Verile sunt cunoscute pentru diversitatea fructelor de sezon și pentru vacanțele super distractive. Cu toate acestea, sănătatea nu trebuie neglijată pentru a putea profita la maximum de sezonul de distracție. O dietă sănătoasă și echilibrată te poate menține în formă chiar și în sezonul cald.

Așadar, ar trebui să mâncăm nuci în timpul verii?

Secretul suprem de vară pentru a rămâne sănătos este să mănânci alimente bogate în nutrienți. Astfel, nucile sunt bogate în nutrienți care asigură o recuperare mai rapidă din oboseală, o bună sănătate digestivă și un nivel mai bun de energie.

Suntem adesea atenți la micul dejun, prânzul și cina, dar ignorăm gustările din cursul zilei, care sunt atât de esențiale. Te regăsești în această afirmație? Citește în continuare articolul pentru a afla câteva opțiuni de gustări prietenoase cu vara, care pot face minuni pentru sănătatea ta.

1. Nucile pecan se numără printre cele 15 alimente cu cea mai mare activitate antioxidantă. În plus,au cel mai mare conținut de grăsimi sănătoase, conținând o cantitate echilibrată de acizi grași omega-3 și omega-6. Dar pe lângă gustul delicios, acestea vin la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind extrem de bogate în minerale, vitamine dar și antioxidanți. Iată principalele beneficii aduse de consumul regulat de nuci:

• Previn afecțiunile cardiovasculare datorită fenolilor și flavonoizilor, antioxidanți protectori ai inimii;

• Îmbunătățesc digestia și previn constipația datorită conținutului de fibre;

• Ajută la pierderea în greutate deoarece sunt bogate în proteine și fibre și oferă o senzație îndelungată de sațietate;

• Au rol puternic antiinflamator în primul rând datorită cantității remarcabile de mangan pe care o conțin, dar și a vitaminei E, beta-carotenului, cuprului și magneziului, toți fiind nutrienți cu proprietăți antiinflamatoare;

• Întăresc sistemul imunitar cu ajutorul antioxidanților, zincului dar și a acizilor grași omega-3 și omega-6;

• Sustin sănătatea creierului și protejează împotriva apariției bolii Alzheimer datorită nutrienților cheie precum vitamina E, B1, cupru și magneziu;

• Previn căderea părului datorită L-argininei, aminoacid ce facilitează circulația sângelui în organism și în rădăcinile părului, un aspect vital pentru sănătatea scalpului;

• Protejează sănătatea ochilor fiind bogate în luteină și zeaxantină, antioxidanți esențiali pentru o vedere bună;

• Susțin buna funcționare a sistemului nervos grație magneziului și potasiului, minerale esențiale pentru combaterea oboselii și stresului;

• Ajută la întărirea oaselor și a dinților datorită bogăției în calciu.

Datorită gustului bogat și aromat, sunt ideale pentru o gustare ca atare sau pot fi folosite atât pentru prepararea deserturilor, cât și pentru folosirea în salate, sub formă de crustă pentru pui și în alte preparate culinare.

Nu uita că deși nucile reprezintă în general un aliment sigur pentru consum, pot apărea efecte adverse în cazul persoanelor care suferă de alergii la alune și nuci în general. Iar așa cum știm, consumul în cantitate mare poate duce la pericol, acestea pot provoca formarea de pietre la rinichi.

2. Fisticul este extrem de gustos și în plus are o valoare nutritivă semnificativă. Acesta intră în categoria nucilor și semințelor, reprezentând de fapt semințele comestibile ale copacului Pistacia 

vera. Semințele de fistic conțin grăsimi sănătoase, proteine, fibre, antioxidanți și sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina B6, care este implicată în reglarea glicemiei și formarea hemoglobinei. 

Așadar, consumul regulat de fistic presupune o serie de beneficii importante pentru sănătate:

•Reduce riscul apariției cancerului datorită proprietăților puternic antioxidante, a polifenolilor și a tocoferolului;

•Reglează tranzitul intestinal și susține flora bacteriană datorită bogăției în fibre;

•Contribuie la scăderea glicemiei datorită indicelui glicemic mic;

•Fortifică sistemul imunitar datorită vitaminei B6;

•Ajută în tratarea anemiei deoarece conține cupru, mineral ce facilitează absorbția fierului în organism;

•Protejează vederea deoarece conține cantități remarcabile de luteină și zeaxantină, ambele esențiale pentru sănătatea ochilor;

•Contribuie la scăderea în greutate datorită bogăței în fibre și proteine, ambele contribuind la senzația de sațietate și ajutând la limitarea consumului de alimente;

•Reduce riscul de boli cardio-vasculare prin scăderea colesterolului LDL(“rău”) și reducerea tensiunii arteriale;

•Contribuie la sănătatea vaselor de sânge prin îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea rigidității vasculare datorită aminoacidului L-arginină.

