Știai că ficatul tău este cel mai mare organ intern (de dimensiunea unei mingi de fotbal!)? Ficatul tău muncitor, cântărind aproximativ trei până la patru kilograme în total, se află chiar sub cutia toracică, în partea dreaptă a abdomenului. Este responsabil pentru funcții cruciale, cum ar fi digerarea alimentelor, stocarea energiei și eliminarea toxinelor din organism.


Puțini dintre noi trăiesc în medii nepoluate și mănâncă diete complet „curate”. Ca urmare, mulți oameni experimentează un aflux constant de toxine care provin din aer, sol, apă și aprovizionarea cu alimente. Toate aceste toxine pot face ca ficatul să devină suprasolicitat și să aibă nevoie de o detoxifiere serioasă. De fapt, un ficat care funcționează prost provoacă o serie întreagă de simptome care pot afecta aproape fiecare sistem din organism. Acestea includ multe simptome pe care oamenii nu le asociază de obicei cu o insuficiență hepatică.

Unele probleme hepatice minore până la moderate pot fi gestionate sau tratate eficient doar cu modificări ale stilului de viață. Pierderea în greutate, curățarea dietei și oprirea consumului de alcool pot ajuta. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul cu ciroza hepatică. De fapt, ciroza este o formă mult mai gravă și mai avansată de afectare a ficatului. Din păcate, nu există un tratament pentru ciroza hepatică. Cu toate acestea, există tratamente disponibile care pot limita riscul de insuficiență hepatică și alte complicații. 


Care sunt câteva modalități prin care poți ajuta la prevenirea dezvoltării cirozei hepatice și a altor forme de boli hepatice? Când vine vorba de sănătatea ficatului, în primul rând, o dietă sănătoasă este cheia. Ficatul tău este unul dintre organele care lucrează cel mai greu. Acest lucru se datorează energiei enorme de care este nevoie pentru a digera alimentele zilnic - mai ales atunci când consumi o dietă bogată în toxine și cu conținut scăzut de nutrienți. Exercițiile fizice regulate și reducerea expunerii la toxine prin limitarea cantității de alcool, medicamente, pesticide, erbicide și perturbatori hormonali pe care le consumi sunt, de asemenea, benefice pentru menținerea ficatului sănătos.


Ce este ciroza hepatică?

Ciroza hepatică este o boală gravă progresivă în care țesutul cicatricial se dezvoltă în ficat. Ca urmare, provoacă disfuncție care afectează procese esențiale cum ar fi: fluxul de sânge, eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism, nivelurile hormonale și digestia anumitor nutrienți esențiali.

Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, cele mai frecvente motive pentru care țesutul cicatricial periculos înlocuiește țesutul hepatic sănătos includ abuzul de alcool, antecedentele de boli ale ficatului gras și viruși precum hepatita. Alți factori, cum ar fi consumul unei diete proaste, genetica sau antecedentele familiale de boli hepatice și nivelul ridicat de colesterol pot contribui, de asemenea, la disfuncția hepatică și la riscul de ciroză.

Ciroza este o afecțiune în care ficatul se deteriorează lent. Din păcate, dacă boala hepatică se agravează suficient pentru a fi considerată „ciroză în stadiu avansat”, se poate dezvolta insuficiența hepatică, apoi cancerul hepatic. În acest moment, afecțiunea poate fi fatală, iar transplantul este de obicei considerat singura opțiune curativă pentru majoritatea pacienților. Dar, din fericire, schimbările stilului de viață și unele terapii farmacologice pot ajuta la stoparea progresiei și chiar la inversarea cirozei într-o oarecare măsură.


