Dacă dorești să îți îmbunătățești nutriția și să reduci aportul de zahăr, ar trebui să iei în considerare ca alternativă îndulcitorii naturali. Îndulcitorii naturali au devenit mai atrăgători decât zahărul, deoarece sunt mai puțin procesați și pot conține mai mulți nutrienți și oferi mai multe beneficii organismului.

Înainte de a explora câțiva dintre acești îndulcitori alternativi, iată câteva elemente de bază pentru a te ajuta să faci alegeri sănătoase.

Multe alimente sănătoase precum fructele, legumele, cerealele integrale și laptele conțin zaharuri naturale. Adevărata problemă constă în excesul sau zaharurile adăugate.

Trestia de zahăr și sfecla de zahăr sunt cele două culturi principale folosite pentru obținerea zahărului de masă. Acestea conțin două tipuri de zaharuri: fructoză și zaharoză. Organismul procesează aceste zaharuri în glucoză pentru a obține energie. Dar, deoarece trestia de zahăr și sfecla de zahăr sunt foarte procesate, zahărul nu conține mulți nutrienți, vitamine, minerale sau componente bioactive, cum ar fi antioxidanții, oferind organismului doar calorii suplimentare.

Beneficiul pentru sănătate al diferitelor tipuri de îndulcitori depinde de modul în care îi consumi. Indiferent de sursă, ține minte că un exces de calorii, în special din zaharurile adăugate, adică cele care nu se găsesc în mod natural în alimente, este asociat cu obezitatea, diabetul, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și alte probleme cronice de sănătate.

Având în vedere aceste elemente de bază, iată câțiva îndulcitori naturali pe care îi poți considera ca înlocuitori pentru zahărul convențional.

Stevia este un extract de frunze de plante. Deoarece este de până la trei sute de ori mai dulce decât zahărul convențional, sunt necesare cantități foarte mici pentru o îndulcire intensă. Acest îndulcitor cu zero calorii are un indice glicemic scăzut, deci nu afectează nivelul de insulină sau de zahăr din sânge. Deși asta îl face un bun îndulcitor pentru gestionarea greutății și a diabetului, poate păcăli organismul să-și dorească mai mult. În ciuda acestui fapt, stevia de înaltă puritate este sigură atunci când este consumată în doze moderate.Datele științifice arată că frunzele de stevie cuprind aminoacizi esențiali, carbohidrați, proteine, fenoli și antioxidanți precum acidul ascorbic. Astfel, frunzele sau extractele de stevie ar putea fi considerate nu numai îndulcitori naturali, ci pot fi utilizate și ca mijloace de conservare a alimentelor. 

Siropul de agave este un nectar din plante. Ca și stevia, siropul de agave este extrem de dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire. Are un indice glicemic mai mic datorită conținutului său ridicat de fructoză, ceea ce îl face un bun îndulcitor pentru gestionarea greutății și diabetului. Nectarul de agave poate fi benefic și pentru sănătatea intestinului, datorită activității sale prebiotice. Dar, din nou, conținând o cantitate de fructoză ridicată, poate lăsa dorința de mai mult dacă nu ai grijă să limiteziconsumul.

Zahărul de cocos provine din seva copacilor de cocos. Se evaporă într-un produs cristalin și este similar cu zahărul brun ca textură și aromă. Are un conținut mai scăzut de zaharoză și este considerat un îndulcitor cu indice glicemic mai scăzut. Comparativ cu zahărul, are un profil nutrițional bun conținând vitamina C, vitamine din complexul B și antioxidanți.

