Fructele uscate sunt fructele cărora le-a fost eliminat aproape tot conținutul de apă prin metode de uscare. Fructele se micșorează în timpul acestui proces devenind adevărate comori de energie.

Fructele uscate sunt preferate de oameni din mai multe motive. Fructele proaspete și uscate conțin multe beneficii similare pentru sănătate, dar diferă în ceea ce privește conținutul de zahăr, minerale și vitamine. Atât fructele proaspete, cât și cele uscate ne oferă vitamine, fibre și antioxidanți care sunt avantajoase pentru sănătatea noastră. Atât fructele uscate, cât și cele proaspete sunt hrănitoare. Cu toate acestea, unele mituri trebuie eliminate cu privire la consumul de fructe uscate.

Fructele uscate sunt hrănitoare?

Majoritatea experților sunt de acord că fructele uscate sunt sănătoase și hrănitoare. Cu toate acestea, răul constă în modul de consum. Fructele uscate sunt micșorate și nu au conținutul de apă. Deci, nivelul de zahăr devine concentrat în fructele uscate de dimensiuni mai mici. De asemenea, datorită volumului mai mic, devine destul de ușor și tentant să consumi în exces fructe uscate.

Ai mare grijă, căci fructele uscate cumpărate din magazine sunt adesea încărcate cu adaos de zaharuri, uleiuri și conservanți care cresc riscurile de aport ridicat de zahăr și obezitate. Deci, cel mai bine este să citești cu atenție eticheta produsului pe care îl cumperi și să eviți fructele uscate care conțin uleiuri și zaharuri adăugate.

Fructele uscate au si ele un avantaj față de cele proaspete. Studiile au arătat că anumite fructe uscate, inclusiv prunele uscate și smochinele, conțin o calitate superioară și o cantitate mai mare de antioxidanți, în special polifenoli. Antioxidanții polifenolici sunt asociați cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea fluxului sanguin, sănătatea digestivă mai bună, reducerea daunelor oxidative și reducerea riscului de multe boli cronice.

Fructele uscate fără conservanți și zahăr adăugat trebuie selectate pentru a obține cele mai bune beneficii pentru sănătate. În realitate, fructele uscate conțin de până la 3,5 ori mai multe fibre, vitamine și minerale decât fructele proaspete. Prin urmare, o porție poate furniza un procent mare din aportul zilnic recomandat de multe vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic. 

Modul sănătos de a mânca fructe uscate

În timp ce comparăm fructele proaspete cu cele uscate, cel mai important este să consumi porții obișnuite. O singură porție de fructe uscate ar trebui să fie aproape echivalentă cu 1/4 de cană, iar o singură porție de fructe proaspete ar trebui să fie de 1 cană. Dacă această porție standard este menținută, atunci fructele proaspete și uscate ar conține cantități similare de zahăr și calorii. De exemplu, ia în considerare 1/4 de cană de caise uscate aproximativ echivalent pentru 1 cană de caise proaspete.

Pentru persoanele care sunt interesate să slăbească, fructele proaspete sunt de preferat, deoarece oferă mai multă cantitate și mai multă apă. Astfel, fructele proaspete ajută stomacul sărămână plin mai mult timp.

Fructele uscate sunt sănătoase, dar trebuie să ne planificăm dieta. Ar trebui să ne amintim întotdeauna că fructele uscate sunt pachete mici de zahăr concentrat. Deci, este înțelept să nu le consideri înlocuitori de masă. Le poți mânca ca gustare sau în deserturi și preparate delicioase. Există mai multe rețete ușoare precum deserturi, salate, terciuri și multe alte feluri de mâncare delicioase care folosesc fructe uscate ca ingrediente. De asemenea, fructele uscate pot fi conservate mult mai mult timp decât fructele proaspete și pot fi o gustare la îndemână, în special în călătoriile lungi unde refrigerarea nu este disponibilă.

  • Printre cele mai consumate fructe uscate se număra curmalele, smochinele, stafidele, caisele, prunele, merișoarele, mango, ananasul și fructele goji.


La fel ca și în cazul multor alimente, fructele uscate au atât aspecte bune, cât și rele. Fructele uscate îți pot crește aportul de fibre și nutrienți și îi pot furniza organismului cantități mari de antioxidanți. Cu toate acestea, sunt, de asemenea, bogate în zahăr și calorii și pot cauza probleme atunci când sunt consumate în exces. Din acest motiv, fructele uscate trebuie consumate doar în cantități mici, de preferință împreună cu alte alimente hrănitoare. Așadar, fructele uscate sunt departe de a fi perfecte, dar cu siguranță sunt o gustare mult mai sănătoasă și mai hrănitoare decât chipsurile sau alte alimente procesate.

Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din fructele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.