Fitoestrogenii sunt compuși naturali care se găsesc în plante și în alimentele vegetale. Când sunt consumate, acestea pot acționa asupra ta în același mod ca estrogenul produs de către organism. Estrogenul este un hormon produs de sistemul endocrin, care este eliberat în corpul unei femei și care îi reglează ciclul menstrual până la momentul menopauzei. Acesta este un hormon steroid, cu un rol esențial pentru sistemul reproducător, dar care reglează și alte funcții, atât la femei, cât și la bărbați.

Există suplimente care conțin fitoestrogeni, dar obținerea acestora din surse alimentare naturale este o alegere mai bună.

Cum funcționează fitoestrogenii?

Fitoestrogenii imită estrogenul deoarece structura lor chimică este foarte asemănătoare. Când fitoestrogenii intră în organism, receptorii de estrogeni ai corpului îi tratează ca și cum ar fi estrogeni. Fitoestrogenii sunt perturbatori endocrini deoarece sunt substanțe chimice care perturbă funcția hormonală normală.Cu toate acestea, fitoestrogenii nu se leagă de receptorii de estrogeni la fel de ferm ca estrogenul produs de organism, astfel încât efectele lor pot fi mai slabe.

Fitoestrogenii pot fi benefici pentru femeile care doresc să-și reechilibreze hormonii pe măsură ce se apropie de menopauză. În timpul perimenopauzei, care este perioada înainte ca o femeie să ajungă la menopauză și să înceteze menstruația, nivelurile de hormoni din corpul ei vor fluctua și vor provoca o varietate de simptome. Perimenopauza începe de obicei la vârsta de 40 de ani și durează până la menopauză. Simptomele perimenopauzei includ: bufeuri, sânii sensibili, apetit sexual scăzut, oboseală, perioade menstruale neregulate sau modificări ale dispoziției. Aceste simptome pot fi neplăcute, iar unele femei folosesc terapia de substituție hormonală pentru a le ajuta să le controleze. Fitoestrogenii oferă o alternativă naturală la estrogenul sintetic utilizat în terapiile de substituție hormonală.

Exista mai multe clase principale de fitoestrogeni. Acestea sunt prezente în cantități diferite în alimente. Cele mai reprezentative sunt:

• izoflavone;

• lignani;

• cumestani.

Pe lângă cele menționate mai sus, fitoestrogenii au, de asemenea, o serie de alte beneficii potențiale, inclusiv:

1. Ameliorarea bufeurilor

Fitoestrogenii pot ajuta la ameliorarea bufeurilor incomode. Un studiu din 2014 a constatat că fitoestrogenii au redus frecvența bufeurilor la femeile aflate la menopauză, fără efecte secundare grave.

2. Prevenirea osteoporozei

Deficitul de estrogen după menopauză poate afecta sănătatea oaselor și poate provoca afecțiuni precum osteoporoza.Terapia de substituție hormonală poate ajuta la remedierea acestui lucru și la promovarea rezistenței osoase, dar poate avea efecte secundare neplăcute. Fitoestrogenii pot fi o alternativă naturală.Un studiu din 2011 a descoperit că fitoestrogenii au ajutat la combaterea osteoporozei postmenopauză.

O meta-analiză a studiilor clinice pe oameni a găsit de asemenea, o legătură între aportul crescut de izoflavone din soia și creșterea densității minerale osoase. Administrarea de fitoestrogeni (resveratrol, quercetină și genisteină)  combinați cu vitamina D are efecte sinergice și poate fi eficientă în reducerea pierderii osoase după menopauză.

3. Tratarea acneei

Când femeile fac acnee, cauza poate fi o creștere a hormonilor masculini (androgeni) din corpul lor. Conform unor studii, fitoestrogenii pot ajuta la combaterea acneei prin reechilibrarea nivelurilor hormonale.

4. Combaterea cancerului mamar

Au existat unele afirmații conform cărora fitoestrogenii sunt benefici pentru combaterea cancerelor hormonale, cum ar fi cancerul de sân.Un studiu din 2009 a descoperit că, consumul de alimente bogate în fitoestrogeni, precum soia, a scăzut riscul de deces și de recidivă la femeile cu cancer de sân. 

Acest lucru este legat de proprietățile fitoestrogenilor care pot acționa ca antioxidanți, antimutagenici, antiangiogenici, pro-apoptotici și anticancerigeni.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin dacă fitoestrogenii ar putea juca un rol util în prevenirea și tratamentul cancerului deoarece fitoestrogenii nu sunt adecvați pentru toate tipurile de cancer. Așadar, oricine se gândește să ia fitoestrogeni ar trebui să discute mai întâi cu medicul.

5. Protejarea împotriva bolilor cardiovasculare

Mai multe studii au demonstrat efectele protectoare ale fitoestrogenilor asupra bolilor cardiovasculare. Fitoestrogenii pot reduce colesterolul total și pot îmbunătăți funcția inimii. Consumul de fitoestrogeni derivați din soia poate afecta nivelul lipoproteinelor plasmatice (scăderea colesterolului LDL și creșterea colesterolului HDL), reducerea nivelurilor de trigliceride plasmatice, inhibarea LDL oxidată și scăderea tensiunii arteriale și a proteinei C reactive. Așadar, aportul crescut de fitoestrogeni are ca rezultat scăderea nivelului seric de colesterol total și LDL și, în unele cazuri, duce la o creștere a nivelului HDL.