Zahărul și siropul de curmale sunt bogate în zaharoză și glucoză, dar sunt mai puțin procesate și, prin urmare, păstrează o parte din fibrele, mineralele și antioxidanții din curmale. Printre beneficiile curmalelor pentru sănătate se numără:

  • Îmbunătățirea fertilității datorită prezenței anumitor substanțe, cum ar fi α-amirina, estrona, estradiolul, estriolul, saponinele triterpenoide și flavonoidele care ajută în funcțiile sexuale prin creșterea debitului de dopamină în hipotalamus.
  • Protejarea împotriva apariției bolii Alzheimerși reducerea riscul de încetinire a progresului acestei boli.
  • Susținerea sănătății intestinale prin prevenirea răspândirii celulelor canceroase în colon și prin creșterea bacteriilor benefice în intestin.
  •  Activitatea antihiperlipidemie și hepatoprotectoare datorită prezenței flavonoidelor și polifenolilor.
  • Apărarea împotriva daunelor oxidative având activitate puternic antioxidantă, datorită fitoconstituenților (flavonoide, saponine, taninuri, steroizi) și a vitaminei C.
  • Auproprietăți anticancerigene sau antitumorale datorită flavonoidelor, acidului sinapic și procianidinelor. Acești compuși fenolici au proprietăți antioxidante și acționează ca compuși chimiopreventivi ai cancerului, obstrucționând astfel carcinogeneza în stadiile inițiale.

Mierea, mai ales atunci când este neprelucrată, are un profil nutrițional variat, care conține minerale, vitamine, proteine și alți nutrienți valoroși. Este un antimicrobian și antioxidanții săi luptă împotriva inflamației. De multă vreme mierea a fost folosită în scopuri medicinale. Apiterapia este o ramură a medicinei care oferă tratamente pe bază de miere și alte produse apicole împotriva multor boli. Studiile au arătat că mierea poate fi un agent preventiv împotriva tulburărilor de stres oxidativ, inclusiv boli cardiovasculare, cancer, diabet, insuficiență hepatică și renală și îmbătrânire. Oligozaharidele prezente în miere ar putea aduce beneficii sănătății intestinale prin încurajarea creșterii bacteriilor benefice (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus sau Bifidobacterium bifidum) în colon. Culoarea, parfumul, compoziția și aroma mierii depind în principal de flori, regiuni geografice, procesare, manipulare, ambalare, timpul de depozitare, climă și speciile de albine implicate în producția sa.

Siropul de arțar pur are multe beneficii nutriționale datorită proprietăților sale antioxidante și de combatere a cancerului. Siropul de arțar conține un compus care încetinește absorbția zahărului din sânge, ceea ce poate fi bun pentru persoanele cu diabet. Siropul mai închis poate avea mai multe beneficii nutriționale decât produsele mai deschide la culoare.

Siropul de orez brun este produs din descompunerea orezului într-un sirop. Este considerată o alternativă mai sănătoasă, deoarece nu are fructoză și cea mai mare parte a zahărului este alcătuit din glucoză, ușor disponibilă organismului pentru obținerea energiei. Cu toate acestea, siropul de orez brun are un indice glicemic ridicat. Câteva studii au arătat că acesta conține urme de arsenic, deși este încă considerat sigur pentru un consum moderat.

Eritritolul și xilitolul sunt îndulcitori cu conținut scăzut de calorii. Aceștia sunt îndulcitori artificiali însă sunt considerați naturali deoarece sunt derivati din plante, dar sunt reformulați chimic pentru utilizare. Au gust asemănător cu zahărul conventional însă acestea nu cresc nivelul de zahăr sau de insulină din sânge și nu provoacă carii ca și alte tipuri de zahăr. Cu toate acestea, sunt greu digerate și pot provoca tulburări digestive dacă sunt consumate în cantități excesive.

Așadar, îndulcitorii naturali sunt considerați mai sănătoși decât zahărul convențional, deoarece aceștia conțin de obicei mai multe vitamine, minerale, antioxidanți și alte molecule bioactive care pot fi benefice pentru organism. Cu toate acestea, doar pentru că au mai mulți nutrienți decât zahărul convențional nu înseamnă că este încurajat consumul frecvent al acestora. Este important să îi consumi cu moderație, deoarece majoritatea conțin zaharoză, fructoză sau alte zaharuri simple.

Deoarece fiecare produs are alte substanțe nutritive importante pentru organism, dieta alimentară trebuie să fie cât mai variată și echilibrată. Ceea ce mănânci poate influența aproape fiecare aspect al sănătății tale. Nu uita că pe lângă schimbarile de dietă, a ramane sau a deveni activ este, de asemenea, foarte important.

Comandă chiar acum alimentele preferate pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.