Dacă nu îți place gustul algelor, dar vrei să adaugi un aliment maritim nutritiv în dieta ta, ai noroc. Dulse, o algă care câștigă popularitate în cercurile culinare, are un gust care să nu îți vină să crezi - bacon.

Dulse este recoltată și consumată de peste o mie de ani, cu înregistrări timpurii despre folosirea ei în Scoția, între călugării creștini. Această algă de culoare roz este cunoscută pentru conținutul său impresionant de nutrienți și gustul său unic.

Poate fi ușor adăugată la rețetele de zi cu zi și a fost chiar folosită pentru a face înghețată.

Ce este dulse-ul?

Dulse, sau Palmaria palmata, este un tip de algă comestibilă cu un profil nutrițional impresionant. Mai este numită și dillisk, dilsk, dulse roșie, fulgi de salată de mare și creathnach. Este bogată în macronutrienți și micronutrienți, inclusiv proteine, fibre și antioxidanți.

Dulse crește în sălbăticie pe coastele nordice ale Oceanului Atlantic și Pacific și este recoltată la începutul sezonului de vară și toamnă.


Dulse arată ca o salată roșie, frunzoasă când este proaspătă, deși este greu de găsit alga proaspătă deoarece este de obicei uscată imediat după recoltare. Când alga este crudă, are o textură tare, iar frunzele, care cresc din rădăcină, variază în formă.  Este disponibilă sub formă de frunze întregi sau fărâmițate și poate fi achiziționată sub formă de pulbere sau în amestecuri de condimente. Împreună cu conținutul său notabil de antioxidanți și nutrienți, dulse este apreciată pentru gustul său, care a fost comparat cu cel al bacon-ului.


Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de alge care sunt folosite ca alimente și/sau suplimente:

 • Hijiki
 • Wakame
 • Ogo
 • Kelp
 • Nori
 • Kombu
 • Arame
 • Sea moss
 • Spirulină
 • Spirulină albastră
 • Bladderwrack


Nutriție

Include atât macronutrienți, cât și micronutrienți, incluzând fibre alimentare, proteine, iod, vitamine din complexul B și potasiu. Nu există o dimensiune recomandată a porției, dar adăugarea unei sau două lingurițe la rețete ca garnitură sau pentru îmbunătățirea gustului cu siguranță va oferi o gamă de nutrienți dietetici.

O porție de cinci grame de fulgi de dulse conține aproximativ:

 • 13 calorii
 • 2 grame carbohidrați
 • 1 gram proteină
 • 1 gram fibră
 • 836 de micrograme de iod (557% DZ - doza zilnică recomandată)
 • 0,4 miligrame de vitamina B6 (22% DZ)
 • 391 de miligrame de potasiu (11% DZ)
 • 1,4 miligrame de fier (8% DZ)


Beneficii

1. Oferă Iod

Iodul este un nutrient vital responsabil pentru reglarea funcției tiroidei, susținerea unui metabolism sănătos și prevenirea anumitor boli cronice. Deoarece mulți adulți nu consumă suficiente alimente bogate în iod, deficitul de iod nu este neobișnuit.

Chiar și o porție mică de dulse conține peste 100% din doza zilnică recomandată de iod. Cercetările arată că acest lucru aduce beneficii persoanelor cu hipotiroidism deoarece nutrientul este necesar pentru producerea tiroxinei, un hormon cheie pentru multe reacții biochimice importante din organism.


Iodul este, de asemenea, necesar pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă, funcționarea creierului și detoxifiere.

Țineți minte că consumul excesiv de iod poate fi și el problematic și poate duce la tulburări tiroidiene. Persoanele care au Hashimoto și tiroidită ar trebui să fie atente la consumul de iod și să consume alimente foarte bogate în acest nutrient cu moderație.


2. Bogată în Potasiu

Potasiul este un nutrient esențial care joacă un rol în echilibrul electroliților și menținerea fluidelor sănătoase. Este necesar pentru funcționarea mai multor organe, inclusiv creierul și inima.

Studiile arată că nivelele sănătoase de potasiu reduc riscul de boli de inimă, protejează sănătatea oaselor și susțin dezvoltarea. Alga dulse este o sursă bună de potasiu și poate fi ușor adăugată în dieta ta ca garnitură pentru a te ajuta să menții niveluri sănătoase ale acestui nutrient important.


3. Combate Inflamația

Consumul acestei alge marine roșii este o modalitate excelentă de a ține inflamația sub control. Un studiu efectuat pe animale și publicat în Food Research International a descoperit că componente antiinflamatorii, inclusiv ficobiliproteine și clorofilă, pot fi extrase din dulse și folosite pentru a reduce inflamația acută și umflarea.