La fel ca alte nuci și semințe, fisticul poate fi folosit în prepararea sosului pesto sau a untului de fistic. El poate fi presărat pe pestele preparat la cuptor, poate fi adăugat în cerealele de dimineață, în orice desert sau poate fi ronțăit ca atare, sub forma unei gustări sănătoase. Nu uita că deși este foarte sănătos, poate avea și contraindicații pentru că poate provoca alergii. 

3. Alunele de pădure au un gust deosebit și conțin numeroase minerale, vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate, fiind sărace în carbohidrați, la fel ca fisticul și migdalele. În plus, sunt o sursă de proteine importantă, motiv pentru care sunt recomandate în dietele vegane. De asemenea, nu conțin gluten, în acest fel fiind de folos persoanelor care suferă de boala celiacă. 

Alunele de pădure au numeroase beneficii, dar le menționăm pe cele mai importante.

•Reglează tractul digestiv și susțin flora bacteriană datorită bogăției în fibre;

•Scad glicemia pentru că au în componență fibre și acid oleic;

•Întăresc sistemul imunitar deoarece sunt bogate în vitamine și minerale;

•Scad riscul de accidente vasculare cerebrale și previn și dizolvă cheagurile de sânge datorită cantității de vitamina E pe care o conțin;

•Cresc rezistența osoasă datorită mineralelor;

•Îmbunătățesc funcția cognitivă datorită triptofanului;

•Previn dezvoltarea stărilor anxioase, depresive și a insomniilor datorită triptofanului, un aminoacid esențial transformat de către organism în serotonină.

Alunele de pădure pot fi consumate crude ( în acest fel au cele mai multe beneficii), prăjite, în salate de legume, în combinație cu fructe uscate, nuci și semințe, în înghețată sau chiar în combinație cu ciocolata neagră. Așadar, alunele de pădure sunt foarte sănătoase, dar pot avea și contraindicații pentru că pot provoca alergii. Acestea se pot manifesta la numai câteva minute de la consumarea lor și presupun: inflamația pielii, mâncărimi cutanate, mai ales în zona ochilor, furnicături pe buze și limbă, dureri abdominale, grețuri/vomă și diaree.

4. Nucile braziliene sunt renumite pentru gustul lor inegalabil și pentru conținutul ridicat de seleniu, un element cu multiple beneficii pentru sănătate. De asemenea, acestea sunt o sursă bogată de grăsimi, proteine, fibre dar și alte minerale esențiale bunei funcționări a organismului. 

Consumul de nuci braziliene poate contribui la:

•Sănătatea inimii deoarece sunt o excelentă sursă de grăsimi sănătoase prin conținutul mare de acizi grași polinesaturați, dar și bogăția în antioxidanți, minerale și fibre;

•Reglarea nivelului colesterolului prin reducerea colesterolului LDL(rău) și creșterea celui HDL(bun);

•Susținerea funcționării normale a glandei tiroide deoarece conțin proteine și cantități remarcabile de seleniu, element esențial pentru funcționarea acesteia;

•Reducerea inflamației și protejarea corpului împotriva stresului oxidativ datorită seleniului, antioxidanților, vitaminei E, acidului galic și acidului elagic;

•Menținerea sănătăți creierului, protejând de boli precum Alzheimer și Parkinson datorită acizilor conținuți dar și a seleniului;

•Întărirea sistemului imunitar deoarece seleniul ajută la sintetizarea antioxidantului principal al organismului - glutation peroxidază - care are un rol foarte important în lupta contra radicalilor liberi, minimizându-le efectele negative.

Considerate sigure pentru consum, nucile braziliene pot aduce extrem de multe beneficii organismului și pot fi consumate simple sau într-o gama variată de preparate. Totuși, o cantitate prea mare ar putea să producă efecte neplăcute. Seleniul conținut de aceste nuci poate duce la toxicitate, iar atunci când mănânci prea multe, poți dezvolta afecțiunea periculoasă ce este denumită selenoză. Aceasta poate determina deficiențe respiratorii, insuficiență renală sau chiar atac de cord.

5. Deși până acum au fost mai puțin populare în țara noastră, nucile de macadamia devin din ce în ce mai cunoscute, atât datorită gustului fin, cât și al beneficiilor deloc de neglijat, pe care acestea le aduc sănătății. Foarte important de știut este faptul că acestea conțin cel mai mare procent de grăsimi sănătoase, aproximativ 72%. În plus, pe lângă capacitatea antioxidantă remarcabilă, ne oferă un conținut bogat de potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu și fier.

Nucile de macadamia pot fi consumate crude sau prăjite, acoperite cu ciocolată sau caramel, utilizate pentru a pregăti salate de legume și fructe, sau chiar pentru a obține ulei vegetal. De asemenea, sunt des folosite ca remediu în medicina alternativă, având numeroase beneficii pentru întreg organismul.