Simptome comune de ciroză și complicații:

Mulți nu observă la început niciun simptom de afectare a ficatului sau cirozei. Unele dintre semnele și simptomele comune ale cirozei și ale altor forme de boală hepatică includ: 

  • Lipsa de energie sau oboseala.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Simptome de icter, inclusiv pielea și ochii care apar galbeni.
  • Probleme digestive precum greață, vărsături, dureri abdominale și crampe.
  • Probleme cognitive precum confuzia, dezorientarea și schimbările de dispoziție sau de personalitate.
  • Umflarea picioarelor și gleznelor.
  • Probleme ale pielii cum ar fi senzația de mâncărime.
  • Urina de culoare închisă (maro sau galben).
  • Scaun de culoarea gudronului pal sau închis.
  • Sindromul oboselii cronice.
  • Modificări în greutate, de obicei pierdere din cauza apetitului mai mic.
  • Tendința de a învineți ușor pielea.

Stadiile cirozei hepatice

Boala de ficat este o problemă gravă care afectează milioane de oameni în fiecare an. Fundația Americană pentru Ficat raportează că boala hepatică afectează unul din 10 americani. De fapt, este una dintre primele 10 cauze de deces în Statele Unite în fiecare an. Există mai mult de 100 de tipuri diferite de boli hepatice, inclusiv: sindromul ficatului gras, icterul, ciroza, tulburările genetice și diferiți viruși precum hepatita A, hepatita B și hepatita C.

Ciroza hepatică înseamnă scurtarea majoră a speranței de viață. Din păcate, timpul mediu de supraviețuire al pacienților cu ciroză avansată este de 1-2 ani. În stadiile incipiente, bolile hepatice și chiar ciroza ar putea să nu provoace deloc simptome. Din această cauză, cauzele sau factorii de risc care agravează starea ar putea să nu fie abordați. La începutul bolii, simptome precum energie scăzută, modificări ale pielii, umflare/edem și deficiențe de nutrienți ar putea fi primele care apar. 

În timp, dacă ficatul devine foarte deteriorat, se dezvoltă cicatrici care indică ciroza. Acest lucru poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică, care poate fi fatală, deși nu toată lumea cu boală hepatică va ajunge să devină atât de bolnavă. Complicațiile cauzate de ciroză pot apărea pe măsură ce cicatricile continuă să se agraveze, care includ:

  • Hipertensiune portală: acumularea de lichid care duce la edem, risc de infecții, dilatarea vaselor de sânge, splina mărită, confuzie mentală și alte probleme.
  • Edem și ascită: peritonită bacteriană, o infecție gravă.
  • Varice: vase de sânge mărite în esofag, stomac sau ambele, care pot duce la spargere și sângerare mortală.
  • Probleme ale splinei care provoacă modificări ale sângelui: modificări ale celulelor sanguine și trombocitelor din sânge.
  • Encefalopatie hepatică: Toxine care se acumulează în creier, care pot provoca modificări cognitive.
  • Boli metabolice ale oaselor: duc la modificări ale nivelurilor minerale și osteopenie sau pierderi osoase.
  • Litiază biliară și calculi din canalele biliare.
  • Sensibilitate la medicamente.
  • Afecțiuni cronice precum rezistența la insulină și diabetul de tip 2.
  • Sistem imunitar slăbit și risc mai mare de infecție.
  • Risc mai mare de insuficiență renală și pulmonară.
  • Potențial cancer hepatic: cancerul hepatic este frecvent la persoanele cu ciroză.


Cauzele și factorii de risc ale cirozei

Majoritatea oamenilor asociază bolile hepatice cu alcoolismul. Dar, tot ceea ce corpul tău nu poate descompune și folosește pentru energie ajunge imediat în ficat pentru detoxifiere. Din această cauză, ficatul tău are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi. Când exagerezi cu alcool, substanțe chimice, droguri, prăjeli, alimente procesate sau rafinate (făină albă, lactate convenționale, zahăr alb și produse de origine animală de calitate scăzută, de exemplu), ficatul este puternic taxat și ar putea să nu poată ține pasul. Rezultatul este cicatrizarea și pierderea celulelor hepatice sănătoase (cu alte cuvinte, ciroza).

