Când vine vorba de gustări super sănătoase, cine poate rezista unor biscuiți atât de crocanți și fragezi? Sunt o combinație încântătoare de semințe și făină de migdale, încât cu siguranță nu le vei rezista. În plus, nu conțin ou, gluten și nici lactoză. Îi poți servi cu o cremă de brânză fină, pate din nuci sau orice sos preferi, căci se potrivesc perfect cu orice. Iată de ce ai nevoie pentru prepararea lor:

  • 100g amestec semințe(floarea soarelui, dovleac, in, susan);
  • 70g făină de migdale;
  • 25g fulgi drojdie inactivă;
  • 1/2 linguriță usturoi pudră;
  • 1/2 linguriță turmeric pudră;
  • 1/4 linguriță sare fină de himalaya;
  • 30g ulei cocos;
  • 50ml apă călduță.

Pentru început, pune ingredientele uscate într-un bol și amestecă până ce obții o compoziție omogenă. Adaugă uleiul de cocos și apa și amestecă din nou până ce obții un aluat dens. Tranferă compoziția obținută pe o foaie de copt, pune deasupra încă o foaie și cu ajutorul unui sucitor, întinde aluatul până ce obții grosimea de 2-3 mm. Îndepărtează foaia de deasupra și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 170 grade celsius pentru 20-25 minute. După ce s-au răcit sunt gata de sevit. 

Pentru a rezista mai mult timp, depozitează-i într-un recipient închis ermetic, la frigider.

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7256861028187737370


În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv. Semințele oferă un profil nutrițional similar cu nucile și sunt o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Pentru persoane care suferă de alergii la nuci, semințele oferă o opțiune alternativă excelentă pentru o gustare. Dar nu sunt benefice doar pentru persoanele cu alergii alimentare, ci merită cu adevărat un loc în bucătăria tuturor și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta.


Semințele de dovleac sunt unul dintre cele mai consumate tipuri de semințe și sunt surse bune de fosfor, grăsimi mononesaturate și grăsimi omega-6. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, surse bune de fitosteroli, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge și care oferă multe alte beneficii pentru organism.Semințele de floarea soarelui conțin o cantitate bună de proteine, grăsimi mononesaturate și vitamina E. Semințele de floarea soarelui pot fi asociate cu o inflamație redusă, ceea ce poate ajuta la prevenirea riscului de boli de inimă.

Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre și grăsimi omega-3, în special acid alfa-linolenic (ALA). Semințele de in conțin, de asemenea, o serie de polifenoli diferiți, în special lignani, care acționează ca antioxidanți importanți în organism. Lignanii, precum și fibrele și grăsimile omega3, pot ajuta la reducerea colesterolului și a altor factori de risc pentru bolile de inimă.

Ca și semințele de in, semințele de susan conțin o mulțime de lignani, în special unul numit sesamină. De fapt, semințele de susan sunt cea mai cunoscută sursă alimentară de lignani. Câteva studii interesante au arătat că sesamina din semințele de susan poate fi transformată de bacteriile intestinale într-un alt tip de lignan numit enterolactonă, care poate acționa în organism ca hormonul sexual estrogen. Nivelurile mai mici decât cele normale ale acestui lignan în organism au fost asociate cu boli de inimă și cancer de sân.

Așadar, semințele sunt niște comori ale naturii care oferă doar beneficii organismului tău și care pot fi introduse cu ușurință în dieta ta.

Fie că îți dorești să urmezi o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați sau pur și simplu vrei să te bucuri de aroma și valorile sale nutriționale nemaipomenite, făina de migdale, este alegerea potrivită. Conține vitamine, minerale, substanțe nutritive și nu conține gluten (asadar aluatul nu are o consistență elastică și nu va crește dacă folosim drojdie). Conține o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. Spre deosebire de făina clasică, cea de migdale conține puțini carbohidrați.

Drojdia inactivă nu conduce la creșterea aluatului așa cum o face cea de brutărie, dar oferă gust și aromă preparatelor, alături de nutrienți vitali. Acest tip de drojdie nu conține lactoză sau gluten, fiind benefică persoanelor cu diverse sensibilități alimentare. Are un conținut redus de grăsimi șiniște fibre speciale, solubile, beta-glucan, prezintă numeroși aminoacizi, vitamine și minerale, calciu, fier și potasiu. Beneficiile oferite organismului sunt multiple, produsul alimentar fiind considerat de ajutor pentru sănătatea inimii și a sistemului circulator, dar și un important susținător al sistemului imunitar.

Turmericul este un condiment care provine din rădăcina plantei Curcuma Longa, care este o plantă perenă din familia ghimbirului. Ingredientul său activ principal este curcumina, care îi dă acea culoare gălbenă, dar care îi oferă în același timp, numeroase proprietăți terapeutice, având efecte antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Deoarece inflamația contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și osteoartrita. De asemenea, acest condiment miraculos susține imunitatea, sănătatea creierului, a ficatului și a pielii.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene