În ciuda faptului că a fost venerată pentru proprietățile sale medicinale de mii de ani, rădăcina de maca este unul dintre cele mai noi remedii care stă în centrul atenției în comunitatea sănătății naturale, iar noul său statut de superaliment este bine meritat. Cercetătorii descoperă continuu noi beneficii pentru sănătate asociate cu această plantă-rădăcină puternică. De asemenea, este considerat un „adaptogen”, un nume dat anumitor ierburi, plante și substanțe naturale care ajută organismul să se adapteze în mod natural la factorii de stres, cum ar fi un program încărcat, un loc de muncă solicitant sau o boală. Nu numai asta, dar maca oferă o serie de micronutriențiimportanți și este plină de antioxidanți și s-a dovedit că îmbunătățește sănătatea sexuală, echilibrează nivelul hormonilor și stimulează energia, starea de spirit și memoria.


Ce este rădăcina de Maca?

Cunoscută sub numele său științific, Lepidium meyenii, maca este un tip de legumă cruciferă originară din Anzii din Peru. Maca are un aspect și o dimensiune asemănătoare cu ridichile sau napii, cu vârfuri verzi și rădăcini care variază în culoare de la galben la violet și negru.

Rădăcina cu gust plăcut, este de obicei disponibilă sub formă de pulbere după ce a fost recoltată și măcinată. Nu numai că este o sursă naturală de nutriție vindecătoare, dar are și o lungă istorie de a fi un superaliment sigur care a fost consumat pentru beneficiile sale pentru sănătate de mii de ani în regiunile din Munții Anzi. Utilizarea maca poate fi urmărită de peste 3.000 de ani. Din punct de vedere istoric, această legumă rădăcină a fost folosită de vechii peruani ca formă de monedă pentru comerț și a fost, de asemenea, prețuită pentru proprietățile sale medicinale. A fost folosită pentru a trata o serie de afecțiuni, cum ar fi problemele menstruale, menopauza, cancerul de stomac, oboseala, stresul și anemie. Se spune chiar că războinicii incași s-au umplut de rădăcină de maca înainte de a se îndrepta spre luptă pentru a-și spori rezistența și puterea. În perioada în care civilizația Inca a înflorit în regiunea Anzilor, maca era considerată a fi incredibil de valoroasă. De fapt, utilizarea sa a fost chiar restricționată și rezervată doar regalității. Mai târziu a fost importată în Spania și folosită de regalitatea spaniolă pentru a crește nivelul de energie și pentru a furniza nutrienți suplimentari.


Astăzi, maca este consumată în principal sub formă de pudră sau capsule. În mod tradițional, totuși, rădăcina proaspătă a fost gătită și apoi consumată, deoarece peruvienii credeau că, consumul de maca crudă poate cauza probleme digestive și tiroidiene.

După numeroase studii, iată principalele beneficii ale acestei plante:

1. Bogată în antioxidanți

Rădăcina de Maca acționează ca un antioxidant natural, crescând nivelurile de antioxidanți precum glutationul și superoxid dismutaza din organism. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, luptând împotriva bolilor cronice și prevenind deteriorarea celulelor. Un studiu din 2014 a demonstrat că polizaharidele extrase din maca au o activitate antioxidantă ridicată și au fost eficiente în combaterea daunelor radicalilor liberi. Un alt studiu efectuat pe animale în Republica Cehă a constatat chiar că administrarea unei doze concentrate de maca la subiecți nu numai că le-a îmbunătățit statutul antioxidant, ci și a scăzut semnificativ nivelurile de colesterol și trigliceride din ficat și a redus glicemia, ajutând la prevenirea dezvoltării bolilor cronice.

Între timp, un alt studiu a arătat că, conținutul de antioxidanți al extractului de frunze de maca ar putea chiar proteja împotriva daunelor neurologice. Îmbunătățirea statusului antioxidant poate fi benefică pentru prevenirea afecțiunilor precum bolile de inimă, cancerul și diabetul, prin prevenirea stresului oxidativ și a leziunilor celulare. Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care antioxidanții din rădăcina de maca pot afecta oamenii.


2. Îmbunătățește energia, starea de spirit și memoria

Cei care folosesc în mod regulat pudra de maca raportează că îi face să se simtă mai vioi și energizați, adesea relativ repede după ce au început să o folosească. În plus, maca poate ajuta la creșterea energiei fără să dea „agitări” sau o senzație de tremor, cum ar fi un nivel ridicat de cofeină. Studiile clinice au arătat că maca poate avea un impact pozitiv asupra energiei și rezistenței. Menținerea nivelurilor pozitive de energie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit, iar unele studii timpurii au descoperit chiar că maca poate reduce simptomele depresiei. Rămâne neclar modul exact în care maca crește nivelul de energie, dar se crede că ajută la prevenirea creșterii și scăderea zahărului din sânge și la menținerea sănătății suprarenale, care reglează starea de spirit și energia pe tot parcursul zilei. Menținerea nivelului de energie poate ajuta, de asemenea, la prevenirea creșterii în greutate.

Mai multe studii au descoperit, de asemenea, că rădăcina de maca este benefică pentru memorie și concentrare. De fapt, două studii din 2011 au descoperit că maca neagră a reușit să îmbunătățească tulburările de memorie, probabil datorită conținutului său ridicat de antioxidanți.


3. Îmbunătățește sănătatea sexuală a femeilor

Mai multe studii au confirmat că maca aduce beneficii sănătății sexuale feminine prin mai multe mecanisme diferite. Rădăcina de Maca poate fi capabilă să îmbunătățească disfuncția sexuală și să stimuleze apetitul sexual la femei. Un studiu a analizat efectele rădăcinii de maca asupra femeilor aflate în postmenopauză cu disfuncție sexuală cauzată de utilizarea antidepresivelor. În comparație cu un placebo, rădăcina de maca a reușit să îmbunătățească semnificativ funcția sexuală. Un alt studiu a avut rezultate similare, raportând că maca a fost bine tolerată și capabilă să îmbunătățească libidoul și funcția sexuală. Un studiu din 2008 a constatat, de asemenea, că rădăcina de maca îmbunătățește atât simptomele psihologice, cât și de funcția sexuală la femeile aflate în postmenopauză.

De fapt, maca a reușit să reducă depresia și anxietatea asociate menopauzei după șase săptămâni de tratament. Maca este, de asemenea, capabilă să echilibreze hormonii sexuali feminini și chiar s-a dovedit că ameliorează simptomele menopauzei. Este unul dintre cele mai recomandate suplimente pentru menopauză. Echilibrarea nivelurilor hormonale este crucială pentru multe aspecte ale sănătății reproductive și poate ajuta la reducerea simptomelor precum infertilitatea, creșterea în greutate și balonarea.


4. Echilibrează nivelul de estrogen

Estrogenul este principalul hormon sexual feminin responsabil de reglarea sistemului reproducător. Un dezechilibru al acestui hormon vital poate provoca o serie de simptome, de la balonare la perioade menstruale neregulate și schimbări de dispoziție. Nivelurile de estrogen care sunt prea mari sau scăzute pot, de asemenea, să îngreuneze ovulația și șansa de a rămâne însărcinată. Rădăcina de Maca poate ajuta la echilibrarea nivelului hormonal și la controlul cantității de estrogen din organism. A fost efectuat un studiu publicat în Jurnalul Internațional de 

Știință Biomedicală care a dat la 34 de femei aflate în postmenopauză timpurie un comprimat care conținea fie maca, fie un placebo de două ori pe zi timp de patru luni. Maca nu numai că a ajutat la echilibrarea nivelului hormonal, dar a atenuat și simptomele menopauzei, cum ar fi transpirațiile nocturne și bufeurile și chiar și creșterea densității osoase. Pe lângă reducerea simptomelor menopauzei, reglarea nivelului de estrogen poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății reproductive și a fertilității și la scăderea simptomelor legate de afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS), cum ar fi creșterea excesivă a părului, creșterea în greutate și acneea.


5. Crește fertilitatea masculină

Deci, cum rămâne cu rădăcina de maca pentru bărbați? Deși studiile nu susțin afirmația că maca crește nivelul de testosteron, ele arată că pudra de maca este benefică pentru sănătatea sexuală masculină și fertilitatea.Un studiu din Peru a constatat că suplimentarea cu maca timp de opt săptămâni a crescut dorința sexuală la bărbați. Între timp, un alt studiu din 2001 a remarcat că maca a ajutat la îmbunătățirea calității și motilității spermei, doi factori importanți atunci când vine vorba de infertilitatea masculină.

Informații nutriționale

Pudra de rădăcină de Maca este o sursă excelentă de proteine, fibre și mai multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, cupru și fier. De asemenea, conține peste 20 de aminoacizi - inclusiv toți cei opt aminoacizi esențiali - și o mulțime de fitonutrienți care promovează sănătatea. De asemenea, conține mulți compuși vegetali benefici, inclusiv glucozinolați și polifenoli, și este o alegere populară pentru dieta vegană.

30g sau aproximativ 2 linguri de pudră de maca conțin aproximativ:

  • 91 de calorii
  • 20 grame carbohidrați
  • 4 grame proteine
  • 1 gram grăsime
  • 2 grame fibre alimentare
  • 79,8 miligrame vitamina C (133% DZR)
  • 1,7 miligrame cupru (84% DZR)
  • 4,1 miligrame fier (23% DZR)
  • 560 miligrame potasiu (16% DZR)
  • 0,3 miligrame vitamina B6 (16% DZR)
  • 0,2 miligrame mangan (11% DZR)
  • 1,6 miligrame niacină (8% DZR)
  • 70 miligrame calciu (7% DZR)
  • 0,1 miligrame riboflavină (6% DZR)


Cum se folosește rădăcina de Maca

În acest moment, probabil te întrebi: „De unde pot cumpăra maca? Și cum o pot utiliza?”Datorită popularității sale în creștere, maca este disponibilă pe scară largă la magazinele de sănătate, farmacii și chiar la comercianții online. Poate fi găsită și sub formă de capsule, pulbere sau extract. Toate formele sunt considerate a fi la fel de benefice, dar cel mai bine este să cumperi maca de la un recoltator de calitate care să-și asigure pudra de rădăcină de maca 100% pură.

