preventiv, poate întări sistemul imunitar. În al doilea rând, poate ajuta la eliminarea metalelor grele și a toxinelor și poate face mai puțin probabilă apariția cancerelor bazate pe mediu. În al treilea rând, chlorella îmbunătățește acțiunea celulelor T, ajutând la lupta împotriva noilor celule anormale.

Și, așa cum s-a menționat mai sus, în cazul în care este diagnosticat cancerul și se utilizează chimioterapia sau radioterapia, chlorella poate ajuta la combaterea efectelor secundare și poate fi folosită în plus față de tratamentele naturale împotriva cancerului.

 

7. Scade Nivelul de Zahăr din Sânge și Colesterolul

Diabetul de tip 2 și colesterolul crescut sunt două dintre condițiile cronice grave cu care se confruntă mulți oameni în prezent. Ani de alimentație necorespunzătoare, stres și lipsa somnului i-au condus pe mulți la una sau ambele aceste diagnoze.

Într-un studiu publicat în Jurnalul de Alimentație Medicinală, cercetătorii au constatat că dozele de 8.000 de miligrame de chlorella pe zi (împărțite în două doze) ajută la scăderea colesterolului și a nivelului de glucoză din sânge.

Cercetătorii au observat mai întâi o scădere a nivelurilor de colesterol, apoi o îmbunătățire a glucozei din sânge. Ei cred că chlorella activează mai multe gene la nivel celular care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, promovând un echilibru sănătos.

O meta-analiză recentă privind efectele suplimentelor de chlorella asupra factorilor de risc cardiovascular arată în mare parte efecte pozitive: îmbunătățirea nivelurilor de colesterol total, nivelurile de colesterol lipoproteine de densitate mică, tensiunea arterială sistolică, tensiunea arterială diastolică, precum și nivelurile de glucoză din sânge în post. Cu toate acestea, nu au prezentat prea mult un efect pentru trigliceride și nivelurile de colesterol lipoproteine de densitate mare.

8. Crește Energia

Cu amestecul său impresionant de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți, chlorella este folosită ca supliment și remediu de mulți practicieni ai medicinei tradiționale. Datorită conținutului său ridicat de clorofilă, este adesea folosită pentru condițiile legate de inflamație, precum și pentru beneficiile sale detoxifiante și regeneratoare.

În medicina tradițională chineză, se spune că chlorella furnizează energie yin. Acest lucru înseamnă că este foarte utilă pentru un corp supra-stimulat sau dezechilibrat. Poate avea un efect calmant asupra sistemului nervos în timp ce hrănește și restabilește corpul în ansamblu.

În Medicina Ayurvedică, se crede că chlorella furnizează ojas ("vitalitate" sau "forță vitală") persoanelor care se simt epuizate sau care ar putea folosi un impuls suplimentar stării lor deja pozitive de sănătate.


Informații Nutriționale

Trei tablete de chlorella conțin aproximativ:

 • 10 calorii
 • 2 grame de proteine
 • 0 grame de grăsime
 • 1 gram de carbohidrați
 • 0 miligrame de sodiu
 • 78 miligrame de vitamina C (87% VD)
 • 3000 de unități internaționale de vitamina A (60% VD)
 • 6,3 miligrame de fier (35% VD)

În plus, chlorella conține o cantitate bună de vitamina K, vitamina B1, vitamina B6 și fosfor.

Când te uiți la scorul său de densitate a nutrienților, este ușor de înțeles de ce chlorella este clasată printre primele 10 alimente sănătoase din lume. De fapt, este mai densă în nutrienți pe gram decât alte verdețuri, inclusiv kale, spanac și broccoli.

Chlorella vs. Spirulină vs. Clorofilă

Care este mai bună, chlorella sau spirulina? În timp ce majoritatea oamenilor poate că nu au auzit de chlorella, mulți au luat spirulină de ani de zile. Chlorella și spirulina sunt ambele alge care conțin clorofilă și oferă nutrienți suplimentari. Ambele sunt organisme acvatice, dar la nivel celular, sunt destul de diferite.

Spirulina este o plantă multicelulară în formă de spirală, fără un nucleu adevărat. Este albastră-verzui și poate crește până la 100 de ori mai mare decât chlorella. Comparativ, chlorella este un microorganism unicelular în formă de sferă, cu un nucleu și este de culoare verde solid.

Clorofila este pigmentul verde găsit în ambele (spirulină, chlorella) și în toate plantele verzi. În timp ce clorofila este complet naturală, o mixtură semisintetică similară numită clorofilină este produsă în laboratoare pentru a fi folosită în suplimente, cum ar fi cele comercializate ca "clorofilă lichidă". Algele verzi precum chlorella sunt adesea folosite pentru a produce clorofilină.

Spirulina poate fi utilizată și consumată în suplimente imediat după recoltare, dar chlorella trebuie să treacă printr-un proces de spargere a pereților celulari pentru a permite absorbția beneficiilor sale de către utilizatori. Se spune că chlorella este mai bogată în clorofilă (poate chiar dublu) decât spirulina, în timp ce spirulina este în mod tipic mai bogată în proteine, fier, proteină și acid gamma-linolenic (GLA).

Beneficiile chlorellei și spirulinei sunt foarte similare, deoarece ambele au un echilibru concentrat de nutrienți demonstrat că ajută la curățarea și detoxifierea corpului, și o concentrație ridicată de proteine care susține energia. Beneficiile cunoscute ale clorofilei de detoxifiere a ficatului, protecție a pielii și îmbunătățire a digestiei sunt foarte similare, ceea ce nu este surprinzător, deoarece clorofila este un ingredient important atât al spirulinei, cât și al chlorellei și este responsabilă pentru multe dintre beneficiile lor.

Nutriția chlorellei și a spirulinei conține, de asemenea, nutrienți suplimentari precum vitamina C, vitamina A, vitamine din complexul B și altele care nu sunt conținute în suplimentele de clorofilă. Spirulina a fost chiar folosită în programele de hrănire ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru copiii malnutriți din țările subdezvoltate. O doză unică de un gram de pulbere de spirulină pe zi poate contracara o deficiență de vitamina A care poate duce la orbire.

 

Atunci când iei un supliment de chlorella, există două moduri principale de consum:

 • Smoothie — Chlorella are un gust foarte puternic, așa că nu vei dori să adaugi mai mult de aproximativ jumătate de linguriță de chlorella într-un smoothie. Poți folosi alte ingrediente precum banana, apa de cocos, pudră proteică de vanilie și suc de lime pentru a masca gustul.
 • Comprimate — Pur și simplu ia doza recomandată de chlorella inscripționată pe prospect cu apă pentru a te bucura de beneficiile pentru sănătate ale chlorellei.

 

Efecte Secundare și Precauții

Pudra de chlorella și alte suplimente de chlorella pot cauza efecte secundare la unele persoane. Unele dintre efectele secundare ale chlorellei includ:

 • umflarea feței sau a limbii
 • sensibilitate la lumina soarelui
 • tulburări digestive
 • acneea
 • oboseală
 • letargie
 • dureri de cap
 • vertij
 • tremurături

Majoritatea acestor efecte secundare ale chlorellei și simptomele sunt tipice pentru orice program de detoxifiere.

Chlorella poate provoca și scaune de culoare verde. Alte pericole ale chlorellei includ posibile reacții alergice. Caută asistență medicală de urgență dacă ai probleme severe de respirație sau o reacție alergică gravă numită anafilaxie după ce ai luat chlorella.

Suplimentele de chlorella conțin adesea iod, astfel încât persoanele alergice la iod sau care își monitorizează consumul de iod ar trebui să fie atente. Persoanele care sunt tratate pentru o afecțiune medicală sau care iau în prezent orice tip de medicament ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a lua chlorella. Se știe că chlorella interacționează cu medicamentele imunosupresoare, precum și cu anticoagulantele cum ar fi warfarina (Coumadin).

Experții au opinii diferite cu privire la siguranța acestei alge în timpul sarcinii, astfel încât femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a lua suplimente de chlorella.

 

În concluzie, chlorella este o sursă bogată de nutrienți esențiali și antioxidanți, oferind o serie de beneficii pentru sănătate, de la detoxifiere și îmbunătățirea sistemului imunitar până la combaterea cancerului și susținerea sănătății pielii. Cu toate acestea, este important să consulți întotdeauna un medic înainte de a începe orice suplimentare nouă, mai ales dacă ai afecțiuni medicale sau iei alte medicamente. Cu o abordare adecvată și informații complete, chlorella poate fi o adăugare valoroasă la dieta și rutina ta de sănătate, ajutându-te să atingi și să menții un stil de viață sănătos și echilibrat.