Factorii de risc pentru ciroză includ: 

  • Istoricul bolii ficatului gras.
  • Consumul de prea mult alcool.
  • Consumul de droguri și fumatul.
  • O dietă săracă (săracă în legume, ierburi și fructe, dar bogată în alimente procesate, zahăr, sare și grăsimi saturate).
  • Istoric de diabet sau sindrom metabolic.
  • Obezitatea.
  • Niveluri ridicate de colesterol și trigliceride.
  • Viruși cronici și infecții.
  • Cantități mari de expunere la toxine și poluanți ai mediului.
  • Luarea anumitor medicamente.
  • Factori genetici.
  • Istoricul altor boli care afectează, distrug sau blochează căile biliare și interferează cu procesele organelor digestive.


Evitarea unei diete foarte procesate și a consumului excesiv de alcool sunt doi factori de risc de ciroză asupra cărora ai foarte mult control. Motivul pentru care legumele (și prepararea sucurilor de legume) sunt atât de importante pentru ficat este pentru că oferă electroliți cruciali, fitonutrienți, enzime și antioxidanți. Legumele și anumite fructe (în special citricele precum lămâile și lime-ul) ajută, de asemenea, la reducerea nivelului de acid din organism, ceea ce creează un echilibru al pH-ului mai prietenos și poate preveni nivelurile scăzute de potasiu care sunt legate de afectarea ficatului. În plus, aceste alimente vegetale integrale oferă fibre alimentare atât de necesare, care ajută la menținerea unui tract digestiv și a unui mediu intestinal sănătos. Reglarea funcției digestive este crucială pentru sănătatea ficatului, deoarece producerea unei mișcări intestinale zilnice este modul în care elimini toxinele din organism odată ce ficatul le produce.


Tratamentul convențional pentru ciroză

Tratamentul pentru ciroză depinde în primul rând de ceea ce o cauzează și de cât de gravă a devenit starea. Medicii folosesc adesea o combinație de metode de tratament, inclusiv medicamente și modificări ale stilului de viață. Deși nu există un „tratament” pentru ciroză, există o mare varietate de tehnici de management utilizate pentru a controla simptomele cirozei:

  • Eliminarea consumului de alcool și droguri.
  • Diuretice pentru controlul edemului (retenția de lichide) și ascita (lichidul în abdomen).
  • Consumul unei diete mai puțin procesate, creșterea aportului de nutrienți și reducerea consumului de sare.
  • Strategii de slăbire și cele utilizate pentru controlul nivelului de colesterol.
  • Terapii cognitive și uneori medicamente pentru a îmbunătăți starea de spirit sau disfuncția mentală.
  • Laxative pentru a îmbunătăți eliminarea toxinelor.
  • În cazul hepatitei, utilizarea de medicamente precum steroizi sau medicamente antivirale.
  • În cazuri severe, din cauza insuficienței hepatice, poate fi necesar transplantul de ficat.


8 moduri naturale de a face față cirozei hepatice

1. Încearcă în mod regulat să cureți ficatul”

Multe populații antice, inclusiv chinezii, considerau ficatul cel mai important organ. Dacă nu ai urmat o dietă pe bază de legume, nu ai făcut în mod regulat exerciții fizice și nu te-ai asigurat că limitezi expunerea la alcool și toxine - atunci la fel ca majoritatea oamenilor, este posibil să ai nevoie de o curățare a ficatului.

Pentru a menține ficatul să filtreze în mod corespunzător toxinele din alimente, apă și aer cu care intri în contact, iată o listă cu câteva alimente specifice care te pot ajuta:

  • verdețuri închise la culoare, legume cu frunze
  • legume fierte la aburi și crude, sau sucuri de legume
  • citrice
  • cartofi dulci, banane, avocado (surse mari de potasiu)
  • seminte de ciulin (ceai sau extract)
  • turmeric (condiment sau tabletă)
  • ghimbir
  • „super-alimente” inclusiv spirulina, chlorella și iarba de grâu
  • alimente și suplimente probiotice
  • ceai de rădăcină de păpădie
  • rădăcină de brusture
  • ulei de semințe negre
  • suc de lamaie proaspat stors
  • nucile
  • afinele și merișoarele
  • cerealele integrale
  • semințele de in, cânepă și chia
  • ulei de cocos și de măsline
  • chimen
  • un ceai detoxifiant sau ceai de păpădie
  • oțet de mere crud
  • ficat de vită și alte organe