4. Susține Sănătatea Metabolică

La fel ca și alga wakame, care este cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta în lupta împotriva diabetului, dulse poate contribui la susținerea sănătății metabolice atunci când este adăugată în dieta ta. 

Polizaharidele algei contribuie la îmbunătățirea sațietății și la reglarea microbiotei intestinale, iar peptidele proteice și fracțiunile fenolice au efecte antiinflamatorii, antioxidante și antidiabetice.


5. Acționează ca Antioxidant

Consumul alimentelor care conțin compuși antioxidanți ajută la reducerea stresului oxidativ în organism, care poate duce la mai multe probleme de sănătate. Un studiu din 2020 indică faptul că alga roșie dulse are o capacitate antioxidantă și activitate de eliminare a radicalilor liberi ridicată.

Aminoacizii extrași din alga marina au prezentat efecte protectoare împotriva deteriorării induse de radiațiile UV și proprietăți potențiale anticancer.


6. Oferă Proteină de Origine Vegetală

Dulse este una dintre cele mai bogate în proteine alge marine, fiind a doua după nori. Adăugarea acestei alge marine roșii în dieta ta poate ajuta la creșterea aportului de proteină, ceea ce este benefic pentru sănătatea cardiovasculară, menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea inflamației.

Sursele de proteină de origine vegetală precum dulse-ul oferă și fibre alimentare, care ajută la reglarea digestiei și cresc senzația de sațietate.


Cum să folosești dulse-ul:

Dulse-ul rezistă destul de mult timp, aproximativ doi ani, dar ar trebui să-l depozitezi într-un loc răcoros și întunecat. Înainte de a folosi dulse-ul în rețete, asigură-te că fulgii sunt lipsiți de cochilii și mici particule care ar putea rămâne de la recoltare.

Nu există o recomandare de dozare pentru dulse, dar este considerat sigur să fie consumat în cantități normale de alimente. Adăugarea sa în rețete pe parcursul săptămânii va oferi o gamă de nutrienți, dar nu exagera, deoarece conține cantități foarte mari de potasiu și iod.

Poți consuma dulse-ul crud sau îl poți găti pentru a-l adăuga în rețete, precum sandvișuri, omlete și salate. Poate fi tratat ca un enhancer de gust sau pregătit singur ca gustare, ceea ce este obișnuit în nord-estul Statelor Unite, Canada, Islanda și Irlanda.

Poți coace fulgii pentru a face chipsuri de dulse sau poți adăuga fulgi în salsa, supe, pâine, aluat de pizza și preparate din carne.

Fulgii de algă pot fi folosiți ca garnitură în multe rețete, simplu tăindu-i în bucăți și călindu-i cu unt sau ulei de măsline până când devin crocanți. Poți adăuga bucățile în preparatele de paste, salate, popcorn, preparate din tofu, quiche-uri, omlete și multe altele. Gustul crocant este similar cu cel al baconului.

Pentru a reconstitui fulgii uscați, pur și simplu adaugă-i într-un bol cu apă caldă și lasă-i să se înmoaie timp de cinci până la zece minute. Apoi îi poți adăuga în preparatele de legume, stir-fry și salată de alge.

Pentru a face ceai de dulse, lasă frunzele să stea în apă fierbinte timp de două până la trei minute, apoi strecoară-le. Poți adăuga îndulcitor natural, cum ar fi stevia.


Riscuri și Efecte Secundare

Dulse-ul este considerat sigur atunci când este consumat în cantități găsite natural în alimente.

Persoanele cu probleme renale nu ar trebui să consume în exces dulse-ul, deoarece conține nivele ridicate de potasiu care pot fi periculoase. De asemenea, nu ar trebui consumat în cantități mari de către persoanele cu probleme tiroidiene, din cauza conținutului său de iod.

Dacă consumi dulse pentru a îmbunătăți problemele tiroidiene, fă-o sub supravegherea medicului sau a profesionistului în domeniul sănătății. Femeile însărcinate sau care alăptează pot consuma dulse în cantități normale, dar nu ar trebui să folosească alga în mod terapeutic decât sub îndrumarea unui profesionist în domeniul sănătății.


În concluzie, dulse este o sursă valoroasă de nutrienți cu multiple beneficii pentru sănătate, iar gustul său unic o face o opțiune delicioasă pentru a completa diverse feluri de mâncare. Integrarea acesteia în alimentația zilnică poate aduce numeroase avantaje pentru sănătate și poate contribui la diversificarea dietei cu opțiuni delicioase și sănătoase.