•Consumul regulat ajută persoanele în vârstă să reducă riscul de a dezvolta tulburări în activitatea inimii și a vaselor de sânge;

•Contribuie la reducerea simptomelor neplăcute ale migrenei;

•Încetinesc procesele asociate cu îmbătrânirea corpului și reduc riscul de apariție a neoplasmelor benigne și a cancerelor;

•Întăresc oasele, ajută la reducerea riscului de osteoporoză și alte boli ale țesutului osos;

•Consumul zilnic de 3-4 nuci te ajută să faci față nevrozei, stărilor depresive, iritabilității crescute, schimbărilor de dispoziție;

•Asigură funcționarea normală a sistemului genito-urinar la bărbați, crescând potența;

•Contribuie la întărirea vaselor de sânge;

•Au proprietăți tonice, accelerând procesul de refacere a corpului după epuizarea exercițiilor fizice, a oboselii mintale, a bolilor prelungite;

•Sustin detoxifierea organismului accelerând procesul de excreție a otrăvurilor, a toxinelor, a excesului de colesterol, a metalelor grele;

•Susțin sistemul imunitar;

•Scad tensiunea arterială.

Nu uita, nucile de macadamia au un puternic efect alergen și sunt contraindicate persoanelor care sunt predispuse la dezvoltarea alergiilor. De asemenea, sunt alimente bogate în grăsimi și calorii, astfel se recomandă consumul lor cu moderație.

6. Migdalele conțin vitamine, minerale, substanțe nutritive, o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. Având un profil nutrițional atât de echilibrat, consumul acestora aduce numeroase beneficii organismului: 

•În primul rând stimulează nivelul de energie;

•Sunt foarte eficiente pentru funcționarea creierului și pentru îmbunătățirea memoriei;

•Ajută la reglarea tranzitului intenstinal;

•Ajută la reglarea glicemiei ;

• Normalizează nivelul colesterolului;

•Previn apariția anumitor tipuri de cancer;

•Ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor. 

Le poți mânca crude sau prăjite, pe post de gustare sau le poți adăuga tocate peste terciul de ovăz sau în preparate.

7. Nucile de caju sunt tot mai populare în rândul consumatorilor, atât datorită aportului nutritional bogat și sănătos, cât și al gustului ușor dulceag, deosebit față de cel al altor nuci. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase precum alunele și migdalele, au un conținut relativ scăzut de calorii, sunt sărace în grăsimi și colesterol, dar bogate în substanțe nutritive. Sunt și o sursă sănătoasă de carbohidrați, proteine și fibre, apreciată în special de persoanele care urmează un regim vegetarian, dar și de cei care doresc să-și diversifice alimentația într-un mod sănătos. Nucile de caju au o valoare nutrițională impresionantă conținând proteine, dar și minerale precum cuprul, calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul și zincul. De asemenea, conțin și vitamine precum vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina E și vitamina K. Acidul oleic, omega-3 și omega-6 se regăsesc și ele în caju. Bogate în triptofan și în proantocianine, au o mulţime de beneficii pentru organism.

•Satisfac necesarul de minerale al organismului;

•Contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare;

•Reduc riscul de AVC;

•Ajută în lupta contra stresului;

•Mențin sănătatea sistemului nervos;

•Îmbunătățesc memoria;

•Reduc riscul de boli cornice;

•Mențin greutatea corporală și chiar te ajută să slăbești;

•Previn calculii biliari;

•Fortifică sistemul imunitar;

•Protejează vederea;

•Întăresc oasele și fortifică musculature;

•împiedică instalarea anemiei;

•Ajută organismul în lupta contra radicalilor liberi.

Indiferent de preferințele tale culinare, este ușor să introduci nuci de de caju în alimentație și să le consumi în mod regulat, pentru a beneficia de toate efectele lor pozitive asupra sănătății.Deși au foarte multe beneficii, din păcate, nucile de caju au și câteva contraindicații, în astfel de situații, nefiind recomandat consumul:

* În cazul alergiilor alimentare;

* În cazul pietrelor la rinichi;

* În cazul hipertensiunii;

* În cazul obezității.


Așadar, verile pot fi distractive atunci când ești atent la dieta ta. O piele tânără, un păr strălucitor și o minte fericită sunt virtuțile unei diete prietenoase cu vara. Și aceste nuci sunt cunoscute că îmbunătățesc sănătatea în toate modurile posibile în timpul verilor. Așadar, încorporează aceste superalimente în dieta ta de vară și bucură-te de un corp sănătos. Dar nu uita! Vara este un anotimp foarte fierbinte, așa că ai grijă să mănânci nuci cu moderație pentru că sunt hrănitoare, dar generează o cantitate mare de căldură în organism.

Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos.

De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.