Și iată alimente de evitat care pot adăuga stres ficatului tău:

  • supraalimentare
  • alimente prea picante
  • mâncare prăjită
  • carbohidrați rafinați, inclusiv cei care conțin gluten
  • zahăr
  • prea multă cofeină (ceai negru, cafea, suc)
  • alcool
  • mese bogate, complicate (combinând prea multe tipuri de alimente diferite simultan)


2. Mănâncă o dietă antiinflamatoare, concentrându-te pe alimente organice

Așa cum abuzul cronic de alcool poate provoca boli ale ficatului gras, la fel pot și alegerile dietetice slabe (boala ficatului gras nealcoolic). De fapt, o dietă bogată în grăsimi saturate de calitate scăzută, alimente prăjite, substanțe chimice și alimente procesate poate crește riscul de boli hepatice. Ca urmare, nivelurile ridicate de trigliceride și colesterol din sânge sunt doi factori de risc serioși pentru afectarea ficatului și ciroză.

Consumul regulat de suficiente legume (ideal organice) și alte alimente întregi este cheia pentru menținerea unui ficat sănătos. Este important să mănânci o varietate de legume crude pentru cele mai multe beneficii pentru ficat, în mod ideal, în jur de 4-5 porții de legume proaspete, organice în fiecare zi. Dacă acest lucru ți se pare copleșitor, poți încerca să bei suc de legume proaspete (doar urmărește conținutul de zahăr!). Dacă suferi deja de leziuni hepatice de orice fel, sucul de legume pentru a face o băutură detox de casă este o opțiune excelentă, deoarece face legumele mai ușor de digerat și nu necesită producția de atâta bilă.

Pentru a pune mai puțină presiune asupra ficatului, limitează grăsimile saturate pe care le consumi doar la produse animale de înaltă calitate, hrănite cu iarbă, fără cuști sau crescute la pășune, deoarece animalele crescute în mod convențional (crescute în fermă) tind să stocheze cele mai multe toxine în grăsimea lor. Concentrează-te pe surse de grăsime de foarte bună calitate - lucruri precum uleiul de cocos, nucile, semințele și fructele de mare sălbatice. În general, cu cât mănânci mai puține alimente care ies dintr-un pachet sau cutie, cu atât mai bine. Acest lucru se datorează faptului că „alimentele convenabile” sunt încărcate cu conservanți chimici, umpluturi, arome sintetice și așa mai departe. De exemplu, nitrații adăugați se găsesc în mod obișnuit în carnea ambalată și se știe că afectează ficatul, la fel ca zahărul și uleiurile hidrogenate (grăsimi trans) găsite în produsele de panificație comerciale.

De câte ori poți, include aceste legume care susțin ficatul în mesele tale:

  • conopidă
  • brocoli
  • verdeață cu frunze, cum ar fi kale, •spanacul, păpădia, cresonul
  • Varza de Bruxelles sau varza
  • țelină
  • sparanghel
  • sfecla
  • morcov
  • castravete
  • ierburi, inclusiv patrunjel, menta, coriandru, busuioc


Încearcă să cumperi cât mai multe alimente organice. Ficatul tău plătește prețul pentru o dietă bogată în substanțe chimice, pesticide și alte toxine. Din acest motiv, alegerea de a cumpăra cât mai multe alimente organice este importantă pentru prevenirea problemelor hepatice și, eventual, a bolilor hepatice. Doar concentrându-te pe cumpărarea de soiuri organice din „duzina murdară” de fructe și legume, poți reduce dramatic aportul de toxine.


3. Redu consumul de alcool, renunță la fumat și evită alte droguri

Consumul ridicat de alcool este cel mai strâns legat de boala ficatului gras, care este acumularea de grăsime în celulele hepatice care provoacă umflare și ciroză. În timp ce cantitățile moderate de alcool pot fi uneori bune pentru tine dacă ești altfel sănătos, consumul cronic de cantități mari de alcool provoacă leziuni multor organe, ficatul fiind cel mai afectat. Consumul de cantități mari de alcool este una dintre cele mai rapide moduri de a deteriora sau distruge celulele hepatice – iar alcoolul combinat cu medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, țigări sau o dietă proastă este și mai dăunător.

Limitează consumul de alcool la intervalul „sănătos” pentru majoritatea adulților, care nu este mai mult de 1-2 băuturi pe zi. Dacă ai probleme hepatice cunoscute sau dorești să-ți detoxifici sistemul din alte motive, este o idee bună să ai chiar mai puține decât acestea.


4. Sprijină ficatul cu suplimente

Suplimentele, ierburile și condimentele, inclusiv turmericul, ciulinul de lapte, probioticele și rădăcina de ghimbir pot ajuta la producerea bilei și a enzimelor adecvate, la calmarea tractului digestiv, la reducerea gazelor intestinale și la reducerea inflamației:

  • Ciulinul de lapte este considerat „regele” ierburilor detoxifiante. A fost folosit de secole pentru a ajuta la curățarea ficatului și pentru a elimina acumularea de metale grele, poluanți și alcool.
  • Turmericul este un antiinflamator puternic care nu numai că ajută la digestie, dar ajută și la restabilirea unui echilibru sănătos al zahărului din sânge, care susține metabolismul hepatic. Mai multe despre beneficiile turmericului pentru sănătate, poți afla aici: https://driedfruits.ro/blog/beneficiile-turmericului-pentru-sanatate
  • Cercetările recente sugerează, de asemenea, că probioticele pot fi utile pentru sănătatea ficatului, deoarece microbiota intestinală joacă un rol important în detoxifiere și procesele metabolice. Permeabilitatea intestinală alterată (numită și sindromul intestinului permeabil) poate schimba modul în care funcționează ficatul și poate agrava tulburările hepatice. În viitor, tulpinile microbiene care promovează sănătatea și alimentele probiotice vor fi probabil recomandate pacienților cu boli hepatice pentru a ajuta la reducerea interacțiunilor dăunătoare și la restabilirea răspunsurilor imune ale organismului.

Multe dintre alimentele sau suplimentele enumerate mai sus sunt, de asemenea, surse excelente de nutrienți foarte necesari, cum ar fi potasiul, vitamina C, vitamina A și vitamina B6. Alimentele bogate în potasiu sunt deosebit de benefice deoarece ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice, la scăderea colesterolului și la reducerea nivelului de trigliceride. Mai multe despre beneficiile potasiului și cele mai bune surse, poți afla aici: https://driedfruits.ro/blog/beneficiile-potasiului-pentru-organism-si-cele-mai-bune-surse


5. Menține o greutate sănătoasă

Boala hepatică care este asociată cu obezitatea este acum cea mai răspândită boală hepatică în țările occidentale. Obezitatea poate provoca boli ale ficatului gras nonalcoolic și este legată de un risc dramatic mai mare de a dezvolta și alte probleme hepatice, în unele cazuri. Sindromul metabolic este termenul pentru o combinație de factori, inclusiv supraponderalitatea și hipertensiunea arterială, zahărul din sânge crescut, prea multe grăsimi în jurul taliei, colesterolul HDL ("bun") scăzut și trigliceridele mari. Toți acești factori cresc șansele ca cineva să sufere de leziuni hepatice, ca să nu mai vorbim de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

Cercetări recente publicate în Journal of Endocrinology and Metabolism sugerează că adulții obezi au un risc de 3-15 ori mai mare de a dezvolta boli hepatice decât adulții cu o greutate sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că excesul de greutate modifică nivelul de acizi grași și enzime pe care le produce ficatul tău. Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) apare atunci când rata de absorbție și sinteza acizilor grași este mai mare decât rata de oxidare și export a acizilor grași. Acest proces se numește „steatoză” și rezultatul este o cantitate excesivă de trigliceride produse de ficat. 