De asemenea, izoflavonele pot reduce hipertensiunea prin efecte vasodilatatoare. Șase luni de administrare de izoflavone la femeile aflate în postmenopauză s-a dovedit că poate crește vasodilatația endotelială și reduce numărul de molecule de adeziune celulară. Izoflavonele pot crește fluxul sanguin la rinichi, excreția de sodiu și pot inhiba activitatea enzimei de conversie a angiotensinei. Cu toate acestea, efectul scăderii tensiunii arteriale de către izoflavone este mai evident la pacienții cu hipertensiune arterială decât la normotensiune.

6. Reglarea zahărului din sânge

Cercetările efectuate au descoperit că fitoestrogenii pot reduce nivelul zahărului din sânge, insulina circulantă și evaluarea modelului homeostatic pentru rezistența la insulină, dar nu au afectat nivelurile de zahăr din sânge postprandiale.De asemenea, este dovedită o incidență mai scăzută a bolilor cronice la oamenii care consumă boabe de soia care conțin izoflavone.

7. Pierderea în greutate

Fitoestrogenii pot reduce acumularea de grăsime prin inhibarea ciclului de viață al adipocitelor. Suplimentarea pe termen lung cu izoflavone poate reduce, de asemenea, țesutul adipos visceral și concentrația de leptine serice. Fitoestrogenii inhibă, de asemenea, un grad moderat de inflamație care apare în obezitate prin efectele sale antioxidante. 

Unele studii sugerează că fitoestrogenii, în special cei din soia, au un efect semnificativ asupra pierderii în greutate. Acest lucru este cauzat de suprimarea apetitului, care este unul dintre efectele estrogenului. Datorită faptului că fitoestrogenii au o structură similară cu estrogenul și se pot lega de receptorii de estrogeni, aceștia au și proprietăți de suprimare a apetitului. 

De asemenea, creșterea pierderii de grăsime poate fi atribuită capacității fitoestrogenilor de a induce apoptoza adipocitelor, sugerând că cel puțin o parte din pierderea în greutate este ablația celulelor adipoase.

8. Îmbunătățirea funcției cognitive

Interacțiunea fitoestrogenilor cu receptorii de estrogeni este, de asemenea, o influență pozitivă asupra funcției cognitive deoarece fitoestrogenii ca neuroprotectori și antioxidanți pot reduce riscul bolii Alzheimer. Fitoestrogenii afectează funcționarea sistemului nervos prin receptorii steroizi și receptorii 5-hidroxitriptaminei sau prin creșterea recaptării serotoninei. De asemenea, poate influența sinteza și absorbția catecolaminelor prin receptorii de estrogeni din membrana plasmatică.

9. Îmbunătățesc sănătatea pielii

Fitoestrogenii pot acționa ca agenți anti-îmbătrânire în piele prin receptorii de estrogeni sau producția crescută de acid hialuronic, colagen și matrice extracelulară de proteine. De asemenea, fitoestrogenii pot crește vascularizarea pielii și protejarea împotriva stresului oxidativ. 

Efectele protectoare ale fitoestrogenilor asupra sănătății pielii pot apărea prin mai multe mecanisme. Pot reduce moartea celulară indusă de UV, pot îmbunătăți elasticitatea pielii, crește profunzimea și crește producția de procolagen de tip 1. Fitoestrogenii au, de asemenea, efecte antioxidante puternice cu proprietăți antiinflamatorii. 

10. Îmbunătățește sistemul imunitar

Fitoestrogenii pot suprima răspunsurile imune specifice și pot suprima proliferarea limfocitelor. De asemenea, genisteina poate inhiba un răspuns alergic inflamator. Genisteina poate crește producția de citokine din celulele T și poate crește răspunsurile citotoxice mediate de ucigași naturali și celulele T citotoxice.

Riscuri și efecte secundare

Studiile arată că fitoestrogenii pot oferi beneficii similare cu estrogenul sintetic utilizat în terapia de substituție hormonală. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că sunt mai siguri decât estrogenul sintetic întrucât acţionează într-un mod similar şi pot prezenta aceleaşi riscuri. Acestea pot include risc crescut deobezitate, cancer sau probleme cu reproducerea.

Acum că ai aflat beneficiile fitoestrogenilor pentru sănătate, iată câteva grupe de alimente care sunt bogate în acești comuși:

  • Nuci și semințe-  semințele de in, de floarea soarelui, de susan, migdalele, arahidele și nucile.
  • Fructe- merele, morcovii, rodiile, căpșunile, merișoareleși strugurii.
  • Fructe confiate- caisele deshidratate, prunele uscate și curmalele.
  • Legume și leguminoase- cartoful dulce, usturoiul, varza de Bruxelles, dovleacul, dovleceii, năutul, lintea, mugurii de lucernă și fasolea mung.
  • Plante aromatice- cimbrul și lemnul dulce.
  • Soia și produsele din soia-  boabele de soia, tofu, supa miso, pasta de misoși tempeh (o alternativă excelentă de carne pe bază de plante, fabricată din soia fermentată).
  • Băuturi- cafeaua, bourbonul, berea și vinul roșu.
  • Ulei vegetal-uleiul de măsline, de in și de iasomie.
  • Cereale- ovăzul, orzul și germenii de grâu.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care funcționează fitoestrogenii, deoarece nu este clar dacă consumul lor în cantități ridicate prezintă riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care o persoană ia suplimente cu fitoestrogeni, este puțin probabil să consume la un nivel dăunător. 

În concluzie, fitoestrogenii au multe beneficii pozitive pentru sănătatea diferitelor organe. Multe surse de fitoestrogeni sunt, de asemenea, răspândite în alimente comune, iar acestea pot fi utilizate ca alternativă la înlocuitorii externi de estrogeni sau terapia de substituție hormonală.

Nu uita că pe lângă o dietă echilibrată, a rămâne sau a deveni activ este, de asemenea,foarte important. Dacă încă nu ai în planul tău alimentar câteva din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.