În plus, maca este clasificată în funcție de culoarea rădăcinilor sale și este cel mai frecvent galbenă, neagră sau roșie. Toate culorile de maca au beneficii similare, deși anumite tipuri și culori de maca sunt considerate a fi mai benefice pentru anumite afecțiuni medicale. Pudra roșie de maca este cea mai comună formă de supliment. Pudra de maca gelatinizată este uneori denumită făină de maca.


Maca tinde să aibă un gust pământesc, ușor de nucă, cu un strop de unt, care funcționează mai ales bine atunci când este adăugată la fulgi de ovăz sau cereale. Aroma poate varia și în funcție de tipul de maca, maca neagră fiind puțin mai amară și rădăcinile de culoare crem având un gust și mai dulce. Pudra de Maca poate fi adăugată cu ușurință în smoothie-uri și băuturi sau amestecată în rețete.

Reține că majoritatea oamenilor preferă să nu pună la microunde sau să nu încălzească praful de maca la temperaturi ridicate, deoarece procesul de încălzire poate diminua o parte din nutrienți.


În Munții Anzi, unde are loc cultivarea maca, localnicii pot consuma până la o jumătate de kilogram de rădăcină de maca uscată sau proaspătă zilnic. Majoritatea oamenilor suplimentează cu undeva între un gram și 20 de grame zilnic sub formă de pulbere. Deși nu există o doză oficială recomandată de pudră de maca, cel mai bine este să începi cu aproximativ o lingură (sub formă de pulbere) pe zi și să ajungi până la două sau trei linguri răspândite pe parcursul zilei. Deoarece maca este cunoscută pentru creșterea energiei și a rezistenței, multor oameni le place să o ia înainte de a face exerciții pentru a obține o explozie de energie suplimentară.


Rădăcina de Maca vs. Ginseng

La fel ca maca, ginsengul este o plantă cu rădăcini cărnoase și proprietăți medicinale puternice. Ambele au fost folosite în medicina tradițională de secole și se crede că au beneficii similare pentru sănătate, cum ar fi memoria îmbunătățită, niveluri crescute de energie, simptome reduse de menopauză și scăderea zahărului din sânge. De asemenea, ginsengul și maca conțin ambele antioxidanți și au puteri antiinflamatorii puternice. Cu toate acestea, există unele diferențe distincte care deosebesc aceste două legume rădăcinoase. În primul rând, există o cantitate mai mare de cercetări despre ginseng și a fost asociat cu o gamă mai largă de beneficii unice pentru sănătate.


În plus, în timp ce rădăcina de maca este de fapt considerată o legumă cruciferă precum broccoli sau varza de Bruxelles, ginsengul aparține familiei de plante Araliaceae, care este compusă în principal din arbuști și copaci tropicali. De asemenea, ginsengul tinde să fie mai amar, în timp ce maca are un gust pământesc, de nuci, care este adesea adăugat la rețete și băuturi pentru a crește atât conținutul de nutrienți, cât și profilul de aromă.


Efecte secundare și precauții

Maca este sigură pentru majoritatea oamenilor și poate fi consumată cu un risc minim de efecte secundare. Acestea fiind spuse, există unii oameni care ar putea dori să-și modereze aportul.Dacă ai probleme cu tiroida, ar trebui să păstrezi consumul de maca cu moderație și să eviți să o consumi crudă. Acest lucru se datorează faptului că conține goitrogeni, care sunt substanțe care pot afecta funcția tiroidiană, în special la cei cu probleme tiroidiene. Consultă-te cu medicul înainte de a lua maca dacă ai hipotiroidism sau antecedente de probleme cu tiroida.


Din cauza efectelor maca asupra nivelului hormonal, medicii cred că aceasta nu ar trebui consumată de persoanele care se bazează pe medicamente care modifică hormonii pentru tratamentul unor boli precum cancerul de sân sau de prostată, de exemplu, sau pentru alte afecțiuni grave. De asemenea, persoanele care au hipertensiune arterială sunt sfătuite să nu consume maca pentru a evita efectele secundare adverse ale rădăcinii de maca. În cele din urmă, există cercetări limitate privind siguranța maca pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Până când se confirmă că este sigur, cel mai bine este ca aceste femei să evite maca.


Așadar, maca este o rădăcină bogată în antioxidanți și nutrienți, cum ar fi vitamina C, cuprul și fierul. A fost folosit în scopuri medicinale de mii de ani și s-a dovedit că îmbunătățește sănătatea sexuală și libidoul, îmbunătățește energia, starea de spirit și memoria și echilibrează nivelul hormonilor.

Împreună cu o dietă nutritivă și un stil de viață sănătos, adăugarea de una până la două linguri de maca în dieta ta, te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar pudra de maca, comand-o chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.