Steatoza este asociată cu modificări dăunătoare ale metabolismului glucozei, acizilor grași și lipoproteinelor, toate care pot crește depozitarea grăsimilor (țesutul adipos), inflamația sistemică, rezistența la insulină, dislipidemia și alți factori de risc cardiometabolici. Pentru a reduce șansele de a avea trigliceride mari, asigură-te că menții scăzută cantitatea de zahăr și alimente ambalate pe care le consumi și concentrează-te pe o dietă bogată în nutrienți, alcătuită din alimente întregi.


6. Redu expunerea la toxine în alte moduri

Cu toții intrăm în contact zilnic cu diverse forme de toxine prin aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm și produsele pe care le folosim. Fă tot posibilul pentru a evita să inhalezi sau să atingi toxinele, în special prin limitarea cantității de produse chimice de uz casnic, de curățare și de înfrumusețare pe care le utilizezi. Substanțele chimice care se găsesc în produsele cu aerosoli, insecticidele, produsele de înfrumusețare sintetice și aditivii din țigări lezează celulele ficatului.


7. Verifică-ți medicamentele

Ficatul este responsabil pentru sortarea substanțelor chimice din sânge. Acestea le includ pe cele pe care le ingerezi intenționat din medicamentele eliberate pe bază de rețetă, pilulele 

contraceptive, medicamentele de substituție hormonală și altele. Mulți experți cred că un procent mare de medicamente obișnuite sunt supra-prescrise astăzi sau sunt luate incorect și amestecate cu lucruri greșite - inclusiv antibiotice și analgezice. Dacă iei medicamente în mod regulat, află cum acestea îți pot afecta ficatul. Urmează cu atenție instrucțiunile de dozare. Adresează-te medicului pentru a afla dacă există remedii naturale pe care le-ai putea folosi în schimb.


8. Previno infecțiile și virușii care pot afecta ficatul

Bolile hepatice, inclusiv hepatita A, B și C, sunt cauzate de viruși care se transmit de la o persoană la alta. Acestea pot cauza umflarea ficatului, dezvoltarea cirozei și nefuncționarea corectă a ficatului. Ele pot duce chiar la cancer la ficat și pot fi fatale. Majoritatea autorităților sanitare afirmă că vaccinarea adecvată este cea mai bună modalitate de a preveni hepatita A și B. Deocamdată nu există un vaccin pentru hepatita C.

De fapt, singura modalitate de a preveni infecția cu hepatita C este evitarea expunerii la sânge purtător de virus prin metode de prevenire. Aceste metode includ practicarea sexului în condiții de siguranță, a nu folosi ace nesterile, aparate de ras, periuțe de dinți sau obiecte personale și spălarea întotdeauna pe mâini cu săpun și apă caldă imediat după ce ai folosit o baie sau ai atins sângele cuiva.


Precauții pentru tratarea cirozei

Discută cu medicul dacă observi semne de avertizare timpurii de afectare a ficatului. Amintește-ți că oprirea leziunilor hepatice înainte de a progresa este foarte importantă. Cu toate acestea, adesea nu există simptome ale bolii ficatului gras; este posibil să trăiești cu această afecțiune și să nu-ți dai seama. În timp - uneori poate dura ani sau chiar zeci de ani - unele semne pot începe să apară. Acesta este exact momentul în care dorești să abordezi cauzele principale. Simptomele precoce ale bolii hepatice includ: oboseală inexplicabilă, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune, greață, confuzie sau dificultăți de concentrare și durere în centrul sau partea dreaptă superioară a abdomenului.

Ciroza este o etapă gravă, târzie a bolii hepatice, caracterizată prin cicatrici ale țesuturilor în ficat. Cauzele cirozei sunt aceleași ca și alte tipuri de boli și afecțiuni hepatice, precum hepatita sau alte virusuri, alimentație proastă, obezitate, abuz de alcool și istoric de sindrom metabolic. 

Tratamentele naturiste și prevenirea includ prevenirea virusurilor, îmbunătățirea dietei, evitarea consumului excesiv de alcool, menținerea unei greutăți sănătoase și limitarea expunerii la toxine. 


Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.